»

SpaceX Starship: poizkus uspel, raketo razneslo

Slo-Tech - Drugi preizkusni polet megarakete Starship se je končal podobno kot prvi. Raketa, ki so jo včeraj ob 14. uri po evropskem času izstrelili iz Teksasa, je eksplodirala kmalu po koncu prve stopnje. Po ločitvi prvostopenjske rakete, do katere je poizkus potekal brez težav, je hitro in nekontrolirano razpadla, so sporočili. Glavni inženir za integracijo iz SpaceX John Insprucker je dejal, da se je sistem za konec leta v drugi stopnji sprožil z zamudo, ko se je raketa že vračala proti Mehiškem zalivu. Druga stopnja pa je nadaljevala in sprva je kazalo, da bodo dosegli cilj, a je po osmih minutah eksplodirala.

To je bil drugi testni polet rakete, ki jo sestavljata prva stopnja Super Heavy in druga stopnja Starship. Prvi poizkus 20. aprila ni uspel, saj se je končal s samouničenjem približno štiri minute po izstrelitvi. Tedaj je bila težava v mehanizmu za ločitev stopenj. Da bi se temu izognili, so v drugem poizkusu uporabili način, kjer se motorji druge stopnje vključijo, še preden sta...

29 komentarjev

Falcon Heavy po štiridesetih mesecih le vnovič poletel

vir: SpaceX
SpaceX - Včeraj je s Floride poletela četrta odprava SpaceXove rakete Falcon Heavy, ki se sicer ponaša z navišjo nosilnostjo med operativnimi raketami. To je prva misija po juniju 2019, za dolg premor pa so v prvi vrsti krive zamude projektov, ki sestavljajo tovore.

V torek, ob 14:41 po našem času, se je iz Kennedyjevega vesoljskega centra dvignila raketa Falcon Heavy in v geostacionarno Zemljino krožnico ponesla tovor za ameriške Vesoljske sile. Oba stranska potisnika sta se elegantno vrnila na tla, medtem ko so osrednji stopnji žrtvovali, saj sta morali tovor ponesti prav do cilja, slabih 36.000 kilometrov stran, kar sicer pri poletih s sateliti ni pravilo in je bila prva takšna naloga za SpaceX. O napravah so v vojski seveda precej redkobesedni; eden od dveh satelitov na krovu je mikrosatelit TETRA-1, demonstracijski prototip za naprave, ki bodo v prihodnosti v geostacionarni krožnici izvajali dejanske vojaške naloge.

Bolj kot potek odprave USSF-44 ali tovor je v tem kontekstu zanimiva...

2 komentarja

Mercedes-Benz v Evropi prehitel Teslo

Slo-Tech - Mercedes-Benz je postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki je v Nemčiji uspel homologirati vozilo, ki ima sistem za avtonomno vožnjo tretje stopnje. Ni pa prvi na svetu, saj ga je letos prehitela Honda. Mercedesov model pa bo širše dostopen kot Hondin, ki je bil na voljo le v zbirateljski nakladi. Tesla in druga konkurenca ostaja pri drugi stopnji.

Pravzaprav bosta modela dva: razred S in EQS. Vgrajeni sistem se imenuje Drive Pilot in bo deloval do hitrosti 60 kilometrov na uro, v gostem prometu na posebej določenih avtocestah. Uporablja kombinacijo radarja, več kamer, lidarja, mikrofonov (za vozila na nujni vožnji), detektorja vlage in GNSS (satelitska navigacija). Ko je sistem vključen, je sposoben prepoznati in reagirati tudi na nepričakovane situacije, zato lahko vozniki res gledajo proč. To je bistvena razlika od sistemov druge stopnje, kjer je še vedno potrebna pozornost voznikov, da prevzamejo nadzor v kritičnih trenutkih, kar je še težje od stalne vožnje. Drive Pilot bo...

84 komentarjev

Blue Origin načrtuje prvi polet s posadko za julij

Blue Origin - Dolgotrajna serija preizkusov Blue Originove rakete New Shepard je očitno pri kraju, kajti sedaj ima pred seboj prvo resno nalogo: 20. julija naj bi v vesolje ponesla prve ljudi. Podjetje ob tem prvi sedež daje na dražbo.

Blue Originova raketa New Shepard je poleg SpaceXovega Falcona 9 druga, pri kateri je inženirjem uspelo razviti rutinirano pristajanje in s tem ponovno uporabnost. Če smo pikolovski, so to storili celo mesec dni pred Falconom, toda SpaceXova raketa je neprimerno bolj delovna, medtem ko so v Blue Originu svojo varovanko vse do danes na videz bolj ležerno zgolj testirali in testirali. Zdaj je čakanje skorajda pri koncu, kajti firma je napovedala, da naj bi prvi polet s posadko izvedli že 20. julija. Kdo bodo potniki in koliko bodo za odpravo plačali, če bo šlo za turiste, še ni jasno. Prvi sedež od šestih v kapsuli dajejo na dražbo, ki bo očitno precej medijsko razvpita. Do 19. maja naj bi ponudbe odpirali potiho, od tedaj naprej pa javno, kar naj bi se 12. junija...

4 komentarji

Starship uspešno poletel, malo manj uspešno pristal

SN8 gre v zrak

vir: Ars Technica
Ars Technica - Prototip SN8 SpaceXovega vesoljskega plovila Starship se je malo pred polnočjo prvič dvignil s teksaškega poligona, poletel do okoli desetih kilometrov višine, izvedel zahteven manever spuščanja v horizontalni orientaciji in - ob pristanku naravnost spektakularno eksplodiral.

SpaceXova ekipa v teksaški Boca Chici, kjer sestavljajo prototipne izvedenke vesoljskega plovila Starship, s katerim želijo nekoč odleteti na Mars, nam je včeraj dostavila šolski eksperiment iz Kerbal Space Programa - le da v resničnosti. Po tem, ko so morali poskus dan pred tem prekiniti le dobro sekundo pred prižigom motorjev, se je v sredo, dobre četrt ure pred polnočjo po našem času, Starshipov prototip SN8 vendarle dvignil z izstrelišča. Trije motorji Raptor (končna različica plovila naj bi jih imela šest) so napravo pognali blizu predvidene višine 12,5 kilometra; natančne podatke o letu bo podjetje predstavilo v prihodnjih dneh. Sledil je obrat "na trebuh", kar je ključno za Starshipovo spuščanje, saj...

31 komentarjev

SpaceX že petič uporabil isto raketo

Spaceflight Now - SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi...

26 komentarjev

Falcon Heavy uspešen na svoji najzahtevnejši nalogi doslej

Space - SpaceXova nosilna raketa Falcon Heavy je imela na svojem tretjem poletu po vrsti še posebno zahtevno misijo, saj je morala 24 satelitov ponesti do treh različnih krožnic. Podvig je skoraj v celoti uspel; edina črna pika je padec osrednjega potisnika, ki je ob pristajanju zgrešil ladjo.

Falcon Heavy je trenutno najmočnejša raketa za pošiljanje tovora v vesolje in njena današnja izstrelitev ob pol devetih dopoldan po našem času iz Kennedy Space Centra na Floridi je bila tretja po vrsti. Toda za SpaceX je bil prav ta polet še posebno pomemben. Prvič, tovor je sestavljalo štiriindvajset satelitov, ki jih je bilo treba ponesti do treh različnih orbit. To pomeni vnovična prižiganja raketnih motorjev (Merlin 1D Vacuum), kar je...

7 komentarjev

SpaceXu naposled uspelo utiriti prvo skupino satelitov Starlink

Ars Technica - Po več preložitvah so pri SpaceXu uspeli poleteti v vesolje s prvimi šestdesetimi sateliti načrtovanega omrežja Starlink, ki naj bi internet prinesel v manj razvite kotičke Zemlje.

Satelitsko megaomrežje Starlink med SpaceXovimi projekti nemara (še) ni tako razvpito kot vračanje pogonskih raket in napovedane misije na Mars, a je v viziji podjetja kljub temu izjemno pomembno. Omrežje bo omogočalo internetni dostop praktično povsod na Zemlji in prav z dohodki iz njegovega naslova si Musk in druščina obetajo financirati širokopotezno poseljevanje osončja, z Marsom za uverturo. Starlink bo predvidoma sestavljalo nič manj kot 12.000 malih satelitov mase 227 kilogramov, ki bodo ždeli v orbiti 550 km nad površjem Zemlje. Za...

15 komentarjev

Izraelski pristanek na Luni spodletel; druga izstrelitev Falcon Heavyja uspešna

Slo-Tech - Včerajšnji dan je bil za ljubitelje vesoljskih poletov še posebej razburljiv, saj smo videli dva pomembna dogodka. Prvi poskus pristanka zasebnega plovila na Mesečevi površini se je končal v razbitinah, saj je izraelski sondi Berešit med spustom odpovedal motor. Precej bolje je šlo SpaceXu, ki je ob drugem poletu rakete Falcon Heavy tokrat uspel pristati z vsemi tremi raketami prve stopnje.

Spomnimo: projekt sonde Berešit (hebrejsko za genezo) je izšel iz natečaja Google Lunar XPrize, ki se je lani razpletel brez zmagovalca, saj prav nihče od sodelujočih ni dosegel zastavljenih ciljev pristanka na Mesecu, navzlic baročnemu podaljševanju rokov. Izraelsko podjetje SpaceIL, ki je plovilo spočelo v navezi z Israel Aerospace Industries (IAI) in...

3 komentarji

Orion bi morda lahko letel do Meseca na komercialni raketi

Space News - Vodja agencije NASA Jim Bridenstine je presenetil z izjavo, da bi lahko naslednji preizkusni polet plovila Orion izvedli s pomočjo zasebnikov, saj Nasina lastna velika raketa SLS najverjetneje še ne bo nared. Namera je sprožila burne odzive.

Ameriška in evropska vesoljska uprava nameravata človeško potepanje po vesolju nadaljevati s plovilom Orion, v katerem bi po štirje astronavti potovali do Lune, Marsa ali celo asteroidov. Od vsega začetka je bilo mišljeno za sprego z gigantsko raketo Space Launch System (SLS), Nasino naslednico rakete Saturn V, s katero so vzletale misije Apollo. Toda razvoj SLSa, v katerega so zmetali že približno dvanajst milijard dolarjev, bremenijo nenehne zamude in nič ne kaže, da bo do junija prihodnje leto, ko je predviden naslednji test...

20 komentarjev

Testne izstrelitve ameriških raket s posadko so se spet zamaknile

Space News - NASA je sporočila, da so testne izstrelitve raket s kapsulama za astronavte Crew Dragon in CST-100 Starliner prestavljene še za približno mesec dni.

Konec tega leta se izteče pogodba, ki jo ima ameriška vesoljska agencija NASA z ruskim Roscosmosom za rabo kapsul Soyuz za transport ljudi na Mednarodno vesoljsko postajo. Za njihovo nadomestilo je že pred petimi leti izbrala komercialni firmi SpaceX in Boeing, ki naj bi po prvotnih željah tovrstne kapacitete pripravili leta 2015, kar pa se zaradi vrste težav pri razvoju ni zgodilo. Načrtovani preizkusi so se nato premaknili najprej v leto 2017, pa 2018 in naposled 2019, ko naj bi SpaceX prvi testni polet brez posadke opravil 7. januarja ... kar je bilo prestavljeno na 17. januar ... in nato na 23. februar. A tudi...

61 komentarjev

Prvi kitajski zasebni vesoljski poizkus neuspešen

Slo-Tech - Danes je pekinški start-up LandSpace poizkušal doseči orbito s tovorom na raketi Zhuque-1, ki pa je odpovedala, zato se je prva kitajska zasebna izstrelitev izjalovila. Raketo so izstrelili iz centra v puščavi Gobi v bližini mesta Jiuquan, ki se redno uporablja za pošiljanje tovora v nizke in srednje orbite. Raketa je uspešno poletela, a ni dosegla želene orbite.

Težava se je pojavila v tretji stopnji, medtem ko sta prvi dve delovali brezhibno, zaradi česar LandSpace izstrelitev še vedno opisuje kot uspeh. Na raketi je bil satelit, ki bi zagotavljal televizijski signal kitajske državne televizije CCTV. Kot kaže, je tovor izgubljen. Zanimivo je, da je LandSpace za prvo izstrelitev v orbito uporabil pravi tovor, saj običajno prvi poleti v vesolje peljejo zgolj...

11 komentarjev

Eko opeke, napravljene z urinom

Phys.org - Inženirji iz Cape Towna so razvili postopek izdelave opek s pomočjo človeškega seča, ki ne zahteva žganja in poleg proizvaja gnojila.

Cementu, opekam in sorodnim gradbenim materialom se dandanes posveča veliko pozornosti, saj se pri postopkih njihove izdelave običajno sprošča precejšnja količina ogljikovega dioksida. Za nastanek običajne opeke je treba glino žgati pri 1400 stopinjah Celzija, za kar v državah tretjega sveta porabijo dosti lesa.

Na Univerzi v Cape Townu so za bolj trajnostno rešitev uporabili pesek, človeški seč in bakterije, ki proizvajajo encim ureazo. Slednji razgrajuje sečnino in pri tem proizvaja kalcijev karbonat, ki služi kot vezivo. Ne le, da nastalega materiala ni potrebno žgati, ampak so drugi odpadni produkti postopka...

41 komentarjev

V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne

NASA - Na spletnem kanalu NASE smo lahko danes v živo spremljali prenos izstrelitve sonde Parker (Parker Solar Probe), ki naj bi bila v vesolje poletela ob 9.57 po slovenskem času. Ob zadnjem preverjanju pripravljenosti so naleteli na nekaj težav, zato je izstrelitev obstala na T-00:04:00 in bila začasno preložena. Današnje okno za izstrelitev je trajalo približno eno uro in ker v tem času niso uspeli odpraviti napake, bodo ponovno poizkusili jutri ob 9.30 po slovenskem času. Izstrelitev si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na kanalu NASA.

Na raketi Delta IV Heavy bo Parker začel potovanje proti Soncu, ki se mu bo približal na šest milijonov kilometrov (ali 0,04 astronomske enote). Gre za najbolj ambiciozno misijo na Sonce, saj se mu...

14 komentarjev

SpaceX prvikrat izstrelil rabljeno raketo Falcon 9 Block 5

Slo-Tech - SpaceX je danes zjutraj ob 7.18 po slovenskem času uspešno izstrelil rabljeno raketo Falcon 9 Block 5, ki je v geostacionarno orbito ponesla indonezijski telekomunikacijski satelit Merah Putih. Prva stopnja rakete je devet minut po izstrelitvi uspešno pristala na plavajoči ploščadi nekaj sto kilometrov vzhodno od Floride. To je prva ponovna izstrelitev najnovejše inačice rakete Falcon 9 Block 5.

SpaceX je z razvojem raket za večkratno uporabo na dobri poti. Pred tremi leti in pol je SpaceX prvikrat poizkusil uloviti izrabljeno prvo stopnjo, kar se jim ni čisto posrečilo. Nekaj mesecev pozneje je šlo bolje, a se je raketa ob povratku prekucnila. Potem jim je eno raketo razneslo že ob izstrelitvi, decembra 2015 pa je šlo končno vse po načrtih. SpaceX je potem...

2 komentarja

SpaceX izstrelil Block 5 Falcon 9

Slo-Tech - SpaceX je včeraj uspešno izstrelil bangladeški telekomunikacijski satelit Bangabandhu-1, ki ga je v orbito ponesla raketa Falcon 9 v različici Block 5. To je prva izstrelitev novega modela rakete Falcon 9, ki bo v prihodnosti po besedah izvršnega direktorja Elona Muska glavna nosilna raketa za SpaceX-ove izstrelitve. Doslej je SpaceX redno izboljševal raketo od izstrelitve do izstrelitve, sedaj pa bo Block 5 Falcon 9 nekaj časa ostal nespremenjen. Cilj je doseči, da bo raketa lahko poletela z razmakom 24 ur med dvema poletoma. Razvoj se seveda ne bo ustavil, le da ga ne bomo več videli z vsakim poletom.

Block 5 je približno dvakrat močnejši od originalne rakete Falcon 9 in po Muskovih besedah "zadnja različica" rakete. V primerjavi s prejšnjimi verzijami je močnejša,...

11 komentarjev

Tretja raketa v Falconu Heavy strmoglavila zaradi premalo zagonske tekočine

Slo-Tech - Izstrelitev trenutno najzmogljivejše rakete Falcon Heavy minuli teden je bil skoraj popoln uspeh, ki ga je zgolj za odtenek skazila izguba srednje rakete. Stranski raketi, ki sestavljata prvo stopnjo Falcona Heavy, sta se spektakularno hkrati vrnili na pristajalno ploščad. Srednja raketa bi bila morala prav tako elegantno pristati, a je namesto tega s hitrostjo 500 kilometrov na uro treščila kakšnih sto metrov stran od ploščadi.

Čeprav sta stranski raketi lepo pristali, ju SpaceX ne bo ponovno uporabil. Razlog je preprost - to je bil prvi, testni polet Falcona Heavy, zato morajo najprej analizirati, kaj se je sploh dogajalo z njima in koliko iztrošeni sta. Glede tretje rakete pa je Elon Musk na novinarski konferenci...

2 komentarja

Falcon Heavy uspešno poletel

Slo-Tech - Težko pričakovana krstna izstrelitev težkonosilne rakete Falcon Heavy je v popolnosti uspela. Po začetni negotovosti, ko so morali zaradi bočnega vetra vzlet prestaviti za dobri dve uri, je ob 21.45 s ploščadi v Cape Canaveralu na Floridi poletela raketa Falcon Heavy. Gre za novo raketo z največjo nosilnostjo, v kateri so združili tri obstoječe rakete Falcon 9. Zgodovinski rekord pa ima seveda Saturn V. Vzlet so v živo prenašali po internetu, kjer si ga je ogledalo več sto tisoč ljudi.

SpaceX sicer vedno poskrbi za veliko publicitete, a to pot so bili upravičeno bahavi. Falcon Heavy lahko v nizko orbito prepelje 64 ton tovora, v geostacionarno orbito pa osem ton. Že od začetka razvoja imajo inženirji v mislih tudi...

84 komentarjev

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Slo-Tech - V noči na petek po slovenskem času je SpaceXu uspel veliki met. Po dolgotrajnih pripravah in prelaganju so prvikrat v zgodovini v vesolje poslali raketo, katere prva stopnja je bila rabljena. Misija SES-10 je uspela in v geostacionarno orbito pripeljala komunikacijski satelit podjetja SES. Seveda so nekateri proizvajalci uspeli na Zemljo vračati dele svojih raket, a so bile vse suborbitalne.

SpaceX je že večkrat na Zemljo uspešno vrnil prvo stopnjo rakete Falcon, ki so jo uspeli pristati tako na plavajoči ploščadi kakor na kopnem. To je bil prvi korak na poti k cenejšim vesoljskim poletom, kjer je cilj seveda ponovno uporaba čim večjega dela komponent. Vračanje prvostopenjskih raket je SpaceX že dodobra izpopolnil, toda...

38 komentarjev

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Slo-Tech - Po lanski nesreči je SpaceX ponovno začel leteti s svojimi raketami. Včeraj so v 625 kilometrov visoko orbito poslali 10 satelitov sistema Iridium, prvo stopnjo rakete pa so za ponovno uporabo varno pripeljali nazaj na plavajočo ploščad. Kot kaže, so uspešno popravili težave z raketo Falco 9, ki je lani povzročila precej škode. Za nesrečo je bil kriv rezervoar s helijem, ki je med polnjenjem počil.

Po neuradnih podatkih želi SpaceX letos opraviti 27 izstrelitev, a bo že vse nad 20 uspeh. V SpaceX-u namreč velja enostavna matematika - z izstrelitvami služijo denar, z neuspešnimi izstrelitvami pa ga zapravljajo. Od prvega poleta leta 2010 do danes je Falcon 9 poletel 27-krat, Musk pa je optimistično napovedal, da bodo do...

11 komentarjev

SpaceX hoče na Mars

Slika: xkcd.com

Slo-Tech - Na Marsu je pristalo ali vanj treščilo že več človeških izdelkov, a vseeno je napoved SpaceX, da bodo do leta 2018 pristali na Marsu, izjemno smela in pomembna. Tja za zdaj ne nameravajo poslati nobenega astronavta, a bo šlo vseeno za pomemben mejnik, če bo Red Dragon (varianta plovila Dragon 2 z raketo Falcon Heavy) res pristal na Rdečem planetu. Projekt podpira in pri njem sodeluje tudi NASA.

SpaceX ni nikoli skrival, da jih zanima Mars. Izstrelitve satelitov in vožnja tovora na ISS sta že rutinska, v zadnjem času pa jim je uspelo na Zemljo uspešno vrniti prvo stopnjo rakete, in sicer tako na kopno kot na plavajočo ploščad. Elon Musk, izvršni direktor SpaceX, s primerno mero pompa pravi, da lahko Dragon 2 pristane kjerkoli v Osončju. Astronavti se v Dragon sicer lahko stlačijo, a tam je prostora kot v kakšnem...

207 komentarjev

Falcon 9 eksplodiral, oskrbovalna misija na vesoljsko postajo neuspešna

Falcon 9 je tik pred ločitvijo prve stopnje eksplodiral

Slo-Tech - Podjetje SpaceX, ki za NASO po pogodbi opravlja komercialni prevoz tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je pred nekaj minutami izgubilo raketo Falcon 9 v1.1 in posledično celotno misijo CRS-7. Približno poltretjo minuto po vzletu, ko je raketa dosegla točko največjega zračnega upora, jo je razneslo. Raketa Falcon 9 in plovilo Dragon sta v celoti uničena, misija CRS-7 pa neuspešna. SpaceX je začel analizo telemetričnih podatkov, na predvideno mesto padca v morje pa so že poslali preiskovalne ekipe, ki bodo skušale ugotoviti razlog za izgubo plovila.

Prvih šest misij CRS, s katerimi SpaceX vozi tovor na ISS, je bilo uspešnih. Program CRS, ki za SpaceX do konca prihodnjega obsega skupno 12 misij, je zato NASA podaljšala z razpisom za CRS 2 za obdobje v letih 2017-2024....

18 komentarjev

SpaceX bo vozil tudi vojaške satelite

Slo-Tech - SpaceX že dolgo časa ni več zagonsko podjetje, temveč je nadvse resen igralec v vesoljski tekmi. Potem ko na Mednarodno vesoljsko postajo vozijo tovor in ljudi, so sedaj dobili še certifikat ameriškega vojaškega letalstva, da smejo kandidirati na razpisih za izstrelitve vojaških satelitov. S tem so močno razburkali trg, saj sta imela doslej tam monopol v konzorcij United Launch Alliance povezana Boeing in Lockheed z raketami Atlas 5 in Delta 4.

Pentagon je certificiral SpaceXovo raketo Falcon 9, ki lahko v vesolje ponese navigacijske satelite GPS, satelite za zgodnje odkrivanje raket, satelite za opazovanje vremena in nekatere vohunske satelite. Raketa Falcon Heavy, ki bo lahko v...

20 komentarjev