» »

Blue Origin načrtuje prvi polet s posadko za julij

Blue Origin načrtuje prvi polet s posadko za julij

Blue Origin - Dolgotrajna serija preizkusov Blue Originove rakete New Shepard je očitno pri kraju, kajti sedaj ima pred seboj prvo resno nalogo: 20. julija naj bi v vesolje ponesla prve ljudi. Podjetje ob tem prvi sedež daje na dražbo.

Blue Originova raketa New Shepard je poleg SpaceXovega Falcona 9 druga, pri kateri je inženirjem uspelo razviti rutinirano pristajanje in s tem ponovno uporabnost. Če smo pikolovski, so to storili celo mesec dni pred Falconom, toda SpaceXova raketa je neprimerno bolj delovna, medtem ko so v Blue Originu svojo varovanko vse do danes na videz bolj ležerno zgolj testirali in testirali. Zdaj je čakanje skorajda pri koncu, kajti firma je napovedala, da naj bi prvi polet s posadko izvedli že 20. julija. Kdo bodo potniki in koliko bodo za odpravo plačali, če bo šlo za turiste, še ni jasno. Prvi sedež od šestih v kapsuli dajejo na dražbo, ki bo očitno precej medijsko razvpita. Do 19. maja naj bi ponudbe odpirali potiho, od tedaj naprej pa javno, kar naj bi se 12. junija zaključilo s "finalom v živo". Večji del tako zbranega denarja naj bi šlo Blue Originovi fundaciji Club for the Future, ki podpira in promovira tehnične študije.

Nekam nenavaden potek sproža precej vprašanj, na katera vsaj v nekaterih postavkah odgovori drobni tisk. Kot prvo, datum poleta v bistvu ni strogo določen in predvideno okno obsega šest mesecev po koncu dražbe. Drugič, ni še čisto jasno, ali bo v kapsuli res šest ljudi. Kdorkoli si bo zagotovil sedež, bo moral skozi tri dni urjenja, ki je namenjeno predvsem rokovanju s sistemi za ukrepanje v sili. Pilotirati plovila ne bo treba, ker bo polet v celoti avtomatiziran. Kar se tiče psihofizičnih zahtev, so videti razmeroma pohlevne in zanimivo bo videti, ali bo zmerna kondicija dovolj za pospeške ob vzletanju in pristajanju. Je pa jasno, da kriteriji ne bodo tako zaguljeni kot na primer ob poletih na ISS, saj se bo kapsula dvignila zgolj malenkost na Karmanovo mejo pri 100 kilometrih višine, kjer bodo potniki za nekaj minut lahko lebdeli v breztežnosti. Celoten polet bo glede na shemo trajal le dobrih deset minut; nosilna raketa bo vertikalno pristala z lastnim pogonom, medtem ko se bo kapsula spustila pod padali in mehko pristala s pomočjo manjših potisnikov.

4 komentarji

filip007 ::

To lahko postavijo v kak lunapark, pač ljudje počakajo 10 minut in tako naprej.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

mrTwelveTrees ::

Pa sej to že imajo tovorna letala ki ne letijo tako visoko, ampak z manevri dviganja in spuščanja dosegajo breztežnost v katerem se urijo. Ampak dobro, tukaj pri tem so še okna in boš lahko gledal ven .... sam ne vem ali jim bodo pustili da se potniki odpnejo ko bodo v breztežnosti ali jim tega ne bodo pustili ?

Ryanair ::

filip007 je izjavil:

To lahko postavijo v kak lunapark, pač ljudje počakajo 10 minut in tako naprej.

Točno tako.Pa dve vrsti za karte: eno za tiste, ki kupijo karte za polet, in drugo (kjer jih bo 99,999%) za na tribune, od kodel bo lepo videti start in pristanek :))

Uporabnik ::

Bezos ne bi mogel bolje povedat, kaj dela
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX uvaja vesoljski turizem na ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
95815 (5027) 7982884e
»

Starliner je obtičal v orbiti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
247485 (5633) 7982884e
»

Falcon Heavy uspešno poletel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8428272 (21911) energetik
»

Blue Originov New Shepard tudi četrtič uspešno pristal

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
258069 (6479) Okapi
»

Blue Origin še tretjič uspešno preizkusil raketo za večkratno uporabo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
248406 (6677) Invictus

Več podobnih tem