»

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje

Slo-Tech - Vrstijo se odzivi na Applovo napoved odprtja ekosistema iOS, kjer bo v EU omogočeno nameščanje aplikacije tudi iz drugih virov poleg uradne tržnice App Store. Čeprav se je sprva zdelo, da gre za velikodušno ponudbo, kar je Apple pospremil z besedami, da bo velika večina razvijalec aplikacij plačevanja manj provizij, so odzivi kritični. Ključna težava je posebna provizija, ki bo znašala 0,5 evra na leto za vsako nameščeno aplikacijo mimo uradne tržnice (oproščenih je prvih milijon namestitev).

To se sicer sliši zanemarljivo, a bo za številne aplikacije uničujoče. David Heinemeier Hansson, avtor Ruby on Rails, pravi, da gre za izsiljevanje. Kot primer je vzel Instagram, ki ima v EU okrog 250 milijonov uporabnikov. To bi pomenilo, da mora Meta samo za Instagram plačati 11 milijonov dolarjev vsak mesec. Podobno velja tudi za druge velikane, denimo Messenger, WhatsApp itd. To so zneski, ki niti za Meto niso zanemarljivo, zato je upravičen sklep, da ti ne bodo niti pomislili na zunanje...

93 komentarjev

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo Applove in Epicove pritožbe

Reuters - Ameriško vrhovno sodišče je danes sporočilo, da Applove pritožbe zoper odločitev drugostopenjskega sodišča v sporu z Epic Games ne bo vzelo v obravnavo. Istočasno je sodišče odklonilo tudi obravnavo Epicove pritožbe. Za nobeno zavrnitev sodišče ni podalo obrazložitve. Odločitev drugostopenjskega sodišča je s tem pravnomočna. Epicov izvršni direktor Tim Sweeney je odločitev komentiral z besedami, da je boj za odprto platformo iOS pri nakupu aplikacij v ZDA s tem žal končan. Apple odločitve ni komentiral.

Epic je leta 2020 vložil tožbo zoper Apple, v kateri ga je obtožil zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Ključni očitek je monopol tržne z aplikacijami App Store, ki je edini način za nameščanje novih aplikacij na platformi iOS. Za nakupe na tržnici in nato tudi znotraj aplikacij Apple zaračunava 30 odstotkov provizije, uporabe drugih plačilnih sistemov pa ne dovoli.

Leta 2021 je Epic tožbo sicer v večjem delu izgubil, je pa sodišče ugotovilo, da Apple ne sme preprečevati...

60 komentarjev

Google bo zaradi monopolizma na Play Storu Američanom plačal 700 milijonov dolarjev

Reuters - Na dan so prišle podrobnosti poravnave, ki jo je Google letošnjega septembra sklenil z ameriškimi zveznimi državami v procesu zaradi monopolnega obnašanja v trgovini Play: plačal bo 700 milijonov dolarjev in uvedel nekaj manjših sprememb v trgovini.

Vzporedno s tožbo Epica proti Googlu, ki se je razpletla pred tednom dni, so ločen proces proti velikanu iz Mountain Viewa v zvezi s trgovino Play vodile tudi ameriške oblasti, in sicer vseh 50 zveznih držav, Washington DC, Portoriko in Deviški otoki. Tudi ta se je loteval visoke 30-odstotne marže in omejevanja možnosti drugih kanalov za plačevanje (in ga ne smemo mešati s povsem drugim procesom Pravosodnega ministrstva proti Googlu zaradi monopolnega obnašanja pri spletnem iskanju). Do sporazumne poravnave je prišlo že v začetku septembra, toda podrobnosti so ohranili tajne do zaključka Epicove tožbe. Čeprav gre tehnično za različna procesa, je jasno, da so se v Googlu z različnimi prijemi že vse leto pripravljali na potencialne...

21 komentarjev

Proces v sporu med Epicom in Applom vnovič dobiva zagon

The Verge - Vrsta organizacij in ameriških zveznih držav je s pismi podpore stopila v bran Epic Games v pritožbi na lansko razsodbo v sporu z Applom glede domnevnega monopolističnega obnašanja Cupertina na App Storu.

Lanskega septembra smo dobili razsodbo v odmevnem sodnem procesu, kjer sta si nasproti stala Epic Games in Apple. Igričarski založnik je velikana iz Cupertina tožil z očitkom, da na svoji nalinijski trgovini App Store preveč omejuje možnosti za plačila, ki lahko potekajo zgolj skozi Applove kanale, pri čemer ta zase zahteva zajeten "davek" v višini 30 odstotkov. Zato v Epicu pravijo, da je Applovo postopanje monopolistično. S trditvijo se je sodnica Yvonne Gonzalez Rogers strinjala le v manjši meri: po tej razsodbi nižjega sodišča Apple razvijalcem aplikacij za App Store res ne sme več omejevati oglaševanja in usmerjanja na zunanje plačilne kanale, toda v preostalih devetih od desetih točk obtožnice je Epic potegnil kratko; na primer pri višini dajatve ali pravici do lastne...

48 komentarjev

Tudi Indija preiskuje Apple zaradi zlorabe prevladujočega položaja v App Storu

Slo-Tech - Tudi indijski varuh konkurence je včeraj sprožil preiskavo Applovih poslovnih praks v spletni tržnici App Store, kjer morajo ponudniki aplikacij nujno uporabljati Applov plačilni sistem tudi za nakupe v aplikaciji ali naročnine. Competition Commission of India (CCI) je odredil preiskavo, ali se s tem omejuje pravica razvijalcev aplikacij, da svobodno izberejo plačilni sistem, še zlasti ker Applov sistem prinaša 15- ali 30-odstotno provizijo. Ta ne velja zgolj za nakupe aplikacij, temveč tudi za nakupe v aplikacijah. Preiskava se je začela na predlog nevladne organizacije Together We Fight Society, ki združuje potrošnike in mlada zagonska podjetja.

Apple v odzivu poudarja, da je v Indiji premajhen igralec, da bi lahko njegovo ravnanje kakorkoli predstavljajo izkrivljanje trga ali omejevanje konkurence. Tam ima Apple približno 2-odstotni tržni delež, kar je seveda bistveno manj od Googlovega Androida. CCI sicer že od lani preiskuje tudi Google.

Problematika Applovega vztrajanja pri...

1 komentar

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Slo-Tech - Nizozemska Agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je ugotovila, da Apple s svojo spletno tržnico App Store krši protimonopolno zakonodajo. Za zdaj mu ni izrekla globe, temveč le zahteva odpravo nepravilnosti. Del odločbe je sicer sodišče v začasni odredbo zadržalo, večina pa je obveljala. Apple se je na celotno odločbo sedaj pritožil.

Konkretno gre za ponudnike aplikacije za zmenke (dating apps), ki jih tržijo v App Storu. Založniki teh aplikacij ne morejo prosto izbrati, kateri plačni sistem bodo uporabniki lahko uporabljali, temveč morajo Applovega. Apple ima kot upravljavec unikatne spletne tržnice na platformi iOS obveznost, da svojega prevladujočega tržnega položaja ne zlorablja. Trenutno morajo pisci aplikacij plačati 99 dolarjev letno, da lahko konkurirajo v App Storu. Če pa želijo nuditi še plačljive storitve ali naročnine - takih je okoli 15 odstotkov aplikacij - jim Apple naloži dodatne pogoje. Med njimi je ključni pogoj, da morajo plačati 15 ali 30 odstotkov vseh...

3 komentarji

Tudi Apple se je pritožil na sodbo v sporu z Epicom

"a peel"

The Verge - V Applu so vložili pritožbo na nedavno sodbo v procesu, kjer so jih tožili Epic Games. To je na prvi pogled presenetljivo, saj so Cupertinu večji del obveljali za zmagovalce procesa.

V začetku septembra se je s sodbo končal odmeven proces v sporu med Applom in Epic Games. Pričel se je lansko poletje, ko je Epic iz protesta proti visoki, 30-odstotni marži na transakcije na App Storu, v Fortnitu obšel Applov plačilni servis, nakar so v Cupertinu igro zabrisali s tržnice, Epic pa je odgovoril s tožbo. Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je v devetih od desetih točk obtožnice pritrdila Applu, zaradi česar je ta v splošnem obveljal za akterja, ki je iz procesa odnesel precej več. V Epicu takrat vsekakor niso bili zadovoljni in so nemudoma vložili pritožbo, saj razsodba med drugim nasprotniku dovoljuje, da Fortnitu še dolgo ne pusti nazaj na App Store, če sploh. V Cupertinu so se takrat tudi sami razglasili za zmagovalce in omenili, da bodo o morebitni pritožbi dobro razmislili. Očitno pa...

9 komentarjev

Microsoft Store se končno odpira za druge trgovine

Slo-Tech - Microsoftova tržnica z aplikacijami je bila doslej omejena le na Microsoftove programe in aplikacije, ki jih je odobril Microsoft, a so sedaj končno začeli rahljati omejitve. Večje spremembe so napovedali junija, med drugim znižanje provizij in možnost, da založniki 100 odstotkov prihodkov, če nakupe v aplikacijah izvajajo prek alternativnih platform. Tedaj so najavili tudi, da bodo tržnico odprli za druge trgovine, denimo Steam.

Nova pravila, ki so začela veljati sedaj, pa izrecno odpirajo platformo za te zunanje tržnice. To pomeni, da prihajajo Amazonov Appstore, Epic Games Store in druge. Microsoft se bo držal obljube in ne bo zahteval provizije za nakupe na teh drugih tržnicah. O Steamu za zdaj še ni informacij, a se utegne prav tako kmalu pojaviti v Microsoft Storu.

Giorgio Sardo, ki vodi Microsoft Store, pojasnjuje, da bo aplikacije za druge tržnice možno najti enostavni kot vse preostale aplikacije. Amazon in Epic Games sta že dogovorjena, preostale še vabijo k pristopu....

6 komentarjev

Ameriški poslanci z zakonom nad tržnice aplikacij, beri Apple in Google

vir: Pixabay

Slo-Tech - Trojica ameriških senatorjev, republikanec in dva demokrata, med katerima je tudi nekdanja predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, je predstavila predlog zakona Open App Markets Act, ki bi uredil razmerja v tržnicah aplikacij kot sta Googlov Play Store in Applov App Store. Kot so povedali senatorji, imajo velika tehnološka podjetja po njihovem mnenju prevelik tržni vpliv.

Predlog zakona bi upravljavcem tržnic prepovedal prav tisto, zaradi česar je vzniknil znani, zdaj tudi že sodni spor med Epicom in Applom, torej zahtevati, da razvijalci vedno uporabljajo interni plačilni sistem tržnice. Prav tako bi velikim podjetjem prepovedal kaznovati razvijalce, če svoj izdelek ponujajo še kje drugje, pa čeprav po drugačni ceni oz. prodajnih pogojih, o tem pa bi po novem lahko tudi obveščali uporabnike. Senatorji še ugotavljajo, da so predatorske zlorabe Googla in Appla tolikšne, da postajajo žaljive na več ravneh, obenem pa so dosegle točko, ko že vplivajo na gospodarstvo...

14 komentarjev

Tim Cook v Epic zadregi pred sodiščem

Tim Cook, CEO Appla

vir: Wikipedia
BBC - Pred zveznim sodiščem v San Franciscu se zaključuje tritedensko zaslišanje prič v zadevi Apple vs. Epic. Zadnji je bil zaslišan izvršni direktor Appla Tim Cook, sodnico Yvonne Gonzalez Rogers je zanimal predvsem poslovni model njihove tržnice App Store.

V središču sodnega postopka je namreč Applova 30 odstotna provizija, ki jo zaračunava za vse transakcije v App Storu, ob tem pa še Applova prepoved drugih tržnic programske opreme na svoji platformi. Spor je sprožila založba Epic, ki trži uspešnico Fortnite, potem, ko je najprej skušala prek nadgradnje nakupe v igri speljati mimo Appla, a so jim slednji gladko zaprli razvijalski račun. Podobno so tedaj ukrepali tudi pri Googlu, kjer se glede svoje tržnice oklepajo podobnih pravil, kot Apple in jih podoben proti konkurenčni postopek pred sodiščem še čaka.

Sodnico je tako zanimalo, zakaj Apple razvijalcem ne dovoli drugih oblik plačevanja v igrah oz. vsaj opozori uporabnike, da lahko nakup opravijo tudi drugje? Cook je odgovoril,...

36 komentarjev

Trump pretiraval, Google v zadregi

New York Times - Kot je včeraj napovedal ameriški predsednik Donald Trump, je vladnim uradnikom v boju s koronavirusom priskočilo na pomoč 1.700 Googlovih inženirjev. Ti naj bi hitro - ne počasi, kot se je to dogajalo v preteklosti, je še poudaril predsednik - vzpostavili vseameriško spletno stran za testiranje potencialno okuženih. Na njej bodo državljani lahko ugotovili ali testiranje sploh potrebujejo, nato pa bi jih stran tudi razvrstila in usmerila v najustreznejšo zdravstveno ustanovo.

V urah, ki so sledile, so se njegove trditve rušile druga za drugo; najprej, taka spletna stran ne obstaja. Niti še ne bo vzpostavljena kmalu, sploh pa ne za celo državo, na njej pa ne delajo Googlovi inženirji, pač pa prostovoljci drugega Alphabetovega podjetja Verily. Po Trumpovi objavi so se od tam oglasili in potrdili, da se s spletnim triažnim projektom dejansko ukvarjajo pri njih, da je ta še v zgodnji fazi razvoja in ga bodo v bodoče testirali na območju San Francisca. Stran vsaj na začetku ne bo...

73 komentarjev

Tim Cook hvali EU in poziva k regulaciji tehnologije

vir: Wikipedia
Time - Na srečanju najpomembnejših osebnosti letošnjega leta, Time 100, ki ga organizira istoimenska ameriška revija, je izvršni direktor Appla med drugim omenil, da je vladni nadzor uporabe sodobnih tehnologij nujen, če želimo obvarovati zasebne podatke običajnih uporabnikov. "Če želimo ostati intelektualno pošteni, moramo priznati, da kar počnemo sedaj, preprosto ne deluje. Tehnologija mora postati regulirana. Preveč je primerov, ki kažejo, kako pomanjkanje zakonodaje povzroča velikansko družbeno škodo," je še dodal. Kot primere je navedel vse pogostejše informacijske vdore in poskuse vplivanja na volitve v...

21 komentarjev

Tim Cook pozval k obrzdanju podatkovnih trgovcev

Applov oglas v Las Vegasu

vir: Time
Time - Applov izvršni direktor Tim Cooke je v gostujočem komentarju v Time Magazinu pod drobnogled vzel, kot pravi sam, sivo ekonomijo trgovanja s podatki, o kateri se uporabnikom v veliki večini niti ne sanja. Za primer je navedel spletni nakup, nekaj, kar je večina od nas že kdaj napravila. Prodajalec namreč kupcu večinoma pozabi omeniti, da bo podatke, povezane z nakupom, pozneje prodal enemu od t. i. data brokerjev, podjetij, katerih edina dejavnost je zbiranje, razvrščanje in nadaljnja prodaja takih podatkov.

Cook je zato pozval vlado v ZDA, naj zakonodajno čimprej celostno uredi to področje, vzpostavi register podjetij s tako dejavnostjo, kar bi uporabnikom omogočilo spremljanje poti svojih podatkov, po želji pa tudi njihov umik iz prometa. "In sicer na...

33 komentarjev

Dan, ko je Tim Cook osebno grozil Uberju z brco iz App Stora

The New York Times - Prvi mož Appla Tim Cook je zagrozil direktorju Uberja Travisu Kalanicku, da bo osebno poskrbel, da bo aplikacija taksi podjetja odstranjena iz jabolčne trgovine App Store. Cooka je zmotilo dejstvo, da Uber tudi potem, ko je uporabnik iPhona zbrisal vse podatke na napravi in ponovno naložil operacijski sistem, še vedno pridobival določene informacije tako o uporabniku kot o napravi.

Zgodba, čeprav jo je New York Times razkril šele včeraj, se je odvijala...

23 komentarjev

Sodnica občutno znižala prisojeno odškodnino v primeru Apple vs. Samsung

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
ComputerWorld - Lani je porota v kalifornijskem sporu med Samsungom in Applu postregla s hitro in nepričakovano razsodbo, ko je v celoti pritrdila Applu, Samsungu dosodila naklepne kršitve šestih Applovih modelov (design patent), razvrednotenje blagovne znamke in izkoriščanje prevladujočega položaja na UMTS-trgu. Samsung je bil obsojen na plačilo trojne odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev. Toda nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Sodnica Koha je pretekli mesec obravnavala pritožbi obeh podjetij in odločila, da Samsungove kršitve modelov niso bile naklepne (kar prinaša nižje odškodnine), sicer pa je zavrnila Applove zahtevke po razširitvi odškodnine in Samsungov zahtevek po ponovnem...

9 komentarjev