»

Zaradi novih pravil prvi VPN-ji že zapuščajo Indijo

Slo-Tech - ExpressVPN je prvi komercialni ponudnik navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki ukinja svoje strežnike v Indiji. Podjetje, ki ima sedež na Britanskih deviških otokih, se je za to odločitev po lastnih navedbah odločilo zaradi nove indijske zakonodaje. Z enakimi ukrepi grozijo tudi drugi ponudniki VPN, denimo NordVPN.

Nova indijska zakonodaja bo začela veljati 27. junija in bo med drugim zahtevala, da ponudniki VPN shranjujejo vse podatke o svojih uporabnikih pet let. To vključuje imena, elektronske naslove in IP-naslove. Tudi drugi ponudniki spletnih storitev bi morali beležiti več in dlje. Ponudniki storitev v oblaku bi morali na primer shranjevati podatke svojih uporabnikov šest mesecev. Indijska vlada jo zagovarja z utemeljitvijo, da se bodo tako lažje borili proti prevarantom in drugim indijskim internetnim kriminalcem. A skupine za zaščito zasebnosti opozarjajo, da je zakonodaja bistveno strožja in zahteva skladiščenje več podatkov, kot je to sprejemljivo na Zahodu. S tem se...

13 komentarjev

Rusija blokirala več ponudnikov VPN

Slo-Tech - Rusija je blokirala dostop do več ponudnikov navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki se uporabljajo za dostop do interneta brez cenzure in vohljanja oblasti. Med prizadetimi sta tudi velikana NordVPN in ExpressVPN. Ruski regulator telekomunikacij Roskomnadzor je ob tem dejal, da so se za blokado odločili, ker je preiskava pokazala, da ponudniki nudijo dostop do nezakonitih vsebin po ruski zakonodaji. Uporabljajo se za različne nezakonite aktivnosti, ki vključujejo razpečevanje otroške pornografije, preprodajo drog, ekstremizem in samomore, so še dejali.

V Rusiji je onemogočen dostop do več tisoč strani, ki so po mnenju oblasti v neskladju z rusko zakonodajo. Med njimi pa so tudi vsebine, ki so blizu opoziciji, kritični mediji in neodvisne strani. Kritiki zato ponavljajo, da gre za cenzuro, ki nima z varovanjem ruskih uporabnikov interneta nič skupnega. Doslej so bili VPN ena izmed rešitev za neoviran dostop do interneta, čeprav je Rusija že večkrat zagrozila z blokado. Uporaba VPN...

17 komentarjev

Rusija se je (vnovič) uspešno odklopila od globalnega spleta

RBC - Rusija je ponovno izvedla poskusno ločitev od preostalega svetovnega spleta, poroča tamkajšnji poslovni dnevnik RBC. Preskusni odklop je potekal med 15. junijem in 15. julijem, pri njem pa so sodelovali vsi veliki ruski ponudniki telekomunikacijskih storitev. Kako dolgo je bil t. i. RuNet tokrat dejansko izoliran od preostalega sveta, ni znano.

Rusija je zakon o suverenem spletu sprejela leta 2019, in sicer zaradi agresivne narave ameriške nacionalne strategije za informacijsko varnost ter zaradi strahov, da bi njihovo državo od zunaj nenadoma odrezali od svetovne omrežne infrastrukture. Tem razlogom so letos dodali še strah pred večjim informacijskim napadom. Zakon sicer vladi nalaga, da enkrat letno testno odklopi domači del omrežja in s tem preizkusi funkcioniranje največjega svetovnega intraneta brez dostopa do globalnega podatkovnega toka in DNS sistema. Lani so test zaradi izrednih razmer ob pandemiji COVID-19 sicer izpustili.

Podrobnosti delovanja takega omrežja niso...

29 komentarjev

Apple popustil Rusiji

Slo-Tech - Za razliko od Androidnih telefonov, ki ne razlikujejo le po prednaloženih aplikacijah, temveč celo po okusu operacijskega sistema, je Applov ekosistem bistveno enotnejši. Ob nakupu bo imel iPhone v vseh državah iste aplikacije. Sedaj pa je Apple popustil Rusiji, kar bi lahko sprožilo verižno reakcijo.

Gre za kontroverzni zakon iz leta 2019, v katerem je Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme. Še vedno je lahko na njih naložena originalna programska oprema, nujni pa so tudi ruski ustrezniki, katerih seznam posodabljajo oblasti. Poleg Googla mora biti Yandex, denimo. Zakon velja za osebne računalnike, pametne telefone in pametne televizorje. Ko so ga sprejemali, se ga je prijel vzdevek "zakon proti Applu", saj je grozilo, da bo Apple raje v celoti zapustil ruski trg. A na koncu je zmagala gospodarska pragmatičnost.

Telefoni, ki jih prodaja Apple, bodo imeli v Rusiji pri prvi uporabi odslej dodaten korak. V njem bodo uporabniku ponudili namestitev ruskih...

34 komentarjev

Kitajci dobili aplikacijo za dostop do zahodnega interneta

Slo-Tech - Na Kitajskem je dostop do interneta že dolgo vrsto omejen, saj veliki kitajski požarni zid preprečuje obisk strani, kot so YouTube, Google ali Facebook. Neokrnjen dostop do interneta imajo tuja podjetja in tudi navadni uporabniki, če se le malo znajdejo, denimo uporabijo VPN. Ta teden pa se je na Kitajskem odprla aplikacija Tuber, ki je namenjena dostop do interneta okoli požarnega zidu tudi za navadne uporabnike. A z nekaj pomembnimi podčrtnimi opombami.

Tuber je že na voljo za sistem Android, za iOS pa pride takoj, ko jo Apple odobri. Aplikacija ob odprtju pokaže seznam več posnetkov na YouTubu, ima pa tudi zavihke, ki odpirajo druge zahodne spletne strani. A popolne svobode seveda ne prinaša. Iskanje po občutljivih ključnih besedah, kot sta Trg nebeškega miru ali Ši Džinping, ne vrne nobenih rezultatov. Po drugi strani pa je za uporabo potrebna registracija, kjer uporabnik navedene kitajsko telefonsko številko in s tem svojo identiteto. Uporabniki so obveščeni tudi, da lahko...

8 komentarjev

Mozilla v Firefox prinaša VPN

Slo-Tech - Mozilla uresničuje napovedi in v svoj brskalnik Firefox prinaša navidezna zasebna omrežja (VPN). Nova storitev se bo imenovala Firefox Private Network in bo na voljo v okrnjeni brezplačni inačici ali v polni plačljivi verziji. Brezplačna inačica nudi 12-urno uporabo VPN-ja na mesec, ki jo dobimo v obliki 12 enournih kuponov. Po drugi strani pa za pet dolarjev na mesec dobimo možnost uporabe VPN ves čas, kar lahko počnemo s petih naprav. Uporabljal se bo protokol Wireguard (in ne na primer IPsec ali OpenVPN).

Strežnike za to plačljivo storitev zagotavlja švedski odprtokodni VPN Mullvad, medtem ko bo brezplačna verzija tekla prek Cloudflara. Na voljo bo 30 držav, v katere se bomo z VPN lahko virtualno "preselili". Za zdaj podpirajo Windows 10, Android in Chromebooke, kmalu pa sledi še podpora za iOS. MacOS in Linux bosta sledila še malce kasneje. Kdor ima ustrezen sistem, se lahko prijavi v čakalno vrsto za povabilo v beta verzijo. Sprva bodo na vrsti Američani.

Pri uporabni VPN je...

34 komentarjev

Rusija nadaljuje vzpostavljanje lastnega interneta

Uveljavitev nove zakonodaje novembra 2019 so spremljali protesti

Slo-Tech - Potem ko je letos v Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta, ki daje državi pristojnosti za nadzor ter omejitve in celo za popoln odklop interneta od mednarodnih povezav, so pred božičem to tudi preizkusili. V ponedeljek so izvedli prvi preizkus na ravni države, ki je po besedah ministrstva za telekomunikacije uspel. Podrobnosti o preizkusu niso javno znane, trdijo pa, da uporabniki niso opazili večjih motenj. V testu so sodelovali vsi operaterji, ponudniki storitev elektronske pošte in hipnega sporočanja, državne inštitucije in varnostne službe.

Z možnostjo odklopa od mednarodnih povezav želi Rusija dobiti orodje za zaščito pred hekerskimi napadi, s katerimi bi tuje sile morebiti želele ohromiti delovanje elektronskih povezav v državi. Tehnične podrobnosti ostajajo neznane, vemo pa, da bi v primeru ukaza o odklopu ponudniki dostopa do interneta in operaterji morali poskrbeti, da se nemoteno dostavljajo le še lokalni paketki. To je sicer tehnološko težko doseči, zlasti če...

52 komentarjev

Kitajska uvedla obvezno skeniranje obraza za kupce mobilnih storitev

Technology Review - Na Kitajskem je s 1. decembrom v veljavo stopil zakon, po katerem je sleherni kupec kartice SIM podvržen obveznemu skeniranju obraza.

Kitajska zakonodaja je že doslej zahtevala, da uporabniki mobilnih storitev ob njihovem nakupu predložijo osebne dokumente, na katere je bila tudi vezana njihova telefonska številka. To jesen so šli še dlje in septembra sprejeli zakon, po katerem kupcu nove kartice SIM obvezno vzamejo posnetek obraza. Prodajna mesta so imela do 1. decembra, ko je zakon stopil v veljavo, čas, da se na novi standard prilagodijo. Posnetki romajo v centralni register, kjer so podvrženi prečesavanju z algoritmi za prepoznavo obrazov.

Oblasti trdijo, da se bodo tako lahko bolje borile proti prevaram, izsiljevanju in spletnemu nasilju. Kritiki seveda po drugi plati oporekajo, da je to nova stopnica na poti v totalno digitalno diktaturo. Kitajska se mora vse bolj otepati obtožb, da v nekaterih delih države, na primer provinci Xinjiang, z izdatno pomočjo digitalne...

51 komentarjev

Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme

Slo-Tech - Ruska Duma je včeraj sprejela zakon, ki prodajalce strojne opreme obvezuje, da nanjo naložijo tudi ruske ekvivalente programske opreme, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna, v nasprotnem primeru pa tvegajo visoke denarne kazni. Zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih, seznam bo v bodoče dopolnjevala vlada, pričakovati pa je da bo veljal samo za naprave s kompleksnejšimi operacijskimi sistemi. Veljati bo začel z julijem prihodnjega leta, še prej pa ga mora potrditi zgornji dom parlamenta in podpisati predsednik Vladimir Putin.

Podporniki zakona pravijo, da je njegov cilj promocija domačih tehnologij, pa zmanjšanje odvisnosti od tujih podjetij ter da bo ukrep uporabnikom omogočil pravico do izbire, predvsem pa olajšal rabo naprav navadnim ljudem.

Na drugi strani so kritiki, ki se v prvi vrsti bojijo povečanja nadzora s strani države, spet drugi pa opozarjajo, da bo predpis povzročil umik nekaterih ponudnikov...

15 komentarjev

Bo Rusija zahtevala prednameščene ruske aplikacije na elektroniki?

Slo-Tech - V ruskem parlamentu obravnavajo zakonski predlog, ki bi prodajalcem pametnih naprav, denimo računalnikov, pametnih telefonov, tablic in pametnih televizorjev, nalagal obveznost namestiti določeno rusko programsko pred prodajo. Prednameščene aplikacije bi ruskim tehnološkim podjetjem omogočile lažje tekmovanje z zahodnimi podjetji, zmanjšale izkoriščanje tujih podjetij in zaščitile ruske interese.

Če bo zakon sprejet, bo ruska vlada objavila seznam elektronskih naprav, na katere se omenjene obveznosti nanašajo. Zagotovo bodo na njem računalniki, telefoni, televizorji. Predvidoma bodo izvzete naprave, ki nimajo kompleksnih operacijskih sistemov ali imajo posebno programsko opremo, denimo pametni termostati. Prav tako bodo objavili seznam, kaj mora biti na kateri vrsti naprav nameščeno.

Za kršitve zakone so zagrožene kazni v višini 200.000 rubljev (2900 evrov). Zakon naj bi začel veljati 1. julija 2020. V spodnjem domu ruskega parlamenta so ga prvič že potrdili. Sedaj ga morajo še...

42 komentarjev

Večina brezplačnih VPN-jev vodi do Kitajske

Slo-Tech - Poleg besede igre (games) je VPN (navidezno zasebno omrežje) najpogostejši generični iskalni termin. Zlasti na mobilnih napravah so aplikacije za VPN med najpriljubljenejšimi, saj imajo na stotine milijonov uporabnikov po celem svetu. Hkrati to pomeni, da ne manjka niti ponudbe - obstaja na desetine aplikacij, ki obljubljajo VPN. Toda VPN pomeni, da ves svoj internetni promet preusmerimo prek strežnikov ponudnika VPN, čemur pa ljudje presenetljivo posvečajo zelo malo pozornosti. Raziskovalci so zato podrobneje pogledali najpogostejše aplikacije za VPN in ugotovili, da v glavnem vodijo na - Kitajsko.

Analizirali so 20 brezplačnih aplikacij za VPN, ki so na voljo v App Store (za iOS) in Play Store (za Android) v ZDA in Veliki Britaniji. Omejili so se na...

81 komentarjev

V Rusiji začel veljati strog nadzor nad VPN-ji

Slo-Tech - V Rusiji je začel veljati zakon, ki domala prepoveduje uporabo navideznih zasebni omrežij (VPN). Predsednik Vladimir Putin ga je podpisal 29. julija letos z utemeljitvijo, da je potreben za blokado dostopa do nezakonitih vsebin. Roskomnadzor ima seznam več tisoč spletnih strani, do katerih dostop v Rusiji ni dovoljen, za kar skrbijo lokalni ponudniki dostopa do interneta. Toda uporabniki so lahko te prepreke enostavno obšli z uporabo VPN-jev. Poleg teh je sedaj prepovedana tudi uporaba običajnih posredniških strežnikov (proxy). Na seznamu prepovedanih strani so uradno le takšne, ki kršijo rusko zakonodajo, torej strani z informacijami o mamilih, otroško pornografijo, nezakonitimi avtorskimi vsebinami, orožjem ipd. Toda...

5 komentarjev

Rusija prepovedala VPN-je, na Kitajskem gre zares

Slo-Tech - Po kitajski napovedi vojne uporabi navideznih zasebnih omrežij (VPN) se je za enako potezo odločila tudi Rusija. Predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki bo začel veljati 1. novembra letos in bo prepovedoval uporabo VPN-jev. Vodja odbora za informacijsko tehnologijo in politiko v ruskem parlamentu Leonid Levin je dejal, da zakon ne želi omejevati svoboščin uporabnikov, ki spoštujejo zakon, temveč bodo z njim preprečili dostop do nezakonitih vsebin. Ruski regulator Roskomnadzor namreč hrani seznam več tisoč strani, do katerih je dostop prepovedan, ker so v nasprotju z zakonom. Dostop blokirajo ruski ponudniki dostopa do interneta, a so uporabniki omejitve lahko obšli z uporabo VPN-jev, zato bodo ti sedaj prepovedani. Ker se VPN-ji lahko uporabljajo za...

23 komentarjev

Kitajska operaterjem naročila blokado VPN-jev

Bloomberg - Kitajska vztraja pri zaostrovanju cenzure na internetu, saj bodo domačim uporabnikom povezovanje v internet prek navideznih zasebnih omrežij (VPN) onemogočili 1. februarja prihodnje leto. Takšna navodila so dobili operaterji, ki so jih sicer že v začetku leta seznanili s prihajajočimi spremembami, a tedaj še brez točnih datumov. VPN je na Kitajskem eden način za dostop do interneta brez cenzure.

Konec januarja je Kitajska napovedala, da bodo morali ponudniki VPN-jev odslej pridobiti posebna dovoljenja, da bodo smeli svoje storitve ponujati na Kitajskem. VPN-je na Kitajskem uporabljajo podjetja, ki jih potrebujejo za normalno poslovanje in imajo za to posebna dovoljenja, ter tehnološko pismeni domači uporabniki, česar pa kitajske oblasti ne odobravajo....

28 komentarjev

Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Slo-Tech - Kitajska se je odločila zaostriti cenzuro na internetu, ki jo izvaja z velikim požarnim zidom, ki preprečuje dostop do po mnenju oblasti vsebin neprimernih ali nezaželenih vsebin. Tehnično bolj vešči uporabniki so lahko te prepreke obšli z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), čemur je sedaj odklenkalo. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je sporočilo, da bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN dobiti posebna dovoljenja. Zapisalo je, da kitajski trg storitev dostopa do interneta kaže znake neurejenega razvoja, ki zahteva nujno regulacijo in nadzor. Nadzor nad nezakonitimi povezavami, kakor kitajsko ministrstvo imenuje VPN-je, je nujen za okrepitev zaščite informacijske varnosti, so še dodali.

Na Kitajskem je...

30 komentarjev

Turčija blokira Tor

Ni še čisto jasno, zakaj statistika ob blokadi Tora beleži povečanje števila uporabnikov.

Slo-Tech - V Turčiji blokada različnih spletnih storitev ni nič nenavadnega, a so z blokado uporabe omrežja Tor minuli konec tedna vseeno presenetili. Za razliko od onemogočanja dostopa do posameznih domen je namreč za blokado Tora potreben pregled prometa (deep packet inspection).

O omejevanju dostopa do VPN-jev in Tora so v Turčiji na glas govorili že od novembra, ko je urad za informacijske tehnologije in telekomunikacije ponudnikom dostopa do interneta odredil blokado številnih ponudnikov storitev VPN. Prav tako so okrepili blokado Twitterja, Facebooka, YouTube in podobnih strani. Decembra se je pritisk še stopnjeval.

Sedaj so šli še korak dlje in onesposobili direktno povezavo v Tor. Test v omrežju TTNet je pokazal, da neposreden dostop do Tora...

64 komentarjev

Netflix preizkuša blokiranje VPN

TorrentFreak - Sodeč po izkušnjah uporabnikov, je Netflix pričel preizkušati različne taktike za omejevanje uporabe VPN pri dostopu do vsebin, ki v državi uporabnika Netflixa niso dostopne. Čeprav je ta "luknja" znana dlje časa, doslej Netflix ni blokiral tovrstnega dostopa (dasiravno ga niso ravno vzpodbujali). To se spreminja.

VPN oziroma navidezna zasebna omrežja so med uporabniki interneta priljubljena, ker omogočajo spremembo IP-naslova, ki ga vidijo obiskani strežniki. Četudi se nahajamo v Sloveniji, lahko z uporabo ameriškega VPN-ja dobimo navidezni IP-naslov, ki pripada ZDA. To je uporabno pri storitvah za streaming, ki so regionalno omejene. (VPN imajo seveda še druge...

55 komentarjev

Hulu blokira dostop prek VPN

TorrentFreak - Priljubljena spletna stran Hulu, ki omogoča ogled vsebin ameriških filmskih studijev in televizijskih hiš, je že od nekdaj omejena na ameriško in japonsko občinstvo. Razlogi so pravne narave, praktično pa je to izvedeno z omejitvijo ogleda na ameriške in japonske IP-naslove. Ljudje iz drugih držav so si zato pomagali z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN). Sedaj je Hulu to onemogočil.

Uporabe VPN Hulu sicer uradno ni nikoli podpiral, a je tovrsten dostop deloval. Ta teden pa je Hulu začel blokirati dostop z vseh VPN-jev, ki jih poznajo. Trenutno so že blokirali IP-naslove vseh večjih ponudnikov VPN. Omejitve seveda veljajo za vse, tudi za ameriške uporabnike, ki bi želeli uporabiti VPN.

Tu pridemo do druge točke, saj je pridobitev...

13 komentarjev