»

Odpustki po 20 dolarjev na skladbo

Rightscorpov model delovanja

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kazni za kršitve avtorskih pravic z nezakonitim kopiranjem vsebin z interneta so lahko v ZDA zelo visoke, saj je najvišja zagrožena odškodnina 150.000 dolarjev za posamezno kršitev (torej eno skladbo). Čeprav je vsem jasno, da ima povprečen kršitelj po tem štetju na svojem disku več milijonov dolarjev težko zalogo, ki je tako ali tako nikoli ne bo mogel odplačati, je namen zastraševati. Tovrstnih primerov je bilo vseeno zelo zelo malo, kasneje pa so uvedli sistem six-strikes. Gre za stopnjevanje ukrepov glede na ponavljajoče kršitve, vse od opozoril pa do resnejših posegov, kot je omejevanje internetne povezave in zniževanje njene hitrosti.

Na poseben način pa se je kršiteljev avtorskih pravic lotilo podjetje Rightscorp iz...

64 komentarjev

RIAA v finančnih težavah

TorrentFreak - Trgovska organizacija RIAA, najbolj znana po preganjanju kršiteljev avtorskega prava, je ameriškemu IRSju oddala poročilo za fiskalno leto, ki se je zaključilo z 31. marcem 2012. Iz poročila je razvidno, da so "prihodki" (prispevki največjih založniških hiš) padli iz 33,6 milijona ameriških dolarjev na še vedno konkretnih 23,6 milijona ameriških dolarjev v zadnjih dveh letih. Padec "prihodka" je možno pripisati zgolj zmanjšanju sredstev, ki jih založniške hiše namenjajo omenjeni organizaciji, da se v njihovem imenu bori proti kršitvam avtorskih pravic.

Posledica slabšega...

44 komentarjev

Britanski ISP-ji bodo nosili četrtino stroškov vpeljave zakona o digitalni ekonomiji

Ars Technica - Spodnji dom angleškega parlamenta je aprila letos sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act), ki si prizadeva obrzdati internetno piratstvo in stimulirati digitalno ekonomijo. Zakon predpisuje tudi podobno prakso opominjanja uporabnikov, ki kršijo avtorske pravice, kot so jo prvi uzakonili Francozi z zakonom HADOPI. Tako morajo ponudniki dostopa do interneta (ISP) na zahtevo sodišč blokirati odrejene spletne strani, pošiljati svojim uporabnikom svarilna pisma, jim rezati pasovno širino in tudi onemogočiti dostop do interneta. Vprašanje, ki so si ga ISP-ji postavljali pred tem, je bilo enostavno: kdo vse bo to plačal? Kot kaže, bodo del tudi sami oziroma njihove stranke.

Prevladujoče mnenje javnosti je bilo, da bi morali vse dodatne stroške nositi lastniki avtorskih pravic, saj bo zakon pomagal prav njim in bodo imeli več prihodkov. Ti so se seveda branili, da z deljenjem datotek pridobivajo predvsem ISP-ji, saj imajo zadovoljne uporabnike, ki plačujejo drage in...

5 komentarjev

Nemčija: lastniki morajo zaščititi svoja omrežja Wi-Fi

Slo-Tech - Nemško zvezno sodišče (nem. Bundesgerichthof) je včeraj odločilo, da morajo v Nemčiji lastniki svojih omrežij zanje jamčiti in da so v primeru njihove zlorabe za kršenje avtorskih pravic soodgovorni za dejanje. V primeru zlorabe jim grozi kazen v višini 100 evrov.

Generalno mnenje je sodišče podalo v sklopu sodbe, ki jo je proti nekemu Nemcu sprožila lastnica avtorskih pravic za pesem Sommer unseres Lebens. Čeprav je obtoženi uspel dokazati, da je bil v času kršitve avtorskih pravic na dopustu, je sodišče odločilo, da je odgovoren za varovanje svojega internetnega priključka. Kar se tiče nemških sodišč, je priključek zaščiten že z uporabo enostavnega gesla brez šifriranja. To morajo uporabniki storiti ob prvi konfiguraciji brezžičnega usmerjevalnika, nato pa se od njih ne pričakuje, da budno spremljajo dogajanje in ves čas uporabljajo najnovejše tehnike šifriranja.

71 komentarjev

To pot na sodišču RIAA in založbe

Slashdot - Navadno smo poročali, da se je ameriška RIAA spravila nad kakšnega preveč vnetega prenašalca glasbenih datotek, potem pa se je RIAA konec preteklega leta odločila, da bo svojo politiko nekoliko sprostila. A stvari so se zasukale še za sto osemdeset stopinj. Prejšnji teden je RIAA objavila, da bo morala korenito skrčiti seznam zaposlenih, poleg tega pa se je znašla celo na drugi strani zatožne klopi.

Na sodišču v Severni Karolini Shahanda Moursy (ki jo je RIAA tožila) nazaj toži kopico podjetij, med katerimi so založbe Vivendi Universal, Warner Music in Sony BMG, Safenet in njihov Mediasentry, ki je založbam posredoval in razvozlaval lastništvo IP-naslovov, in RIAA. V tožbi jim očitajo zlorabljanje pravnega sistema v svojem boju proti piratstvu, nedovoljeno dostopanje do računalnikov in prevare, zarotništvo in zavajajoče trgovske prakse. Zapisali so, da namen tožb, ki so jih je vlagale RIAA in založbe, ni iskanje nadomestila, temveč zastraševanje in nadlegovanje uporabnikov, pri...

13 komentarjev

Vsak ukraden album ne povzroči škode

Ars Technica - Ameriški sodnik je razsodil, da priljubljena metoda organizacije RIAA in založb za računanje oportunitetnih izgub zaradi piratiziranja, ni sprejemljiva. James P. Jones namreč meni, da vsaka nelegalno prenesena datoteka ne pomeni izgubljene prodaje. Res je, pravi, da je bistveno manj verjetneje, da bo posameznik po prenosu datoteko kupil še po uradni poti, a da ni prav nobene podlage za trditev, da bi jo zanesljivo kupil, če je ne bi prenesel. Tako enostavna metoda za izračun nadomestila škode, ki jih lahko iztožijo od posameznika, ni sprejemljiva.

Gre za primer ZDA proti Danielu Dovu, katerega obtožnica bremeni vodenja skupine Elite Torrents v letih 2004 in 2005. Porota ga je spoznala za krivega, tako da je bil obsojen na 18 mesecev zapora in globo 20.000 dolarjev. To je znantno manj, kot je zahtevala RIAA. Slednja je naračunala 124.769, saj so prek njegovih strežnikov 17.281-krat prenesli 183 albumov, ki stanejo v povprečju 7,22 dolarja. Lionsgate je zahteval 880.000 dolarjev...

57 komentarjev

220.000 dolarjev za 24 pesmi

BBC - Ameriško sodišče je kaznovalo 32-letno Američanko iz Minessote, uslužbenko in mati samohranilko, z 222.000 dolarjev (157.000 evrov) kazni ker je v P2P omrežju preko programa KaZaA delila ilegalne datoteke, ki jih je imela shranjene na svojem računalniku.

Porota je presodila, da mora omenjena plačati kazen za kršiev avtorskih pravic 24 pesmi - torej 9.250 ameriških dolarjev (6.540 evrov) za vsako. Zveza ameriške fonogramske industrije (Recording Industry Association of America, RIAA), ki je tožbo tudi sprožila, trdi, da je ilegalno delila 1702 pesmi; pri 24 pa jim je uspelo dokazati, da se IP naslov, ki je bil uslužbenki dodeljen v času domnevnega kršenja avtorskih pravic, ujema z IP naslovom preko katerega je ponujala omenjene glasbene datoteke.

To je sicer prvič v zgodovini ameriškega sodstva, da je porotno sodišče odločalo o kršitvi avtorskih pravic.

Ameriški zakoni predvidevajo kazni v višini od 750 do 30.000 ameriških dolarjev (530 do 21.210 evrov) na prekršek, če pa kdo to...

212 komentarjev

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

RIAA toži - spet

The Register - Pred RIAA očitno ni varen več nihče. Tokrat so oddali tožbo proti 83-letni gospe, ki bi naj bila kriva prenosa več kot 700 pesmi z interneta. Kar pa je zanimivo pa je dejstvo, da je gospa preminila že decembra.

To je še ena obtožba v seriji nenavadnih tožb te zveze, saj so že v letu 2003 tožili 12-letno deklico, ker je na trdi disk shranila MP3 datoteko svoje najljubše oddaje. Tedaj so bili starši prisiljeni plačati 2000 ameriških dolarjev za poravnavo. Sedaj se pa poraja vprašanje kdo po plačal v tem primeru.

Verjetno bodo odvetniki počakali gospo kar v peklu.

127 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev

RIAA si želi vaših prstnih odtisov

The Register - Kako zaščititi podatke pred nepooblaščenim kopiranjem? Preprosto, zakodirajte jih s ključem, ki se zgenerira iz prstnih odtisov. Vsaj tako razmišljajo pri podjetju VeriTouch, ki se trudijo prodati to tehnologijo združenjem, kot sta RIAA in MPAA. To bi bilo lahko še posebej uporabno pri raznih prenosnih glasbenih predvajalnikov, saj bi s tem lahko preprečili vsako nepooblaščeno širjenje datotek.

O tem, kako biometrijo prelisičiti, smo na Slo-Techu že pisali. Zaskrbljujoče je dejstvo, da takšen preprost postopek pade pod omejtive ameriškega akta DMCA (podobna direktiva se prebuja tudi v Evropi) in greste lahko zaradi tega v zapor.

6 komentarjev

Sharman Networks proti RIAA

ZDNet - Verjetno se vsi redni bralci Slo-Techa spominjajo in so navajeni rednih novic, v katerih poročamo o tožbi neke založniške hiše, po navadi RIAA, proti nekomu ali nečemu. RIAA se je s svojimi tožbami zaradi deljenja datotek s Kazaa še posebno dobro promovirala, saj so tožili dobesedno vsakogar - tudi upokojenko, ki je imela Maca in ki Kazaa sploh ni mogla poganjati in uporabljati.

Da pa lahko vse skupaj postane še bolj smešno, so poskrbeli pri razvijalcu Kazaa, podjetju Sharman Networks. Le-ti so bili v zadnjih letih večkrat toženi s strani RIAA, vendar so se sedaj odločili, da bodo tožili RIAA zaradi nadlegovanja in kršenja uporabniške zasebnosti oz. njihovih pravic, ter razširjanja napačnih oz. pokvarjenih datotek. Prvič, drugič in tretjič.

Na novico nas je opozoril MrStein.

5 komentarjev

RIAA toži 532 IP naslovov

Yahoo News - Včeraj je med ameriško spletno javnostjo ponovno udarilo. RIAA je sodišču predala 532 IP-naslovov in od njega zahtevala, da od internetnih ponudnikov dobijo identiteto, da jih bodo lahko potem tožili. Za takšen način postopanja so se odločili, po tem ko je sodišče pred kratkim odločilo, da s pomočjo zakona DMCA ne morejo zahtevati od internetnih ponudnikov, da razkrijejo identiteto njihovih uporabnikov. Tako se začenja nova serija tožb, s katerimi želijo prestrašiti uporabnike do te mere, da bodo nehali krasti glasbo (ali pa začeli uporabljati omrežja, ki zagotavljajo anonimnost). V prejšnjih tožbah so od uporabnikov, ki so razdajali njihovo glasbo, v povprečju uspeli iztrgati po 3.000 dolarjev na osebo.

Pri nas smo zaenkrat še varni, a je samo vprašanje časa, kdaj bo komu na vrata potrkal Interpol.

14 komentarjev

Znebite se slabe vesti!

Slo-Tech - Omrežja za deljenje datotek gredo tako močno v nos raznim založbam in njihovim združenjem, kakršna je na primer tudi RIAA, da so posegla že po mnogih sredstvih, s katerimi bi poboljšala nepokorno ljudstvo. Krotiti so ga do zdaj poskusili samo na grd način.

Kako naj na to odgovorimo tisti, ki slabo vračamo z dobrim?

Na srečo je splet velik in na njem se je našel prostor tudi za dobre ljudi. Če vas je, ob tem ko ste izvedeli, da je deljenje avtorskih del nelegalno, zapekla vest, potem se lahko poskusite oddolžiti avtorjem in borcem za njihove pravice. Zakaj ne bi ukradenega vrnili in obljubili, da se boste za vedno poboljšali? Če vas zanima, kako se znebite bremena vesti, potem brez pomislekov sem!

17 komentarjev