»

Evropska komisija bo pobliže pogledala Broadcomov prevzem VMwara

Slo-Tech - Pred mesecem dni je Broadcom napovedal, da bo prevzel podjetje VMWare, za katero bo odštel 61 milijard dolarjev, kar bo eden največjih prevzemov v zgodovini. A preden bo prevzem dokončan, ga morajo potrditi še varuhi konkurenci po svetu, kjer se je že začelo zapletati. Evropska komisija je precej skeptična do prevzema, zato se obeta zelo temeljit pregled, ki bo celoten postopek zavlekel.

Preliminarni pregled, ki ga v Bruslju neuradno imenujejo faza 1, običajno traja nekaj mesecev in je stalnica pri tovrstnih prevzemih. A viri iz Bruslja pravijo, da se v konkretnem primeru obeta tudi faza 2, ki utegne trajati več kot leto dni. Ta ima lahko uničujoče posledice, saj je na primer Nvidia sredi takega postopka odstopila od namere po prevzemu ARM-ja. Takoj po najavi prevzema je Evropska komisija dobila več zaskrbljenih pisem nasprotnikov prevzema, da naj bi Broadcom po nakupu VMwarovim strankam pogojeval nakupe z nakupi svojih dodatnih storitev. Nekaj podobnega se je zgodilo, ko je...

8 komentarjev

Zoom se pripravlja na megaprevzem Five9

Slo-Tech - Zoom, ki je spričo istoimenskega orodja za spletne konference med zadnjo epidemijo izjemno zaslovel, se pripravlja na postpandemično prihodnost. Naslednji korak bo 14,7 milijard dolarjev težak prevzem podjetja Five9, ki bo postal samostojna enota znotraj Zooma. Lastniki delnic Five9 bodo za vsako delnico dobili pol delnice Zooma.

Five9 je ponudnik programske opreme za centre za podporo uporabnikom in ima dobrih 2000 strank po vsem svetu. Trg je vreden 24 milijard dolarjev in se hitro širi, zato je Zoom v njem prepoznal potencial. Po besedah Zoomovega izvršnega direktorja Erica Yuana je Five9 komplementaren z izdelkom Zoom Phone, ki ga že tržijo. Lani je Five9 ustvaril 435 milijonov dolarjev prihodkov.

To je Zoomov prvi milijardni prevzem in tako z naskokom največji. Zoom je lani doživel pravcati bum, saj so prihodki zrasli za 326 odstotkov, letos pa samo v prvem polletju še za 191 odstotkov na 956 milijonov dolarjev.

1 komentar

HSMC dokončno pokopan

Slo-Tech - Po lanskih poročilih o velikih težavah HSMC-ja, ki je zabredel v insolventnost, je saga končana. Danes so nagnali še zadnje zaposlene, podjetje pa nima nobenih načrtov o morebitnem nadaljevanju proizvodnje. Na cesti je ostalo zadnjih 240 zaposlenih, medtem ko so preostale odslovili že prej. A tudi tega niso storili na primeren način.

Proizvajalec čipov Hongxin Semiconductor Manufacturing Company iz Wuhana bi bil moral lani začeti proizvajati čipe v 14-nm tehnologiji, letos pa preiti na 7 nm. HSMC, ki je bil ustanovljen leta 2017, je želel prehiteti trenutno največja kitajska proizvajalca čipov SMIC in Hua Hong, za kar so postavili 20 milijard dolarjev vredno tovarno. V njej bi moralo delati 50.000 zaposlenih, ki bi letno proizvedli za 10 milijard dolarjev izdelkov. S tem je želela Kitajska doseči neodvisnost od tujih proizvajalcev čipov, saj so ti v glavnem ameriška, južnokorejska in tajvanska podjetja.

Zadnjih 240 zaposlenih je moralo podati odpovedi, in sicer so jih nagovorili...

14 komentarjev

Kitajska bo najbrž blokirala Nvidiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
BBC - Kot je bilo moč slutiti že minuli mesec ob napovedi prevzema, bo Kitajska zelo verjetno poskušala blokirati Nvidiin prevzem podjetja ARM. Nekdanji glavni inženir v Lenovo Group in aktualni član državne inženirske akademije Ni Guangnan je na konferenci v Žengžouju dejal, da bo kitajsko ministrstvo za trgovino zelo verjetno prižgalo rdečo luč za prevzem. Trenutni lastnik ARM je japonski konglomerat SoftBank bo za ARM iztržil 40 milijard dolarjev, Nvidia pa bo dobila največjega načrtovalca varčnih čipov. ARM-jeve izdelke najdemo v večini mobilnih naprav.

V današnjem svetu ni dovolj, da se s prevzemom strinjajo zgolj vpleteni, temveč mora svoj žig pristaviti še kopica regulatorjev trga v drugih državah. Poleg ameriškega, japonskega in britanskega morata biti s prevzemom zadovoljna vsaj še evropski in kitajski. In to ni tako samoumevno. ARM je največji proizvajalec dizajna svojih čipov številnim Nvidiinim konkurentom, zato bo treba zagotoviti, da bodo ti pogoji še naprej ostali takšni,...

36 komentarjev

EU zaradi suma oviranja konkurence začela preiskovati Broadcom

Slo-Tech - Evropska komisija je začela preiskavo Broadcoma zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Kot je v tovrstnih postopkih že običaj, so Broadcomu poslali obvestilo o nasprotovanju (statement of objections) in začeli uradno preiskavo. Ker sumijo, da Broadcomove prakse onemogočajo konkurenco in kršijo evropsko zakonodajo, bodo uvedli tudi začasne ukrepe, ki bodo veljali do zaključka postopka.

Kot je pojasnila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, so jabolko spora komunikatorji za televizorje (set-up boxes) in modemi za mobilne telefone. Oboji predstavljajo ključni del naših poslovnih in zasebnih življenj. Komisija sumi, da je Broadcom kot večinski dobavitelj teh naprav svojim partnerjem pogodbeno...

0 komentarjev

Qualcomm dosegel prepoved prodaje iPhona 7 in 8 v Nemčiji

Slo-Tech - Qualcomm je po prepovedi prodaje vseh starejših modelov iPhona na Kitajskem dobil še eno veliko bitko. Iz podjetja so sporočili, da so v Nemčiji dosegli prepoved prodaje modelov iPhone 7 in 8. Gre za posledico razsodbe 20. decembra, v kateri je nemško sodišče ugotovilo, da Apple krši Qualcommove patente, ki se nanašajo na varčevanje z energijo. Qualcomm je moral položiti 1,34 milijarde evrov varščine, da je prepoved začela veljati, kar so sedaj storili.

To pomeni, da v Nemčiji omenjenih modelov ne sme prodajati niti Apple niti nihče drug. Pregled nemških spletnih prodajaln potrjuje navedbe, saj omenjenih modelov ni več mogoče dobiti. Seveda pa to ne preprečuje prodaje novejših modelov iPhone XR, XS in XS Max. Apple se...

23 komentarjev

Kitajsko sodišče prepovedalo prodajo skoraj vseh iPhonov

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Iz Qualcomma so sporočili, da je kitajsko sodišče v patentnem sporu med Qualcommom in Applom izdalo začasno odredbo o prepovedi prodaje vseh starejših modelov iPhona (od 6S do X, ne pa tudi XS, XR ali XS Max) na Kitajskem. To je prva tako široka prepoved prodaje iPhonov v katerikoli državi. Iz Appla so sporočili, da se bodo na odredbo pritožili in da bodo telefoni ostali naprodaj.

Sodišče je odredbo sprejelo že 30. novembra, a so mediji šele sedaj izvedeli zanjo. Gre za zadnji korak v dlje časa trajajočem sporu med Applom in Qualcommom na kitajskih sodiščih. Qualcomm je zoper Apple na Kitajskem vložil več kot deset tožb, v katerih podjetju očita kršitve patentov. V konkretnem primeru gre za patenta, ki opisujeta funkcije v urejevalniku slik in drsanje (swiping) na...

37 komentarjev

Sodišče: Qualcomm mora licencirati patente konkurenci

Slo-Tech - V tožbi ameriške Zvezne komisije za trgovine (FTC), ki jo je ta leta 2017 vložila zoper Qualcomm, je sodišče predhodno odredilo, da mora Qualcomm licencirati svoje patente konkurenci. To mora storiti, ko gre za patente, ki so nujno potrebni za zagotavljanje standardnih funkcionalnosti, zlasti pri čipih za povezljivost (modem chip) pametnih telefonov. FTC in Qualcomm sta sicer sodišča prosila za 30-dnevni odlog, da bi sama našla skupni jezik in se poravnala, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Glavna obravnava bo prihodnje leto.

Qualcomm ima sicer v zadnjem času obilico težav. Pred letom dni mu je Tajvan izrekel 774 milijonov dolarjev globe, letos ga je EU kaznovala z 997 milijoni...

0 komentarjev

Broadcom kupuje CA Technologies

Slo-Tech - O Broadcomovih nakupnih ambicijah smo nazadnje pisali pred pol leta, ko je Broadcomov poizkus prevzema Qualcomma zaradi nasprotovanja Trumpove administracije padel v vodo. Sedaj pa se obeta manjši, a precej nenavadnejši prevzem. Broadcomm bo za 19 milijard dolarjev prevzel CA Technologies. Kupnino, ki glede na borzno vrednost CA predstavlja 20-odstotno premijo, bodo poravnali z denarjem.

Broadcom je znan proizvajalec čipov, medtem ko je CA (nekdanji Computer Associates) programsko podjetje. CA proizvaja v glavnem programe, ki se uporabljajo v IT-infrastrukturi velikih podjetij (za mainframe). Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1976, je v tem času precej zraslo in se prebilo skozi nekaj nakupov in prevzemov. V...

4 komentarji

Trump preprečil Broadcomov prevzem Qualcomma

Slo-Tech - Lani napovedani prevzem Qualcomma, ki ga je želel izpeljati Broadcom, se ne bo zgodil. Več kot 100 milijard dolarjev težak prevzem (po neuradnih podatkih kar 117 milijard) je ustavil ameriški predsednik Donald Trump. Po njegovem mnenju bi bil singapurski nakup Qualcomma škodljiv za ameriško nacionalno varnost. Ukaz o zaustavitvi prevzema je podpisal včeraj pozno zvečer. Broadcomove delnice so po objavi pridobile tri odstotke, Qualcommove pa so padle za skoraj štiri odstotke.

Če bi prevzem uspel, bi dobili tretjega največjega proizvajalca čipov, za Intelom in Samsungom. Broadcom ima bogato zgodovino prevzemov in raste prav z njimi, medtem ko ima Qualcomm močnejši razvojno-raziskovalni oddelek. Glede na težave Qualcomma zaradi številnih tožb in izgube Appla kot...

58 komentarjev

EU Qualcommu izrekla milijardno globo

Europa.eu - Qualcommove pravne težave oziroma globe, ki jih dobiva v zadnjih mesecih, se nadaljujejo. Evropska komisija je danes sporočila, da je podjetju izrekla 997 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu čipov za LTE. Posebej problematično je Qualcommovo razmerje z Applom, s katerim je leta 2011 podpisal pogodbo o dobavi čipov za LTE v iPhonih. V pogodbi, ki je bila podaljšana do leta 2016, so bili predvideni veliki bonusi za Apple, če ta ne bi kupoval čipov od nobenega drugega proizvajalca. Zlasti Intel je večji proizvajalec čipov LTE, ki se je poskušal prebiti v pametne telefone, a mu to pri Applu ni uspelo.

V pogodbi je bilo natančno opredeljeno, da bi se Qualcommova plačila Applu ustavila, če bi...

15 komentarjev

Qualcomm zavrnil Broadcomovo ponudbo

Slo-Tech - Qualcomm je danes zavrnil Broadcomovo ponudbo za prevzem, v kateri je Broadcom minuli teden ponudil 105 milijard dolarjev za nakup enega največjih proizvajalcev SoC in modemov za mobilne telefone. Qualcommov upravni odbor je danes soglasno odločil, da je Broadcomova ponudba prenizka, ker "dramatično podcenjuje Qualcomm" in prinaša negotovosti glede odziva regulatorjev trga. S tem Qualcomm je potrdil namigovanja, da nad prevzemom že od začetka niso preveč navdušeni.

Qualcommov izvršni direktor Steve Mollenkopf je zapisal, da na trgu polprevodnikov in čipov v avtomobilski, mobilni, omrežni in IoT industriji ni nobeno podjetje v boljšem položaju kakor Qualcomm. Prepričani so, da lahko svojim lastnikom prinašajo dodano...

1 komentar

Broadcom želi kupiti Qualcomm

Slo-Tech - Obeta se nam eden večjih prevzemov v tehnološki branži, saj se po poročanju Bloomberga Broadcom pripravlja na 100 milijard dolarjev težak prevzem Qualcomma. Temu primerno je cena delnic Qualcomma v petek poletela za 12 odstotkov in dosegla 62 dolarjev, medtem ko analitiki ocenjujejo, da naj bi Broadcom za podjetje ponudil okrog 70 dolarjev, deloma v denarju in deloma v lastnih delnicah.

Za Qualcomm se utegne prevzem izkazati kot odlična rešitev, saj ima podjetje v zadnjem času precej težav. Ena izmed največjih strank je namreč Apple, ki je od Qualcomma kupoval telekomunikacijske čipe za svoje iPhone. Toda zgodba z Applom se zapleta, saj ste se podjetji zapleti v tožbo, češ da naj bi Qualcomm Apple izsiljeval s previsokimi licenčninami. Qualcomm po drugi...

21 komentarjev

Prihajajoč Applov iPhone bržčas ne bo imel gigabitnega LTE

Bloomberg - Applov novi iPhone, ki se bo imenoval 7S in 7S Plus, ter luksuzni iPhone 8, ne bo imel podpore za gigabitni LTE, poroča Bloomberg. Razlog pa ni v celoti tehnološke narave, temveč gre v veliki meri za pravne akrobacije. Gigabitni LTE je sorazmerno nova zadeva, ki jo za zdaj podpirajo le Qualcommovi čipi, Intelovi pa še ne. To pa je problem, ker se Qualcomm in Apple izdatno tožita.

V idealnem svetu bi Apple v takem primeru vzel Qualcommov čip X16 in ga vgradil v vse iPhone, ki bi tako dobili podporo za gigabitni LTE. Tako je storil Samsung, tako da njegov Galaxy S8 gigabitni LTE podpira. V resničnem svetu pa Apple tega noče storiti, ker bi se s tem v celoti zavezal Qualcommu, s katerim imata odprtih precej pravnih bitk. Intel pa svojega čipa ne bo uspel razviti...

40 komentarjev

Qualcomm mora BlackBerryju plačati 815 milijonov dolarjev

BlackBerryjevemu šefu se smeji

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry bo dobil veliko finančno injekcijo, saj bo po arbitraži od Qualcomma prejel 815 milijonov dolarjev, ki mu jih je preplačal za licenčnine. Qualcomm in BlackBerry sta se za zavezujočo arbitražo odločila lani aprila zaradi spora glede licenčnin, ki jih BlackBerry plačuje Qualcommu za uporabo njegove intelektualne lastnine, torej patentov.

Qualcomm je zaradi previsokih licenčnin že naletel na težave z organi pregona. Decembra ga je kaznoval južnokorejski regulator, januarja pa ga je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FCC) obtožila, da proizvajalce telefonov sili v nepoštene licenčne dogovore, medtem ko Applu daje odpustke. Toda tudi Apple toži Qualcomm zaradi spora glede vrednosti, od katere se računajo licenčnine (cel telefon ali zgolj del...

3 komentarji

Milijardna globa za Qualcomm

Bloomberg - Milijardne globe zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje niso omejene le na EU, čeprav jih prav tu izrečejo največ. Na Kitajskem se je minuli teden končal postopek pri Nacionalni komisiji za razvoj in reforme zoper ameriško podjetje Qualcomm, ki bo moralo plačati 6,09 milijarde juanov (850 milijonov evrov). Kljub temu je konec postopka pozitivna novica tudi za Qualcomm, ki je imel dobro leto dni, ko je tekel postopek, velike težave s pobiranjem licenčnin na Kitajskem. Izvršni direktor Steve Mollenkopf je pozdravil konec negotovosti.

Qualcomm poznamo po čipih Snapdragon, ki poganjajo veliko večino pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav, ki se povezujejo v internet. Precejšnje prihodke pa Qualcomm ustvarja tudi s...

11 komentarjev

Novi iPhone za Verizon bo imel Qualcommove čipe

AppleInsider - Apple je za dobavitelja čipov za svoj novi iPhone, ki ga bo ponujal operater Verizon, izbral Qualcomm, poroča The Street. To je že druga večja zmaga za Qualcomm, ki je dobil tudi posel z Google, tako da bo Nexus One poganjal Qualcommov procesor SnapDragon. V Applove iPhone Qualcomm ne bo vgrajeval SnapDragona, marveč bo njegov čip skrbel za brezžično povezljivost 3G.

Apple je sprva iskal čip, ki bo podpiral tako GSM kot CDMA, kar bi telefonu zagotovilo delovanje na praktično vseh omrežjih po svetu. Tega jim ni bil sposoben ponuditi noben proizvajalec, zato so se odločili za klasični Qualcommov čip EV-DO. Poraženec je to pot nemški Infineon, ki skrbi za podobne čipe v iPhonih operaterja AT&T. Več bo znanega junija, ko se AT&T-ju izteče ekskluzivnost.

13 komentarjev

Qualcomm in Broadcom dosegla spravo

Yahoo News - Tožba med Qualcommom, ki je največji svetovni proizvajalec čipov za mobilne telefone, in Broadcomom se je vlekla od leta 2005. Srž spora so bili kakopak patenti, saj je Broadcom Qualcommu očital kršitve patentov. Leta 2007 je Qualcomm že izgubil eno tožbo proti Broadcomu, ki ga je prisilila v omejitve pri prodaji nekaterih svojih čipov. Postopki so tekli v ZDA, EU in Južni Koreji, ocenjeni stroški pa so letno znašali 100 milijonov dolarjev za Qualcomm in 50 milijonov dolarjev za Broadcom, zaradi česar sta se podjetji pogodili.

Dogovor o poravnavi predvideva, da bo v prihodnjih štirih letih Qualcomm plačal 891 milijonov dolarjev, pri čemer prvi obrok v višini 200 milijonov zapade konec letošnjega junija. V zameno bodo opustili vse tožbe v omenjenih državah. Oboji so obljubili, da ne bodo več uveljavljali svojih patentov pri konkurentu, Broadcom pa je še obljubil, da bo umaknil pritožbe pri Evropski komisiji in korejski zbornici. To seveda ne pomeni, da bosta slednji avtomatsko...

0 komentarjev