»

Kriptovalute skrivališče premoženja tudi med ločitvami

The New York Times - V ZDA se pojavlja čedalje več ločitev, pri katerih je imel eden izmed zakoncev večje količine kriptovalut, ki so po začetku ločitvenega postopka izpuhtele, piše The New York Times. Kakor so ljudje včasih skrivali denar pod žimnico in kasneje na bančnih računih v tujini, so dandanašnji kriptovalute prikladno skrivališče. Zaradi tega cveti tudi industrija forenzičnih analitikov blockchaina, ki iščejo domnevno izginule kriptovalute.

Kriptovalute namreč v nasprotju s pogostim prepričanjem niso neizsledljive. Velja prav nasprotno; vse transakcije so javne in zapisane v verigi blokov (blokchain), niso pa javno znani lastniki denarnic, ki sodelujejo. Težavo pa predstavlja dejstvo, da je sredstva moč zaseči le s poznavanjem gesla oziroma zasebnega ključa. Pri nekaterih ločitvah so v igri veliki zneski, tudi več milijonov, saj številni bitcoini izvirajo iz nižjih zneskov izpred mnogo let, ki so sčasoma z rastjo tečaja pridobili vrednost.

Četudi kriptovalut včasih ni moč zaseči, pa se...

34 komentarjev

HSBC uvaja tehnologijo veriženja blokov

Slo-Tech - Tehnologijo veriženja blokov (blockchain) so sicer prve uporabljale kriptovalute, sedaj pa čakamo na uresničitev napovedi, da se bo široko uporabljala še drugod. Poizkusov je bilo že nekaj in novega je to pot predstavil bančni velikan HSBC, ki bo do marca začel veriženje blokov uporabljati za nadzor nad 20 milijardami sredstev.

Zgradili so platformo Digital Vault, ki bo investitorjem omogočala dostop do podatkov o vrednostnih papirjih na zasebnih trgih v realnem času. HSBC bo s tem digitaliziral papirne evidence za nejavne ponudbe delnic. Trenutno imajo v hrambi za 50 milijard dolarjev takšnega premoženja, kar je težko voditi na papirju. Ker se količina tovrstnih vrednostnih papirjev povečuje, saj investitorji mrzlično iščejo načine, kako vendarle dobiti nekaj donosa na svoje premoženje, je veriženje blokov na tem področju pravi odgovor, menijo v HSBC. Zato bodo 40 odstotkov evidenc prenesli v veriženje blokov.

Do leta 2022 naj bi se tržna kapitalizacija nejavnih ponudb delnic...

3 komentarji

Kitajska pognala kvišku ceno bitcoina

vir: Maxpixel

vir: coindesk.com
coindesk.com - Za najbolj znano kriptovaluto, bitcoinom, so precej burni dnevi. V soboto je za kratek čas znova presegel vrednost 10.000 dolarjev, danes pa se je cena zaustavila nekaj nad 9.300 USD. Prejšnji teden je tako pridobil 16 % vrednosti, kar je drugi največji letošnji skok po junijskem, ko je v tednu dni pridobil nekaj nad 20 %. Je pa sobotni skok toliko bolj sijajen, če vemo, da je bila vrednost še v sredo samo 7.300 USD, kar je najmanj v zadnjih petih mesecih. Kot rečeno, burno.

Za vikend poskok je najbolj zaslužen kitajski predsednik Ši Džinping, ki je v svojem nagovoru precej pohvalil bitcoin in zlasti tehnologijo veriženja blokov. Ši Džinping je obenem napovedal, da ima Kitajska, ko gre za blockchain, solidne temelje in da mora postati vodilna na tem področju. Tamkajšnja centralna banka je v zadnjih mesecih pospešila prizadevanja za vpeljavo lastne kriptovalute, ki naj bi bila po besedah enega od sodelujočih uradnikov v nekaterih elementih podobna Facebookovi Libri.

Peking doslej...

8 komentarjev

IMF vladam priporoča izdajo kriptovalut

Christine Lagarde

vir: Wikipedia
BBC - Vlade naj razmislijo o vpeljavi svojih lastnih kriptovalut, zlasti, da bi preprečile da bi takšni denarni sistemi postali zatočišče za prevratne in pralce denarja, je na fintech konferenci v Singapurju izjavila Christine Lagarde, direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Po njenem bi lahko taki sistemi postali osnova za inovativne zasebne finančne storitve v razvijajočih se državah, brez da bi zraven prinašali rizike, povezane z zasebno upravljanimi digitalnimi valutami. Centralne banke bi tako prevzele procesiranje transakcij, medtem ko bi zasebniki lahko služili s finančnimi storitvami. Obenem bi taka digitalna valuta za razliko od zasebnih za sabo nosila odgovornost in kritje države, tako kot je to...

75 komentarjev

Vitalik Buterin: rasti kriptovalut bo konec

Bloomberg - Eden izmed najprepoznavnejših obrazov kriptosveta, soustanovitelj ethereuma Vitalik Buterin, je prepričan, da je časov rasti kriptovalut vsaj za nekaj časa konec. Na konferenci Ethereum Industry Summit v Hongkongu je dejal, da je po njegovem mnenju tehnologija veriženja blokov (blockchain) blizu točke, ko bomo trčili ob strop. Pojasnjuje, da smo prišli do trenutka, ko je vsak izobražen človek verjetno že vsaj slišal za to tehnologijo, zato ni več možnosti za vnovično 1000-kratno rast. Doslej smo bili priče rasti, ko jo je poganjal marketing in rast števila uporabnika, sedaj pa je tega konec, še pravi Buterin.

To seveda ne pomeni, da je s kriptovalutami konec, so pa pred težjo nalogo. V preteklosti je bilo dovolj, da se je...

39 komentarjev

Kitajski disidenti imajo novo orožje: blockchain

vir: technode
technode - Potem, ko je kitajsko farmacevtsko podjetje Changchun Changsheng Biotechnology poskrbelo za škandal z neučinkovitim cepivom proti oslovskemu kašlju in tetanusu za dojenčke, je vlada v Pekingu zadevo poskušala kot običajno pomesti pod preprogo. Zgražanje na socialnih omrežjih je bilo kratkega diha, saj so sporočila s povezano vsebino v kratkem času preprosto izginila.

Anonimni uporabnik pod imenom Beast je tako objavil blogovski zapis, naslovljen "King of vaccines", v katerem je podrobneje popisal celotno zgodovino inkriminiranega podjetja, ki je tudi s pomočjo pomanjkljivih izdelkov postalo največji kitajski ponudnik cepiv. Blog je sprva doletela enaka usoda, dokler se niso uporabniki zatekli k omrežju Ethereum. En...

16 komentarjev

SEC preiskuje ponudbe kritožetonov, Twitter prepoveduje oglaševanje kriptovalut

Slo-Tech - Ether je prvič po letu 2017 padel pod mejo 500 dolarjev, ko so iz ameriške Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC) sporočili, da preiskujejo več deset javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Po objavi tega sporočila je valuta omrežja Ethereum izgubila petino vrednosti. Kasneje se je spet okrepila, a negotovi ostajajo. Stephanie Avakian, ki v SEC-u vodi enoto za pregon nepravilnosti, je namreč na konferenci dejala, da je njena enota zelo aktivna na področju kriptovalut in da bodo svoje aktivnosti še stopnjevali.

Vpliv te izjave na ether gre povezati z dejstvom, da velika večina ICO-jev kot infrastrukturo uporablja Ethereum. To je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vzpodbuja rast ethra, zato bi omejitev ICO-jev pomembno vplivala na povpraševanje po ethru. SEC je...

57 komentarjev

Google prepovedal oglaševanje kriptovalut

Slo-Tech - Slabe novice za imetnike kriptovalut se v zadnjih tednih kar vrstijo, zaradi česar so se njihovi tečaji znižali za več kot 20 odstotkov. Sedaj jih je razžalostil tudi Google, ki ima kot eden največjih ponudnikov oglasnega prostora na internetu nesorazmerno velik vpliv na številna področja. Google je sporočil, da bo prepovedal oglaševanje kriptovalut in vseh sorodnih tematik (javne ponudbe kriptožetonov ali ICO, menjalnice, nasvetov za trgovanje ipd.). Poleg kriptovalut bodo prepovedali tudi oglaševanje nekaterih drugih finančnih instrumentov, ki so zaradi svoje narave še posebej tvegani, medtem ko bodo na drugih finančnih področjih od oglaševalcev zahtevali posebne licence. Spremembe bodo začele veljati junija...

71 komentarjev

Polovica lanskih kriptožetonov že propadla

Slo-Tech - Množično financiranje različnih projektov z izdajanjem kriptožetonov je s seboj prineslo opozorila, da bo znaten delež verjetno propadel, nekaj pa je bilo goljufivih od samega začetka. Podroben pogled lani izdanih kriptožetonov je pokazal, da je v letu dni propadla skoraj polovica.

Na Tokendata lahko preberemo, da sta bili lani evidentiranih 902 prodaji kriptožetonov (ICO). Od teh jih je 142 propadlo že v prvi fazi nabiranja denarja, dodatnih 276 pa ni preživelo niti enega leta. To pomeni, da je 46 odstotkov ICO-jev svojo pot klavrno zaključilo. Ti propadli kriptožetoni so lani zbrali 104 milijone dolarjev. Še 113 ICO-jev sicer tehnično še ni propadlo, so se pa ustanovitelji poskrili ali prenehali razvijati projekt, ker je izkupička premalo. To pomeni, da lahko na kakršenkoli pozitiven izplen vlagatelji računajo le pri kakšni tretjini...

51 komentarjev

Velika razprodaja na trgu kriptovalut

Cena bitcoina

Slo-Tech - Leto 2018 se za kriptovalute ni začelo ravno vzpodbudno, zadnje dni pa smo priče veliki razprodaji. Samo v zadnjih 24 urah se je večina največjih kriptovalut pocenila za 10-30 odstotkov. Na ostalih trgih bi takšen nihaj poimenovali zlom, pri kriptovalutah pa je večja volatilnost stalnica, zato obupa še ni zaznati, čeprav nervoza na trgu narašča. Ob tem veterani poudarjajo, da je bitcoin še vsakega januarja izgubljal in dosegel minimum, in da bo tudi tokrat šlo spet navzgor. Teorij, kaj je sprožilo zadnjo razprodajo, je več.

Bitcoin se je danes spustil pod vrednost 10.000 dolarjev, medtem ko je vrh dosegel pred mesecem dni pri skoraj 20.000 dolarjih. Podobno se je ether od vrha pocenil za 40 odstotkov na 850 dolarjev, ripple pa kar za 70 odstotkov na manj kot dolar. Ker so izgubljale tudi ostale...

312 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev

Ko je Kodak napovedal kriptovaluto, je delnica poskočila

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti so podjetja omenila internet in tečaji njihovih delnic so ponoreli. Dandanes v podobni vlogi najdemo kriptovalute in kriptožetone, ki so obnoreli svet. Kodak, ki je pred leti skoraj umrl, je sporočil, da bodo izdali lastno kriptovaluto in hkrati omogočili najem strojev za rudarjenje bitcoinov. Delnica je takoj po objavi zrasla za več kot sto odstotkov.

Kodak bo izdal kriptovaluto z imenom KodakCoin. Namenjena bo fotografom, ki jo bodo lahko uporabljali pri zaščiti svojih del. KodakCoin bodo žetoni v novem sistemu KodakOne za zaščito digitalnih del, saj bodo podatke o avtorstvu fotografij hranili z veriženjem blokov (blockchain). V izjavi za javnost je še cel kup drugih popularnih izjav, med drugim da bo to omogočalo novo ekonomijo za plačevanje...

55 komentarjev

Ugrabili šefa bitcoinske menjalnice Exmo

Slo-Tech - V Kijevu so v torek filmsko ugrabili 40-letnega Pavla Lernerja, ki so ga po izstopu iz službenega poslopja zgrabili zamaskirani neznanci in strpali v črnega mercedes-benza. Ukrajinska policija je potrdila, da se je neka ugrabitev zgodila, niso pa izdali identitete žrtve. Lerner je eden vidnejših ruskih strokovnjakov za veriženje blokov (blockchain). Bitcoinska menjalnica Exmo za Lernerja pravi, da je zadolžen za analitiko (analytics manager), sam pa ima na LinkedInu napisano, da je izvršni direktor.

Exmo je v lasti podjetja Exmo Finance, ki je registrirano v Veliki Britaniji, a ima glavnino v Ukrajini. Exmo je srednje velika menjalnica bitcoinov, ki ima slabih 100.000 dnevnih uporabnikov (približno toliko kot slovenski Bitstamp). Le...

11 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev

Tudi Južna Koreja prepovedala financiranje s kriptožetoni

Slo-Tech - Slab mesec dni po kitajski prepovedi prvih javnih ponudb kriptovalut (ICO) je enako prepoved sprejela tudi Južna Koreja. Od danes je tam prepovedano vsakršno nabiranje kapitala z javno ponudbo kriptovalut, kar je v zadnjem letu priljubljena praksa novoustanovljenih start-upov. Komisija za finančne storitve v Južni Koreji, ki regulira trg, je sporočila, da so ICO prepovedali, ker mora biti trgovanje s kriptovalutami regulirano, trenutno pa se prek njih steka denar v špekulativne naložbe. Po njihovi oceni se obseg ICO po svetu povečuje, kar velja tudi za Južno Korejo, zato bodo odmerjali visoke kazni za ICO v Južni Koreji.

Na Kitajskem je ICO popolnoma prepovedan od začetka meseca. V ZDA je ICO sicer dovoljen, a gre po letošnji odločitvi regulatorja trga...

43 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Slo-Tech - Prve ponudbe kriptovalut (initial coin offering ali ICO) postajajo čedalje pogostejši način financiranja mladih zagonskih podjetij (start-upov), ki se na ta način izognejo vsej regulaciji in papirologiji, ki sta povezani s klasičnim zbiranjem denarja s prodajo delnic. Toda zaradi svoje narave kriptovalute predstavljajo nevarnost, ko gre kaj narobe in transakcij ni mogoče razveljaviti. Letos so z ICO zbrali že 1,2 milijarde dolarjev. Mlado podjetje Enigma, ki so ga ustanovili diplomanti MIT-a in se ukvarja z razvojem varnih rešitev za finančne...

15 komentarjev

Ranljivost v Parity Walletu hekerjem omogočila krajo 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Podjetje Parity je sporočilo, da je v njihovi programski opremi za digitalno denarnico za kriptovalute Parity Wallet 1.5 ranljivost. Označena je z najvišjo stopnjo resnosti, to je kritično, vsem uporabnikom pa svetujejo, da sredstva nemudoma premaknejo drugam. Za nekatere je opozorilo prišlo prepozno, saj so vsaj s treh naslovov odtujili že za 30 milijonov dolarjev valute ethereuma.

To je že druga velika tatvina v svetu digitalnih kriptovalut v kratkem času. Obetavnemu start-upu CoinDash so med prvo ponudbo žetonov (ICO), kar je dandanes popularen način financiranja zagonskih podjetij z digitalnimi valutami, vdrli na spletno stran. Napadalci so spremenili naslov, ki je bil objavljen za investitorje, in vpisali svojega. Nič hudega sluteči investitorji so jim...

35 komentarjev

Kar gre gor, mora tudi dol: ether

Vrednost ethra v dolarjih

Slo-Tech - Kriptovaluta ether, ki predstavlja enoto vrednosti v projektu tehnologije veriženja blokov (blockchain) Ethereum, je v zadnjih dveh dneh izgubila 20 odstotkov vrednosti. Kljub popoldanskemu okrevanju za nekaj odstotkov, se na trgu že pojavljajo opozorila, da se je balon dokončno prebodel in da bo v prihodnosti cena še padala. Ether izgublja vrednost že mesec dni, saj je 13. junija dosegel vrh pri tik pod 400 dolarji, danes pa je njegova vrednost med 190 in 200 dolarji. Druga, še popularnejša kriptovaluta bitcoin, je od vrha v začetku junija izgubila skoraj četrtino vrednosti.

Še pred nedavnimi izgubami so kriptovalute še izdatneje pridobivale. Ether je leto začel pri osmih dolarjih, maja pa se je začela eksplozivna rast s 50 dolarjev na 400 dolarjev. To je prvi velik cikel rasti in padca za ether, medtem ko je nekoliko starejši bitcoin že...

71 komentarjev

Bitcoin presegel 2000 dolarjev

Slo-Tech - Dva meseca nismo pogledali, kaj se dogaja z bitcoinom, pa nam je že spet pobegnil v nove rekorde. Včeraj je vrednost bitcoina prvič v zgodovini presegla vrednost 2000 dolarjev. S tem je njegova tržna kapitalizacija dosegla 33 milijard dolarjev.

Bitcoin je prvikrat vrednost 1000 dolarjev sicer presegel leta 2013 v prvem balonu, ki pa se je razpočil na četrtino vrednost. Vse od začetka minulega leta bitcoin pridobiva vrednost. Januarja letos je priplezal do 1000 dolarjev, se potem malo upehal, a kmalu nadaljeval strmo rast. Ta se je aprila še okrepila, tako da je sedaj bitcoin dosegel naslednjo psihološko mejo, torej 2000 dolarjev. To pomeni, da je v zadnjih 12 mesecih bitcoin pridobil več kot 350 odstotkov.

Rastejo tudi ostale kriptovalute. Ripple je v zadnjem mesecu...

130 komentarjev

25 milijard dolarjev v 30 dneh. Je na trgu kripovalut balon?

coindesk.com - Za en bitcoin boste danes odšteli okoli 1.700 dolarjev, kar pomeni, da je vrednost te kriptovalute v zadnjem mesecu zrasla za več kot tretjino. Nekateri analitiki že napovedujejo, da se bo vrednost bitcoina v naslednjih 8 do 14 mesecih povzpela na okoli 4000 dolarjev. Vendar zadnje mesece niso odlični časi le za bitcoin, ampak za vse kripto valute.

Skupna tržna vrednost vseh javno dostopnih kriptovalut je v zadnjih 30 dneh zrasla za skoraj 80 odstotkov oziroma za skoraj 25 milijard dolarjev. Še pred mesecem dni je bila vrednost vseh kriptovalut približno 28 milijard, danes pa se številka že bliža 50 milijardam. Zato mnogi analitiki že opozarjajo, da je na trgu kriptovalut balon.

95 komentarjev