» »

RIAA sprožila nov krog tožb

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev

zee ::

Časi, ko bodo P2P programi uporabljali kriptiranje (varianta SSH iz Linuxa) so blizu. PA naj potem RIAA študira, kaj se je prenašalo: muzika ali samo neskončno zaporedje ASCII znakov.

rekunius ::

Če že tolko butajo z glavo v steno, naj si jo končno razbijejo >:D

Microsoft ::

Sam ej, 3000$ pa le ni tak mal.8-O

Drgac pa enkripcija, pa bo p2p se sto let ;)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

zee: vseen je ce je kriptiran, ce dejansko downloadajo s tebe

pivmik ::

Gandalfar:
Kako pa bo potem ISP preveril pri sebi ali je to res?

Ok, no imamo pa tudi anonimno omrežje FreeNet, kjer pa se res anomimen.
LP, Gregor GRE^

penguin_si ::

Če delate v podjetju, ki ima več računalnikov priheftanih na intrernet, dolptegajte iz podjetja. Ponavadi se vsi računalniki predstavljajo pod istim IPjem. Čim večje podjetje, manjša možnost je, da vas RIAA odkrije. Lahko pa vas "odkuca" network administrator. Ampak, takšni so samo v veeelikih podjetjih. In se ponavadi ukvarjajo z bolj pametnimi rečmi. In ne, ne shranjujejo NAT loge ;-)

Chupa ::

Upam da me ne dobijo:D

pivmik ::

Ja pol pa firma najebe in kaseneje nekdo v firmi more najebat.
Če te Administrator noče izdat bo pač on najebal namesto tebe.
Ampak inet povezave v službi niso za igračkanje in downloadanje rožic.
LP, Gregor GRE^

MasterMind ::

Nej kr! Mene nč ne skrbi!:D (men se zdi, d veste zakaj >:D)

penguin_si ::

PicNiK - Ne bo držalo - povem ti iz prve roke -
V velikih, državnih ali paradržavnih podjetjih, kjer za število računalnikov rabiš tri ali štirimestna polja ni panike. Je premal osebja, ki je premal plačano, da bi se ukvarjalo s takšnimi drobnarijami. Vem, ker je moj kolega sysadmin in nasploh poznam fante iz IT oddelka. Tudi če RIAA kaj zine, se bo hiter pod preprogo pometlo. Sej smo imeli tudi BSA na obisku. So se zmenili, da bomo kupili nekaj licenc, vsi vemo česa (25% od dejanske količine) in so vsi happy.
Administratorji pa nikoli ne bodo najebal. Na tistih sestankih z BSA jih sploh niso povabil. Jih niso hoteli imet zraven! Ker nimajo nobenih pooblastil in jim tudi ne odobrijo nobenih resursov. Torej - nimajo tudi nobene odgovornosti.
To, da se kdo službi zlaga solitare ali gleda filmčke zadeva bolj organizacije delovnega procesa. (Če ne bi počel tega, bi bral Slovenske novice ali pil kavo - ima pač preveč časa.)

Mr.G. ::

Ta RIAA al karkoli je že......mal se mi zdi čudn,no.

Lahk te najdejo ampak kaj te lahko sploh obtožijo???? Da si dolpotegnu programe al pa muzko,filme...itd!! He,he!!
V primeru,da je ključ v ključavnici in da vas ni doma, kdo je kriv če vas oropajo??? Vi sami..saj ste pustili vrata na stežaj odprta.Drugo je če ste zaklenili.Takrat so vas oropali.V omenjenem primeru pa nas sami vabijo da jim poberemo zadeve,ki jih imajo gor nafilane...ane???!
Vzemi si kar ti je dano, ampak nikoli ne počenjaj kaznivih dejanj:D !

Chupa ::

Pa kok lahk sploh dajo film ki je dvd-rip pod copyright, če ni v isti obliki kot DVD za katerega velja ta copyright?:|

poweroff ::

Otroci, pojdite si prebrat kakšen zakon. Nelegalno izkoriščanje tujih avtorskih del je kaznivo. Pika.
sudo poweroff

Vice ::

penguin_si pri tebi ne bo držalo PicNik ima prav kot drugo je v "večjih" firmah to še bolj izi ugotoviti kdo kaj kdaj in kako kaj vleče.

jlpktnst ::

Nekateri pa ne priznavamo kapitalizma in patentov. Haha. (ni bilo mišljeno resno)

Sicer pa, zanimivo dejstvo je, da bodo zatrli nedovoljeno kopiranje šele takrat, ko bodo dokončno zatrli svobodo.

Gandalfar ::

PicNiK: kako pa sedaj preveri ce je to res?

Naceloma jaz recem, da sem odpru podatkovno povezavo do tega pa tega ipja ob tem pa tem casu. Nato downloadam datoteko. To naredim v taksni obliki, da lahko sodniku dokazem, da je ta pa ta ip mi poslal avtorsko delo. Nakar tozim ta ip.

Sedaj je pa cisto vseeno ce so vmes podatki 10x kriptirani. Vem od koga sem prenasal in tudi vem kaj.

poweroff ::

Hehe, eni mešajo kriptiranje in anonimnost.

Sicer pa -je kdo zasledilda je NLB ukrepala proti zaposlenim, ki so si prenašali porno od Severine? Razlog: uporaba računalnikov v neslužbene namene. Očitno se torej da ugotoviti.
sudo poweroff

Gandalfar ::

Matthai: vir?

poweroff ::

Hmm nekje sem to slišal.. samo se ne morem spomniti kje.. mogoče je na nekem radiju špiker to rekel. Če se prav spomnim, je omenjal Mladino, ki naj bi pisala o tem... ali pa da bo.

Mhh.. zdajle iščem po netu in tega dejansko nikjer ne najdem. Je pa res, da je v nekaterih firmah prepovedana zloraba intenerta v neslužbene namene.
sudo poweroff

poweroff ::

V bistvu je pa point v tem, da se seveda zelo enostavno da ugotoviti kdo dela neumnosti v službi in proti njemu ukrepati.
sudo poweroff

Nejk0 ::

Prenasamo in bomo prenasali. Cim hitrejse bodo nase pipe v svet, vedno vec bomo prenasali. Glasbo, filme, programe. Glede programov niti ne pece glava, odprta koda je prihodnost. RIAA dejansko ima veliko izgubo. Glasbene zalozbe prodajo VELIKO manj CD-jev in DVD-jev kot so jih pred Napsterware-om. Posledicno veliko bolj pazijo, da se "pravilno" odlocajo, ko potrdijo ali ovrzejo prosnjo za "zalozitev" enega albuma. Vedno bolj pazijo, da se jim bo nalozba 100% obnesla, da bo riziko cim manjsi in da je ciljne publike cimvec. Kaj to pomeni? Po mojem skromnem mnenju to pomeni, da imajo manjsi, low-profile, ne-mainstream, ne-pop izvajalci veliko manjso moznost, da se pokazejo svetu - oz. da s svojim umetniskim ustvarjanjem zasluzijo kaksen cekin. Ali to pomeni, da bomo v prihodnosti poslusali samo se tiste izvajalce, ki so ze uveljavljeni, oz. tiste, ki izvajajo glasbo, ki je podobna tisti, ki jo izvajajo ze uveljavljeni? Ali si s prenasanjem ne kopljemo lastnega groba? Sam sem zagret prenasalec, imam obsezno zbirko filmov in glasbe. Ampak ko mi zacnejo taksne zle slutnje bloditi po glavi, me strese.

Resitev je na dlani: iTunes. Torej placnisko online prenasanje glasbe - tako vsaj pravijo. Zaenkrat je bojda zadeva uspesna. Vendar - se vedno ne vem, zakaj (sploh ce bomo res doziveli enkripcijo v P2P programju) bi en gimnazijec sel zicat mamo, da ji posodi MasterCard, oz. zakaj bi sploh pomislil, da bi pesem placal, ce jo lahko (ok, cakal bo malce dlje) prenese s P2P programjem? "Ce pa jaz en mp3 downloadam pa ze ne bo propadla neka-skupina-pac... ali pa RIAA"

Samo misli sem zlil semkaj. Kaksen komentar? Tolazba, mogoce?
--
A life without music is a life in error.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RIAA v finančnih težavah

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4411047 (8952) D3m
»

352 evrov za prenos treh skladb (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7616729 (13311) zmaugy
»

6 milijard USD vredna tožba proti glasbenim založnikom v Kanadi zaradi - kršenja avto

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
494201 (2696) Bor H
»

Ne prenašaj mp3 datotek. Ja, seveda...

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
162536 (2536) Jeebs
»

RIAA spet lomi škatle

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
52472 (2472) DrSergioDJ

Več podobnih tem