»

AMD-jevih 64 za prenosna računala

X-Bit Labs - Včeraj je izpod rok AMD-jevih strokovnjakov luč sveta ugledal njihov novi procesor. Kot je zadnje čase v AMD-jevi navadi, je ta pripravljen za delovanje v navezi s 64-bitnimi aplikacijami, kljub temu, da ni namenjen namiznim PC-jem.

Procesorji so izdelani v 0,13 mikronih, imajo 1 MB L2 predpomnilnika in za priklop na matično ploščo potrebujemo Socket 754 podnožje. Za optimalno delovanje potrebujejo 62 W moči, kar je veliko za prenosni procesor, vendar zahvaljujoč PowerNow! tehnologiji v stanju mirovanja porabi manj, kot bi sicer.

Na voljo so v izvedbah 2800+, 3000+, 3200+. V enakem vrstnem redu so jih pri AMD-ju ocenili na 193, 223 in 293 čezlužnih zelencev. Izdelani pa so bili v AMD-jevi tovarni v Dresdnu v Nemčiji.

5 komentarjev

AMD Opteron 242, dobrodošel v resničnem svetu!

AMD-jevi čudesi

vir: GamePC
GamePC - AMD Opteron je procesor, ki je sposoben poganjatati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije. Zgrajen je okoli Hammer jedra s 105 milijoni tranzistorjev, ki so zgrajeni v 0,13 mikronih in tiktaka pri frekvencah od 1,4 GHz pa do 1,8 GHz. Zunanja frekvenca tega procesorja je enaka notranji - od 1,4 GHz pa do 1,8 GHz (odvisno od modela). Prvostopenjskega predpomnilnika je 128 KB, drugostopenjskega pa kar 1 MB. Lastnost je tudi tehnologija SOI, privzeta napetost procesorja pa je 1,55 V. Pri AMD-ju so se odločili, da bodo uvedli tudi novo podnožje -- Socket 940.

Ta AMD-jev procesor je torej na papirju zelo zmogljiv. Na Game PC pa so preizkusili ali je temu tako tudi v praksi in spisali kar štirinajst-stranski članek o 1,6 gigahertznežu....

9 komentarjev

ClawHammer je dobil ime

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je AMDjev x86-64 procesor, kodno poimenovan ClawHammer končno dobil uradno tržno ime. AMD se je odločil, da ostane pri uveljavljeni znamki, ter je procesor preprosto poimenoval Athlon 64, kar nakazuje uporabo 64-bitov pri računanju. Opteron ter Athlon 64 naj bi se na prodajnih policah pojavila v prvi polovici prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Nekaj za razmislit

Overclockers.com - Že kar nekaj časa se veliko govori o AMD-jevih prihajajočih Hammer procesorjih, ki naj bi končno brezkompromisno pometli z Intelom. Saj veste kaj mislim. 32/64 bitni hibridni procesor, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, SOI, vgrajen spominski kontrolnik,... No, do tu vse lepo in prav, zdaj pa pride tisti del, ki je potreben razmisleka.

Kaj pa če ljudje, ki niso prav veliko računalniško razgledani, ne bojo razumeli, da gre za boljši procesor. Pomislite malo. Prileti en laik v trgovino in hoče en "full dober" računalnik.

Kaj ima na izbiro? Ker so Mac-i tako ali tako brezveze (brez zamere), se morajo kot prvo odločiti med AMD-jem in Intel-om. Intel ima že takoj na začetku ogromno prednost, ker ga vsi poznajo kot zanesljivega, stabilnega,... še iz časov prvih Pentiumov, da ne govorim o 3/486-tkah. Komercialist mu ponudi najnovejši Pentium IV 3 GHz na nekem "super duper" RD RAM-u s 533 MHz FSB-jem ter RAM-om in še cel kup stvari, ki sploh ne ve kaj so, ampak se slišijo blazno dobro in...

19 komentarjev

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev

Kladivo

Van's hardwere - Novice so se pojavile tukaj, da je AMD že začel s proizvodnjo svojega 64-bit -nega procesorja Hammer (dve verziji sta; SladgeHammer in ClawHammer). Hammer-ji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, s SOI postopkom izdelave. Tovarna v Dresdenu, Nemčija je namreč začela izdelovati prve primerke Hammer procesorjev. To je zelo zanimivo, ker bodo po AMD-jevem roadmap-u Hammer-ji načrtovani šele v drugi polovici prihodnjega leta (H2 '02). Še bolj čudno pa je, da so začeli s proizvodnjo Kladiv, ko še niso začeli masovne produkcije 0.18 mikronskih Palominov.
Zakaj se AMD-ju kar naenkrat tako mudi mi ni jasno. Verjetno hoče vstopiti na trg pravočasno, preden mu Intel odje velik del tržišča 64-bit nih procesorjev. Bomo videli...

1 komentar

AMD v prihodnosti

X-Bit Labs - AMD bo v prihodnje izdal še (najmanj) dva procesorja na Thunderbird jedru. Torej še 1.4GHz in 1.5GHz različico.
Palomino, ki bo na začetku izšel v 1.533GHz različici, bo predvidoma izšel v tretji četrtini leta (Q3). Imel pa bo tudi nekaj arhitekturnih sprememb. Podpiral bo namreč stopnjevano vejno-ugibalno enoto (branch-prediction unit) in strojno izbolševanje (hardware-prefetching). Glede govoric o daljšem pipeline-u, pa še ni potrjeno. Zaradi zgoraj naštetih razlogov bo Palomino malce hitrejši od Thunderbird-a pri danih frekvencah.
Morgan, nov AMD-jev procesor nizkega cenovnega razreda, se od Palomina ne bo razlikoval po manjšem L2 predpomnilniku, temveč tudi po kraju izdelave. Palomini bodo delani v Dresden-u, Nemčija, kjer uporabljajo bakreno notranje-povezovalno tehnologijo. Morgan-i pa bodo delani v Austin-u, ZDA, kjer uporabljajo aluminijasto notranje-povezovalno tehnologijo.
AMD ne namerava spreminjati velikosti svojih procesorjev, zato ostaja standard SocketA še vedno v...

2 komentarja