» »

Proti Soncu!

Proti Soncu!

vir: NASA
NASA - Še teden dni nas loči do začetka še ene zgodovinske odprave v vesolje. Prihodnjo soboto bo namreč s Cape Canaverala na krovu rakete Delta IV Heavy poletela sonda, imenovana Parker Solar Probe. Namenjena je proti soncu, da bi pojasnila delovanje naše zvezde in njen vpliv na planete, kakopak tudi našo Zemljo, ki krožijo okoli nje. Predvsem pa naj bi pojasnila trojico velikih znanstvenih ugank, in sicer, zakaj je atmosfera sonca tudi do tristokrat bolj vroča od njegove površine, potem vzroke za nastanek solarnega vetra in kaj v sončevi koroni povzroča velikanske izbruhe plazme in magnetnih polj, ki jim pravimo koronarni izbruhi mase.

Do bi lahko dosegla sonce bo morala sonda zemljo zapustiti z veliko hitrostjo, to je tudi razlog, da bodo uporabili trenutno drugo najmočnejšo raketo v arzenalu. Najmočnejša je sicer povsem nova Falcon Heavy, ki jo je SpaceX uporabil za izstrelitev Starmana, ki zdaj v Teslinem Roadsterju potuje po vesolju.

Sonda bo po izstrelitvi pot nadaljevala proti Veneri, katere gravitacijo bo uporabila za zmanjšanje svoje hitrosti in dosego predvidene orbite okoli sonca. 5. novembra se bo nato prvič močneje približala soncu, nato pa nadaljevala s kroženjem okoli njega. V naslednjih sedmih letih je predvidenih 24 krogov, med katerimi se bo površini naše zvezde vedno bolj približevala, dokler se ji ne bo v zadnji orbiti približala na šest milijonov kilometrov, kar pomeni, da bo letela tudi skozi sončevo korono. V tem trenutku bo njena hitrost znašala okoli 700.000 kilometrov na uro.

Sončeva korona je ekstremno vroč plinast atmosferski obroč, zato je sonda primerno zaščitena pred vplivi vročine in radiacije. Zaščitna plast, izdelana iz ogljikovega kompozita je debela slabih 12 centimetrov in zdrži temperature do približno 1400 stopinj. Po načrtih naj bi njeni merilni instrumenti med sedemletno torturo ves čas delovali na približno 30 stopinjah Celzija.

Doslej je človeštvo najbližje soncu poslalo plovilo Helios 2, ki se je leta 1976 soncu približalo na 43 milijonov kilometrov, kar predstavlja približno desetino razdalje, na kateri okoli sonca kroži Merkur.

15 komentarjev

BigWhale ::

Nekaj vec o tej misiji na Space Time kanalu.




Tale misija tudi lepo pokaze koliko energije je potrebno, da nekaj 'vrzemo' v Sonce. Precej. :)

filip007 ::

Bolje ime bi bilo Icarus.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Redorange ::

Kaj pa podatki, kako bodo prišli do nas? Ko pride do sončne nevihte imamo na zemlji motnje signala, v tem primeru pa bo sonda blizu sonca. A ne bo nič motilo?

BigWhale ::

Sonda bo v precej elipticni orbiti in ne bo vedno tako blizu sonca ampak samo kaksno desetino poti.

SimplyMiha ::

Saj zadostuje gravity assist. Nekaj vržeš proti planetu tako, da se mu spremeni pot naravnost proti Soncu. Tisto nekaj, ne planetu.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

To se ne pomeni, da ne potrebujes energije za priblizat se Soncu. Ni ravno trivialno in Parker ravno na tak nacin pride blizu Sonca.

Jackass ::

Tole z razdaljo Merkurja od sonca in 10% po moje ne bo povsem ok... Razdalja MErkurja od Sonca naj bi bila v povprečju 57 milijonov km.

https://www.universetoday.com/15462/how...
jAcKaSS

BigWhale ::

Ja, Parker probe se bo soncu priblizal na malenkost vec kot 6mio kilometrov.

SubjectX ::

Zdrzi temp do 1400 stopinj? Korone dosegajo miljone stopinj..

Unknown_001 ::

SubjectX je izjavil:

Zdrzi temp do 1400 stopinj? Korone dosegajo miljone stopinj..



B bistvu ni nek problem. Vse kar rabi je, da reflektira/odbija sevanje stran od sebe. Okoli itak ni ničesar, da bi se plovilo konvektivno segrevalo.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

energetik ::

SubjectX je izjavil:

Zdrzi temp do 1400 stopinj? Korone dosegajo miljone stopinj..
Korona je izredno vroča ampak tudi izredno redka.

Če se ne motim bo še vedno največji "problem" sevanje s površine sonca, ki ima na taki razdalji ogromno energijsko gostoto na m2.
Ampak del sonde, ki bo obrnjen stran, bo še vedno "videl" ledeno vesoljsko ozadje. Torej če imaš spredaj ščit in zadaj radiatorje odpadne toplote, si lepo še vedno zreguliraš notranjo temperaturo.

imagodei ::

Bi pa tak ogljikov kompozit lahko uporabili za "rover", ki bi bil sposoben malce dlje delovati na površju Venere... Ne vem sicer, a je kak interes in kakšni so načrti, ampak do zdaj so se menda časi misij na površju Venere merili v urah, če ne v minutah.
- Hoc est qui sumus -

energetik ::

Na Veneri ti tak kompozit nič ne koristi, ker se nimaš kam hladit oz. odvajat toplote. Ko se enkrat pregreje akumulacija materiala v notranjosti, je gotova.
Razen če bi razvili večstopenjsko TČ iz 500°C na 50°C. :D

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

Hm, true... My bad.
- Hoc est qui sumus -

nekikr ::

Na Veneri je toplota samo eden od problemov. Dež iz žveplene kisline najbrž ne vpliva najbolje na...no, karkoli v bistvu :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi izsledki sonde Parker odpirajo novo poglavje v raziskovanju Sonca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53870 (2505) Dr_M
»

V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
146592 (2610) Redorange

Reptili so poraženi

Oddelek: Loža
74729 (4571) dzinks63
»

Metanje (nuklearnih odpadkov) v Sonce

Oddelek: Znanost in tehnologija
403157 (2270) Loki

Več podobnih tem