»

SSD-ji in NAND flash se dražijo

Slo-Tech - Uresničujejo se pričakovanja z začetka leta, da se bodo letos SSD-ji podražili. Lani so bile cene nizke, zaradi polnih skladišč pa je prodaja marsikakšnega modela potekala celo pod proizvodno ceno. Do začetka tega leta so cene zrasle za približno četrtino, trend pa se je nadaljeval tudi v prvem kvartalu. Cene so se povišale še za 20-30 odstotkov, čemur je botrovala podražitev čipov NAND.

Analitiki v podjetju Trendforce ocenjujejo, da se bodo v drugem četrtletju čipi NAND flash podražili še za 13-18 odstotkov, SSD-ji pa še bolj. Čeprav se proizvodnja povečuje, povpraševanje še vedno presega ponudbo. Dražili se bodo tudi eMMC, ki se uporabljajo zlasti v kitajskih pametnih telefonih, ki so čedalje popularnejši. Prodaja pametnih telefon raste zaradi jugovzhodne Azije in Indije, SSD-jev pa zaradi povpraševanja na Kitajskem in Zahodu. SSD-ji bi se zato lahko podražili še za četrtino.

Višje cene na globalnih trgih se odražajo tudi pri nas.

15 komentarjev

Zaradi pomanjkanja silicijevih čipov zastoji pri proizvodnji avtomobilov

Reuters - Proizvajalci avtomobilov imajo veliko težavo, zaradi katere ponekod tekoči trakovi stojijo ali se vsaj premikajo bistveno počasneje. Silicijevih čipov (SoC), ki so potrebni za moderne asistenčne in razvedrilne sisteme, ni dovolj. Proizvodnja avtomobilov se je po porastu povpraševanja, ki je sledilo koncu prvega vala epidemije, hitro povečala, a dobave čipov temu ne morejo slediti. Zagato Nemci, Američani in Japonci rešujejo na najvišji ravni.

TSMC je eden največjih proizvajalcev čipov, ki je glavni dobavitelj za številne proizvajalce avtomobilov. V normalnih časih, torej na začetku leta 2020, je štiri odstotke proizvodnih kapacitet namenjal za avtomobilske čipe. Ko je prodaja vozil ob izbruhu epidemije strmoglavila, so proizvajalci vozil množično odpovedovali pogodbe. V drugem četrtletju je proizvodnja čipov za avtomobile padla za 13 odstotkov, v sledeč pa še za dodatnih 23 odstotkov. V četrtem kvartalu je potem proizvodnja zrasla za 27 odstotkov, a to je še vedno manj kot v...

24 komentarjev

V kitajskem mestu Dalian težave na železnici zaradi ukinitve Flasha

HotHardware - Ko je Adobe nehal podpirati Flash in z nadgradnjo aktivno onemogočil stare verzije, so nekateri stari deli interneta obstali - denimo McGrawove animacije za poučevanje biologije. Precej bolj neverjetne težave pa so imeli na Kitajskem, kjer je v mestu Dalian sistem na Flashu skrbel za železniški promet. Zaradi motenj v nadzornih računalnikih se je za nekaj ur ustavil promet.

Včasih je bil Flash samoumeven in celo YouTube je do leta 2015 tekel na Flashu, pa cel kup brezplačnih spletnih kazniojev in seveda cel kup sumljive vsebine. Pred dvema tednoma pa je v Dalianu železniški promet obstal za 20 ur, preden so ga inženirji ponovno usposobili. Flash seveda ni krmilil vlakov, je pa skrbel za dispečerski sistem, brez katerega prometa ne more biti. Brez nadzora na tirih namreč vlaki ne smejo voziti. Težavo so rešili tako, da so namestili starejšo verzijo Flasha, ki je še delovala.

Vse skupaj se sliši precej surrealistično, saj ukinitev Flasha ni nenapovedana naravna katastrofa, temveč...

16 komentarjev

Intel proizvodnjo čipov NAND prodaja Hynixu

Slo-Tech - Intel bo svoj oddelek za proizvodnjo čipov NAND prodal južnokorejskemu Hynixu, so sporočili iz podjetja. Korejci bodo za nakup odšteli 10,3 bilijona vonov (7,6 milijarde evrov), izvedli pa ga bodo postopno v naslednjih petih letih. Intel bo prodal enoto, ki proizvaja polprevodniške pogone (SSD), čipe NAND in silicijeve rezine (wafers), prav tako pa tudi proizvodni obrat v kitajskem Dalianu. S tem se bo Intel lahko bolje osredotočil na svojo osnovno dejavnost, Hynix pa bo nenadoma postal resen konkurent Samsungu in Micronu. Delnice Hynixa so ob napovedi prevzema upadle za slaba dva odstotka.

Hynix bo s prevzemom postal drugi največji proizvajalec flasha na svetu, takoj za Samsungom, ki proizvede tretjino. Medtem ko nekateri analitiki svarijo, da utegne biti prevzem velik zalogaj za Hynix, ki bo moral približno tri četrtine plačati takoj, preostanek pa leta 2025 ob prevzemu intelektualne lastnine, drugi poudarjajo, da si je s tem zagotovil stabilen in visok denarni tok. Predvsem pa...

15 komentarjev

Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke

Ponudba prehiteva povpraševanje

EETimes - Medtem ko se v zadnjem času največkrat pridušamo zaradi visokih cen grafičnih kartic, ki po skokoviti rasti zaradi rudarjenja kriptovalut le počasi padajo, je bila pocenitev SSD-jev precej manj opazna. Lansko pomanjkanje čipov NAND je zamenjala presežna ponudba, kar je zbilo ceno. Analitiki iz TrendForce napovedujejo, da se bo v tretjem četrtletju cena NAND-a znižala še za 10 odstotkov, za prav toliko pa še v zadnjem kvartalu. Trend naj bi se nadaljeval tudi prihodnje leto..

V TrendForceu vidijo več razlogov, ki so se združili in povzročili previsoko ponudbe in neprodane zaloge čipov NAND. Prodaja pametnih telefonov se ne povečuje, kot so bili pričakovali, prodaja prenosnih računalnik stagnira, medtem pa se...

63 komentarjev

Apple potrebuje novega ponudnika flash pomnilnika

Apple je v lanskem 4. četrtletju pokupil skoraj četrtino vse proizvodnje NAND pomnilnika.

vir: CNN
EETimes - EE Times postulira o še eni težavi, ki jo bo moral Apple rešiti po trganju svojega poslovnega odnosa s Samsungom: najti nov vir NAND Flash pomnilnika za svoje mobilne naprave. Na trgu naj bi po lanskih presežkih namreč vladalo pomanjkanje, obenem pa je največji proizvajalec prav Samsung.

Sodeč po podatkih analitske hiše IHS iSuppli je tako Samsung lani dobavil 38 % vsega Flasha, sledijo pa mu Toshiba (28 %), Micron (14 %, več kot pol tega na rovaš lanskega prevzema obubožane Elpide), SK...

40 komentarjev

Hynix je razvil DDR4 čipe

X-Bit Labs - Pri Hynixu so objavili, da so končali z razvojem svojih pomnilniških čipov za standard DDR4. Čipi, izdelani s 30 nm-proizvodnim procesom, bodo od predhodnikov jasno hitrejši in varčnejši obenem. Pripravili so 2-gigabitne pomnilniške čipe in SODIMM modul s kapaciteto 2 GB, ki podpira preverjanje napak v zapisu (ECC) in bo namenjen predvsem vgradnji v kompaktne sisteme. Ta deluje pri 2.400 MHz, kar je 80 % več od trenutno najhitrejšega modula SODIMM na standardu DDR3, ki teče pri vsega 1.333 MHz. Prenos pri tej frekvenci in pri 64-bitnem pomnilniškem vodilu (en pomnilniški kanal) bo dosegel kar 19,2 GB/s.

Za varčnost bo poleg finejšega proizvodnega procesa poskrbljeno še z nižjo standardno napetostjo, v...

33 komentarjev

Bliskovni pomnilnik se ceni

ComputerWorld - Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung...

33 komentarjev

Tudi Elpida na 40 nm, micron na ~20 nm

X-Bit Labs - Po Hynixovi predstavitvi izredno hitrega in varčnega GDDR5 pomnilniškega čipa, izdelanega v 40 nm-proizvodnem procesu, je zdaj tudi Elpida povedala, da so začeli z izdelavo čipov s 40 nm razdalje med tranzistorji. Za razliko od Hynixa Elpida svoje čipe že izdeluje, še več, od prvih testnih primerkov v oktobru pa do začetka proizvodnje je trajalo le dva meseca. Čeprav tudi Elpida izdeluje 2-gigabitne čipe, tokrat govorimo o običajnem, delovnem pomnilniku računalnika standarda DDR3. S prehodom s 50 na 40 nm na eno silicijevo rezino spravijo kar 44% več čipov, za katere obljubljajo, do so prav vsi delujoči, tudi pri 1600 MHz. Podobno kot pri Hynixu je tudi tu velika prednost čipov energetska varčnost. Nekoliko jih sicer omejuje standard, ki je v primeru...

1 komentar