»

Združene države so se lotile Appla

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in 16 zveznih držav je vložilo dolgo pričakovano, veliko protimonopolno tožbo zoper Apple, zavoljo prijemov podjetja na tržišču pametnih telefonov.

Ameriški zvezni pravosodni organi so v zadnjih letih bistveno poostrili postopanje nasproti tehnološkim velikanom, ki se lahko nadejajo poostrenega gledanja pod prste. Tako želijo administracije odgovoriti na novejše, bolj prefinjene strategije podjetij, ki so se učinkovito prilagodila na protimonopolna pravila, postavljena pred več kot dvema desetletjema v ključni tožbi proti Microsoftu. Po dveh večjih procesih proti Googlu je naposled na vrsti še Apple. Takšen proces je bil že dolgo pričakovan, saj so se prva poročila o preiskavah pričela že pred petimi leti. Toda tožilci so imeli brez dvoma ogromno zahtevnega dela, saj znajo v Cupertinu mojstrsko hoditi po robu med ravno še opravičljivimi praksami in monopolnim delovanjem. Sedaj organi menijo, da imajo v rokah dovolj trdne dokaze, da lahko Applu...

5 komentarjev

Apple bo Epicu vendarle dopustil lansiranje trgovine na iOS

Epic Games - Apple je po hitri intervenciji Evropske komisije reaktiviral evropski razvijalski račun Epic Games na sistemu iOS, ki ga je bil nekaj dni pred tem zaprl.

Po tem ko smo leta 2021 videli zaključek velikega sodnega spora med Applom in Apic Games, ki ga je sprožil Epicov upor proti dajatvi v trgovini App Store in v kateri je Cupertino pretežno zmagal, se situacija še zdaleč ni umirila. Vzporedno je namreč Epic v sorodni tožbi prisolil zaušnico Googlu in še vedno grozi, da bo s pridobljenimi nauki vložil novo proti Applu. Obenem je Evropska unija sprejela širokopotezno novo zakonodajo v obliki uredb DSA in DMA, ki imata potencial, da samovoljne velikane močno udarita po prstih. V zadnjih mesecih tako spremljamo mrzlična prizadevanja družb, ki jim evropski regulatorji vse bolj gledajo pod prste, kako bi programje in politiko prilagodili Evropi. V Applu so tako sredi februarja obnovili evropski razvijalski račun Epic Games za iOS, ki ga podjetja potrebujejo za lansiranja in vzdrževanje...

6 komentarjev

Google izgubil proti Epic Games

Slo-Tech - V sporu med Googlom in Epic Games, ki je pred tremi leti prerasel v tožbo, je Google prepričljivo izgubil. Sodišče v Kaliforniji je v vseh točkah pritrdilo podjetju Epic Games, ki je Google obtoževalo monopolnega ravnanja in zlorabe prevladujočega položaja. Kazen in druge ukrepe bo sodišče izreklo januarja, potem ko je porota včeraj soglasno prikimiala Epic Gamesu.

Ugotovili so, da je povezovanje spletne tržnice Google Play Store in plačilnega sistema Google Play Billing nezakonita zloraba prevladujočega položaja. Jabolko spora je bila igra Fortnite in 30-odstotna provizija, ki si jo Google zaračuna od vseh nakupov prek lastnega plačilnega sistema. Epic Games je trdil, da je to nesorazmerno visoka provizija. Podobno sicer velja tudi za Applov App Store, a tam je situacija pomembno drugačna. Aplikacije na iOS brez App Stora ne morejo, medtem ko v Android lahko, le da je to manj praktično. Zato se je tudi Fortnite naposled vrnil v Play Store.

Sodišče pa sedaj ugotavlja, da Google...

23 komentarjev

Epic kupil Bandcamp

Epic Games - Sezona nakupov v igričarski industriji ne pojenja: tokrat so pri Epic Games kupili glasbeno platformo Bandcamp.

Medtem ko večina prevzemov v igričarski industriji zajema razvojne studije, kot so bili nedavno Bungie, Zynga in Activision Blizzard, pa nekatera podjetja gledajo precej širše. Med njimi Epic Games, kjer poleg razvpitega Fortnita vzdržujejo še najbolj razširjen grafični pogon v industriji, Unreal Engine, in v zadnjih letih tudi tržnico Epic Games Store, ki jo skušajo na vsak način napraviti konkurečno Steamu. Med težje oprijemljivimi so njihovi načrti glede metaverzuma, kjer se opirajo na pričakovanje, da bo Unreal Engine tvoril jedro razvoja tamkajšnjih virtualnih prostorov, obenem pa s Fortnitom eksperimentirajo tudi pri sami implementaciji, na primer s prirejanjem koncertnih dogodkov. Bržkone gre v to smer tudi nakup Bandcampa, ki so ga pohrustali pred nekaj dnevi.

Bandcamp je namreč novodobna glasbena tržnica s pripojenimi dodatnimi storitvami, kot je na primer...

0 komentarjev

Proces v sporu med Epicom in Applom vnovič dobiva zagon

The Verge - Vrsta organizacij in ameriških zveznih držav je s pismi podpore stopila v bran Epic Games v pritožbi na lansko razsodbo v sporu z Applom glede domnevnega monopolističnega obnašanja Cupertina na App Storu.

Lanskega septembra smo dobili razsodbo v odmevnem sodnem procesu, kjer sta si nasproti stala Epic Games in Apple. Igričarski založnik je velikana iz Cupertina tožil z očitkom, da na svoji nalinijski trgovini App Store preveč omejuje možnosti za plačila, ki lahko potekajo zgolj skozi Applove kanale, pri čemer ta zase zahteva zajeten "davek" v višini 30 odstotkov. Zato v Epicu pravijo, da je Applovo postopanje monopolistično. S trditvijo se je sodnica Yvonne Gonzalez Rogers strinjala le v manjši meri: po tej razsodbi nižjega sodišča Apple razvijalcem aplikacij za App Store res ne sme več omejevati oglaševanja in usmerjanja na zunanje plačilne kanale, toda v preostalih devetih od desetih točk obtožnice je Epic potegnil kratko; na primer pri višini dajatve ali pravici do lastne...

48 komentarjev

Tudi Apple se je pritožil na sodbo v sporu z Epicom

"a peel"

The Verge - V Applu so vložili pritožbo na nedavno sodbo v procesu, kjer so jih tožili Epic Games. To je na prvi pogled presenetljivo, saj so Cupertinu večji del obveljali za zmagovalce procesa.

V začetku septembra se je s sodbo končal odmeven proces v sporu med Applom in Epic Games. Pričel se je lansko poletje, ko je Epic iz protesta proti visoki, 30-odstotni marži na transakcije na App Storu, v Fortnitu obšel Applov plačilni servis, nakar so v Cupertinu igro zabrisali s tržnice, Epic pa je odgovoril s tožbo. Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je v devetih od desetih točk obtožnice pritrdila Applu, zaradi česar je ta v splošnem obveljal za akterja, ki je iz procesa odnesel precej več. V Epicu takrat vsekakor niso bili zadovoljni in so nemudoma vložili pritožbo, saj razsodba med drugim nasprotniku dovoljuje, da Fortnitu še dolgo ne pusti nazaj na App Store, če sploh. V Cupertinu so se takrat tudi sami razglasili za zmagovalce in omenili, da bodo o morebitni pritožbi dobro razmislili. Očitno pa...

9 komentarjev

Microsoft Store se končno odpira za druge trgovine

Slo-Tech - Microsoftova tržnica z aplikacijami je bila doslej omejena le na Microsoftove programe in aplikacije, ki jih je odobril Microsoft, a so sedaj končno začeli rahljati omejitve. Večje spremembe so napovedali junija, med drugim znižanje provizij in možnost, da založniki 100 odstotkov prihodkov, če nakupe v aplikacijah izvajajo prek alternativnih platform. Tedaj so najavili tudi, da bodo tržnico odprli za druge trgovine, denimo Steam.

Nova pravila, ki so začela veljati sedaj, pa izrecno odpirajo platformo za te zunanje tržnice. To pomeni, da prihajajo Amazonov Appstore, Epic Games Store in druge. Microsoft se bo držal obljube in ne bo zahteval provizije za nakupe na teh drugih tržnicah. O Steamu za zdaj še ni informacij, a se utegne prav tako kmalu pojaviti v Microsoft Storu.

Giorgio Sardo, ki vodi Microsoft Store, pojasnjuje, da bo aplikacije za druge tržnice možno najti enostavni kot vse preostale aplikacije. Amazon in Epic Games sta že dogovorjena, preostale še vabijo k pristopu....

6 komentarjev

Začenja se sodni proces v sporu med Epic Games in Applom

Ars Technica - Po tem, ko so se pri Epic Games lansko poletje spustili v razvpit odprti spopad z Applom, glede višine trošarine na App Storu, se v ponedeljek naposled dejansko začenja sodni proces, ki naj bi predvidoma trajal tri tedne.

Večina najvidnejših nalinijskih trgovin, kot so App Store, Google Play in Steam, od vsake transakcije pobere 30 odstotkov. Ta relativno visok znesek že dolgo časa žuli podjetja, ki na teh tržnicah prodajajo svoje vsebine. Lanskega avgusta pa je nezadovoljstvo doseglo vrelišče, ko so se v Epic Games odločili spustiti v odprt in medijsko razvpit spor z Applom in Googlom na način, da so v igro Fortnite vdelali možnost, da uporabnik mikroplačil obe veliki tržnici obide. Velikana sta odgovorila z blokado Fortnita, ki tako na telefonih odtlej ni več posodabljan, Epic pa je v odgovor tožil. Čeprav gre za splošen odpor proti visokemu "davku", pa se je spopad izkristaliziral predvsem v dvoboj med Epicom in Applom - zvečine zato, ker so v Cupertinu na vse skupaj odgovorili...

30 komentarjev

Spor med Epic Games in Applom se zaostruje

Slo-Tech - Ravsanje med Epic Games in Applom zaradi spora okoli višine davka v App Storu se je prelevilo v žolčen pravni dvoboj. Apple je za talca vzel Unreal Engine in skuša blokirati njegov razvoj na svojih napravah, kar pa je nato sprožilo podporo Microsofta Epicu.

Pred dvema tednoma je prišlo do enega bolj monumentalnih trkov med tehnološkimi velikani, ko je igričarska firma Epic Games na populističen način sprožila spor z Applom in Googlom, vse zaradi njunega 30-odstotnega davka, ki ga od transakcij pobirata na svojih nalinijskih trgovinah App Store in Google Play. V Epicu so dogodke izzvali tako, da so za svojo priljubljeno igro Fortnite dostavili posodobitev, ki omogoča mikroplačevanje mimo trgovin in s tem pravil, kar je najprej sprožilo blokado igre na eni strani in nato še tožbo na strani Epica. Kako se bo Timu Sweeneyju in druščini tvegano igračkanje izšlo, je v veliki meri odvisno od tega, koliko drugih podjetij in pa politikov bodo uspeli pridobiti na svojo stran - gotovo pa si...

200 komentarjev

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom

Ars Technica - V četrtek je Apple zaradi nespoštovanja pravil s svoje trgovine Apple Store umaknil igro Fortnite, nekaj ur zatem pa mu je z enakim ukrepom sledil še Google. Epic Games, snovalci Fortnita, so imeli odgovor že skrbno pripravljen, saj so proti velikanoma takoj sprožili tožbo, ki jo obenem spremlja še nenavadno bizarna medijska kampanja.

Kdor je letos poleti pričakoval kisle kumarice, se je uštel, kajti Epic Games so se z Applom in Googlom zapletli v spor, ki je navzven morda videti kot banalno podjetniško izsiljevanje, a lahko vendarle daljnosežno odloča o naravi delovanja online trgovin tehnoloških velikanov. Vse se je pričelo v četrtek popoldne, ko so v Epic Games lansirali novo posodobitev za svoj igričarski fenomen Fortnite. Specialnost "Mega Dropa" je v spremembi mikronakupovanja vsebine v igri, saj so uporabniki po novem dobili možnost nakupa neposredno od Epica, se pravi mimo trgovin Apple Store ali Google Play, ki si od vsake transakcije vzameta 30 odstotkov, nad čimer v...

255 komentarjev

Patentni spor med Motorolo in Applom zaključen

vir: Scribd
Scribd - Prišlo je do zanimivega preobrata v patentnem sporu med Motorolo in Applom: sodnik Posner je v kratki, še ne dvostranski delni sodbi zavrnil zahtevke obeh strani in ju, dobesedno (with prejudice), poslal domov. Ne Motorola ne Apple ne moreta glede istega spora vložiti nove tožbe, konkretno Moto ne glede svojih patentov na brezžične tehnologije, Apple pa ne na patentne na multitouch zaslon.

Posner, ki šteje že 73 let in sodi med najbolj ugledne strokovnjake za gospodarsko pravo v državi, je podjetjema razložil, da na (številnih) dosedanjih narokih preprosto nista uspela dokazati kršitve nasprotnih patentov, če pa že, pa nista uspeli pokazati, da bi te kršitve povzročile zadosti visoko škodo, da bi se sploh dalo razmišljati o...

11 komentarjev

Patentni spor med Nokio in Applom se razplamteva

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slo-Tech - Spor med Nokio in Applom, ki je izbruhnil oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevne kršitve 10 patentov v svojih mobilnih telefonih, se še ne bo hitro unesel. Pred letom dni je Apple odgovoril s protitožbo, ki ji je hitro sledila nova tožba iz Nokie. Ameriško sodišče je spor preložilo na leto 2012, saj mora pred nadaljevanjem svoje povedati Ameriška komisija za mednarodno trgovino (USITC).

Nokia je te dni vložila še eno tožbo, ki je torej že četrta v tem primeru. To pot Applu očitajo kršitev patentov, ki pokrivajo področja na dotik...

17 komentarjev

Odmor v sporu med Applom in Nokio na sodišču

X-Bit Labs - Obširno smo že poročali o tožarjenju med Applom in Nokio, kjer eden drugega obtožujeta kršitve patentov in terjate odškodnine. Zadnjo potezo je januarja storil Apple, ki je poleg postopkov na sodišču vpletel še ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC). S pritožbo, ki so jo vložili pri USITC, želijo doseči prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA.

Poleg tega so tekli tudi postopki na sodišču v Delawaru, ki jih je prejšnji teden prekinil sodnik. Ta je odločil, da se bo sodni proces nadaljeval šele po tem, ko bo svojo odločitev sprejel USITC. To pomeni, da lahko naslednje dejanje pričakujemo šele leta 2012, sam spor pa se bo vlekel dosti dlje od načrtovanih dveh let. Odvetniki si že manejo roke.

10 komentarjev