»

Moskovska podzemna železnica uvedla plačevanje s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Na moskovski podzemni železnici so zagnali sistem Face Pay, ki omogoča točno to, na kar nakazuje ime. Face Pay je sistem za plačevanje javnega prevoza, ki kot identifikacijo uporablja prepoznavanje obraza. Sistem, ki so ga v petek zagnali na več kot 240 postajah, je po besedah upravljavca prvi tovrstni javni sistem na svetu. V Moskvi so imeli že pred tem enega največjih videonadzornih sistemov na svetu.

Uporaba sistema Face Pay je prostovoljna. Ostali načini plačila ostajajo v veljavi. Kdor pa želi uporabljati Face Pay, mora prek aplikacije Moscow Metro naložiti svojo fotografijo in jo povezati s svojim profilom, ki vsebuje podatke o naročnini na javni prevoz in bančne podatke. Potem je plačevanje preprosto - na vrtljivem križu za vstop na podzemno železnice zgolj pogleda v kamero, pa ga bo sistem prepoznal. Medtem ko upravljavec sistem trdi, da so podatki zavarovani in šifrirani, so skupine za zaščito zasebnosti zaskrbljene, da bo sistem spodkopaval zasebnost in človekove pravice.

28 komentarjev

Amazon bo namenil dve milijardi dolarjev za dostopnejša stanovanja

Slo-Tech - Ko je Amazon napovedal, da bo svoj drugi sedež, ki je seveda bistveno manjši od primarnega v Seattlu, so v tamkajšnjem okrožju Arlington cene nepremičnin zrasle za 18 odstotkov. Sprva so jih napihnili špekulantje, še preden je Amazon tja zasadil prvo lopato, kmalu so sledili tudi ljudje z nadpovprečnimi dohodki, ki tam dejansko živijo.

Povprečna cena samostojne enodružinske hiše znaša skoraj milijon dolarjev, povprečna najemnina za dvosobno stanovanje pa dva tisočaka mesečno. Dvig cen nepremičnin, ki ga povzroči prihod izvrstno plačanih zaposlenih v tehnoloških velikanih, ni nov pojav in je še posebej razširjen na ameriški zahodni obali, zlasti v Seattlu in Silicijevi dolini. Zaradi dviga cen nepremičnin in najemnin mesto postane nedosegljivo za prebivalce, ki delajo v drugih dejavnosti, denimo prodajalce, učitelje, policiste, uradnike. Tega problema se zavedajo tudi tehnološki velikani, oziroma jim ga predočijo drugi; Google bo na primer v dostopna stanovanja investiral milijardo...

18 komentarjev

Amazonu epidemija pomagala do velikega skoka prodaje, a padca dobička

Slo-Tech - Ena izmed skupin podjetij, ki so jim med epidemijo koronavirusa prihodki močno zrasli, čeprav se ne ukvarjajo z opremo za boj proti virusu, so gotovo spletni trgovci. Največji med njimi, Amazon, je v prvem kvartalu beležil kar 26-odstotno rast prihodkov, ki so dosegli 75,5 milijard dolarjev in močno presegli pričakovanja analitikov. To je tudi relativno najvišja rast v zadnjih šestih četrtletjih.

Toda ob tem je dobiček upadel. Kot je pojasnil izvršni direktor Jeff Bezos, je za zmanjšanje s 3,6 milijarde dolarjev lani na letošnjih 2,5 milijarde dolarjev kriv boj proti koronavirusu. Večino dodatnega dobička, ki bi ga prinesla večja prodaja, je namreč pojedla nabava zaščitne opreme za delavce (800 milijonov dolarjev) in izplačilo višjih dodatkov (700 milijonov dolarjev). Amazon je prav tako moral najeti 175.000 dodatnih zaposlenih, da je lahko obdelal povečano število naročil. Bezos je dejal, da bo podjetje za ukrepe v povezavi z virusom zapravilo več ko štiri milijarde dolarjev...

13 komentarjev

Ekološki aktivizem te na Amazonu lahko stane službe

vir: Flickr

Slo-Tech - Najmanj dva Amazonova delavca sta s kadrovskega in pravnega oddelka v podjetju prejela opozorili, da svojimi javnimi izjavami in komentarji kršita pravila korporativnega komuniciranja ter da sta posledično lahko ob zaposlitvi. Gre za člana pobude Amazon Employees for Climate Justice, ki se zavzema, da bi v podjetju sprejeli nekoliko bolj odločne ukrepe za zmanjšanje vplivov na klimatske spremembe.

Maja so aktivisti izkoristili skupščino delničarjev, na kateri so od Jeffa Bezosa zahtevali, naj oblikuje politiko podjetja glede klimatskih sprememb, a so njihovo pobudo zavrnili delničarji. Septembra so za kratek čas protestno zapustili pisarne, da bi vodstvo podjetja prisilili v svoje zahteve. Te niso povsem benigne, med drugim zahtevajo da podjetje do leta 2030 začne poslovati povsem brez toplogrednih plinov, da Amazon Web Services prekine pogodbe s podjetji, ki ponujajo fosilna goriva ter da podjetje preneha financirati politike in lobiste, ki zanikajo fenomen klimatskih sprememb.

45 komentarjev

Amazonovega močno subvencioniranega sedeža v New Yorku ne bo

Slo-Tech - Amazon si je premislil in novega sedeža ne bo zgradil v Long Island Cityju blizu New Yorka, kakor so napovedali novembra. Da novega sedeža ne bo, se je začelo govoriti v začetku tega leta, ko je postalo jasno, da newyorški politiki nove investicije ne podpirajo. Amazon je danes tudi uradno potrdil, da ga v New York ne bo.

Amazon se je pred dvema letoma odločil, da bo zgradil svoj drugi sedež. Iskanja lokacije se je lotil precej inovativno, saj je mesta in lokalne oblasti pozval k oddaji ponudb, kaj lahko podjetju ponudijo. Med 238 mesti je nato izbral 20 finalistov, ki so lahko še izboljšali svoje ponudbe (med seboj si jih seveda niso kazali), a na koncu se je Amazon odločil, da drugega sedeža ne bo, temveč bodo odprli...

8 komentarjev

Se bo Amazon premislil glede newyorškega sedeža?

vir. Flickr

vir: Washington Post
Washington Post - Potem, ko se je vodstvo Amazona novembra odločilo, da bo svoji predstavništvi na vzhodni obali ZDA vzpostavilo v Queensu v New Yorku in v Arlingtonu v Virginiji, je glede prve lokacije zdaj naletelo na oster odpor. Politikov, sindikatov in predvsem lokalnega prebivalstva. Ti se bojijo, da bo prihod giganta popolnoma preplavil njihovo sosesko, preobremenil javni prevoz, predvsem pa pognal cene nepremičnin v nebo in posledično pregnal dosedanje prebivalce. Nasprotnike je ujezilo tudi za tri milijarde subvencij in davčnih razbremenitev, ki jih je mestna politika obljubila Amazonu, če bo za naložbo izbral prav njihov kraj.

Največja politična zagovornika selitve v Queens sta guverner zvezne države New York Andrew Cuomo in...

8 komentarjev

Amazonov drugi sedež, ki to ne bo

Slo-Tech - Lani je Amazon napovedal, da želi nekje v ZDA zgraditi drugi sedež, ki bo v vseh pogledih enakovreden prvemu v Seattlu. Amazon je dejal, da se bo preselil tja, kjer bo dobil najboljše pogoje, zato je mesta pozval k oddaji "kandidatur". Podjetje je pač želelo iztržiti davčne odpustke in novo infrastrukturo, imeti izobraženo delovno silo itd. V zameno so obljubljali milijardne investicije in več deset tisoč novih dobro plačanih delovnih mest. Prijavilo se je več ko 200 mest, ponudbe pa so dobivali celo...

56 komentarjev

Prvi avtonomni tramvaj preizkusno vozil po Potsdamu

Slo-Tech - Imamo avtonomne avtomobile, tovornjake, nadzemno in podzemno železnico, zato so mestni tiri logično nadaljevanje. V nemškem Potsdamu je zapeljal prvi avtonomni tramvaj. Siemensov tramvaj je bil opremljen s tremi radarji, lidarji in devetimi kamerami, ki mu pomagajo na poti skozi mesto. Čeprav se tramvaji držijo tirov, to ne pomeni, da imajo vozniki kaj lažje delo. Prav tako se morajo izogibati prometu, hkrati pa paziti, da ne povozijo kakšnega neprevidnega pešca in da na postajah počakajo, da se vsi vkrcajo in izkrcajo. Hkrati morajo tramvaji upoštevati tudi svoje semaforje in prometne znake.

Avtonomni tramvaj v Potsdamu vozi z najvišjo hitrostjo 20 kilometrov na uro na šest kilometrov dolgem...

8 komentarjev

Jeff Bezos, najbogatejši človek v moderni zgodovini

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ustanovitelj in solastnik Amazona je s 150 milijardami dolarjev premoženja postal najbogatejši človek moderne zgodovine, vsaj v času od leta 1982, ko je revija Forbes začela spremljati neto vrednost posameznikov, primerjalno za nazaj obteženo z učinki inflacije. Samo od prvega junija letos se je Bezosovo imetje povečalo za 5 milijard. Doslej je prvo mesto zasedal Bill Gates, čigar premoženje se je leta 1999 za kratek čas povzpelo...

67 komentarjev

Dirka do dna: kje bo Amazon gradil drugi sedež

Slo-Tech - Amazon je že pred dvema mesecema najavil, da si želi v Severni Ameriki zgraditi še drugi sedež, ki bo "v vseh pogledih enakovreden seattelskemu". Projekta so se lotili nenavadno, a zelo logično. Ameriška in kanadska mesta pozvali k "oddaji kandidatur", izmed katerih bodo izbrali najugodnejše mesto. Izvršni direktor Jeff Bezos je ob tem neskromno dejal, da bodo pripeljali "milijarde dolarjev v investicijah in več deset tisoč dobro plačanih delovnih mest". Ni presenetljivo, da mesta kar tekmujejo, katero bo ponudilo ugodnejše pogoje za seattelskega velikana.

Logika je pravzaprav preprosta. Amazon obljublja do 50.000 zaposlitev in še vsaj 10.000 posrednih delovnih mest v podpornih dejavnostih, hkrati pa se bodo v lokalno ekonomije stekle milijarde dolarjev...

32 komentarjev

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji

NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene

The New York Times - Amazon je mogoče začel kot spletna prodajalna knjig, a njegov ustanovitelj in izvršni direktor Jeff Bezos je imel že od samega začetka večji načrt. Knjige je izbral le zato, ker je z nečim pač treba začeti in ker so knjige v ta namen idealne - sorazmerno poceni, nepokvarljive, dovolj majhne za pošiljanje po pošti in hkrati nudijo precej podatkov za profiliranje kupcev. Dvajset let pozneje je Amazon tehnološki gigant, ki prodaja domala vse (od knjig do procesorskih ciklov v računalniških oblakih), hkrati pa raziskuje in uvaja številne nove tehnologije.

Temnejšo plat Amazon smo mnogokrat spoznavali v povezavi s slabo plačanimi delavci v skladiščih in distribucijskih centrih, a tudi beli...

64 komentarjev

Amazon uporablja že 15.000 robotov

Amazon - Prek spleta se je lani prodalo za 4500 milijard dolarjev blaga. Največji spletni trgovec Amazon je zabeležil 37 milijonov naročil oziroma dobrih štiristo vsako sekundo. Pravkar smo vstopili v najbolj obremenjen čas leta, ki traja od črnega petka do novega leta, zato je Amazon pokazal, kako izpolnijo čedalje več naročil - z roboti!

Robotizacija proizvodnih procesov ni nič novega. Eden odmevnejših primerov je pogodbeni proizvajalec strojne opreme Foxconn, kjer so natančni roboti že cenejši od parov pridnih kitajskih rok. Ne gre le za proizvodnjo in logistiko - roboti resnično prevzemajo čedalje več opravil.

V Amazonu jih je danes kar 15.000, je razkril spletni gigant. Pred dvema letoma so za 775 milijonov dolarjev kupili...

117 komentarjev

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Slo-Tech - Oktobra smo pisali, da je EU začela preiskavo Amazona, ker naj bi se ta prek svoje luksemburške podružnice izogibal plačilu davkov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je sedaj objavil analizo več kot 28.000 strani dokumentov, ki so jih pridobili in ki pričajo o obsegu izmikanja plačilu davkov. Več kot 80 novinarjev iz 26 držav je prečesalo dokumente in ugotovilo, da se v Luksemburgu dobrih 340 multinacionalk skriva pred plačevanjem davkom. ICIJ razkriva 548 dokumentov iz obdobja 2002-2010. Situacija je za Evropsko komisijo precej nehvaležna, ker bo preiskovala ravnanje Luksemburga v obdobju, ko je bil sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier in finančni minister.

Čeprav je v Luksemburgu...

11 komentarjev

Precenjeni Amazon posloval z izgubo

Slate - Amazon je največji spletni trgovec, ki je resda začel kot internetna knjigarna, danes pa prodaja vse od knjig do elektronike in pohištva. Promet povečujejo iz leta v leto in temu ustrezno raste tudi tečaj njihove delnice. A podroben pogled razkriva, da je po nekaterih kazalnikih njegova borzna vrednost napihnjena kot že dolgo noben balon.

Tovrstne razmisleke je vzpodbudila objava poslovnih rezultatov za letošnje tretje četrtletje, v katerem je Amazon zašel v rdeče številke. Prihodki od prodaje so se (v primerjavi z lanskim tretjim kvartalom) zvišali za 27 odstotkov na 13,8 milijarde dolarjev. Če odštejemo negativni vpliv tečajnih razlik, je zvišanje celo 30-odstotno. A Amazon je pridelal izgubo. Ta je v zadnjih treh mesecih znašala 274 milijonov dolarjev. Levji delež...

52 komentarjev