»

Robotski psi z brzostrelko niso prav nič simpatični

Slo-Tech - Na internetu se je znašel posnetek robotskega pasa, ki ima opasano avtomatsko orožje. Podoben je izdelkom Boston Dynamicsa, ki je sedaj v lasti Hyundaija, v preteklosti pa je bil del Googla in kasneje Softbanka. Ta vsakih nekaj mesecev osupni s kakšnim novim videoposnetkov svojih robotov, ki posnemajo ljudi ali živali, a orožja nanje ne namešča. Toda njihovi izdelki so tudi naprodaj, recimo pes Piki (Spot) stane 70.000 dolarjev. Hkrati to pomeni, da so kopije na voljo še bistveno ceneje. Z njimi pa je možno storiti marsikaj, denimo nanje namestiti orodje, čeprav podjetje tega ne odobrava.

Psi so že stari znanci, a to pot so jim neznanci na hrbet namestili brzostrelke. Boston Dynamics je v preteklosti že proizvajal izdelke namenjeni tudi vojaški rabi, denimo razvijali robotske pse za vojsko, a so bili tedaj zaradi hrupa neuporabni. Posnetek, ki ga je objavil Alexander Atamanov, kako lahko na robotske pse namestimo brzostrelko, pa spominja na Skynet. Boston Dynamics sicer strogo...

40 komentarjev

Boston Dynamics gre k Hyundai Motor Groupu

Atlas in Piki gresta na sprehod

Slo-Tech - Novi lastnik poznanega razvijalca robotov Boston Dynamics bo postal Hyundai Motor Group, ki od Softbanka kupuje 80-odstotni delež v firmi v poslu, vrednem okoli 900 milijonov dolarjev.

Po tem, ko so v Softbanku nedavno pričeli s prodajo podjetja Arm Holdings, so sedaj sprožili novo fazo prestrukturiranja, saj gre drugam tudi Boston Dynamics, ki so ga sicer od Googla kupili pred tremi leti. Bostonska firma za razvoj naprednih robotov je postala širše znana predvsem po zaslugi YouTube videov, v katerih nastopajo njihovi navdušujoče gibljivi stroji, kot sta humanoidni hodec Atlas in pasji robot Spot. Slednji je tudi njihov edini komercialni izdelek doslej, saj so ga pričeli lansko leto prodajati. Družba je bila sicer ustanovljena leta 1992 in je dolgo časa živela na pogodbah z ameriško vojsko, kar pa se je spremenilo z Googlovim nakupom leta 2013. Vse odtlej se trudijo lastniki firmo premakniti iz bazičnih raziskav v bolj komercialno smer, a z zelo omejenimi učinki, kajti tudi...

9 komentarjev

Japonci prodajajo ARM

Bloomberg - Pred štirimi leti je japonski konglomerat Softbank kupil tehnološko podjetje ARM, ki je znano po arhitekturi istoimenskih procesorjev za varčne mobilne naprave. Za britanskega paradnega konja so odšteli 23,4 milijarde funtov in v svoj širok asortiment dejavnosti dodali še intelektualno lastnino s področja procesorjev. Sedaj se ARM ponovno prodaja, zanj pa naj bi se ogrevala Nvidia, Apple pa ne.

Softbank je gigant, ki ima v lasti tudi Boston Dynamics, Sprint, delež v Uberju in še v številnih drugih, manj tehnoloških podjetjih. ARM ne sodi med proizvajalce procesorjev, temveč ima v lasti intelektualno lastnino, saj razvija tehnološki dizajn čipov ARM Cortex, potem pa licence prodaja komurkoli, ki ga zanima proizvodnja teh čipov. Nekateri jih proizvajajo za lastne potrebe, drugi jih prodajajo naprej, kar seveda terja ustrezne, različne licence. ARM je v zadnjih štirih letih postal še uspešnejša znamka, a ga Softbank prodaja predvsem zato, ker potrebuje sredstva. Njihove investicije v...

46 komentarjev

Humanoidni robot Digit v prodaji, prvi kupec je Ford

TechCrunch - Ameriško podjetje Agility Robotics je svojega dvonožnega robota Digita po dokaj kratkem razvojnem obdobju že poslalo iz laboratorija na trg. Prve primerke so vzeli pri Fordu, kjer Digita že dlje časa preizkušajo za raznašanje paketov.

Ko gre za navdušujoče humanoidne robote, običajno vso pozornost pokrade Boston Dynamicsov Atlas, ki pa ni edini. Hiter napredek beležijo v oregonski firmi Agility Robotics. Po tem, ko so jo leta 2015 ustanovili člani laboratorija za robotiko univerze Oregon State, so leta 2017 najprej pokazali dvonožno razvojno platformo Cassie, lansko pomlad pa pravo humanoidno različico z rokami, Digita. Gre za električno gnanega robota, ki za zaznavanje okolice uporablja lidar, s pomočjo katerega kartira prostor, da se lahko po njem samodejno giblje. Jeseni predstavljena inačica v2 ima vdelano naprednejše izogibanje gibljivim objektom (beri: ljudem v okolici) in kompaktnejša stopala za okretnejšo hojo po omejenem prostoru.

Prva Digitova deklarirana naloga bo

30 komentarjev

Boston Dynamics končno seli robote iz laboratorijev

The Verge - Robote iz Boston Dynamicsa smo doslej videvali zgolj v njihovih laboratorijih in lastnih predstavitvah, sedaj pa so dozoreli, da jih spustijo na plan. Njihov pasji robot Piki (Spot), o katerem so že od junija govorili kot o kandidatu za javni izid, bo šel med ljudi. Ne bo ga še možno kupiti, bodo pa podjetja z dobro idejo dobila v uporabo takšnega robota.

Piki je štirinožni robot, ki zna slediti ukazom, se samostojno premikati, hoditi po stopnicah, izogibati oviram in obdržati ravnotežje tudi na neravnem terenu in ob sunkih. Kadar pade, se zna tudi pobrati. Na hrbet mu lahko namestimo do štiri module, ki omogočajo univerzalno rabo robota - od detektorja metana do radijskega modula. Piki ima lidar, da se lahko giblje po neznanih prostorih, in je vodoodporen, zato bo lahko živel tudi na prostem. Robot meri v višino manj kot meter in tehta 30 kilogramov.

Robot je polavtonomen, kot so ga opisali. To pomeni, da mu še vedno moramo pomagati pri navigaciji, za kar imamo na voljo ročno konzolo, zna pa potem tja iti sam. Njegov svet sestavljajo ovire, mesta za stopala in vnaprej pripravljene poti. Kdor ga želi, ga lahko z dobro idejo tudi dobi.

38 komentarjev

Ruska televizija preizkusila robotskega napovedovalca

Slo-Tech - Na ruski televiziji Rossiya 24 so preizkusno uporabili robotskega napovedovalca, ki je prebral nekaj novic v rednem programu. Aleks, ki so ga ustvarili v podjetju Promobot in je stane okrog 14.000 evrov, je narejen po videzu soustanovitelja podjetja Alekseja Južakova. Kako je v praksi videti robot, ki zmore za zdaj le obrazno mimiko in premikanje vratu, si lahko pogledamo v posnetku, kjer bere novice o kmetijstvu, jedrskem forumu in financah. Potem je poročal še iskanju pogrešane mačke v Moskvi, ki naj bi jo brcnil opozicijski kandidat za mestni svet, in o konferenci o umetni inteligenci, ki je potekala v Skolkovem.

Robota so začeli razvijati leta 2017 in še ni dokončan. V prihajajočih verzijah načrtujejo verzije, ki se bodo lahko celo premikale po studiu. V...

14 komentarjev

Toyota s partnerji v Uberjeva avtonomna vozila vlaga milijardo dolarjev

Slo-Tech - Kljub lanski razvpiti nesreči, ki je razkrila zaostanek Uberjeve tehnologije za konkurenco, se vlaganja in razvoj nadaljujejo. Minuli mesec se je tožilstvo odločilo, da Uberja ne bo kazensko preganjalo zaradi smrtne žrtve, saj je peška kršila prometne predpise (bo pa odgovarjala nadzorna voznica). Toyota, ki je že vlagala v Uber, je najavila novo milijardno investicijo v Uberjev program avtonomnih vozil. Poleg Toyote sodelujeta še Denso in SoftBank.

Lanskega avgusta je Toyota podpisala polmilijardno pogodbo, po kateri bodo v svoja vozila Sienna vgradili tehnologijo za samostojno vožnjo. Že pred tremi leti pa je Toyota v Uber vložila 300 milijonov dolarjev. Denso, ki je pri nas nekoliko...

2 komentarja

Boston Dynamics se osredotoča na skladišča

IEEE Spectrum - Robotska firma Boston Dynamics je prevzela podjetje Kinema Systems, ki razvija senzorje in strojno inteligenco za industrijsko avtomatiko. Tako želi pospešiti prihod svojih uporabnih robotov in s tem v zvezi so pokazali novo inačico robota Handle, ki zna prekladati zaboje.

Boston Dynamics je tisti inženirski kolektiv, ki nas z navdušujočimi videi večkrat letno opozori, da se nezadržno bliža čas, ko robotom ne bo več mogoče zbežati niti po stopnicah. A čeprav okretnost njihovih strojev jemlje sapo, pravzaprav še nimajo pravih komercialnih izdelkov, zato so vse od predlanske prodaje SoftBanku pod pritiskom, da napravijo svoje kovinske kreature dejansko uporabne. Za pasjega robota SpotMini že vemo, da ga...

20 komentarjev

Kitajska vlaga 40 milijard evrov v lastno polprevodniško industrijo

The Wall Street Journal - Kitajska se pripravlja na velika vlaganja v razvoj in posodabljanje svoje industrije za proizvodnjo polprevodniških čipov in vezij, saj bo v kratkem najavila 40 milijard evrov (300 milijard juanov) težak sklad, ki bo financiral tovrsten razvoj. S tem želi Kitajska zmanjšati zaostanek za ZDA in Evropo v razvoju in obvladovanju polprevodniške tehnologije. Že leta 2014 so Kitajci na podoben način vložili 139 milijard juanov (18 milijard evrov), sedanji China Integrated Circuit Industry Investment Fund Co. pa bo več kot dvakrat večji. Financirali ga bodo v glavnem državni in paradržavni skladi in podjetja. Sklad bo med drugim razvijal kitajske zmožnosti načrtovanja in izdelave naprednih mikroprocesorjev, grafičnih...

62 komentarjev

Boston Dynamics pokazal nova robota

Slo-Tech - Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav...

24 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Softbank

Slo-Tech - Googlova enota za robote Boston Dynamics, ki so jo kupili leta 2013, je končno dobila novega lastnika. Izdelovalca robota, ki ga je Google poskušal prodati že dlje časa in za katerega je sprva zanimanje kazala Toyota, bo kupila japonska SoftBank. Japonci mislijo resno z roboti, saj so kupili tudi Schaft, ki so ga leta 2012 ustanovili v Laboratoriju za robotiko JSK na Univerzi v Tokiu.

SoftBank je razvila prijaznega humanoidnega robota Pepperja, z Boston Dynamics pa dobiva precej glasnejšo in manj prijazno družbo. Podjetje namreč razvija različne robotske pse, ki sicer pomivajo posodo, a so uporabni tudi v vojaške namene, le nekoliko glasni so. Lani so pokazali tudi humanoidne robote, ki so manj strašljivi.

Toda Google je kmalu ugotovil, da razvoj tovrstnih...

4 komentarji

Boston Dynamics pokazal novega robota

Slo-Tech - Razvijalec humanoidnih robotov Boston Dynamics, ki ga je Google kupil leta 2013, vsake toliko časa pokaže kakšen videoposnetek zmožnosti svojih robotov. Videli smo robotskega psa, humanoida in še enega psa, ki zna tudi kaj pomiti. To pot so predstavili robota z imenom Handle, ki ima dve klasični nogi in dve nogi, na katerih ima nameščeni kolesi.

Toda čeprav ima kolesi, to ne pomeni, da je zaradi tega kaj manj vsestranski. Vozi se po zadnjih nogah, a ga ne zmedejo niti neravne površine (saj bo eno nogo pokrčil), klančine ali celo sneg. Med vožnjo ali v mirovanju lahko počepa, med vožnjo pa tudi skače. Skoči lahko na primer na mizo se pelje naprej po mizi. Okrog svoje navpične osi se obrača kar na mestu, lahko pa seveda vozi tudi ovinke. Sprednji nogi (roki?),...

21 komentarjev

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Financial Times - Japonski SoftBank bo kupil britansko tehnološko podjetje ARM, ki ga poznamo kot razvijalca istoimenske RISC-arhitekture varčnih procesorjev. Za podjetje bodo odšteli 32 milijard dolarjev, ki jih bodo v celoti izplačali v denarju, torej brez kakšnih zamenjav delnic in podobnega. Prevzem bodo financirali z lastnimi denarnimi rezervami in z dolgoročnim posojilom banke Mizuho.

SoftBank ni banka, kot bi napak sklepali iz imena, temveč primarno telekomunikacijski gigant, ki se ukvarja s telefonijo, internetnimi storitvami, digitalno televizijo, oglaševanjem, polprevodniško tehnologijo in tudi finančno industrijo. ARM-jev izvršni direktor Simon Segars je povedal, da so se za prevzem...

17 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Toyoti

Slo-Tech - Google in Toyota sta se po neuradnih podatkih že praktično dogovorila, da Toyota prevzame Googlovo enoto Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013. Google je marca letos namignil, da bodo podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo humanoidnih robotov, prodali.

Boston Dynamics poznamo po najrazličnejših robotih, denimo po robotskem psu Pikiju in robotih ATLAS, ki imajo podobne dimenzije kot ljudje. Vsem robotom je skupno, da se premikajo po nogah - dveh ali štirih - in se lahko zato gibljejo po raznovrstnem terenu. Toda kljub izjemno zanimivim izdelkom, ki jim preboj v vojsko ni uspel zaradi hrupa, se bo Boston Dynamics moral posloviti iz Googla. Razlogov je več, prvo luknjico pa je v jez navrtal odhod Andyja...

3 komentarji

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Bloomberg - Googlovo holdinško podjetje Alphabet želi prodati izdelovalca in razvijalca robotov Boston Dynamics, ki so ga kupili leta 2013. Čeprav je Boston Dynamics prikazal številne zanimive izdelke, denimo robotskega psa Pikija in humanoidne robote, bo podjetje dobilo novega lastnika. Pod vprašajem pa je sedaj celotna robotska divizija Replicant.

Oddelek za robotiko Replicant je poleg Boston Dynamicsa sestavljalo še nekaj drugih prevzetih podjetij, saj so leta 2013 po ustanovitvi Replicanta kupili osem podjetij, ki se je združevalo v tej enoti pod vodstvom Andy Rubina. Ta je po enem letu zapustil Google, kar je negativno vplivalo na celotno divizijo. Že pred tem so bile namreč glasne kritike, da gre za zbirko podjetij, ki delajo vsako na svojem podjetju...

7 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev