»

Evropski EcoDesign prinaša daljšo popravljivost izdelkov

Evropska komisija - S tem mesecem so v EU začeli veljati novi predpisi, ki med drugim določajo tudi, da morajo biti večji izdelki in gospodinjski aparati popravljivi, torej z navodili in dostopnimi rezervnimi deli, 7-10 let po umiku s prodajnih polic. Gre za hladilnike, pralne stroje, sušilnike za lase in televizorje. V prihodnosti bo isto veljalo tudi zabavno elektroniko, kot so pametni telefoni, tablice in prenosni računalniki. Najbolj očitna sprememba za potrošnike pa so pravzaprav nove nalepke o porabi električne energije.

Aparati so namreč v zadnjih leti postali čedalje učinkovitejši, tako da razred A ni več zadoščal. Posledično smo izbirali med več plusi, denimo A+, A++ ali A+++. Ker takšna inflacija ocen zamegljuje dejansko učinkovitost, so lestvico redefinirali. Najučinkovitejše naprave so odslej uvrščene v razred B, medtem ko je A še prazen in rezerviran za morebitne izboljšave v prihodnosti. Večina izdelkov bo po novi uvrstitvi sodila v razrede B-D.

Na področju popravljivosti je poleg...

51 komentarjev

Applovi četrtletni rezultati slikajo negotovo prihodnost

vir: Wikipedia
Apple - Zadnje četrtletje poslovnega leta 2018 se za Apple ni izteklo prav bleščeče, zlasti ne za družbo, ki je bila pred slabega pol leta razglašena za prvo bilijon dolarjev vredno zasebno podjetje. Da bodo rezultati slabši, se je sicer vedelo že kmalu po novem letu, ko je bilo vodstvo prvič v zadnjih šestnajstih letih primorano popraviti kvartalne napovedi, za kar so okrivili ohlajanje kitajskega trga in slabšo prodajo iPhonov.

Skupni prihodki četrtletja so tako znašali dobrih 84 milijard, kar je 5 % manj kot v enakem lanskem obdobju, dobiček pa se je ustavil tik pod 20 milijardami, kar je pol odstotka manj kot lani. Če pogledamo malo podrobneje, so iPhoni v prihodke prispevali 52 milijard, kar pomeni 15 % padec...

97 komentarjev

Windows Update vam namešča tudi nepreizkušene posodobitve

Slo-Tech - Odkar se je Microsoft odločil, da novih verzij operacijskega sistema Windows enostavno ne bo več, temveč bodo izdajali le še večje in manjše popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti, je pomen Windows Update čedalje večji. Obstaja program Windows Insider, kamor se lahko včlanimo, da prejemamo posodobitve, še preden so uradno ožigosane kot preizkušene in stabilne, torej kot nekakšen beta preizkuševalec. Izkazalo pa se je, da te nepreizkušene posodobitve prejemajo tudi uporabniki, ki niso nikoli postali člani Windows Insiders. Microsoft vam lahko mirno namesti beta verzije posodobitve.

Težave niso nekaj nezaslišanega, posodobitve so celo že uničevale podatke. Sedaj vemo tudi, da se posodobitve delijo v razrede B, C in D. Vsak drugi torek v mesecu, na tako imenovan...

3 komentarji

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Mozilla odkrite ranljivosti bogateje nagrajuje

Mozilla.org - Mozilla je doslej odkrite ranljivosti v Firefoxu nagrajevala s 500 dolarji, sedaj pa so razpisano nagrado povišali na 3000 dolarjev. Poleg že prej vključenega brskalnika Firefox Web, so odslej zajeti tudi Firefox Mobile in še nekaj novih izdelkov. Odkrivanje neznanih ranljivosti je bilo že prej in še ostaja donosen posel, vreden dosti več od piškavih 500 dolarjev. Četudi vnemar pustimo nelegalne možnosti, ko je prodaja ranljivosti zainteresiranim kupcem, ki bodo za dobro odšteli mnogo več, ostane mnogo legalnih potov, kako iz njih iztržiti čim več. Poleg publicitete, ki so jo prijavitelji deležni od medijev, mnogi na varnostnih luknjah sedijo do raznih tekmovanj v vdiranju, kjer so na voljo lepe nagrade (npr. Pwn2Own). Mozilla upa, da bo z novo politiko prepričala odkritelje ranljivosti, da jih kmalu javijo.

5 komentarjev

Intel z drugačnim poimenovanjem izdelkov

X-Bit Labs - Če so vas oznake različnih platform, ki jih je oglaševal Intel, od časa do časa zmedle, boste veseli novice, da bo Intel končal s to prakso. TG Daily poroča, da se bo Intel odslej posvetil reklamiranju posameznih procesorjev, kar je v preteklosti že počel. Pri procesorjih se bodo osredotočili na Core, ki bodo na voljo v oblikah Core i7 (za najzahtevnejše uporabnike), Core i5 (za povprečne) in Core i3 (najcenejši). Tako bo, denimo, prihajajoči čip Lynnfield na voljo kot Intel Core i5 ali i7, odvisno od zmogljivosti in funkcionalnosti, medtem ko bo Clarksfield Core i7. Poleg teh bodo ostali Intel Pentium (za običajne procesorje), Celeron (za dostopnejše procesorje) in Atom (za pametne telefone, netbooke in podobne).

Pri platformah bo masaker silovitejši. Znamko Centrino bodo prihodnje leto prisilno upokojili, v rabi bo ostala le še za označevanje čipov za Wi-Fi. Znamka vPro bo...

5 komentarjev