»

Micron na CES-u pokazal nove pomnilniške module LPCAMM2

Slo-Tech - Prenosni računalniki imajo danes bodisi pomnilnik v formatu SODIMM, ki ni nič drugega kot pomanjšani moduli za namizne računalnike, bodisi integriran LPDDR RAM neposredno na ploščo. Prve omejuje hitrost, drugi onemogočajo kakršnokoli nadgrajevanje. Ena izmed možnih rešitev je standard LPCAMM2, ki temelji na LPDDR5X. Na letošnjem CES-u je Micron predstavil prve module LPCAMM2, ki bodo na voljo s kapacitetami 16 GB, 32 GB in 64 GB. Podpirali bodo hitrosti do 9600 MT/s. Omogočajo namreč oboje: fleksibilnost z nadgrajevanjem in višje hitrosti z nižjo porabo energije.

Moduli LPCAMM2 so manjši od klasičnih SODIMM, četudi imajo 128-bitni pomnilniški vmesnik in so veliki do 64 GB. Razlika je še te toliko očitnejša, če en tak modul primerjamo z dvema SODIMM, ki bi ju potrebovali za primerljive specifikacije. Slaba stran je seveda višja cena, saj so kompleksnejši. Nadgradnja je tako dražja kot pri SODIMM, a je vsaj možna, kar za LPDDR5X ne velja. Potrebujemo pa za zamenjavo izvijače, saj za...

8 komentarjev

Intel z arhitekturo Meteor Lake uvaja kopico novosti

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na dogodku Innovation 2023 podrobneje razgrnili zasnovo prihajajoče arhitekture procesorjev Meteor Lake, ki za velikana pomeni važno prelomnico tako v strukturi čipov kot proizvodnji.

Zadnjo korenitejšo spremembo v dizajnu Intelovih centralnih procesorjev Core za domače uporabnike smo lahko videli pred dvema letoma, z nastopom arhitekture Alder Lake, pri kateri so po zgledu čipov za telefone uvedli dve vrsti računskih jeder: zmogljivejša vrste P(erformance) in varčnejša vrste E(fficiency). S prihajajočo generacijo s kodnim nazivom Meteor Lake se v Santa Clari lotevajo novega bistvenega preloma, ki utegne biti še bolj daljnosežen in je v mnogočem posledica sprememb, ki jih je v podjetju pognal izvršni direktor Pat Gelsinger po svojem (vnovičnem) prihodu leta 2021. Zamisli so strokovnim opazovalcem predočili že pred slabim mesecem dni na zaprtem dogodku Tech Tour v Maleziji, javno pa sredi preteklega tedna na konferenci Intel Innovation 2023 v San Joseju. V obeh...

19 komentarjev

Igra za geeke: bodi operacijski sistem

Slo-Tech - Internet je obnorela igra You're the OS, ki je namenjena največjim geekom ali pa vsem, ki želijo od daleč spoznati delovanje operacijskega sistema. V osnovi gre za preprosto igro, ki jo igramo v brskalniku in sestoji iz besnega klikanja z miško. Kot pravi ime, smo v igri operacijski sistem. Avtor Pier-Luc Brault je pojasnil, da igra sicer ni nastala z mislijo na pedagoške cilje, a lahko ljudem predstavi koncepte upravljanja procesov in uporabe pomnilnika. Brault je - lahko bi uganili - učitelj računalništva in dodaja, da je igra namenoma poenostavljena in ni realističen opis dogajanja, so pa koncepti podobni.

Pravila igre so preprosta. Uporabnik mora poskrbeti, da se na omejenem številu jeder, z omejeno količino pomnilnika in dogodki I/O procesi izvajajo čim hitreje in čim bolj nemoteno. Če jim zmanjka sredstev, se ustavijo in ko stojijo predolgo časa, jih nestrpni uporabnik predčasno konča. Sčasoma ga to ujezi dovolj, da računalnik ponovno zažene - in igro smo izgubili.

Igra...

3 komentarji

Prvi SSD-ji na PCIe 5.0 so tu in niso poceni

Slo-Tech - Čeprav je bil standard PCIe 5.0 dokončan in potrjen že leta 2019, smo prve SSD-je s podporo zanj dobili šele sedaj. To ne preseneča, saj je PCIe 5.0 izšel, ko ni bilo niti SSD-jev za PCIe 4.0. Podobno je tudi sedaj.

Novi SSD-ji so sedaj tu, a niso poceni niti bistveno boljši od prejšnjih verzij. Nova primerka sta Gigabyte Aorus Gen 5 10000 in Inland TD510. Cene za 2 TB se gibljejo med 350 in 400 dolarji, kar je približno dvakrat več od starejših inačic za PCIe 4.0. Obljubljata najvišjo hitrost prenosa podatkov 10.000 MB/s, medtem ko so predhodniki zmogli okoli 7.500 MB/s. Oba SSD-ja, ki sta v formatu M.2, imata tudi hladilna rebra, Inland TD510 celo majhen ventilator. Gigabytov pogon pa ima tako ogromna rebra, da morda v manjša ali bolj natlačena ohišja sploh ne bo zmogel. Inlandova so manjša, a ima kabel s priključkom za napajanje ventilatorja in hkrati nobenega krmiljenja njegove frekvence.

Prvi testi sicer kažejo, da novi SSD-ji niso opazno hitrejši ali manj požrešni (do...

22 komentarjev

Intelovo prihodnje strežniško podnožje bo LGA7529

Slo-Tech - Na internet so pricurljali posnetki prihodnjega Intelovega podnožja za strežnike procesorje, ki ga bomo videli pri procesorjih Sierra Forest. Gre za nove Xeone iz proizvodnega procesa Xeon 3, ki uporabljajo zgolj jedra E, in bodo na voljo leta 2024. Novo ležišče se imenuje LGA7529, saj ima toliko kontaktov. Spomnimo, da ima trenutni LGA4677 za procesorje Sapphire Rapids toliko kontaktov.

Leta 2024 bo Intel procesorje razdelil na generacijo Sierra Forest, ki bo imela veliko učinkovitih jeder E, in Granite Rapids, ki bodo imeli manj, a zelo zmogljivih jeder P, vse na platformi Birch Stream. Oboji bodo sedli na LGA7529, katerega prve slike so se pojavile na kitajskih straneh. Ker bo imela nova platforma lahko bistveno več jeder, ki pa bodo varčnejša, bo novo ležišče nujno. Hkrati bodo podpirali 12 pomnilniških kanalov, kar bo za 50 odstotkov povečalo prepustnost.

Intel seveda posnetkov uradno ne komentira, prav tako še ni posnetkov nobenih procesorjev.

9 komentarjev

Sredi meseca prispejo novi Intelovi procesorji in grafične kartice

vir: Intel
Intel - Čez slab teden na police trgovin naposled prispe prva od Intelovih diskretnih grafičnih kartic Arc - A770, še teden dni zatem pa naslednja, 13. generacija procesorjev Core.

Prejšnji teden je čipovni velikan Intel priredil strokovni dogodek Innovation Day 2022, ki ga je izkoristil za najavo lansiranj najnovejših procesorjev in prvič tudi lastnih diskretnih grafičnih kartic za namizne računalnike. Najprej bomo v bistvu 12. oktobra videli slednje, in sicer v obliki prve članice serije Arc A700: A770. Kot smo doslej že vedeli, jo podjetje postavlja nasproti Geforcu RTX 3060 Ti, pri čemer skuša kupce prepričati tudi s ceno, saj je priporočeni znesek s 330 dolarji (ZDA, brez davka) nekaj nižji od Nvidiinih opcij, kar je dobrodošel odmik od rasti cen v zelenem taboru. Strojno gledano A770 nosi 4096 senčilnih procesnih enot pri 2100 MHz in pozna različici z 8 in 16 GB pomnilnika. Približno ob istem času bomo videli tudi šibkejšo sestro, A750, ki naj bi bila konkurenca RTX 3060, s ceno 290...

25 komentarjev

Intelovi novi procesorji prožajo alarme za goljufanje

Slo-Tech - Nova, 12. generacija Intelovih procesorjev Core prinaša pomembne novosti v dizajnu, ki vključujejo dve vrsti jeder (hitra jedra P in učinkovitejša počasnejša jedra E), kar je običajen pristop v pametnih telefonih, in dodatne nivoje abstrakcije. S tem ni nič narobe, povzroča pa to nemalo težav programom, ki tega ne pričakujejo in imajo po drugi strani zelo jasna pričakovanja, kakšna naj bodo procesorska jedra. Tak primer so programi proti goljufanju ali protipiratska zaščita.

V ZDA imajo težave diplomanti prava, ki se pripravljajo na pravosodni izpit. Ta poteka računalniško in uporablja programsko opremo Examplify podjetja ExamSoft, ki ima vgrajeno zaščito pred goljufanjem. To med drugim vključuje preverjanje, ali program teče v navideznem stroju, kar ni dovoljeno, zato se zapre. Težava pa nastopi, ko program poženemo na najnovejših Intelovih procesorjih, kjer se primeri enaka težava.

Proizvajalec je težavo priznal in mirno zapisal, da novi procesorji trenutno pač niso podprti....

8 komentarjev

PCIe 7.0, ki bo zmogel 32 GB/s, bojda nared leta 2025

Slo-Tech - Niti pol leta še ni minilo od standardizacije PCIe 6.0, a že imamo prve informacije o nasledniku. Telo za standardizacijo, PCI-SIG, pričakuje, da bo PCIe 7.0 dokončan do leta 2025. Glavna premisa ostaja nespremenjena: podvojil bo hitrost predhodnika, torej bo enokanalni PCIe 7.0 zmogel 32 GB/s. Ob tem spomnimo, da se dandanes v glavnem uporablja PCIe 4.0, ki zmore 4 GB/s. Zato SSD-ji uporabljajo štiri steze, grafične kartice pa 16. S PCIe 7.0 jih bomo potrebovali manj.

Realnost šepa zadaj. Šele čez dobro leto, morda celo dve, lahko pričakujemo PCI Express 6.0 v osebnih računalnikih. Dvanajsta generacija Intelovih procesorjev, Alder Lake, podpira omejeno število stez PCIe 5.0. Podobno bo veljalo za AMD-jev Ryzen 7000. Po drugi strani SSD-jev in grafičnih kartic, ki bi potrebovali ali sploh podpirali PCIe 5.0, še ni. To sicer ni presenetljivo, saj običajno traja nekaj let, da standard prepotuje pot od objave do matičnih plošč, nato pa še nekaj dlje do pojava prvih komponent. V...

25 komentarjev

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev

Intel kupuje Tower Semiconductor

vir: Intel
Intel - V Intelu so se namenili za 5,4 milijarde dolarjev prevzeti izraelsko podjetje za proizvodnjo čipov Tower Semiconductor, kjer delajo vezja, kakršnih v svoji ponudbi doslej še niso imeli.

Intela smo do pred kratkim poznali kot precej zaprto podjetje, kjer so v glavnem snovali in proizvajali lastne rešitve, dočim proizvodnih zmogljivosti niso ponujali na trgu. Lani se je to korenito spremenilo: s strategijo IDM 2.0 nameravajo tako sami izkoriščati kapacitete drugi proizvajalcev, kakor tudi ponujati lastne tovarne navzven. Odločitvi so že sledili mnogi proizvodni in kadrovski ukrepi. Podjetje za dvajset milijard dolarjev širi kampus v Arizoni, prejšnji mesec pa je napovedalo še izgradnjo povsem novega v Ohiu, za približno enako velik znesek. Med partnerji oddelka Intel Foundry Services (IFS), skozi katerega ponujajo svoje zmogljivosti, sta že Qualcomm, kjer se igrajo s prihodnjim procesom 20A, in pa Amazon, ki izkorišča Intelove napredne načine pakiranja čipov, kot sta EMIB in...

0 komentarjev

Intel predstavil alder lake za prenosnike

vir: Intel
Intel - Intelova tiskovka na letošnjem Cesu se je v glavnem osredotočala na lansiranje večine modelov najnovejše družine procesorjev Core dvanajste generacije, tako na namizniškem kot prenosniškem področju.

Ko so pri Intelu v začetku novembra splovili dolgo pričakovano hibridno arhitekturo procesorjev Alder Lake, so pričeli z zgolj šestimi najmočnejšimi primerki družine Core dvanajste generacije za namizne računalnike. Sedaj je na vrsti preostanek repertoarja, širom spektra različnih naprav. Na sejmu CES so tako predstavili 22 modelov za namizne računalnike in 28 modelov za prenosnike (krajši video povzetek). V prvi skupini to zvečine pomeni primerke brez pripon K(F), ki jih torej ni mogoče navijati. So pa za hip omenili tudi modele KS, ki naj bi prispeli konec marca; tu gre očitno za izbrane (binned) kose, ki bodo iz škatle dosegali vsaj 5,5 GHz enojedrni turbo, oziroma 5 GHz večjedrnega.

Intel za konstrukcijo namizniških izvedenk čipov uporablja dve silicijski osnovi: večjo z bazično...

5 komentarjev

Qualcomm napovedal naslednjo generacijo snapdragonov

Snapdragon 8 Gen 1

vir: Qualcomm
Qualcomm - Pri Qualcommu so napovedali paradnega konja naslednje generacije svojih sistemskih čipov Snapdragon, 8 Gen 1. Obenem še niso obupali nad PC čipi 8cx, razvijajo pa celo igričarskega G3x, za katerega so jim pri Razerju razvili prototip ročne konzole.

Na prehodu v december običajno poteka Qualcommova konferenca Snapdragon Tech Summit, na kateri predstavijo napredek pri svojih priljubljenih sistemskih čipih, ki še vedno tvorijo jedro precejšnjega deleža pametnih telefonov. Med letošnjimi novicami najprej v oči skoči sprememba sheme poimenovanja izdelkov, saj je po lanskem skoku na Snapdragon 888 počasi pričelo zmanjkovati številskega prostora. Naslednik se tako imenuje 8 Gen 1, podobno pa se bo zgodilo tudi s šibkejšimi sedmicami, šesticami in štiricami. 8 Gen 1 je zgrajen okoli nove arhitekture Armovih jeder, ARMv9, ki so jo Britanci sicer predstavili spomladi. To pomeni, da procesor Kryo v novem Snapdragonu sestavlja eno hitro jedro Cortex-X2, tri srednje hitra jedra Cortex-710 in...

0 komentarjev

Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra

vir: Intel
Intel - Intel bo procesorje Core dvanajste generacije za namizja, s težko pričakovano hibridno zasnovo arhitekture Alder Lake, lansiral 4. novembra, in sicer s šestimi primerki; ostali sledijo prihodnje leto.

Boj med Intelom in AMDjem se bo na samem koncu leta pošteno razplamtel, kajti le še kak teden nas loči od prve zanimive Intelove družine čipov po dolgem času. Procesorji Core 12te generacije, s kodnim imenom Alder Lake, namreč stojijo na hibridni zasnovi, s kombinacijo hitrih (P) in pa varčnih (E) jeder, podobno kot Armovi sistemski čipi v telefonih ali Applovi M1. Kaj takšen pristop v praksi pomeni za delo na namiznih računalnikih in z zahtevnim programjem, kot so delovna orodja ter igre, bomo lahko videli 4. novembra, ko prispe prvih šest primerkov nove družine. V bistvu jih sestavljajo tri konfiguracije jeder, nakar se delijo še na inačici z (K) in brez (KF) vgrajenega grafičnega vezja. To so: Core i9-12900K(F) s konfiguracijo 8P+8E; pa i7-12700K(F) z 8+4 in i5-12600K(F) s 6+4....

92 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev

Intel želi procesorsko krono nazaj do leta 2025

preimenovani procesi

vir: Intel
Intel - Modri procesorski velikan je na dogodku Intel Accelerated prvič nekaj nadrobneje predstavil dejanske proizvodne tehnologije, s katerimi se želi v roku petih let otresti trenutnega zaostanka za konkurenco in vnovič zavladati tako področju proizvodnje računalniških čipov kot tudi trgu samih procesorjev.

Da je Intel konec preteklega desetletja padel v tehnološko luknjo, je že precej obrabljeno dejstvo. Preskok s 14-nanometrskega na 10-nanometrski proizvodni proces se je prav spektakularno ponesrečil, posledice pa bo podjetje čutilo še nekaj časa, saj sta na področju proizvodnje TSMC in Samsung pridobila konkretno, nekajletno prednost, medtem ko pri samih čipih AMD tudi veselo utripa z vzvratnimi lučmi. Poglaviten problem je torej v optimizaciji razvoja proizvodnje in da bi se modri tabor vrnil na pota stare slave, je v preteklih mesecih potegnil nekaj konkretnih potez. S februarjem je na čelo podjetja stopil veteran Pat Gelsinger, ki je v vrnitev prepričal še nekaj preteklih...

32 komentarjev

Intel osvežuje linijo Tiger Lake-U

vir: Intel
Intel - Intel je imel letos na Computexu zelo pohleven šopek najav. V ospredju sta bila osvežitev linije prenosniških procesorjev Tiger Lake-U in pa prvi sad sodelovanja z MediaTekom na področju modemov 5G.

V Santa Clari so v začetku maja že razširili družino svojih aktualnih procesorjev za prenosnike, Core enajste generacije, in sicer z močnejšimi izvedenkami Tiger Lake-H. Toda še pred prihodom težko pričakovane hibridne arhitekture Alder Lake, ki naj bi prispela jeseni, so posodobili tudi tiger lake za ultraprenosnike. Primerki bodo očitno kapljali počasi, kajti zaenkrat so pokazali zgolj dva, med katerima je najbolj zanimiv novi paradni konj linije, Core i7-1195G7. Štirijedrnik s polnim grafičnim odsekom (96 izrisovalnih enot) ima namreč frekvence teoretično odklenjene do petih gigahercev pri navitju najhitrejšega jedra. Do konca leta naj bi prišlo okoli 60 modelov s prenovljenimi procesorji, seveda pa je dobavljivost spričo klavrnega stanja pri dobavi polprevodnikov precejšnja...

3 komentarji

Intel na sejmu CES z zbirko različnih novih čipov

vir: Intel
Intel - Intelovo predstavitev na letošnjem CESu smo večjidel čakali zaradi prihajajoče družine namizniških procesorjev Rocket Lake-S, ki pa je bila na koncu še najmanj zanimiv del šova, saj smo videli kar nekaj novih prenosniških modelov.

Če smo pri AMDju letošnjo sejemsko tiskovko pričakovali zaradi lansiranja prenosniških čipov, je bilo pri Intelu ravno obratno: po lanski uspešni splovitvi procesorjev Tiger Lake imajo za letošnji marec v načrtu prihod namizniških izvedenk enajste generacije Core, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Glede na pretekle napovedi bo šlo za nenavadnega križanca raznih obstoječih CPUjev, saj bodo tudi rakete še vedno v napravljene 14 nanometrih: jedra Sunny Cove iz Ice Lakov so "prevedli" nazaj na 14 nanometrov in dobili Cypress Cove. Zato se poraja veliko vprašanje, kako bodo v podjetju zauzdali električno porabo in ali bodo sploh konkurenčni AMDjevi uspešnici po imenu Ryzen 5000. Žal tudi tiskovna konferenca (krajši video povzetek) ni dala pravih odgovorov, saj...

24 komentarjev

Intelovi namizniški procesorji Rocket Lake prispejo marca

Slo-Tech - V Intelu so potrdili, da naslednja družina procesorjev za namizne računalnike, s kodnim imenom Rocket Lake, prispe marca prihodnje leto. Poznala bo podporo PCIe 4.0, toda pobegi informacij pravijo, da bo še vedno napravljena v 14 nanometrih.

S septembrskim izidom CPUjev Tiger Lake so v Intelu pričeli kazati znake, da se nameravajo potegniti iz globoke luknje, v katero so jih pahnile težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Toda ker gre za prenosniške čipe, je velik del njihove zagrizene klientele z namiznimi računalniki ostal kot riba na suhem. Zdaj so v firmi potrdili, da bo na naslednjo generacijo igričarskih naprav potrebno čakati do "prvega četrtletja 2021". To se sklada s svežimi izpusti informacij, po katerih to pomeni "deseti teden prihodnjega leta". Procesorji nosijo kodno ime Rocket Lake, predstavljali bodo enajsto generacijo čipov Core in podpirali vodilo PCIe 4.0, ki smo ga vse do letos v Intelovi ponudbi pogrešali. Toda hkrati vse kaže, da bo šlo sicer za...

28 komentarjev

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Tom's Hardware - Na Computexu 2019 je Intel naznanil, da dolgo pričakovani 10-nanometrski procesorji Ice Lake že potujejo k OEM partnerjem in jih uzremo za letošnji božič, seveda zgolj v inačicah za tanjše prenosnike. Poleg smo dobili dokaj skope podatke in nasploh Intel ni uspel parirati AMDjevi udarni otvoritvi sejma.

Modri tabor je bil po AMDjevi odmevni uvodni predstavitvi postavljen v kočljiv položaj; za pošten dvoboj bi bil moral docela razgrniti podrobnosti prihajajoče serije procesorjev Ice Lake, svojih prvih množično napravljenih čipov v 10 nanometrih, in predstaviti čim širšo paleto izdelkov za vse platforme. Toda to se ni zgodilo in očitno proizvodi še vedno niso na takšni ravni, kot bi si družba želela, kljub že tako znatnim zamudam zaradi težavnega...

47 komentarjev