»

Elon Musk blokiral profil, ki je objavljal lokacijo njegovega letala

Slo-Tech - Elon Musk se vse od prevzema Twittera razglaša za absolutista svobode govora, kar v njegovem besednjaku pomeni, da bo dovoljeno vse, kar ni zakonsko prepovedano. A precej manj navdušen nad neomejenim izražanjem postane, ko to zadeva njega. Odločil se je, da blokira račun, ki je objavljal javno dostopne podatke o potovanju Muskovega zasebnega letala. Prav tako je blokiral osebni račun upravljavca kanala Jacka Sweeneyja.

Hkrati je spremenil tudi pravila na Twitterju, ki zdaj nenadoma prepovedujejo deljenje lokacije v živo v skoraj vseh primerih. Musk je ob tem dejal, da bo proti Sweeneyju sprožil pravne postopke. Sodu je izbil dno incident, ko naj bi neznanec zasledoval Muskov avto, v katerem je bil Muskov sin. Zato se je odločil, da bo prepovedal deljenje lokacije kogarkoli v realnem času, ker da to predstavlja varnostno tveganje.

Sweeney je na Twitterju upravljal več deset računov, ki so bili vsi po vrsti blokirani. Z njimi je objavljal informacije o gibanju drugih letal, denimo...

157 komentarjev

Musk si je spet premislil, sedaj bi vendarle kupil Twitter

Bloomberg - Obeta se nov preobrat v sagi o Muskovem prevzemu Twitterja, saj je Elon Musk ponovno ponudil 54,2 dolarja na delnico za odkup podjetja, kolikor je bil ponudil že spočetka. Kasneje si je premislil in na vsak način umakniti ponudbo, s čimer pa se poslovodstvo ni strinjalo in je sprožilo tudi sodni spor. Ker je bila Muskova ponudba zavezujoča, razlogi za odstop od nje pa za lase privlečeni, mu na sodišču ne kaže preveč dobro. Tudi zaradi tega je bržkone ponovno ponudil nakup podjetja, s čimer bi se izognil tožbi.

Ponudbo je podal v pismu podjetju, ki še ni javno objavljeno. Uradno Twitter in Musk dogodka ne komentirata. Je pa poteza smiselna, saj se s tem Musk izogne tožbi, Twitter pa dokazovanju, koliko imajo res lažnih profilov, kar je bil Muskov glavni očitek in argument za odstop od nakupa. To je uradno sporočil julija, sedaj pa se obeta sojenje v Delawaru, ki je razpisano za 17. oktober. Sodnica je sedaj obe strani pozvala, naj podata predloge. Twitter lahko od tožbe odstopi ali...

41 komentarjev

Twitter sklical izredno skupščino delničarjev, tožba proti Musku že oktobra

Slo-Tech - Ker je Elon Musk odstopil od zavezujočega sporazuma o prevzemu Twitterja, s čimer se upravni odbor ne strinja in trdi, da so razlogi neutemeljeni, se bliža sodna bitka. Twitterjevo vodstvo za ta manever potrebuje soglasje lastnikov, zato je delničarjem poslalo vabilo na izredno skupščino, ki bo 13. septembra. Na njej želijo izglasovati prevzem, kar bo upravi dalo pravno podlago, da dejansko začne tožbo proti Musku. Glasovali bodo lahko delničarji z dne 22. julija.

Izvršni direktor Parag Agrawal in predsednik upravnega odbora Bret Taylor sta zapisala, da upravni odbor soglasno priporoča, da delničarji prevzem sprejmejo. Nato je predvideno petdnevno sojenje, ki bo potekalo oktobra. Prevzemna cena znaša 54,20 dolarja na delnico, kar je precej nad današnjim tečajem 40 dolarjev. To odslikava pričakovanja trga, ali se bo prevzem res zgodilo - investitorji so skeptični.

Musk je predlagal, da bi sojenje potekalo šele februarja prihodnje leto, a je sodnica Kathaleen McCormick predlog...

0 komentarjev

Musk si je premislil in ne želi kupiti Twitterja

Slo-Tech - Ni prav veliko presenečenje, da si je naposled Elon Musk premislil in odstopil od nakupa Twitterja. Njegovi odvetniki so agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) poslali utemeljitev, katere vse točke dogovora o prevzemu naj bi bil Twitter prekršil, zaradi česar Musk podjetja ne bo kupil. V podjetju trdijo, da nič od tega ne drži in napovedujejo sodno bitko.

Muskovo premišljevanje se utegne izkazati kot draga kaprica, saj dogovor o prevzemu podjetja za odstop predvideva visoke pogodbene kazni, ki bi lahko presegle milijardo dolarjev. Po dogovoru bi moral Musk za podjetje odšteti 44 milijard dolarjev. Zgodba se je začela spomladi, ko je Musk kupil skoraj desetino podjetja, česar sicer ni pravočasno priglasil, kar je prekršek. Kasneje je vodstvo podjetja prepričal, da je sprejelo njegovo prevzemno ponudbo. Že kmalu zatem pa je začel javno komunicirati o domnevnih odstopanjih med dejanskim stanjem v podjetju in opis v sporazumu, na primer o številu lažnih profilov, in iskati poti za...

99 komentarjev

Musk spet išče načine za odstop od nakupa Twitterja

Slo-Tech - Po prvotnih najavah in kasnejšem dogovoru z upravnim odborom, da bo Elon Musk kupil Twitter, si Musk ponovno premišljuje. Že sredi maja je začel iskati načine, kako bi vsaj znižal dogovorjeno kupnino, sedaj pa ponovno grozi z odstopom od pogodbe. Musk trdi, da je podjetje prekršilo sporazum o prevzemu, ker mu ni posredovalo podatkov o količini spama na platformi. Muskovi odvetniki so že poslali pismo Twitterjevim pravnikom, v katerem podjetje obtožujejo prikrivanja informacij, zaradi česar si Musk pridružuje pravico odstopiti od posla.

Sklenjeni sporazum daje Musku kaj malo možnosti za odstop od nakupa, zaradi česar je začel v zadnjih tednih iskati argumente, ki bi mu pomagali vsaj znižati kupnino. V najnovejšem pismu še vedno trdi, da želi oceniti obseg lažnih računov in spama platformi, zaradi česar želi podrobne informacije od podjetja. Doslej je Musk o morebitnem odstopu od prevzema predvsem čivkal, zadnje pismo pa je prva formalna napoved težav. Twitterjev tiskovni...

44 komentarjev

SEC zanima Muskovo nakupovanje Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je že 4. aprila pisno pozvala Elona Muska, naj pojasni nepravilnosti pri nakupovanju delnic podjetja Twitter, so sporočili iz SEC-a. Pismo, v katerem ga pozivajo k razjasnitvi, so sedaj javno objavili. Od Muska pričakujejo pojasnila štirih nepravilnosti, od česar so odvisni nadaljnji postopki.

Elon Musk je 4. aprila letos SEC-u prijavil nakup skoraj desetine delnic Twitterja, ki ga je izvedel 14. marca letos. Musk je agenciji nakup razkril 10 dni prepozno, saj je treba nakup več kot petodstotnega deleža podjetja javno razkriti tudi ostalim delničarjem. SEC sedaj od Muska želi izvedeti, zakaj je prepozno priglasil nakup, zakaj je izpolnil napačen obrazec, in sicer namenjenega pasivnim investitorjem, medtem ko je sam aktivni investitor, in zakaj ni izpolnil vseh polj s potrebnimi podatki. Jasno je že, da je Musk prekršil zakonodajo pri prijavi nakupa, zato je sedaj od njegovega sodelovanja s SEC-om in SEC-a odvisno, ali in v...

5 komentarjev

Musk si premišljuje o nakupu Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk je tudi s prevzemno ponudbo za Twitter povzročil pravo dramo, saj se še vedno špekulira, ali bo podjetje dejansko kupil. Pogled na borzne tečajnice kaže, da so investitorji čedalje bolj skeptični, saj je delnica podjetja 25 odstotkov niže od tečaja ob najavi prevzema. K temu je največ prispeval prav Elon Musk, ki sedaj postavlja čudaške pogoje in javno razlaga, da se lahko prevzemna ponudba tudi popravi - navzdol.

Načrtovani prevzem je dvignil veliko prahu in sprožil mnogo opozoril, ker je Musk ob najavi prevzema jel razlagati svoje poglede na svobodo govora in prihodnjo politiko na Twitterju. Sedaj pa je dodal, da se 44 milijard dolarjev vredni prevzem ne more nadaljevati, dokler podjetje ne potrdi njegove ocene, koliko neavtentičnih računov (botov) je na omrežju. Twitter je ocenil, da je tovrstnih računov 5 odstotkov, Musk pa se s to oceno ne strinja. Musk trdi, da jih je vsaj 20 odstotkov, kar bi seveda vplivalo tudi na ceno podjetja.

Da prevzem ne bo tekel gladko,...

57 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev

Twitterjev odbor se bo boril proti Muskovem prevzemu

Slo-Tech - Twitterjev upravni odbor ni niti najmanj navdušen nad Muskovo zamislijo o prevzemu podjetja, zato so pripravili načrt, ki bi komurkoli onemogočil prevzeti več kot 15 odstotkov podjetja. Upravni odbor je sprejel tako imenovani načrt za diskontirani odkup delnic podjetja, ki se aktivira, če kdorkoli doseže 15-odstotni delež v podjetju. Tedaj lahko ostali delničarji s popustom pridobijo več tisoč delnic podjetja, kar omogoča obrambo podjetja pred prevzemom. V gospodarskem žargonu temu pravijo strupena tableta (poison pill).

S sprejetjem načrta za diskonitirani odkup delnic, ki bo veljal leto dni, torej do 14. aprila 2023, se bo zmanjšala verjetnost, da bi kdorkoli pridobil odločujoč nadzor nad podjetjem, ne da bi za to plačal ustrezno premijo. To ne pomeni, da Twitterja ni možno prevzeti, a je brez soglasja odbora to bistveno dražje in manj privlačno. Za transakcije, ki bi jih odbor morebiti odobril, pa se načrt ne aktivira. Twitter je imel možnosti za obrambo pred sovražnim...

16 komentarjev

Elon Musk želi prevzeti Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes sporočil, da je pripravljen za 43 milijard dolarjev prevzeti celoten Twitter, ki ga želi spremeniti v oder za popolno svobodo govora. Musk je že dober mesec največji posamezni lastnik Twitterja, saj ima v lasti skoraj desetino delnic, ki jih je kupil marca. Za delnico podjetja ponuja 54,20 dolarja, kar je 38 odstotkov nad vrednostjo 1. aprila, preden je javnosti izvedela za njegov nakup 9,1-odstotnega deleža podjetja. Investitorji niso ravno prepričani, da bo Musk resnično kupil podjetje, saj je delnica danes izgubljala in kotira pri 45 dolarjih.

Musk, ki je s približno 270 milijardami dolarjev premoženja najbogatejši človek na svetu, trdi, da ima več kot dovolj denarja za prevzem Twitterja. Ob tem trdi, da Twitterja ne prevzema zavoljo zaslužka, temveč želi platformo povsem odpreti za popolnoma neomejeno komunikacijo. Javno bi razkril tudi algoritme in izvorno kodo. Kaj bo sedaj storil Twitterjev upravni odbor, ni jasno. Potrdili so, da so prejeli nenačrtovano...

100 komentarjev

Musk vendarle ne bo sedel v Twitterjevem upravnem odboru

Slo-Tech - Po nakupu desetine podjetja Twitter, o čemer je javnost seznanil pred tednom dni, je Elon Musk odstopil od prvotnega načrta, po katerem bi sedel v upravni odbor. Izvršni direktor podjetja Parag Agrawal je dejal, da se to ne bo zgodilo in da je to najboljša rešitev za vse vpletene. Zakaj se je Musk tako odločil, ni razkril, vztraja pa da, je bila to njegova lastna odločitev. Dodal je, da Musk ostaja največji lastnik podjetja in da bo odbor še vedno ostal odprt za njegove predloge. Musk se je odzval s čivkom, v katerem je bil smeško, ki so z roko pokriva usta, a ga je kmalu izbrisal.

Po prvotnih načrtih bi bil moral Musk sedež v odboru dobiti že v soboto. Težko je verjeti, da se je sam odločil, da tega ne želi. Verjetnejša je razlaga, da je šlo nekaj narobe ali pa da je dobil samo kakšno opozorilo, zakaj bi bilo to tvegano glede na njegovo dosedanje obnašanje. Musk je doslej na Twitterju čivkal tako, da si je nakopal tudi sodne postopke in milijonske globe. Večinoma je šlo za...

6 komentarjev

Musk kupil skoraj desetino Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo med drugim kot ustanovitelja in direktorja podjetij SpaceX in Tesla, je kupil 9,2 odstotka Twitterja. V poročilu ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkril, da je 14. marca kupil 73.486.938 delnic Twitterja, ki so vredne okrog 2,9 milijarde dolarjev. S tem je Musk postal največji individualni delničarja podjetja. Sklad Vanguard ima v lasti 8,8 odstotka podjetja, Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey pa ima v lasti 2,3 odstotka.

Delnica Twitterja je danes po razkritju te informacije poskočila za dobro četrtino. Od nakupa do danes je Musk zaslužil že 1,1 milijarde dolarjev, če bi delnice sedaj prodal, so izračunali pri Bloombergu. To pa pomeni, da bi Musk lahko v prihodnosti pomembno vplival na politiko podjetja, saj za razliko od drugih tehnoloških velikanov v Twitterju ustanovitelji nimajo več glasovalnih pravic, kot znaša njihov delež lastništva (v Googlu imajo na primer ustanovitelji poseben razred delnic z več glasovalnimi pravicami).

...

15 komentarjev

Elon Musk ga zopet lomi na Twitterju

BBC - V petek je cena delnic Tesle padla za več kot 10 odstotkov, kar je znižalo tržno kapitalizacijo podjetja za 14 milijard dolarjev (navidezno so delničarji izgubili toliko premoženja), kasneje pa se je malo pobrala, tako da je bila izguba sedemodstotna. Padec se je zgodil v 30 minutah, kar se običajno zgodi podjetjem, ki se zapletejo v kakšno hudo katastrofo ali škandal. Pri Tesli pa je bil razlog ustanovitelj Elon Musk, ki je na Twitterju zopet čivkal nerazumljive trditve. V vrsti bizarnih objav je zapisal tudi, da je po njegovem mnenju tečaj delnic Tesle previsok in da bo prodal skoraj vso svojo lastnino. Rezultat je bil padec vrednosti delnice, ki je tudi Musku izbrisal tri milijarde dolarjev premoženja.

Musk je znan po svojih nenavadnih izjavah, ki se prelivajo tudi na Twitter. Zaradi tega je prišel v preteklosti že navzkriž z zakonom. Objave na Twitterju so namreč javne objave, kjer visoki predstavniki podjetij, ki imajo tudi notranje informacije, ne smejo manipulirati s ceno....

30 komentarjev

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Teslina vozila čakajo na pot v Evropo

Bloomberg - Ko je Elon Musk lani na Twitterju objavil, da bo Tesla postala privatna, torej da jo bo odkupil in umaknil z borze, za kar naj bi bil že imel zagotovljena sredstva, se je kratko malo zlagal. Izvršni direktorji seveda ne smejo javno trositi neresnic, zlasti kadar te vplivajo na ceno delnic, zato se je nad Muska takoj zgrnila agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). Poravnal se je s plačilom 40 milijonov dolarjev globe (pol Musk, pol Tesla) in odstopom z mesta predsednika upravnega odbora, Tesla pa je morala uvesti tudi nadzor nad uporabo Twitterja. In sedaj je Musk spet v težavah zaradi predolgih prstov na Twitterju.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sodišču naznanila, da je...

24 komentarjev

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Slo-Tech - Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev?

Elon Musk je danes razkril več podrobnosti. Za delnico podjetja naj bi ponudil 420 dolarjev, kar predstavlja 20-odstotno premijo glede na trenutno ceno pri 350 dolarjih. Musk delničarjev ne bi iztisnil, temveč bi delnice po 420 dolarjev odkupoval le od tistih, ki bi to želeli. Najpomembnejša pa je izjava, da ima...

11 komentarjev