»

WhatsApp in Messenger bosta sprejela tudi zunanje odjemalce

Slo-Tech - Meta je včeraj sporočila, da bo zavoljo evropskega akta o digitalnih trgih (DMA) uvedla nekaj sprememb na platformah WhatsApp in Facebook Messenger, ki bosta s tem postali odprti za druge odjemalce. Ponudili bodo možnost, da se tudi drugi programi za sporočanje povežejo v omrežje in omogočajo izmenjavo sporočil z uporabniki, četudi ti uporabljajo uradnega ali kakšnega drugega klienta. Še več, ko se bo pojavil kakšen nov odjemalec, bosta WhatsApp in Messenger uporabnike nanj opozorila. A ni vse zlato, kar se sveti.

Uporabniki bodo imeli dve možnosti. Bodisi bodo lahko pogovore z drugimi odjemalci videli ločeno, tako imenovane Third-party chats, ali pa v skupni mapi Prejeto. Za zdaj bodo to le pogovori, in še ti zelo primitivni. Prihodnje leto bodo platformo odprli tudi za skupinske pogovore, leta 2027 pa še za navadne in videoklice. Seveda ni tehničnih ovir, ki bi preprečevale hitrejšo implementacijo, a Meta se bo držala skrajnih rokov po DMA.

Tudi pri integraciji besedilnih...

5 komentarjev

Irska oglobila WhatsApp za 225 milijonov evrov

Slo-Tech - Irski regulator DPC je WhatsAppu naložil globo v višini 225 milijonov evrov zaradi kršenja določil evropske uredbe GDPR. Podjetje se bo na ukrep pritožilo.

Kakor hitro je maja leta 2018 v veljavo stopila splošna uredba EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR), se je začel vršiti odločnejši pritisk na tehnološke velikane glede tega, kako upravljajo z osebnimi podatki evropskih državljanov. Pred dvema letoma je irska agencija za zaščito podatkov DPC (Data Protection Comission) pričela na tej podlagi preiskovati, koliko podatkov s svojim krovnim podjetjem Facebook deli podružnica WhatsApp. Ni skrivnost, da skuša korporacija iz povezovanja informacij svojih osrednjih treh aplikacij - Facebooka, Instagrama in WhatsAppa - po ovinkih izstisniti čimveč uporabnega, kar bi bilo mogoče dalje prodati oglaševalcem ali uporabiti kot vzvod v poslih.

Irci so se hitro zedinili, da jim ni všeč, kako nedoločno WhatsApp pošilja podatke lastnikom - to se pravi, da v pogojih uporabe ne razloži dovolj,...

0 komentarjev

Potrošniške organizacije nad WhatsApp zaradi že znanih sprememb pogojev zasebnosti

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Evropska potrošniška organizacija BEUC in še osmerica njenih članskih organizacij je pri Evropski komisiji vložila tožbo zoper Facebook oz. njegovo hčerinsko podjetje WhatsApp. WhatsApp je namreč januarja precej kontroverzno spremenil svojo politiko zasebnosti in ta naj bi mu po zatrjevanju BEUC dala bolj odprte roke za deljenje podatkov s Facebookom in drugimi podjetji v njihovi skupini. Problematično je, da je WhatsApp uporabnike v sprejem silil na precej neobičajne načine, denimo, da bo v nasprotnem primeru aplikacija 15. maja prenehala delovati. Incident zaradi spremembe pogojev zasebnosti je že v začetku leta sprožil postopke pri pooblaščencih za varstvo osebnih podatkov Italije in Nemčije.

Uporabniki so prejemali sporočila, ki so po mnenju BEUC po svoji naravi, času pošiljanja in vztrajnemu ponavljanju pomenila pritisk na posameznika in omejevanje njegove pravice do izbire. Kot so še dodali, gre pri tem za kršitev Direktive EU o nepoštenih poslovnih praksah. Dalje, WhatsApp...

10 komentarjev

Razkrita huda ranljivost v WhatsAppu

vir: Max Pixel

Slo-Tech - Ranljivost je omogočala oddaljeno nameščanje vohunske programske opreme na telefone z iOS in Andorid operacijskim sistemom in sicer s preprostim klicem na VoIP pogovor. Gre za spyware po imenu Pegasus, ki ga je za prodajo vladam in državnim organom pregona razvilo izraelsko podjetje NSO. Vohunska koda se namesti, tudi če klic ni bil sprejet, sam klic pa čez nekaj časa preprosto izgine iz zgodovine pogovorov. Ko je spyware enkrat nameščen, omogoča spremljanje lokacije uporabnika, oddaljeni vklop kamere in telefona, brskanje po elektronski pošti in WhatsApp sporočilih.

WhatsApp, sicer v lasti Facebooka, zato poziva svoje uporabnike, teh je poldruga milijarda, da čimprej namestijo popravek, ki je na voljo že od konca...

9 komentarjev

WhatsApp v boju zoper lažne novice omejuje posredovanje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp se je v boju zoper širjenje neresničnih informacij in lažnih novic odločil omejiti posredovanje sporočil. Odslej bo moč vsako sporočilo naprej posredovati le na pet naslovov, medtem ko je bila ta meja od lanskega julija 20. Prav tako je posredovanje omejeno na skupine do 256 ljudi, posredovana sporočila pa so jasno označena. Včasih posredovanje sporočil prek WhatsAppa sploh ni bilo omejeno, naraščajoče ovire pa so posledica boja pri širjenju lažnih informacij, ki na WhatsAppu cveti. Še zlasti se je ta problem izkazal pred lanskimi predsedniškimi volitvami v Braziliji.

Za razliko od Facebooka je večina komunikacije po WhatsAppu omejena na zaprte, nejavne skupine. Zaradi šifriranja tem sporočilom ni moč slediti...

13 komentarjev

Kitajska blokira WhatsApp

Slo-Tech - Kitajska stopnjuje cenzuro interneta in komunikacij z blokado priljubljene aplikacije za hipno sporočanje WhatsApp. Bliža se namreč 19. kongres komunistične partije, kjer bodo po predvidevanjih precej prevetrili vodstvo stranke in s tem tudi vzvode moči v državi. Kot je že v navadi, Kitajska pred kongresi stopnjuje nadzor nad internetom. Letos so tako že začeli blokirati navidezna zasebna omrežja (VPN), iskalniki so stalno cenzurirani, prav tako je na Kitajskem trajno onemogočen dostop do številnih zahodnih strani. Facebook in Instagram sta med blokiranimi, WhatsApp pa je bil edini na Kitajskem dostopen Facebookov izdelek.

Sedaj se spreminja tudi to, saj se že cel teden slabša dosegljivost WhatsAppa, ki je pripeljala do popolne blokade. Julija so WhatsApp že dodobra ohromili, a so ga vmes ponovno omogočili, sedaj pa so spet...

8 komentarjev

WhatsApp bo delil uporabniške podatke s Facebookom in pripeljal oglaševalce

Slo-Tech - WhatsApp je dobil prenovljene pogoje uporabe, ki med vrsticami dovoljujejo, da v določeni meri začnejo združevati podatke z WhatsAppa in Facebooka, ki je podjetje pred dvema letoma kupil. Prav tako novi pogoji uporabe tlakujejo pot za večjo komercializacijo storitve prek oglaševanja.

Facebook je za WhatsApp plačal veliko denarja. Za 19 milijard dolarjev so dobili podjetje s storitvijo, ki Facebooku še vedno dela izgubo. Če naj ostane storitev brezplačna, a je treba iz nje iztisniti kak dolar, bo treba tržiti pač osebne podatke.

V novih pogojih uporabe piše, da bo WhatsApp odslej delil telefonsko številko uporabnika s Facebooom. To ne pomeni, da jo bodo drugi uporabniki Facebooka videli, pomeni pa, da bo Facebook dobil povezavo med dvema bazama podatkov (uporabniki WhatsAppa in Facebooka). WhatsApp...

27 komentarjev

WhatsApp prispel na Windows in OS X

Slo-Tech - Aplikacija WhatsApp, ki omogoča šifrirano pošiljanje sporočil in pogovore po telefonu, je prispela tudi na osebne računalnike. Medtem ko je bilo doslej za dostop do WhatsAppa prek PC-ja uporabljati spletni vmesnik WhatsApp Web, bo odslej na Windows 8 in novejših ter Mac OS X 10.9 in novejšem mogoče namestiti samostojno aplikacijo.

Uporaba je enaka kot pri spletni aplikaciji. Kadar sedimo za računalnikom, lahko na sporočila prek WhatsApp odgovarjamo kar izza računalnika, pri čemer se vsa zgodovina sinhronizira s telefonom. Spomnimo, da je WhatsApp, ki ga je predlani za 19 milijard dolarjev kupil Facebook, šele od letos popolnoma brezplačen. Prav tako je WhatsApp letos uvedel šifriranje vseh pogovorov (end-to-end encryption), ki onemogoča prisluškovanje pogovorom in tudi...

5 komentarjev

WhatsApp šifrira vso komunikacijo

Slo-Tech - WhatsApp je pred poldrugim letom napovedal, da bodo uvedli popolno šifriranja sporočil uporabnikov (end-to-end), in besedo so držali. Tako so včeraj sporočili, da je tehnični del storitve dokončan, tako da so odslej vse oblike komunikacije šifrirane. Potrebujemo le najnovejše verzijo njihove aplikacije in to zadostuje, saj ni treba nikjer ničesar dodatno vključiti. Tehnične podrobnosti pojasnjujejo, katere algoritme uporabljajo - AES-256 in HMAC-SHA256 v sklopu protokola Signal. Šifriranje je izvedeno tako, da tudi s prestreženim ključem ni mogoče odšifrirati starejših pogovorov.

Ker WhatsApp vso komunikacijo šifrira že na viru in ker je nikjer ne shranjuje, je v teoriji dostop do nje -...

65 komentarjev

WhatsApp bo povsem brezplačen

Jan Koum

Slo-Tech - Jan Koum, ustanovitelj storitve WhatsApp za hipno sporočanje na mobilnih napravah, je na münchenski konferenci DLD sporočil, da bo WhatsApp kmalu popolnoma brezplačen. Trenutno WhatsApp v polni obliki stane en dolar na leto, kar ni veliko, a ravno dovolj, da storitev ni brezplačna. Facebook je predlani za 19 milijard dolarjev kupil WhatsApp in že tedaj obljubil, da bo WhatsApp ostal samostojna storitev - dasi z večjo integracijo - in brez reklam. Za zdaj besedo drži.

Kako se bo torej WhatsApp financiral? Facebook ima sicer dovolj močno finančno zaledje, da bi lahko WhatsApp brez težav vzdrževal tudi z izgubo, a ga bo vseeno poizkusil monetizirati. Sporočili so, da bodo preizkusili orodja, ki bodo omogočila uporabo...

29 komentarjev

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Android Police - WhatsApp sodi med velikane hipnega sporočanja, saj njegove aplikacije za pošiljanje sporočil in govorno komunikacijo na mobilnih telefonih uporablja več kot milijarda ljudi. Zato je toliko bolj nenavadno, da se WhatsApp toliko boji konkurenta Telegram, da so se ga lotili z umazanimi triki. Aplikacija WhatsApp za Android ne omogoča več odpiranja povezav, ki vsebujejo besedo telegram, niti ne dovoli njihovega kopiranja ali posredovanja.

Aplikacija WhatsApp v pogovorih samodejno pretvori vse naslove strani v hiperpovezave, tako da jih lahko enostavno kliknemo in oddeskamo na stran. To pa se ne zgodi, če se domena imenuje telegram. Da je situacija res čudna,...

12 komentarjev

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp, ki ga poznamo po priljubljeni aplikaciji za pošiljanje sporočil po mobilnih telefonih prek podatkovne povezave, sicer pa ga je letos kupil Facebook, je napovedal partnerstvo z WhisperSystems. Sporočila bodo šifrirana od pošiljatelja do prejemnika, tako da jih ne bo mogel prestreči in prebrati nihče, niti WhatsApp sam. To pomeni, da tudi organi pregona ne bodo mogli dobiti sporočil, ker WhatsApp šifrirnega ključa ne bo imel. To pomeni, da 600 milijonom uporabnikov WhatsAppa ne bo treba storiti ničesar, pa se bodo pomenkovali šifrirano.

WhisperSystems je partner pri projektu, ki je razvil protokol TextSecure, katerega bo WhatsApp uporabljal za dostavo sporočil. Odjemalec za Android že podpira šifrirano izmenjavo besedilnih sporočil, medtem ko...

9 komentarjev

EU prižgala zeleno luč Facebookovem privzemu WhatsAppa

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila Facebookov prevzem podjetja WhatsApp. Največji prevzem v Facebookovi zgodovini bo vreden 19 milijard dolarjev in bo Facebooku prinesel 600 milijonov "novih" uporabnikov. Marsikateri uporabnik WhatsAppa verjetno že uporablja Facebook, ki ima 1,3 milijarde uporabnikov, pa vseeno.

Evropska komisija je ugotovila, da prevzem ne bo krnil konkurence in ne bo predstavljal nevarnost za nastanek monopolnega položaja. Takšna odločitev je bila tudi pričakovana, saj tekstovne in glasovne storitve prek mobilnega interneta (npr. WhatsApp, Viber, Skype) predstavljajo konkurenco klasičnim storitvam operaterjev. Slednji so najbolj nasprotovali združitvi. Združena WhatsApp in Facebook, ki je svojčas eksperimentiral tudi z videoklici, pa se zadeva...

1 komentar

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji

Facebook za 19 milijard dolarjev kupil WhatsApp

Slo-Tech - Facebook kupuje podjetje WhatsApp, ki skrbi za istoimensko aplikacijo za mobilno sporočanje. Zanjo bodo odšteli rekordnih 19 milijard dolarjev, od tega 12 milijard dolarjev v delnicah Facebooka, štiri milijarde dolarjev v denarju in tri milijarde dolarjev v delnicah z omejitvijo odtujitve (RSU). Če kupčija propade, recimo zaradi nesoglasja varuhov konkurence, bo Facebook plačal dve milijardi (pol v delnicah, pol v denarju) penalov.

WhatsApp je sila priljubljena aplikacija za hipno sporočanje na mobilnih telefonih, ki deluje praktično na vseh platformah (Apple, Android, Windows Phone, BlackBerry, Symbian,...

44 komentarjev