»

Adobe ne bo prevzel Figme

vir: Adobe
Slo-Tech - V vodo je padel 20 milijard dolarjev vreden prevzem podjetja Figma, ki ga je bil napovedal Adobe lanskega septembra. Figma proizvaja programsko opremo za digitalni dizajn in je eden največjih konkurentov Adobove linije izdelkov XD. Zato je bilo že ob najavi prevzema veliko ljudi zaskrbljenih, tudi uporabnikov, da bo prevzem močno okrnil konkurenco. To je bil naposled tudi razlog, da prevzema ne bo. Regulatorji ga niso dovolili.

Posebej negativno sta se opredelila evropski in britanski regulator, ki sta izrazila zaskrbljenost nad zmanjšanjem konkurence in zahtevala številne zaveze. V EU so sprožili preliminarno preiskavo, v Veliki Britaniji pa bi regulator verjetno zahteval dezinvestiranje. Britanski CMA je 14. decembra zavrnil zadnje zaveze, ki jih je bil pripravljen dati Adobe, kar bi vključevalo dezinvestiranje. Za 21. december je bilo predvideno še zaslišanje, nato pa bi februarja dobili končno - verjetno negativno - odločitev CMA. Evropska komisija je preiskavo že začela in jo...

8 komentarjev

PlayStation pobrisal vsebine, ki so jih uporabniki že kupili

Slo-Tech - Digitalne vsebine lahko trajajo večno, se ne obrabljajo in kvarijo, a le dokler je medij berljiv, oblak dostopen in tehnologija na voljo. Precej drugače pa to razumejo ponudniki storitev v oblaku. Sony bo s platforme PlayStation pobrisal produkcijo Discoveryja, kamor recimo sodita seriji Mythbusters ter Naked and Afraid. To ni zelo tragično. Tragično je, da se bo to zgodilo tudi uporabnikom, ki so že kupili kakšne izmed epizod teh serij. Te bodo 31. decembra izpuhtele iz njihovih arhivov.

Sony je naročnikom poslal suho sporočilo, v katerem piše: "Zaradi dogovorov o licencah s ponudniki vsebin ne boste mogli več gledati predhodno kupljenih vsebin Discoveryja, prav tako pa bo vsebina odstranjena iz vaše videoteke." In tako bo preprosto izginil cel kup serij, saj gre skupno za več kot 1300 sezon (posamezna serija jih ima seveda več). Naročniki kaj dosti ne morejo storiti.

Na PlayStation so filmi in serije prispeli leta 2008 kot del PlayStationa 3. Sprva jih je bilo možno prenašati...

67 komentarjev

Microsoft zaključil nakup Activision Blizzarda

Xbox News - Dvajset mesecev po začetku postopka in mnogih pravnih bitkah je Microsoftu naposled uspelo zaključiti največji nakup v zgodovini igričarske industrije, prevzem Activision Blizzarda.

Ko so pri Microsoftu januarja lani napovedali prevzem Activision Blizzarda, smo lahko pričakovali vsaj nekaj namrščenih čel regulatorjev. Slabih 70 milijard dolarjev vreden posel - daleč največji v igričarski in eden največjih v IT industriji sploh - bi namreč združil enega od treh ključnih proizvajalcev konzol in enega od največjih založnikov iger na svetu. A da bo sodna in regulatorna epopeja trajala 20 mesecev, bržkone ni slutil nihče, kot tudi ne, kaj vse bodo morali pri Microsoftu napraviti, da bodo prevzem zaključili. Pomisleki, blokade in tožbe varuhov konkurence na obeh straneh Atlantika bi lahko napolnile knjigo (in jih bodo verjetno več), dočim smo nekaj sočnih dogodkov lahko spremljali tudi zunanji opazovalci, na primer FTC-jev sodni proces, med katerim sta morala Sony in Microsoft...

12 komentarjev

Microsoft z novim poizkusom za prevzem Activision Blizzard, ki vključuje licenciranje Ubisoftu

Slo-Tech - Microsoft je z Ubisoftom sklenil dogovor, za katerega upa, da bo prepričal britanske oblasti, da mu dovolijo kupiti Activision Blizzard. V EU in ZDA so regulatorji namreč prižgali zeleno luč, na Otoku pač ne. Sedaj Microsoft predlaga, da bi Ubisoft dobil nekaj dodatnih pravic, s čimer bi bil prevzem ožji.

Britanski varuh konkurence (CMA) namreč meni, da bi Microsoft s prevzemom lahko začel izkoriščati novonastali prevladujoči položaj na trgu. Microsoftov poizkus rešiti nastalo zagato je novi sporazum o licenciranju. Ta bo Ubisoftu dal za 15 let pravico nuditi vse obstoječe in prihodnje naslove v svoji pretočni storitvi. Ubisoft bo imel licenco izven EU, nato pa bo te naslove nazaj ponujal Microsoftu, da jih bo lahko vključil v Xbox Cloud Computing. Ubisoft bo nudil storitev Ubisoft+ Multi Access, ki je na voljo za PC, Xbox, Amazon Luna in PlayStation. Za pravico do pretočnih vsebin bo Ubisoft izvedel enkratno plačilo, nato pa glede na dejansko uporabo.

CMA, ki je prvotni dogovor...

5 komentarjev

Sodišče: FTC ne more blokirati Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda

Slo-Tech - Sodišče v San Franciscu je zavrnilo FTC-jevo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi Microsoftu prepovedali prevzem Activision Blizzarda, dokler FTC vsebinsko ne odloči. Sodišče je ocenilo, da FTC ni uspel dokazati, da bi prevzem znatno okrnil konkurenco. Microsoftove zaveze, ki jih je podjetje dalo javno in tudi pisno, po oceni sodišča zadostujejo.

Rok za prevzem se izteče do 18. julija in ker FTC do tedaj ne bo sprejel vsebinske odločitve, so prevzem skušali blokirati z začasno odredbo. Prevzem je EU že odobrila, v Veliki Britaniji pa je regulator prižgal rdečo luč in sedaj se Microsoft in Activision Blizzard ukvarjata s tem, kako spremeniti prevzem, da bo v skladu s pogoji. Microsoft je medtem zagotovil, da bo Call of Duty še naprej na voljo izven Microsoftovega ekosistema, denimo na PlayStation. Sodišče ocenjuje, da ima Microsoft interes, da so igre dostopne na čim več platformah, kar dokazujejo tudi zadnje sklenjene pogodbe s ponudniki platform za igre v oblakih.

...

5 komentarjev

Microsoft bi želel Windows sčasoma prestaviti v oblak

Slo-Tech - Vest pravzaprav ni presenečenje za nikogar, ki spremlja trende na področju programske opreme ter Microsoftove nedavne poteze in izdelke, denimo Office 365. V spopadu, ki ta hip poteka med FTC in Microsoftom o izdaji soglasja za prevzem Activision Blizzarda, čemur FTC nasprotuje, je Microsoft razkril dolgoročni načrt za Windows. Sčasoma želijo čim več izvodov prestaviti v oblak. Strategija je jasna: Windows 11 bi tekel v oblaku, od koder bi se sproti pretakal (streaming) v napravo.

Vrnitev terminalov torej, le da bi bil mainframe na drugi strani interneta? Bolj prehod na programsko opremo kot storitev (SaaS), ki ponudnikom zagotavlja kontinuirani dotok denarja. Microsoft pripravlja verzijo Windows 365 za domače uporabnike, ki bo omogočala dostop do operacijskega sistema s katerekoli naprave, ki ima dostop do interneta. Takšna rešitev v Windows 365 za operacijska sistema Windows 10 in 11 že obstaja za poslovne uporabnike.

Da želi Microsoft na tak način pritegniti tudi domače...

45 komentarjev

Evropska komisija odobrila Microsoftov prevzem Activision Blizzarda

Evropska komisija - Slab mesec po rdeči luči Britancev za Microsoftov nakup Activision Blizzarda so se na drugi strani Rokavskega preliva odločili drugače: Evropska komisija se s prevzemom strinja, toda ob dodatnih zavezah Redmonda.

Microsoftov spopad z regulatorji širom sveta, da bi ti odobrili največji prevzem v igričarski industriji doslej, namreč Activision Blizzarda, za slabih 70 milijard dolarjev, je poln zaostritev in preobratov. Le slab mesec po tem, ko je britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) pritisnil na zavoro, so se pri Evropski komisiji odločili drugače. V obeh primerih so se pristojni pravzaprav v grobem strinjali v dveh temeljnih postavkah. To je, da se na eni strani ni posebno bati, da bi Microsoft bistveno omejil igre iz studijev Activision Blizzarda - tu je predvsem mišljena franšiza Call of Duty - na lastne klasične platforme, oziroma zignoriral Sonyjeve konzole Playstation, ker so časi ekskluziv za platforme bolj kot ne mimo. In na drugi strani, da...

16 komentarjev

Microsoftu na Otoku rdeča luč za prevzem Activisiona

Slo-Tech - Čeprav so bili Britanci prevzemu naklonjeni, je varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) izdal negativno odločbo. Microsoft ne bo mogel prevzet Activision Blizzarda, za kar so ponudili 69 milijard dolarjev in v nekaterih državah po svetu že dobili dovoljenje. CMA meni, da bi bil prevzem prevelik udarec za konkurenco. Microsoft se bo pritožil.

CMA meni, da bi prevzem občutno okrnil konkurenco (substantial lessening of competition), ker ima Microsoft že sedaj prevladujoč tržni položaj. Ocenili so, da tržni delež ta na področju iger v oblaku znaša od 60 do 70 odstotkov, z nakupom Activisiona pa bi ga še povečal. V tem primeru bi imel Microsoft močan gospodarski interes, da bi posamezne Activisionove naslove zaklenil na svojo platformo. To pa bi predstavljalo nedopustno ravnanje. Microsoft je sicer v zadnjih mesecih skušal dokazati, da se to ne bo zgodilo, zato je tudi sklenil nekaj dogovorov in zavez s konkurenco, denimo da bo Call of Duty ostal dostopen tudi na...

3 komentarji

Britanci vse bolj naklonjeni združitvi Microsofta in Activision Blizzarda

Slo-Tech - Britanski regulator za trge CMA se je omehčal glede očitkov Microsoftu, da bi z nakupom Activision Blizzarda lahko prišlo do škode za trg iger na konzolah.

Odkar so v Microsoftu lanskega januarja z odmevno napovedjo prevzema založnika Activision Blizzarda sprožili enega največjih nakupov v širši IT industriji, se v Redmondu borijo z mnogimi očitki, da bo ta poseg povzročil monopolne, oziroma negativne učinke na tržišču iger in konzol. Za vrat jim močno diha ameriški urad FTC, medtem ko se vsaj v Evropi položaj vse bolj nagiba njim v prid. V začetku marca se je pričelo šušljati, da je Evropska komisija združitvi vse bolj naklonjena, za kar gredo zasluge predvsem odločni zimski Microsoftovi kampanji povezovanja z raznovrstnimi novimi distributerji, za razpečevanje Activisionovih iger, v prvi vrsti franšize Call of Duty. Tako se skuša velikan zoperstaviti obtožbam, da bo Call of Duty zaklepal v lasten vrtiček, kar mu še posebej radi v obraz mečejo pri glavnem tekmecu, Sonyju.

Na tej...

11 komentarjev

Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Reuters - Microsoft se še vedno trudi prepričati javnost in regulatorje, da prevzem Activision Blizzarda ne bo nikakor vpliva na konkurenco na trgu. Po skorajšnji odobritvi Evropske komisije je sedaj še v Veliki Britaniji zagotovil, da bo Call of Duty licenciral Sonyju za obdobje deset let. S tem želi Microsoft tudi britanskega regulatorja, kjer je pričakovati več težav, prepričati v odobritev prevzema.

Lani so v Redmondu napovedali, da bodo za 69 milijard dolarjev prevzeli Activision Blizzard. Eden najglasnejših kritikov in nasprotnikov te kupčije je bil prav Sony, je dejal Microsoftov predsednik Brad Smith. Da so njegovi pomisleki tehtni, je dal vedeti tudi britanski CMA (Competition and Markets Authority), ki je minuli mesec dejal, da bo prevzem negativno vplival na konkurenco med Xboxom in PlayStationom ter ohromil igranje v oblaku. Microsoft zato sedaj jamči naslednje. Za igralce Call of Duty bi bili platformi PlayStation in Xbox enakovredni, prav tako pa bi bili Call of Duty in drugi...

10 komentarjev

Reuters: EU prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem Activisiona

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Reutersa bo Evropska komisija Microsoftu izrekla pozitivno mnenje za 69 milijard dolarjev težak prevzem Activisiona, ki ga je začela podrobneje preiskovati pred poldrugim mesecem. Ko je lani Microsoft napovedal prevzem, je namreč završalo. Čeprav predstavlja logično in smiselno kupčijo, saj ima Activison Blizzard Call of Duty, World of Warcraft in Candy Crush, Microsoft pa Xbox. A prav zaradi nevarnosti, da bo Microsoft določene naslove zaklenil na svoje platforme, so varuhi konkurence po vsem svetu pobliže preverili napovedani prevzem.

Evropska komisija bo uradno stališče podala do 25. aprila. Neuradno je jasno, da bo mnenje pozitivno in da od Microsofta ne bo zahtevala odprodaje svojih naložb. Bo pa moral poskrbeti za licenciranje iger svojim rivalom, denimo Sonyju, s čimer bodo preprečili nedovoljeno koncentracijo na trgu. Microsoftov predsednik Brad Smith je že minuli mesec dejal, da s tem ni nobenih težav in da Microsoft načrtuje vzpostavitev dogovorov o...

22 komentarjev

Tudi EU bo podrobno preverila Microsoftovo nakano za nakup Activisiona

Slo-Tech - Po Reutersovih neuradnih podatkih tudi v Evropi Microsoftov prevzem Activision Blizzarda ne bo zlahka sprejet. Pred letom dni je Microsoft sporočil, da želi za 69 milijard dolarjev prevzeti znanega založnika iger. Zdelo se je, da gre za odlično kupčijo, saj je Activision Blizzard domovanje iger Call of Duty, World of Warcraft tudi Candy Crush, Microsoft pa ima močan ekosistem Xbox. A varuhi konkurence niso navdušeni.

Najprej je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo, s katero želi blokirati prevzem, sedaj pa se podobno obeta še v Evropski uniji. Evropska komisija pripravlja izjavo o nasprotovanju (statement of objection), ki je prvi korak v postopku. Uradnih komentarjev še ni, končno odločitev pa morajo sprejeti do aprila. Microsoft je le suho dejal, da s Komisijo sodelujejo. Neuradno so v pogajanjih ponudili nekatere zaveze, s čimer so upali, da se bodo izognili uradnemu postopku, a jih Komisija ne sprejema kot zadostne. Pomisleke imajo tudi v Veliki Britaniji,...

0 komentarjev

Ameriški FTC neuradno proti Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Januarja najavljenemu prevzemu Activision Blizzarda, ki ga želi izpeljati Microsoft, grozi predčasen konec. Politico poroča, da bo ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bržkone preprečila 69 milijard dolarjev težak prevzem. To lahko storijo s tožbo, ki naj bi jo vložili kmalu.

Končni razplet je odvisen od glasovanja štiričlanske komisije FTC, ki se še ni zgodilo. Komisarji pri glasovanju upoštevajo tako dokumentacijo podjetij in posvetovanja z njihovimi odvetniki kakor tudi priporočila strokovnih služb na FTC. Neuradno so uradniki v FTC skeptični do prevzema in ga ne bodo priporočili. Uradno preiskava, ki se konča bodisi s soglasjem bodisi s tožbo, še ni končana. Končno odločitev pričakujejo še pred koncem leta.

Ključni pomislek je koncentracija in morebitno izkoriščanje tržnega položaja. FTC skrbi, da bi Microsoft s prevzemom dobil nepravično prednost na področju videoiger, kjer Xbox tekmuje s Sonyjem in PlayStationom. Sony je glavni nasprotnik prevzema (tudi na Otoku) in...

7 komentarjev

V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty

Takole so najbolj nestrpni čakali na odprtje trgovin.

CNet - V torek je izšla nova izdaja priljubljene prvoosebne streljačine Call of Duty. Deveta izdaja v franšizi nosi podnaslov Black Ops II in je neposredni naslednik istoimenske verzije iz leta 2010. Igra si je do danes pridobila skorajda kultni status in to prikazuje tudi prodaja. V prvih 24 urah po izidu so prodali za pol milijarde dolarjev kopij igre, s čimer je postavila svetovni rekord in prehitela lanski Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je v enakem času zaslužil 400 milijonov dolarjev (lanski podatki veljajo le za ZDA in Veliko Britanijo, letos pa so vračunali celotni svet, a naj bi bila številka vseeno višja, četudi bi pogoje izenačili).

Letos največji uspeh je doslej beležil Halo 4, ki je v 24 urah prinesla 220 milijonov dolarjev. Primerjava...

55 komentarjev

Activision Blizzard razmišlja o koncu sodelovanja s Sonyjem

bit-tech.net - Težavnost programiranja iger za Sonyjevo 3. igralno postajo je dodobra znana in je tudi eden izmed razlogov, da so zmogljivosti daleč od izkoriščenih, medtem ko se nekateri razvijalci pritožujejo nad pomanjkanjem le-teh pri največjemu konkurentu, Xbox 360. Situacijo je za PlayStation 3 še dodatno poslabšal vodilni mož Activision Blizzarda, razvijalca znanih serij Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft ter skejterskih Tony Hawkov, Bobby Kotick.

Pravi, da ne vidijo razloga v podpori PlayStation 3, razen če v kratkem pridobijo nekaj tržnega deleža, saj je poleg težavnosti razvoj za to platformo še drag, obenem pa prodajo manj kopij kot za konkurenčni konzoli, Xbox 360 in Wii. Meni, da je edini način za...

46 komentarjev