»

ZDA omejile izvoz naprednih čipov na Kitajsko

Slo-Tech - Ameriška administracija je napovedala dodatne omejitve izvoza čipov in polprevodnikov za proizvodnjo čipov na Kitajsko, če bi se lahko uporabili v vojaški industriji. Ministrstvo za gospodarstvo je na seznam dodalo opremo, ki bi Kitajski omogočila razvoj lastne industrijske najzmogljivejših čipov in procesorjev. Za izvoz bo odslej treba pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade.

Državna sekretarka na ministrstvu Thea Rozman Kendler je ob tem dejala, da Kitajska razvija strojno opremo za gradnjo superračunalnikov brez zahodne tehnologije. Do leta 2030 želijo postati vodilna sila na področju umetne inteligence, s tem pa bi nadzorovali, opazovali in sledili lastnim državljanom, hkrati pa tudi nadgrajevali svoje vojaške sposobnosti. To je za ZDA nesprejemljivo.

Omejitve veljajo za opremo in čipe, ki so zgrajeni v 16-nanometrski tehnologiji ali manjši. Omejitve veljajo tudi za tuje izdelke, ki so nastali z uporabo ameriške programske ali strojne opreme. Prav tako sta prepovedana...

30 komentarjev

ZDA na Kitajsko ne pustijo niti kvantni tehnologiji

vir: CNet
Financial Times - Ameriško ministrstvo za trgovino je osem kitajskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem kvantnega računalništva, uvrstilo na črni seznam za izvoz tehnologij (plačljiv vir, alternativa). Gre za novo zaostritev v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko.

Kljub menjavi na mestu ameriškega predsednika se retorika do Kitajske tudi pod Joejem Bidnom še ni koreniteje spremenila. Združene države svojo poglavitno globalno geopolitično tekmico še vedno obtožujejo kraje znanja in tehnologij, pa zatiranja Ujgurov v Sinkiangu in še česa, kar so zgolj nekateri na spisku izgovorov za to, da skušajo omejiti njen vpliv, saj jih močno skrbi rastoča vojaška in gospodarska moč Kitajske pod Ši Džinpingom. Spletno srečanje med obema predsednikoma sredi novembra je prineslo zgolj načelno trepljanje, medtem pa ZDA še vedno precej omejujejo izvoz ključnih naprednih tehnologij s svojega ozemlja na Kitajsko, kot so tiste s področij industrije polprevodnikov in strojnega učenja.

Sedaj se je ameriško...

8 komentarjev

ZDA širijo črno listo kitajskih podjetij, težave za SMIC

Slo-Tech - ZDA so na črno listo kitajskih podjetij, proti katerim veljajo sankcije, dodala več deset podjetij, med katerimi je tudi največji kitajskih proizvajalec čipov SMIC. Ameriško ministrstvo za trgovino je potrdilo, da seznam širijo, ker na Kitajskem vlada doktrina zlivanja vojaških in civilnih interesov. Konkretno za SMIC naj bi imeli dokaze, da tesno sodeluje s kitajskim vojaškim konglomeratom.

Minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da ZDA ne bodo dopustile, da se njihova visoka tehnologija uporablja za oboroževanje čedalje nasilnejšega nasprotnika. SMIC tako ne bo dobil licenc za uporabo ameriške tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov v 10-nm litografiji ali manjši. Na seznam so sicer uvrstili 77 podjetij, večinoma iz Kitajske.

Peking se je že odzval, rekoč, da gre za še en dokaz ameriškega zatiranja kitajskih podjetij, na kar se bodo odzvali s potrebnimi ukrepi. ZDA so pozvali k prenehanju šikaniranja tujih podjetij. Iz SMIC-a se niso odzvali, so pa že večkrat...

40 komentarjev

Kitajska pripravila črno listo ameriški podjetij, na njej tudi Cisco

Slo-Tech - Kitajska v trgovinski vojni z ameriškimi podjetji, med katerimi imajo zelo pomembno vlogo tehnološki velikani, prestavlja v višjo prestavo. Medtem ko Američani blokirajo ZTE in Huawei zaradi domnevne povezanosti s kitajskimi oblastmi ter sedaj terjajo prodajo WeChata in TikToka, so v Pekingu pripravili seznam zaupanja nevrednih poslovnih subjektov, ki ogrožajo nacionalno varnost ali interese Kitajske. Že pred tem so posodobili seznam tehnologij, ki jih je prepovedano izvažati.

Zamisel o črni listi podjetij, s katerimi Kitajska ne bi več poslovala, sega v maj 2019, kmalu po ameriški blokadi Huaweija. Tedaj Peking ni poimensko izpostavil nobenega podjetja ali posameznika, saj so še potekala trgovinska pogajanja. A ko se je pritisk ZDA stopnjeval, so naraščali tudi kitajski protiukrepi. Kitajsko ministrstvo za trgovino je ta konec tedna sporočilo, da je črna lista skoraj dokončana. Na njej so podjetja in posamezniki, ki ne bodo smeli poslovati s Kitajsko, prodajati ali kupovati,...

24 komentarjev

ZDA z izvoznimi ukrepi znova nad Huawei

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Trumpova administracija oz. ameriško Ministrstvo za trgovino je v petek zaostrilo pogoje za izvoz tehnologije kitajskemu Huaweiju. Po novimi pogoji morajo vsi proizvajalci polprevodnikov, ki uporabljajo ameriško tehnologijo - torej tudi tisti izven ozemlja ZDA - pred prodajo pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade. Kot je razumeti iz izjav trgovinskega ministra Wilburja Rossa, se je Huawei, izkoriščajoč tehnološke vrzeli, doslej uspešno izogibal dosedanjim prepovedim.

Ukrep je zadnji v vrsti poskusov ZDA, ki trajajo že kako leto, da bi nekaterim kitajskim podjetjem preprečila dostop do sodobnih tehnologij, kot so polprevodniški čipi. Veljati je začel takoj, a bo naslednjih 120 dni zanj veljalo prehodno obdobje. Borzni odziv je bil takojšen; že med petkovim trgovanjem so za okoli 5 % zdrsnile navzdol vrednosti delnic podjetij, povezanih s tem segmentom.

Bliskovito se je odzvala tudi kitajska vlada, ki je, da bi zavarovala interese svojega gospodarstva, napovedala povračilne...

51 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

V kratkem licence za ameriška podjetja, ki želijo poslovati s Huaweijem?

vir: Publicdomainpictures

vir: Bloomberg
Bloomberg - Znano je, da je Huawei tisti kmet na šahovnici, ki jo je najbolj skupil zaradi posledic ameriško-kitajske trgovinske vojne. A potem, ko ga je Washington maja uvrstil med prepovedana podjetja, se zdi, da se mu vendarle obetajo nekoliko boljšo časi.

Avgusta so Američani sicer podaljšali začasno splošno licenco, ki je podjetjem v omejen obsegu še vedno dovoljevala poslovanje s Huaweijem, a ta se bo iztekla sredi tega meseca. Wilbur Ross, ameriški minister za trgovino pa je včeraj napovedal, da že v kratkem pripravljajo posebne licence, ki jih bodo izdajali posameznim ameriškim podjetjem. Njegovo ministrstvo je doslej za tako licenco prejelo že 260 vlog.

Eno od podjetij, ki je tovrstno prošnjo vložilo, je tudi Microsoft, je za CNN potrdil njihov predsednik Brad Smith. Smith je med drugim povedal, da razume strah pred Huaweijevo opremo v ameriških brezžičnih omrežjih, težje pa razume prepoved prodaje kitajskim družbam. In dodal: "Kitajski konkurent na področju operacijskih sistemov...

3 komentarji

Huawei dobil še en odlog

Slo-Tech - Ko so maja ZDA svojim podjetjem prepovedale izvoz svojih izdelkov in storitev kitajskemu Huaweiju, so podjetju odobrile 90-dnevni odlog. Razlog je veliko število ameriških potrošnikov in uporabnikov Huaweijevih izdelkov, saj zlasti podjetja ne morejo kar čez noč zamenjati opreme. Odlog, ki ga je Huawei dobil 20. maja, se je iztekel danes. Po pričakovanjih je dobil še drugega.

Ameriško ministrstvo za trgovino je podjetju odobrilo še 90-dnevni odlog, v katerem lahko kupuje ameriške izdelke. Toda ob tem so prepoved razširili na še 46 drugih podjetij, ki so povezana s Huaweijem. Trenutno je na seznamu več kot sto podjetij ali ljudi, ki so povezani s Huaweijem, tako da zanje veljajo iste prepovedi.

Podaljšanje se uradno imenuje začasna splošna licenca (Temporary General...

3 komentarji

Sodišče: Qualcomm mora licencirati patente konkurenci

Slo-Tech - V tožbi ameriške Zvezne komisije za trgovine (FTC), ki jo je ta leta 2017 vložila zoper Qualcomm, je sodišče predhodno odredilo, da mora Qualcomm licencirati svoje patente konkurenci. To mora storiti, ko gre za patente, ki so nujno potrebni za zagotavljanje standardnih funkcionalnosti, zlasti pri čipih za povezljivost (modem chip) pametnih telefonov. FTC in Qualcomm sta sicer sodišča prosila za 30-dnevni odlog, da bi sama našla skupni jezik in se poravnala, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Glavna obravnava bo prihodnje leto.

Qualcomm ima sicer v zadnjem času obilico težav. Pred letom dni mu je Tajvan izrekel 774 milijonov dolarjev globe, letos ga je EU kaznovala z 997 milijoni...

0 komentarjev

Kitajske kvote za izvoz redkih zemelj nezakonite

Telegraph News - Čeprav so v Pacifiku nedavno odkrili bogato nahajališče redkih zemelj, je do komercialnega izkoriščanja - če bo sploh rentabilno - še zelo daleč. Do takrat bo glavni izvoznik ostala Kitajska, ki izvozi 97 odstotkov vseh redkih zemelj. Pridobivanje teh redkih kemijskih prvin je umazan in okolju škodljiv posel, ki ga Kitajci izvajajo večino na severu v Notranji Mongoliji, a nujno potreben za elektronsko industrijo.

Uradno da bi zaščitili okolje in te strateško pomembne surovine, neuradno pa ker si to pač lahko privoščijo in se jim finančno še kako splača, so v zadnjih letih Kitajci zmanjševali kvote za rudarjenje in izvoz teh prvin. Leta 2009 so uvedli vrsto ukrepov, ki so otežili izvoz - izvozne carine, posebne licence, stroge kvote...

81 komentarjev