» »

Tretja raketa v Falconu Heavy strmoglavila zaradi premalo zagonske tekočine

Tretja raketa v Falconu Heavy strmoglavila zaradi premalo zagonske tekočine

Slo-Tech - Izstrelitev trenutno najzmogljivejše rakete Falcon Heavy minuli teden je bil skoraj popoln uspeh, ki ga je zgolj za odtenek skazila izguba srednje rakete. Stranski raketi, ki sestavljata prvo stopnjo Falcona Heavy, sta se spektakularno hkrati vrnili na pristajalno ploščad. Srednja raketa bi bila morala prav tako elegantno pristati, a je namesto tega s hitrostjo 500 kilometrov na uro treščila kakšnih sto metrov stran od ploščadi.

Čeprav sta stranski raketi lepo pristali, ju SpaceX ne bo ponovno uporabil. Razlog je preprost - to je bil prvi, testni polet Falcona Heavy, zato morajo najprej analizirati, kaj se je sploh dogajalo z njima in koliko iztrošeni sta. Glede tretje rakete pa je Elon Musk na novinarski konferenci dejal, da je razlog preprost. Niso imeli dovolj zagonske tekočine, da bi lahko zunanja motorja na sredinski raketi (vsaka raketa jih ima devet) po več poizkusil še uspešno zagnali. Rešitev te težave je precej očitna, v svojem slogu dodaja Musk.

Prav tako je Musk povedal, da gradijo še eno (tretjo) plavajočo ploščad, ki jo bodo uporabljali pri pristankih raket, če bo potrebnih več ploščadi na različnih lokacijah. Dve ploščadi sta premalo, saj je izstrelitev veliko, premikanje ploščadi in razkladanje raket pa traja nekaj dni.

2 komentarja

FireSnake ::

Koliko stane obnova in koliko gradnja nove rakete?

Nikjer ne omenjajo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Tody ::

Tudi ne bodo, 90 mio stane da izstrelijo vse skupaj. Kakšni so njihovi stroški je pa pomoje najbolje varovana skrivnost.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX odpušča, da bo vitkejši

Oddelek: Novice / Rezultati
127408 (4424) hruske
»

Falcon Heavy uspešno poletel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8428307 (21946) energetik
»

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
116863 (4236) St753
»

SpaceX hoče na Mars (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20753704 (44218) BigWhale

Več podobnih tem