»

AMD najavil prve kartice serije Radeon 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili težko pričakovane grafične kartice serije Radeon 7000: prva člana sta RX 7900 XTX in 7900 XT, ki prispeta sredi decembra. Arhitektura RDNA 3 prinaša več zanimivosti, predvsem pa prvi čipletni dizajn v industriji igričarskih grafičnih kartic.

Navdušenci nad računalniško grafiko si lahko manejo roke, kajti novosti iz obeh uveljavljenih podjetij prinašajo precejšnje pribitke glede na prejšnjo generacijo. Geforce imajo prvi kupci že v rokah, 13. decembra pa jim bodo sledili še privrženci rdečega tabora. V AMDju so predstavili težko pričakovano arhitekturo RDNA 3 in prvi kartici na njeni osnovi, Radeona RX 7900 XTX ter 7900 XT. Prvi je vsaj na štartu najmočnejši predstavnik serije in stane 1000 dolarjev (ZDA, brez davka), drugi pa je rahlo oskubljena različica za stotaka dolarjev manj. Že spočetka naj bi bila na voljo obsežna ponudba tako referenčnih kartic kot tistih partnerskih družb. O cenejših modelih zaenkrat še ni bilo govora.



Že pred samo najavo so v...

31 komentarjev

Nvidia še pred izidom umaknila in preimenovala RTX 4080 12 GB

Nvidia - Marketinški oddelki so nas že navadili, da so imena izdelkov včasih smiselna, pogosto pa tudi ne. Nvidia je na primer dve precej različni kartici poimenovala enako - GeForce RTX 4080 - kar je povzročilo precej zmede. A nihče ni pričakoval, da bodo to priznali in eno izmed kartic preimenovali. Nvidia 12GB RTX 4080 bo "odpredstavljena" (unlaunched), da bo izšla z novim imenom.

Čez mesec dni bi se morala začeti prodaja kartic RTX 4080 16 GB in RTX 4080 12 GB, ki so ju predstavili minuli mesec. Kot je običajno, je oznaka xx80 namenjena zmogljivim karticam posamezne generacije (zastavonoše pa so xx090), ki pa lahko izidejo v več izvedenkah. A pri GTX 4080 je bila ta razlika preveč očitna. Verzija z 12 GB je imela poleg manj pomnilnika še manj jeder CUDA (7680 namesto 9728), počasnejše 192-bitno pomnilniško vodilo (in ne 256-bitno) in nižji takt procesorja. Zaradi tega je bila znatno počasnejša od 16-GB verzije, pri čemer razlika ni bila posledica količine pomnilnika. V posameznih...

101 komentar

Novo Armovo grafično vezje podpira ray tracing

vir: ARM
ARM - Pri Armu so predstavili najnovejšo generacijo grafičnih procesorjev za sistemske čipe v pametnih telefonih. Ob posodobitvi linije Mali so pokazali tudi premijsko vezje Immortalis-G715, ki vsebuje strojno podporo sledenju žarkov, oziroma ray tracingu.

Mobilni sektor je po deležu prihodkov že več let na vrhu igričarske industrije, toda tamkajšnje igre niso kaj prida grafično napredne, saj so omejene s strojno zmogljivostjo telefonov. V Armu želijo spodbuditi ambicioznejši razvoj takšnih iger z novo linijo močnejših, premijskih grafičnih procesorjev, začenši z Immortalisom-G715. V primerjavi z osrednjo družino Mali-7XX, ki premore med 7 in 9 izrisovalnimi enotami, jih Immortalis lahko vsebuje od 10 do 16. Predvsem pa pozna strojno podporo ray tracingu, prijemu za realistično izrisovanje osvetlitve in odsevov, ki si trenutno pospešeno utira pot skozi namizniške grafične tehnologije, predvsem po zaslugi Nvidiine serije grafičnih kartic Geforce RTX. Ker natančnih podatkov o drobovju ali...

13 komentarjev

Prihaja druga generacija AMDjeve superločljivosti

vir: AMD
AMD - Ob robu pomladanske posodobitve grafičnih gonilnikov so pri AMDju napovedali drugo generacijo tehnologije FidelityFX Super Resolution, njihove različice za povečevanje ločljivosti v igrah. Ta gre po poti Nvidiine DLSS 2.0, saj bo upoštevala premike objektov.

Superločljivost, s katero nizko resolucijo, pri kateri se izrisuje podoba, učinkovito "napihnemo" v višjo, ki jo prikaže zaslon, je v zadnjih letih postala eden najpomembnejših prijemov v igričarski grafiki. Malo zaradi vse množičnejše rabe raytracinga, ki ga je bolje poganjati pri nižjih ločljivostih, saj z višanjem števila pikslov strojna cena skokovito naraste; malo zaradi prodora monitorjev z ločljivostmi v okolici 4K, ki drugače nativno zahtevajo zelo zmogljive grafične kartice. Ledino je orala Nvidia s tehnologijo DLSS, sledila sta AMD in Intel s svojima verzijama, FidelityFX Super Resolution (FSR) in pa XeSS. Ko so pri AMDju lansko poletje naznanili prvo inačico FSR, je bilo očitno, da gre za zelo preprost pristop, ki...

19 komentarjev

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi...

5 komentarjev

AMD lansiral Radeona RX 6600

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so v trgovine poslali še šesto in najšibkejšo od "zaresnih" igričarskih grafičnih kartic aktualne družine, Radeona RX 6600.

Še malo, pa bo preteklo okroglo leto, odkar so pri AMDju pričeli z aktualno družino radeonov, RX 6000. Kljub klavrnemu stanju na področju polprevodniškhi vezij so počasi popolnjevali repertoar in sedaj imajo z Radeonom RX 6600 naposled še kartico, ki se neposredno spoprijema z Geforcom RTX 3060. Naprava je zastavljena zelo premočrtno, saj gre za obtesanega RX 6600 XT: manj je stream jedrc (1792 proti 2048), pa tudi osnovna frekvenca na GPUju je nižja - 2044 MHz proti 2359 MHz. Pomnilnik je po količini ostal enak, 8 GB GDDR6, a je nekaj počasnejši, s 14 Gbps proti 16 Gbps. Na papirju je tako kartica za okoli 15-20 procentov počasnejša, kar v praksi pomeni, da je primerna za poganjanje iger v 1080p.

Glavni problem bo seveda novega radeona dejansko dobiti po ugodni ceni. S priporočeno nalepko s 330 dolarji (ZDA, brez davka) je postavljen neposredno...

21 komentarjev

Najmočnejše kartice Radeon Pro zaenkrat za mace pro

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so malce presenetljivo naznanili dodatne, močnejše člane aktualne družine grafičnih kartic za delovne postaje, Radeon Pro W6000X, ki so namenjeni zgolj macom pro. Zanimiv je predvsem Radeon Pro W6800X Duo, ki je prva dvoprocesorska grafična kartica arhitekture Navi.

V začetku junija smo videli prve AMDjeve grafične kartice za delovne postaje na podlagi arhitekture RDNA2, Radeone Pro W6000, logične naslednike serije W5000 izpred dveh let. Ker je med W6800 in W6600 zijala očitna luknja, smo se nadejali na primer kartice W6700 ... toda v AMDju so namesto tega zdaj naznanili Radeone Pro W6900X, W6800X in pa W6800X Duo. Tisti "X" na koncu označuje razširitveni modul MPX za računalnike Mac Pro, kar pomeni, da so te kartice zaenkrat rezervirane za te Applove stroje. Enostavna konverzija za PC ni mogoča, ker uporabljajo dodatno MPX vodilo za elektriko, pa tudi modulov MPX ni mogoče enostavno posaditi v matične plošče za PCje.

Kot se spodobi za grafične kartice za profesionalno...

21 komentarjev

Radeon RX 6600 XT prispe 11. avgusta

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili grafično kartico Radeon RX 6600 XT, s katero ciljajo na srednji del trga, oziroma zmogljivo poganjanje iger v ločljivosti 1080p.

AMDjeva serija radeonov RX 6000 za namizne računalnike trenutno še šteje štiri člane: najzmogljivejšo trojico na zgornjem delu cenovne lestvice, ki so jo lansirali uvodoma; in pa RX 6700 XT, ki se ravsa z Geforcom RTX 3070. 11. avgusta prispe peta kartica, dolgo pričakovani Radeon RX 6600 XT, ki naj bi se postavil po robu Geforcu RTX 3060. Priporočena cena sicer znaša 380 dolarjev (ZDA, brez davka), toda spričo ... nezavidljivih razmer na tržišču bomo to pod Alpami verjetno lahko prevedli v okroglih 999 evrov. Stanje se zaradi kitajskega izgona kriptorudarjev sicer ne zaostruje več, toda bistvenega nižanja cen še ni na vidiku in ga verjetno lahko pričakujemo šele prihodnjo pomlad.

Kljub vsemu je prihod RX 6600 XT pozitivna novica. Zgrajen je namreč okoli grafičnega čipa Navi 23, ki je bil doslej rezerviran za prenosniške Radeone...

19 komentarjev

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

vir: AMD
AMD - Če lahko postavke z uvodnih predstavitev Intela in Nvidie na letošnjem Computexu preštejemo na prste ene mizarjeve roke, pa je AMD pripravil navdušujočo serijo najav. Med njimi smo videli tako pričakovane reči, kot so APUji Ryzen 5000G za prosto prodajo in prenosniški Radeoni RX 6000M, kot tudi presenečenje v obliki novega formata medpomnilnika v prihajajočih procesorjih.

Ko so v rdečem taboru sredi aprila predstavili procesorje z integrirano grafiko (AMD jim pravi APU) Ryzen 5000G, so bili sprva namenjeni zgolj OEM partnerjem, toda v podjetju so takoj dali vedeti še, da jih lahko poleti na policah trgovin pričakujemo tudi samostojno. To se bo zgodilo 5. avgusta, ko prispeta prva dva primerka, osemjedrnik Ryzen 5700G in šestjedrnik 5600G. To se pravi, uvodoma bosta na voljo najmočnejša 65-vatna primerka iz šesterice aprila lansiranih APUjev, ta hip pa še ni jasno, ali in kdaj sledijo preostali. Če na hitro ponovimo, so to izdelki, kjer so procesorska jedra Zen 3 spojena z...

13 komentarjev

Nvidia predstavila Geforce RTX 3080 Ti in 3070 Ti

vir: Nvidia
Nvidia - Kot se je že nekaj časa šušljalo, je Nvidia pripravila dva nova člana družine grafičnih kartic Geforce RTX 30, 3080 Ti in 3070 Ti. Prvi prispe že jutri, drugi čez dober teden.

Po tem, ko so pri Nvidii na prehodu v letošnje leto z lansiranjem geforcov RTX 3060 in 3060 Ti popolnili ponudbo na srednjem delu trga, so se zdaj posvetili krpanju lukenj na zgornjem koncu. Doslej je med najmočnejšima članoma aktualne linije, RTX 3080 in 3090, zijala ogromna cenovna luknja: prvi nosi priporočeno ceno dobrih 700 evrov, drugi 1500 (pustimo za hip ob strani dejstvo, da so cene podivjale in jih za takšne vsote v resnici ni mogoče dobiti nikjer). Vmes so sedaj posadili novinca, RTX 3080 Ti, ki nosi nalepko s 1200 eur, kar je glede na lastnosti kar zasoljeno. Gre za obtesanega RTX 3090; število jedrc CUDA je sicer neznatno manjše - 10240 proti 10496, toda količina pomnilnika je prepolovljena, na 12 GB.



Malo drugače bi znalo biti z RTX 3070 Ti. Nosi popolnjen čip GA104 z RTX 3070, s 6144 jedrci...

14 komentarjev

AMD predstavil Radeona RX 6700 XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so z novimi radeoni naposled pričeli polniti tudi srednji cenovni del trga grafičnih kartic. Radeon RX 6700 XT prispe 18. marca in bo konkurenca Geforcoma RTX 3070 in 3060 Ti.

Pri AMDju so aktualno generacijo grafičnih kartic, Radeone RX 6000, lansirali konec lanskega oktobra. Kot je za te izdelke običajno, so pričeli z najdražjimi primerki, zato je večina ljudi na zanje zanimive cenejše modele še čakala. Spričo pomanjkanja čipov in pandemije smo se načakali več kot štiri mesece, a marca bomo očitno vseeno videli prvo kartico za srednji del trga - Radeona RX 6700 XT. Izšla bo 18. tega meseca, za priporočeno prodajno ceno v ZDA pri 480 dolarjih plus davek. Žal sta tako dobavljivost kot navedena cena v teh časih zgolj in samo teoretična, kajti pomanjkanje polprevodniških vezij in vnovična kriptonorija pomenita, da kartice s polic zletijo praktično v hipu, zneski pa so posledično nerealno naviti. Kdor se bo v Sloveniji dejansko dokopal do novega radeona, naj tako računa na...

59 komentarjev

Nvidia lansirala Geforce RTX 3060 Ti

vir: Nvidia
Nvidia - Po tem, ko smo pred meseci videli splovitev z vrha ponudbe novih geforcov, so sedaj na redu malo cenejše inačice, začenši z RTX 3060 Ti, ki v sebi nosi okleščen čip iz večjega brata RTX 3070.

Letošnja jesen je za navdušence nad grafičnimi karticami jako razburljiva, saj sta novi generaciji lansirala oba glavna tabora. Nvidia je bila tod že doslej v malo boljši tržni poziciji, saj je cenovno pokrivala širši razpon, po novem pa to postaja še bolj izrazito z najnovejšim Geforcom RTX 3060 Ti. Ta je zgrajen na prirezanem čipu GA104 iz RTX 3070 in je zato za okrog sto evrov cenejši. V primerjavi z večjim bratom ima tako manj CUDA jedrc (4864 proti 5888) kot tudi nižje frekvence (1665 MHz proti 1725 MHz), je pa nespremenjen ostal pomnilniški sklop, se pravi, 8 gigabajtov GDDR6 video Rama s prepustnostjo 448 GB/s. Ohranjen je seveda tudi nabor grafičnih funkcij, tako je RTX 3060 Ti preprosto za okoli petino počasnejši RTX 3070. Če je slednji namenjen igričarjenju v 1440p, novinec pade...

60 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 6000

vir: AMD
AMD - Po tednih draženja in ugibanj smo dočakali še zadnje poglavje letošnjega troboja med rdečimi, modrimi in zelenimi: AMDjevo uradno najavo prvih grafičnih kartic na osnovi arhitekture RDNA2. Trojico izdelkov sestavljajo Radeoni RX 6800, RX 6800XT in RX 6900 XT.

Nvidia je z jesenskim lansiranjem Geforcov RTX 30 ljubiteljem računalniške grafike pošteno dvignila apetite in AMD je bil pred zahtevno nalogo, da se tej ponudbi ustrezno postavi po robu, saj že nekaj let caplja za konkurenco. Toda Lisa Su in druščina se očitno izziva niso ustrašili, kajti AMDjeva predstavitev (krajši video povzetek) je izzvenela v podobi grafov, kjer si najnovejši Radeoni in Geforci uravnoteženo izmenjujejo udarce. Razkrite so bile tri kartice z vrha ponudbe: Radeon RX 6800 XT, ki bo s ceno 650 evrov predstavljal neposredno konkurenco Geforcu RTX 3080; njegova malo počasnejša inačica RX 6800 za slabih 600 eur, ki se bo spopadal z RTX 3070; in pa Radeon RX 6900 XT za tisočaka, s katerim se želijo vsaj na...

52 komentarjev

Microsoft je predstavil DirectX 12 Ultimate

Slo-Tech - Pri Microsoftu so predstavili novo inačico programskega vmesnika za grafiko DirectX 12, ki so jo modno poimenovali Ultimate. Znaten del novosti pravzaprav že poznamo, toda dogodek je pomemben tudi z vidika, da vzpostavlja celovit standard za razvijanje iger na Xboxu Series X.

V okviru nesojenega GDCja bi morala potekati tudi predstavitev nove inačice Microsoftovega grafičnega APIja DirectX 12, a so zaradi prestavitve krovne prireditve vse skupaj izvedli na spletu. Gre v bistvu za prvo deklarirano diskretno inačico dvanajstice po tem, ko so jo pred petimi leti splovili, kajti njene podizvedenke prihajajo rahlo drugače kot tiste prejšnjih generacij, ki smo jih bili vajeni dobivati pod decimalkami. DX12 novosti dobiva bolj zvezno, v paketih funkcij na mestoma zelo različnih razvojnih stopnjah, in od grafičnih kartic ne terja tako brezpogojnega upoštevanja standardov kot poprej, saj lahko GPUji iz APIja bolj dinamično poberejo tiste zmogljivosti, ki jih podpirajo. Najnovejša verzija...

13 komentarjev

Clearviewu ušli podatki o strankah, teh več kot 2200

Slo-Tech - Podjetju Clearview, ki je razvilo program za identifikacijo ljudi na podlagi fotografij ter v ta namen ustvarilo bazo več kot treh milijard fotografij, kar tržijo številnim organom po svetu, je ušla baza strank. Clearview je ta teden o incidentu obvestil svoje stranke, iz katerega je razvidno, da gre za podatke o strankah, število registriranih računov za pregled in število opravljenih poizvedb za ljudmi.

Kopijo tega seznama so pridobili pri Buzzfeed in ugotovili, da je bilo uporabnikov več kot 2200. Čeprav Clearview trdi, da aplikacija ni namenjena končnim uporabnikom, temveč organom, državnim službam in agencijam, so med strankami celo Walmart,Best Buy, Macy's in NBA. Večina izmed teh 2200 je aplikacijo 30 dni uporabljala brezplačno in se potem za nakup ni odločila, Macy's pa se na primer je. Zakaj točno veleblagovnica uporablja program za identificiranje ljudi, ostaja nepojasnjeno. Ni presenetljivo, da bi si to želeli z vidika preprečevanja tatvin, vprašanje je, ali to smejo....

5 komentarjev

Naslednji Xbox bo imel GPU z dvanajstimi teraflopi

Xbox News - Pri Microsoftu so razkrili še nekaj več podatkov o svoji naslednji konzoli, Xbox Series X. Grafični del čipa z močjo dvanajstih teraflopov bo v resnici napravljen na arhitekturi RDNA 2 in poznal strojni raytracing ter variable rate shading. Zanimiva je napovedana zmogljivost korenitega prilagajanja igre strojni zmogljivosti modela konzole, na kateri jo bomo poganjali.

V času, ko se najave z odrov velikih prireditev vse bolj selijo na splet, nam tako Sony kot Microsoft podrobnosti o naslednji generaciji igralnih konzol dostavljata po kapljicah. Po tem, ko so v Redmondu decembra pokazali naziv in podobo prihodnjega Xboxa, so zdaj še okvirno zarisali njegove zmogljivosti. Xbox Series X bo imel CPU s štirikratno močjo tistega v Xbox One, medtem ko bo GPU z dvanajstimi teraflopi osem- do devetkrat hitrejši, oziroma dvakrat hitrejši od tistega v Xbox One X. Potrjena je AMDjeva arhitektura RDNA 2, se pravi Navi druge generacije, skupaj z več tehnologijami, ki smo jih tudi že slutili....

63 komentarjev

Nvidia odgovarja AMDju s karticami Geforce RTX Super

AnandTech - Da bi zmešali štrene AMDju ob skorajšnjem prihodu družine grafičnih kartic Navi, so pri Nvidiji po hitrem postopku pripravili serijo Geforcev RTX Super - posodobljene inačice siceršnjih RTXov, pri čemer prva dva prideta že devetega julija.

Čez nekaj dni, sedmega julija, prispe v trgovine AMDjev najnovejši niz grafičnih kartic Navi, s katerim je rdeči tabor zelenemu na Computexu in E3ju vrgel rokavico. Nvidie to očitno ni posebno zmedlo, saj je imela pripravljen odgovor, s katerim namerava tekmecu pobrati veter iz jader: Geforce RTX Super. V družbi sicer trdijo, da nove kartice niso bile napravljene s tem namenom in da gre pač za "standardno vsakoletno pomladitev", toda izbira datumov prihoda - 9. julij za prvi dve - je...

100 komentarjev

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

AnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo.

Če so bili na nedavnem Computexu v ospredju AMDjevi prihajajoči procesorji Ryzen 3000 in smo Radeonov dobili zgolj za vzorec, je bila slika na sejmu E3 v Los Angelesu obrnjena. Soja luči (skrajšana verzija posnetka) sta bila najbolj deležna prva dva napovedana Radeona prihajajoče generacije Navi: RX 5700 XT in njegov malo šibkejši brat RX 5700. Prvi nosi polno verzijo čipa Navi 10, z 2560 stream procesorji in frekvenco jedra do 1905 megahercev, drugi je malo obtesan. Oba imata 8 gigabajtov Rama...

339 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

Vdor v SETI bazo podatkov

The inquirer - Kot poročajo na Inquererju, se je večje število uporabnikov projekta Seti@Home pritožilo, da ima baza e-mail naslovov uporabnikov luknje. Prejeli so namreč sledeč mail:

"From : null admin9@cyberspace.org
"To : xxxx
"Date : Sun, 10 Nov 2002 04:24:03 -0500


"Dear Seti@home user
"s3ti s0ftwar3 haz h0l3es! w3 hav3 th3 intir3 databas3 onc3 again s3ti databas3 s3curity suxs larg3 on3s.

"UFCF Cr3w 2oo2 - m33y chrismax dipshit!"


Kot lahko zasledimo tukaj, se na Inquererju (pa upam da tudi na Berkeleyu) trudijo, da bi prišli zadevi do konca, ter preverili, kdo je skupina UFCF Cr3w 2oo2, in ali je to resno opozorilo ali pa so imeli hekerji le srečo.

4 komentarji