» »

Sodišče: Qualcomm mora licencirati patente konkurenci

Sodišče: Qualcomm mora licencirati patente konkurenci

Slo-Tech - V tožbi ameriške Zvezne komisije za trgovine (FTC), ki jo je ta leta 2017 vložila zoper Qualcomm, je sodišče predhodno odredilo, da mora Qualcomm licencirati svoje patente konkurenci. To mora storiti, ko gre za patente, ki so nujno potrebni za zagotavljanje standardnih funkcionalnosti, zlasti pri čipih za povezljivost (modem chip) pametnih telefonov. FTC in Qualcomm sta sicer sodišča prosila za 30-dnevni odlog, da bi sama našla skupni jezik in se poravnala, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Glavna obravnava bo prihodnje leto.

Qualcomm ima sicer v zadnjem času obilico težav. Pred letom dni mu je Tajvan izrekel 774 milijonov dolarjev globe, letos ga je EU kaznovala z 997 milijoni dolarjev, Kitajska mu je naložila 975 milijonov dolarjev, Južna Koreja pa 854 milijonov dolarjev. Poleg tega se je v ZDA zapletel v tožbo z Applom, saj Applu očita kršitve patentov. Poravnati se je moral tudi s Huaweijem in BlackBerryjem.

Prihodnje leto bo sodišče odločalo še vsebinsko, torej ali je Qualcommova politika licenciranja patentov diskriminatorna. Podjetje namreč tudi proizvaja čipe, zato licenciranje pogosto pogojuje z ekskluzivnim nakupovanjem čipov. Spor med Applo in Qualcommov je na primer vreden sedem milijard dolarjev. Apple trdi, da je Qualcommova praksa nezakonita, Qualcomm pa Applu očita kršitve patentov.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajsko sodišče prepovedalo prodajo skoraj vseh iPhonov

Oddelek: Novice / Tožbe
3716829 (8134) Furbo
»

Dva tedna po prepovedi prodaje na Kitajskem Apple še vedno prodaja iPhone

Oddelek: Novice / Tožbe
76477 (2865) oiwedfhjweif
»

Broadcom želi kupiti Qualcomm

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2110444 (8023) ZigaZiga
»

Smartflash dobil pol milijarde dolarjev, sedaj vnovič toži zaradi istih patentov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
129971 (8688) tikitoki
»

Nvidia toži Samsung in Qualcomm, hoče prepoved prodaje Samsungovih telefonov

Oddelek: Novice / Tožbe
117158 (5968) zmaugy

Več podobnih tem