»

Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem smo poročali o prihajajočih spremembah Intelovega poimenovanja procesorjev, o čemer se je sedaj razgovoril tudi proizvajalec. Ključne novosti so tri: iz oznak Core iX bo odpadel i, uvedli bodo novo vejo procesorjev Ultra ter manj poudarka dajejo generacijam.

Prva sprememba je najenostavnejša, čeprav verjetno tudi manj najmanj razumljiva. V zadnjih petnajstih letih se je poimenovanje Core i3, i5, i7, i9 tako uveljavilo, da smo si težko predstavljali Intelove procesorje z drugačnimi imeni. Sedaj si jih bomo morali, a sprememba ne bo drastična. Postali bodo Core 3, 5, 7 in 9. Zakaj se je Intel odločil za to spremembo, ni razkrili. Leta 2008 je Core i3 namesto Core Duo predstavljal začetek novih procesorjev nizkega cenovnega razreda, podobno pa se bo očitno zgodilo tudi sedaj.

Druga novost bo veja procesorjev Ultra. Intel želi bolj ločiti modele, ki so namenjeni najvišjemu cenovnemu razredu. Da bi ti bolj izstopali, bodo dobili označbe Ultra. Prvi taki bodo na...

8 komentarjev

ARM najavil arhitekturi Neoverse V2 in E2

vir: ARM
ARM - V Armu so v razmeroma površinski najavi zaokrožili drugo generacijo platform za oblačno računalništvo Neoverse, in sicer z arhitekturama V2 ter E2.

Pred slabimi štirimi leti so pri Armu odšli zmešat štrene Intelu in AMDju še na strežniškem oziroma superračunalniškem področju in lansirali platformo Neoverse z namenskimi arhitekturami za obdelavo velikih količin podatkov ter strojno učenje. Sestavljajo jo tri veje: V je usmerjena v surovo zmogljivost; N v učinkovitost na vat ter prilagodljivost; linija E pa vsebuje manjše procesorje za naprave na robu (edge computing). Na opisani osnovi smo že videli več uspešnih rešitev, kot sta Amazonova družina procesorjev Graviton in pa Ampere Altra, kmalu pa utegnemo dobiti tudi zmogljive izdelke iz Nvidie. Arhitektura N ostali dve malo prehiteva, zato smo predstavitev N2 videli že lansko pomlad, sedaj pa so v podjetju predstavili še drugo generacijo arhitektur V in E.

Poglavitna novost je prehod na ukazni zbir Armv9 in s tem povezane...

2 komentarja

Intel predstavil arhitekturo Tiger Lake, napovedal igričarske grafične kartice za 2021

prešerni nasmeh Raje Kodurija

vir: Intel
Intel - Intel je na virtualnem novinarskem dogodku Architecture Day 2020 natančneje seciral drobovje mnogih svojih prihajajočih izdelkov. Prenosniški procesor Tiger Lake, ki prispe prihodnji mesec, bo napravljen na proizvodnem procesu 10nm SuperFin, s čimer gre doktrina tik-tak dokončno na smetišče zgodovine. Ob diskretnem grafičnem čipu DG1, ki začenja prihajati s tekočih trakov, pa snujejo tudi pravo igričarsko izpeljanko Xe-HPG, ki prispe naslednje leto.

Včeraj je potekel embargo na informacije z dogodka Architecture Day 2020, ki so ga v torek pri Intelu priredili za strokovno javnost. Gre za zelo tehnično usmerjeno predstavitev, kjer se zvrsti kak ducat Intelovih vodilnih inženirjev in natančneje predstavi arhitekturne ter proizvodne podrobnosti prihajajočih čipov. Prvega smo lahko videli predlani, letošnji pa je spričo pandemije covida-19 potekal spletno, s posnetimi prezentacijami. Dogodek prihaja v kritičnem trenutku za Intel, ki se že več let spopada z zamudami v razvoju svojih...

29 komentarjev

Intel na CESu 2020: prepogljivi prenosniki, Tiger Lake in demonstracija grafične arhitekture Xe

AnandTech - Intel se je na svoji predstavitvi na lasvegaškem CESu tudi tokrat osredotočil predvsem na širino svoje dejavnosti in bolj splošne napovedi, domače uporabnike pa zabaval pretežno s supertankimi prenosniki svojih partnerjev. Kljub temu smo videli tudi nekaj zanimivosti, kot so bile bežne demonstracije grafične arhitekture Xe in prihodnje generacije mobilnih CPUjev Tiger Lake.

Pri Intelu zadnja leta zaradi težav z 10-nanometrskim proizvodnim procesom ne uspejo najavljati in kazati konkretnih novih čipov s takšno naglico, kot bi si želeli, zato so postali mojstri v izvajanju prezentacij, ki so osrediščene okrog izdelkov, ki jih počno njihovi partnerji, ter naštevanju, kje vse lahko v računskih centrih vidimo njihove rešitve. Na letošnjem sejmu CES ni bilo nič drugače, saj je znaten del tiskovne konference (krajši video povzetek) odpadel na obdelavo podatkov v oblaku, umetno inteligenco, samovozne avtomobile in podobno. Tako smo lahko slišali, da video kodek SVT-AV1, ki ga razvijajo v...

6 komentarjev

Intel lansiral procesorje Comet Lake, brate Ice Lakov

AnandTech - Intel je zaokrožil avgustovski nastop desete generacije procesorjev Core za mobilne naprave z lansiranjem niza Comet Lake. Gre za sorodnike nedavno splovljenih Ice Lakov, ki pa so napravljeni v starejšem, 14-nanometrskem proizvodnem načinu in brez naprednega grafičnega vezja; toda po drugi plati vsebujejo edinega Intelovega šestjedrnika za varčne prenosnike ta hip.

V modrem taboru so v začetku meseca naznanili razpoložljivost procesorjev Core desete generacije za varčne prenosnike, ki jih poznamo pod kodnim imenom Ice Lake. Toda to je bila v bistvu zgolj prva polovica repertoarja. Zaradi bržkone nezavidljive proizvodnje 10-nanometrskih čipov, pa tudi specifične zgradbe Ice Lakov z zajetnim in zmogljivim GPUjem 11. generacije, ki ga ne potrebuje sleherna...

33 komentarjev

Pomanjkanje Intelovih procesorjev se stopnjuje

Slo-Tech - Kdor je v zadnjih mesecih naročal kakšen Intelov procesor, ga je lahko negativno presenetil dolg dobavni rok. V drugi polovici minulega leta je začelo zmanjkovati procesorjev. Veliki proizvajalci računalnikov, HP, Dell in Lenovo, so v posameznih trenutkih beležili celo 5-odstotno pomanjkanje procesorjev glede na potrebe. Posamezni tajvanskih proizvajalci so bili nepripravljeni, tako da jih je udarila kar 10-odstotna vrzel pri dobavi Intelovi procesorjev. Pomanjkanje pa se lani ni iznihalo, temveč se nadaljuje tudi v tem letu, kar smo občutili tudi v Sloveniji. Dobavni roki posameznih računalnikov znašajo tudi 90 dni.

Kot kaže, se situacija še ne bo izboljšala. Pri Digitimes Research ocenjujejo, da se bo vrzel sicer...

66 komentarjev

AMD napada grafični prestol z Radeonom VII

AnandTech - AMD je na CESu predstavil zanimive novosti iz obeh svojih glavnih oddelkov. Firma z Radeonom VII znova hodi v zelje Nvidii na dražjem koncu trga, sredi leta pa uzremo tudi tretjo generacijo procesorjev Ryzen z arhitekturo Zen 2.

AMD se je na CESu prejšnja leta posluževal manjših novinarskih dogodkov, letos pa je imel prvič bleščečo tiskovno konferenco na glavnem odru, osredotočeno okrog čipov na 7-nanometrski tehnologiji. Priložnost je šefica Lisa Su izrabila konkretno in po Nvidii ter Intelu užgala z vsemi topovi.

O prihajajoči grafični arhitekturi Navi ni bilo dosti govora, zato pa je Sujeva presenetljivo oznanila Radeon VII, igričarsko kartico na osnovi Vege druge generacije, s katero AMD neposredno tekmuje z Geforcem RTX 2080. Čip je za...

151 komentarjev

Intelovi 10-nm procesorji Sunny Cove končno prihajajo

Slo-Tech - Intel je imel sicer nemalo težav pri prehodu na 10-nm litografijo, a kot kaže, so takšni procesorji končno tu. Ta teden so na posebni novinarski konferenci predstavili prihajajoča jedra Sunny Cove, ki bodo zgrajeni v 10 nm. Nova jedra bodo dobili procesorji Ice Lake-U, ki bodo izšli v začetku prihodnjega leta. Hkrati z novimi jedri je Intel napovedal še enajsto generacijo integriranih grafičnih čipov, ki bodo skupaj s Sunny Cove tvorili omenjeni Ice Lake-U.

Najpomembnejša novost pa nosi ime Foveros. Gre za tehnologijo, s katero bo Intel povezoval različne komponente v istem čipu. Gre za zlaganje čipov v navpični dimenziji, tako da bodo lahko procesor, pomnilnik in druge integrirane komponente stlačene na majhnem prostoru. Gre za dizajn PoP...

34 komentarjev

Kje so Intelovi 10-nm čipi?

SemiAccurate - Čeprav se redno sprašujemo, kod neki hodijo Intelovi 10-nm čipi, se ti odmikajo. Cannon Lake v 10 nm bi bil po prvotnih načrtih moral prispeti že predlani, a so težave pri proizvodnji izid vsakokrat premaknile v prehodnost. Najnovejši načrti napovedujejo njihovi izid za leto 2019, kar pa še ni povsem gotovo. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi jih Intel kar dokončno odpovedal, čemur pa v podjetju (neprepričljivo) oporekajo.

Intelov procesor v 10 nm sicer že obstaja, a ni prav dober znanilec nove litografije. To je Intel Core i3-8121U, ki ga najdemo v prenosnikih Lenovo Ideapad 330. Procesor tudi nima grafičnega čipa, ker ga niso mogli integrirati. Ker težave z izmetom vztrajajo že dlje časa, je SemiAccurate iz svojih virov...

56 komentarjev

Vse polno (dobrih) novic o deveti generaciji Intelovih procesorjev

vir: PC World
PC World - Čeprav Intelova serija procesorjev Core 9000 uradno še ne obstaja - vsaj Intel še ni napovedal ničesar v zvezi z njo - je po minuli teden pobeglih dokumentih moč sklepati, da bo kmalu med nami. Pričakovati je, da bo podjetje ponudilo šestjedrni Core i5-9600K ter osemjedrnika Core i7-9700K in i9-9900K.

Špekulacije potrjuje uvrstitev procesorja i7-9700K na lestvico SiSoftware Sandra, medstem ko se je na 3DMark Time Spy z drugimi procesorji pomeril neznani osemjedrni 16-nitni Intelov čip.

Druga dobra, a nepotrjena novica pa se glasi, da za novince ne bo treba kupovati novih osnovnih plošč. Slednje izhaja iz napovedi, ki jo je pred dnevi prvi objavil MSI. V njej je napovedal izid novega firmwara za osnovne plošče s sistemskim naborom Z370 in tudi to, da bodo podpirale omenjene prihajajoče procesorje. Novica je nato brž izginila z njihove...

19 komentarjev

Kod hodijo Intelovi 10-nm procesorji?

Slo-Tech - Intel je po dolgem čakanju končno jasno napovedal, kdaj lahko pričakujemo računalnike z 10-nm procesorji. Litografija, ki bi po prvih načrtih morala med kupce že leta 2015, bo za množično rabo nared za božično nakupovalno obdobje prihodnje leto. Do predstavitev prvih modelov imamo torej še vsaj leto.

Intel je seveda že izdelal procesor v 10-nm tehnologiji, a gre za en sam šibak model. Intel Core i3-8121U najdemo v enem samem modelu prenosnikov, in sicer v Lenovo Ideapad 330. Kako težavna je izdelava 10-nm čipov, priča tudi dejstvo, da omenjeni procesor nima vgrajenega grafičnega čipa, kar je v i3 sicer običaj. Ostali procesorji, ki imajo iziti letos, bodo vsi izboljšave na 14-nm litografiji - Whiskey Lake in Amber Lake. Za več čipov v 10 nm bo treba počakati do sredine prihodnjega...

23 komentarjev

Prvi prenosnik z Intelovim 10-nm procesorjem je tu

Fudzilla - Naposled smo le uzrli prvi prenosni računalnik, ki ga poganja Intelov procesor iz nove družine Cannon Lake v 10-nm arhitekturi. To je prenosnik Lenovo Ideapad 330, ki se je začel prodajati na Kitajskem za 3200 juanov (420 evrov). V njem tiktaka procesor dvojedrni Core i3-8121 s frekvenco 2,2 GHz in AMD-jev grafični čip Radeon RX 540 2 GB. Zaslon z diagonalo 15,6 palca zmore ločljivost 1366 x 766, prenosnik pa ima 4 GB pomnilnika, 500 GB velik disk in baterijo, ki obljublja 5 ur avtonomije. V nobenem primeru torej ne gre za presežek, temveč osnoven prenosnik, ki je namenjen tistim, ki potrebujejo delujoč računalnik za osnovna...

25 komentarjev

AMD-jev kavelj 22 z novimi procesorji Ryzen

Slo-Tech - AMD-jevi novi procesorji Ryzen, ki imajo vgrajen grafični čip Vega, načeloma uspešno delujejo tudi na starejših matičnih ploščah. Če imajo te podnožje AM4, običajno zahtevajo nadgradnjo firmwara, potem pa stvar deluje brez težav. Situacija pa se zaplete, ker za nadgradnjo firmwara potrebujemo delujoč računalnik, torej takega s procesorjem. Da bi lahko uporabljali procesor, moramo nadgraditi firmware, za kar potrebujemo delujoč procesor.

Če zgolj nadgrajujemo procesor, velja ploščo posodobiti pred zamenjavo procesorja, v večji zagati pa se lahko znajdejo kupci, ki računalnik kupijo po komponentah, pri tem naročijo kakšno nekoliko starejšo matično ploščo, in potem sestavijo računalnik, ki se seveda ne zažene. Kaj storiti, če nimajo ravno v...

31 komentarjev

Intel predstavil mobilne procesorje osme generacije

AnandTech - Na trgu procesorjev vlada letos nenavadno pestro dogajanje, ki ga dodatno začinja najnovejša Intelova predstavitev procesorjev osme generacije. Sedmo generacijo so predstavili januarja, potem je trg popolnoma pretresel AMD s svojimi Ryzni in Threadripperji, sledili so Intelovi procesorji Skylake-SP Xeon, sedaj pa je pred nami osma generacija. Gre za prve štiri predstavnike osme generacije, ki sodijo v družino U, ki je namenjena prenosnikom. Vsi imajo štiri jedra in tako podpirajo osem niti.

V spodnjem delu spektra najdemo Core i5-8350U in i5-8250U, ki imata 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in tiktakata z 1,6 oziroma 1,7 GHz, kar lahko navijemo do 3,4 oziroma 3,6 GHz v načinu Turbo. Staneta slabih tristo dolarjev. Stotaka dražja sta i7-8650U in i7-8550U,...

2 komentarja

Intelovi 10-nm procesorji se odmikajo

AnandTech - Intel se je očitno res ustrašil AMD-ja, ki mu je po več letih zaostanka s procesorji Ryzen Threadripper uspel veliki met, saj so cenejši in zmogljivejši od trenutnih Intelovih procesorjev Core i9. Intel se je odločil nenavadno zgodaj predstaviti novosti, ki šele prihajajo, s čimer so več kot očitno želeli pomiriti tudi vlagatelje in stranke. Intel namreč tudi že zelo dolgo časa ni zmanjšal litografije novih procesorjev.

Aktualni procesorji Kaby Lake so namreč procesorji v drugi generaciji 14-nm tehnologije, kar Intel komercialno označuje 14nm+. Tudi prihajajoči Coffee Lake bo še vedno v 14 nm, kar bo Intel kot tretjo generacijo označil s 14nm++. Pričakovali smo, da mu bo sledil Cannon Lake na 10 nm (10nm+, torej druga...

89 komentarjev

Intel bo še četrtič ostal pri 14 nm

AnandTech - Intel je na dogodku Investor Day v Kaliforniji potrdil, da bodo tudi procesorji osme generacije Core še vedno v večji meri zgrajeni v 14-nm tehnologiji. To bo že četrta generacija procesorjev, ki bo uporabljala isto litografijo, kar priča o koncu ere vztrajnega zmanjševanja velikosti čipov.

Intelov uveljavljeni mehanizem tik-tak, ko so v eni generaciji zmanjšali litografiji, v drugi pa posodobili arhitekturo, in potem vajo ponovili, se je že z družino Kaby Lake poslovil. Broadwellu in Skylaku v 14 nm je namreč sledil enako velik Kaby Lake, in dobili smo tik-tak-tok. Sedaj nam bo medmetov počasi zmanjkalo, osma generacija pa bo nekakšen hibrid. Sestavljala jo bosta tako...

122 komentarjev

Ryzen bo za štiri leta

Slo-Tech - Medtem ko se je Intel še donedavna šel ritem družin procesorjev tik-tak, ko so v enem taktu prešli na manjšo litografijo, v drugem pa na novo arhitekturo, bo AMD-jev novi Ryzen z nami ostal štiri leta. Ryzen, v kar se je minuli mesec uradno preimenoval Zen, je bil v razvoju štiri leta in bo vsaj toliko časa tudi rojeval nove procesorje, je na CES-u povedal AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster. Dejal je, da ne bo tik-tak, temveč tok-tok-tok. Tega smo pri AMD-ju v resnici že navajeni, saj je na primer serija K8 vztrajala od leta 2007 do 2010. Bulldozer je izšel leta 2011 in vztrajal s Piledriverjem, Steamrollerjem in Excavatorjem.

Ryzen prihaja v zanimivem času, saj je Intel ravno izdal svoje prve procesorje Kaby...

122 komentarjev

Intelov tik tak je mrtev

Slo-Tech - Zadnje desetletje je razvoj procesorjev zaznamoval Intelov pristop tik tak, ko sta si izmenjaje sledili nova družina s pomanjšano litografijo v prejšnji arhitekturi (tik) in nadgradnja arhitekture pri enako veliki litografiji. Družine so si sledile približno v letnem razmaku, a je lani prvikrat zaškripalo. Intel je namreč ugotovil, da je prehod s 14 nm na 10 nm zahtevnejši od pričakovanj, zato bo Broadwellu in Skylaku v 14 nm sledil še Kaby Lake, ki bo tudi v 14 nm. Šele potem si lahko obetamo 10 nm. To je pričakovano, saj je bil že prehod z 22 na 14 nm izjemno težaven, a so tedaj še uspeli s tik tak.

Sedaj je jasno, da zastoj ni enkraten, temveč je Intel pristop tik tak dokončno ubil. To lahko razberemo iz letnega poročila 10-K, v katerem je Intel zapisal, da bo še vsaj naslednji dve litografiji uporabljal tristopenjski cikel, ki se imenuje PAO...

71 komentarjev

Kaj bo prinesla nova Intelova družina Kaby Lake

Slo-Tech - Intel je julija presenetil z napovedjo, da se za nedoločen čas poslavljajo od uveljavljenega načina izdaje novih družin procesorjev, ki so smo ga popularno imenovali tik-tok. Najprej so obstoječo arhitekturo pomanjšali v manjšo litografijo, družino kasneje so na isti litografiji izdali novo arhitekturo, in tako naprej. V 14 nanometrih smo najprej dobili Broadwell, pred kratkim Skylake, prihodnje leto pa pride še Kaby Lake, ki je Cannonlake odrinil v leto 2017. O Kaby Lake nismo vedeli nič oprijemljivega, razen da bo še vedno 14-nm arhitektura. Sedaj so na internet ušli prvi konkretni podatki, kakšen bo Kaby Lake in kaj bo prinesel. Verjamemo jim lahko toliko, kot verjamemo kitajski strani Benchlife.info, od koder izvirajo.

Da Intel za prihodnje leto...

24 komentarjev

Za zdaj konec Intelovega ritma tik-tak

Ars Technica - Intel že od leta 2007 nove družine procesorjev predstavlja v ritmu tik tak; to pomeni, da v prvi generaciji (tik) izvedejo prehod na manjšo litografijo brez večjih arhitekturnih sprememb, v naslednji generaciji pa na litografiji iste velikosti arhitekturo znatno izboljšajo (tak). Zmanjševanje litografije postaja čedalje težje, zato bo vsaj na trenutni litografiji sledila še tretja generacija. Dobili smo tik-tak-tok.

Prvi procesorji v 14 nm so bili iz družine Broadwell, sedaj pa jim bo sledila družina Skylake. Pričakovali so, da bo naslednja družina Cannonlake zgrajena že v 10 nm, a se to še ne bo zgodilo. Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je potrdil, da je prehod s 14 nm na 10 nm...

60 komentarjev