» »

Apple toži Nokio

Apple toži Nokio

CNet - Oktobra je Nokia vložila tožbo proti Applu, ker naj bi ta kršil patente povezane s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. V Nokii so dejali, da je Apple eno izmed peščice podjetij, ki Nokiinih patentov ni licencirala za nadaljnjo uporabo, medtem ko je večina to storila. Apple je ta petek vrnil udarec in Nokio obtožil (PDF) kopiranja tehnologije iz iPhona. Finskemu velikanu očitajo kršitev 13 patentov, poleg tega pa dodajajo, da so licenčnine, ki jih terja Nokia, nepravične, nerazumne in diskriminatorne. Nokio tako obtožujejo kršenja kopice patentov, med drugim metod za procesiranje v realnem času, uporabe drsnika (scrolling), prevajanja dokumentov, povečevanja (scaling) in obračanja (rotation) na zaslonih, občutljivih na dotik. Zaradi tega zahtevajo odškodnino, povračilo sodnih stroškov in završbo prvotne tožbe.

28 komentarjev

updx ::

Apple ne daj se!

Brbotalnik ::

kaj? igrice za v peskovnik. jaz tebi, ti meni. in s takimi tozbami naj bi se ukvarjala sodisca... itak bodo najverjetneje dosegli izvensodno poravnavo. gg.

Good Guy ::

meni se zdijo tele tožbe prav smešne..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

overlord_tm ::

obracanje zaslona je patentirano?!

joebanana ::

Kaj povečevanje in uporaba drsnika sta patentirani??!!

kriko1 ::

Če je dvojni klik, ne vidim razloga zakaj ne bi bilo še obračanje zaslona pa uporaba drsnika in zoomiranje.
Patenti zavirajo razvoj.

joebanana ::

Ojoj, upam da ne bojo mene tožl k sm pr seminarski uporabu zoomiranje... :S nism vedu da je patentirano, sam zdel se mi je nekak intuitivno.... :)

Masamune ::

res so smešne te tožbe. iz obeh strani. itak nobeden od njih ne bo toliko pameten, da bi prvi odnehal in trpeli bomo uporabniki
lp, j

js osebno ::

Samo p.s.:
Nokii vsa podjetja plačujejo za njihove patente, Apple pa ne.

Zdaj se pojavlja vprašanje, če je sploh možno, da bi se Nokia odzvala z manj kot 20 Applovimi kršitvami patentov. :P

Zgodovina sprememb…

crayz43 ::

Apple u napad! Kaj bo nokija frend ima ExpressMusic že dvakrat se mu je porušila, spominske kartice zafrkavajo, izklopiš slušalke iz vtiča pa celoten telefon zamrzne,...

ProGTX ::

To je trapasto - kako boš patentiral zoom in podobno? Vsako podjetje lahko to implementira po svoje, brez da bi uporabili karkoli od konkurentov. Sploh pa Nokia zaenkrat še nima multitoucha, zato stvari delujejo drugače kot pri Applu, ki ima patent za multitouch (v redu, ta je skoraj razumljiv).

Navijam pa za Nokio, ker je Apple preveč snobovski. Glede kvalitete sta sicer oba zelo dobra, vendar ima Apple čisto drugačen pristop.

Lonsarg ::

Mene zanima vzrok, zakaj Apple ni plača licence za GSM, če je pa GSM/UMTS tehnologija, ki jo je Nokia razvila. Pa nej Apple postav čist svoje antene, kjer hoče, da mu mobitel deluje ane, če ni pripravljen tega plačat. Sej tut vsak operater plača mastno drage licence za UMTS.

Mislim, da je vzrok, da Apple tega ni plačal samo v tem, da si bo z takimle novicami dobivu reklamo. Nimaš kej taki so časi, da je neplačevanje patenta sam dobra reklama :D

simnov ::

saj vsi kopirajo od Appla

Gregor P ::

No, v bistvu Nokia N900 (mobilni tablični računalnik z možnostjo telefoniranja) niti ni videti kot neka kopija iPhona (N800 je bil predstavljen januarja 2007 na CES; iPhone je bil javnosti predstavljen prav tako januarja 2007), čeprav je bila zadnja različica verjetno narejena oz. posodobljena ravno zaradi uspeha iPhona.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

d0rK ::

A misls tko kakor je celoten dizajn ajFona kopija LGjeve Prade?

Machiavelli ::

hahahahah pa saj vsi kradejo torej kaj mamo tožarit...
Nigaaazz

r0ker ::

saj vsi kopirajo od Appla

več kot 10 postov preden je en cepec napisal tole :D
primerjat kolko je neumna tožba nokie proti applu oziroma kontra je tudi neumno. resnost patenta za drsnik ki ga majo v 200tih al 300tih novih telefonih proti miljardam icrapov ki uporablja gprs, umts in wifi? smeh

klavdijL ::

hja tukaj ne gre ua to kolikoje nekaj neumno ampak če je zato dejansko zakupljen patent ... ok če ima apple zakupljen patent za drsnik (se strinjam če je lahko patent na dvojni klik naj bo še na drsnik ... oboje je sicer butast sam ajde) - drugače pa ne gre za kršitve

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klavdijL ()

Machiavelli ::

nebomo rekli več KRAJA rečmo STANDARD.... ( italjan kupu podplaču za komonrej sistem da bi bli kao prvi,ki to ima v avtu izdelovau jih je pa bosch,nekaj časa kasneje tudi nemci uvedejo isto zadevo v avte...) :)
Nigaaazz

Zgodovina sprememb…

TribesMan ::

nebomo rekli več KRAJA rečmo STANDARD.... ( italjan kupu podplaču za komonrej sistem da bi bli kao prvi,ki to ima v avtu izdelovau jih je pa bosch,nekaj časa kasneje tudi nemci uvedejo isto zadevo v avte...) :)


Ti si mal pomešal tole... :)
Italjan je ubistvu Boschu prodal patent za common rail...
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Machiavelli ::

ja prodal že sam je pa podkupu da bi biu kao prvi ....
Nigaaazz

LordPero ::

Patenti zavirajo razvoj.

A res? A razvijalci novih stvari bi radi delali zastonj (npr. že tako delali 10 let na neki stvari brez plačila, potem pa še bili sigurni, da jim bo konkurent isto stvar skopiral v enem tednu skoraj brez stroškov in prodajal po desetini cene?)?
Torej, patenti obstajajo, zato da imamo tak razvoj, kot je. Ne pravim, da je vse idealno, je pa mnogo mnogo bolje, kot če jih ne bi bilo.

Sicer pa, kakor je en lepo povedal: če so patenti še veljavni, jih moraš plačat, če hočeš zadevo uporabiti in pika. Tudi če nekako prepričaš pristojne, da jih nekako skenslajo, ni šans, da bi to veljalo za nazaj.

Taka laična primerjava (in tudi drugače kompleksna zaradi števila produktov v različnih cenovnih razredih) o kvaliteti med Applom in Nokio pa je neumna, oba imata kikse in napake.

Na hitro (kot zanimivo) vprašanje: A se kdo spomni česa, kar je Apple "izumu" v zadnjih 10-15ih letih, kar ni bilo prej uporabljeno (vsaj kot koncept mislim)?
LordPero

opeter ::

Patenti so dandanes edina prava zaščita pred krajo avtorskih vsebin.
Na drugih področjih, kjer te možnosti ni, ljudje veselo kradejo vsevprek. Kako lahko zaščitiš recimo tvojo lastno glasbo? Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah sicer obstaja, ampak pravo kaznovanje se v primeru fizičnih kršiteljev ne izvaja (aka sošolec je prepisal mojo kontrolko/seminarsko/sodelavec dokumente).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

LordPero ::

Pa velika razlika je, če osebek uporablja zaščiteno vsebino (ilegalno) direktno za nadaljnjo prodajo oz. svoj dejansko svoj biznis in profit.

Pa ne narediti spet debate o piratstvu ...
"Avta ne bi noben kopiru, velezaložniki so svinje, avtorji podpirajo pirate, vsi vi kradete ..." -upam, da sem s tem povzel tipično SloTech debato o piratstvu in ne bo treba nadaljevati.
LordPero

opeter ::

Ne bomo. Sem samo omenil, zakaj so lahko patenti tudi dobri. Res pa je, da zna marsikdo s tem zelo dobro služiti. Čeprav on sam ni naredil nič. Ima pa v roki patent. To je temna plat te zgodbe.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Khamul ::

Ma sej to je sam countersue. Na koncu si bosta podjetji izmenjali patente in bojo spet vsi veseli.

Looooooka ::

To je skor edina napaka pri patentih.
Ce dodajo samo eno pametno vrstico,kjer mors met vsaj napol delujoc koncept zadeve, ki jo zelis patentirat...predn te sploh dajo v vrsto za odobritev.
Ne pa da lahko neka firma dobi patent pa te pol cez 20 let milka, ker ti je clo ratal nardit ta sci-fi gadget.
In spet se je apple pokazal kot slabsi od microsofta.Ta druga "evil" firma pa ulala patentov pa so za velko stevilo ze zdavni rekl, da ne bojo nikol nobenga tozil in da jih imajo samo zaradi takih incidentov.
I mean...halo...patentiranje zooma in scrollanja.A so lahko se vecje peesde...

borchi ::

ah, tocno. linux je tozil m$, potem je pa ta zacel mahat z onimi 300 patenti...
l'jga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Oddelek: Novice / Tožbe
56094 (5075) Griffith
»

Patentnih tožb med Applom in Nokio za zdaj konec

Oddelek: Novice / Tožbe
53209 (2981) jype
»

Nokia spet toži Apple

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
135794 (5361) Bor H
»

Apple toži Nokio

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
285010 (3693) borchi
»

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
215085 (4072) CyberPunk

Več podobnih tem