» »

SpaceX prvikrat izstrelil rabljeno raketo Falcon 9 Block 5

SpaceX prvikrat izstrelil rabljeno raketo Falcon 9 Block 5

Slo-Tech - SpaceX je danes zjutraj ob 7.18 po slovenskem času uspešno izstrelil rabljeno raketo Falcon 9 Block 5, ki je v geostacionarno orbito ponesla indonezijski telekomunikacijski satelit Merah Putih. Prva stopnja rakete je devet minut po izstrelitvi uspešno pristala na plavajoči ploščadi nekaj sto kilometrov vzhodno od Floride. To je prva ponovna izstrelitev najnovejše inačice rakete Falcon 9 Block 5.

SpaceX je z razvojem raket za večkratno uporabo na dobri poti. Pred tremi leti in pol je SpaceX prvikrat poizkusil uloviti izrabljeno prvo stopnjo, kar se jim ni čisto posrečilo. Nekaj mesecev pozneje je šlo bolje, a se je raketa ob povratku prekucnila. Potem jim je eno raketo razneslo že ob izstrelitvi, decembra 2015 pa je šlo končno vse po načrtih. SpaceX je potem nekaj časa nabiral te izrabljene rakete, a je vsakokrat v vesolje poslal novo.

Aprila lani je SpaceX prvikrat v vesolje poslal raketo, ki je vsebovala že rabljeno prvo stopnjo. Šlo je brez težav. Maja letos pa je SpaceX izstrelil novo verzijo rakete Falcon 9 Block 5, ki je po besedah Elona Muska končna verzija rakete - nekaj časa bodo pri vseh izstrelitvah uporabljali ta tip rakete, razvoj pa bo tekel v ozadju. Dotlej so namreč vsakokrat malo popravili raketo. Končni cilj je poskrbeti, da bo obratni čas rakete 24 ur in da bo lahko ista prva stopnja v vesolje letela 100-krat. Sliši se optimistično, a počasi se daleč pride.

Sedaj smo doživeli prvi polet rabljene rakete Falcon 9 Block 5. To je bil četrti polet tega tipa rakete in prva ponovna uporaba. Block 5 je nekoliko močnejši od predhodnika (Block 4), predvsem pa je dizajniran tako, da je večkrat uporaben, zanesljiv in vzdržljiv. Prva stopnja bi morala biti sposobna 10 poletov brez obnavljanja, zgolj s pregledom, z obnavljanjem pa 100 poletov. Doslej SpaceX še nobene rakete ni v vesolje poslal trikrat. Špekulira se, da utegne biti ta v prihodnosti prav današnja.

2 komentarja

St753 ::

Kdaj je pa ta poletela prvic? Bi bilo zanimivo vedeti, kako se bo sedaj z verzijo block 5 spremenil cas do ponovne uporabe (kot omenjeno, je cilj 24 ur).

7982884e ::

Ta booster je prvic letel 11. maja letos, tako da slabi 3 meseci so minili vmes.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX bo danes prvič isto raketo izstrelil tretjič

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124331 (1998) Gagatronix
»

SpaceX izstrelil Block 5 Falcon 9

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114877 (2292) Markoff
»

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
268851 (5367) Cervantes
»

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3810161 (8123) BigWhale
»

Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
208691 (6070) jest10

Več podobnih tem