» »

Kitajska blokira WhatsApp

Kitajska blokira WhatsApp

Slo-Tech - Kitajska stopnjuje cenzuro interneta in komunikacij z blokado priljubljene aplikacije za hipno sporočanje WhatsApp. Bliža se namreč 19. kongres komunistične partije, kjer bodo po predvidevanjih precej prevetrili vodstvo stranke in s tem tudi vzvode moči v državi. Kot je že v navadi, Kitajska pred kongresi stopnjuje nadzor nad internetom. Letos so tako že začeli blokirati navidezna zasebna omrežja (VPN), iskalniki so stalno cenzurirani, prav tako je na Kitajskem trajno onemogočen dostop do številnih zahodnih strani. Facebook in Instagram sta med blokiranimi, WhatsApp pa je bil edini na Kitajskem dostopen Facebookov izdelek.

Sedaj se spreminja tudi to, saj se že cel teden slabša dosegljivost WhatsAppa, ki je pripeljala do popolne blokade. Julija so WhatsApp že dodobra ohromili, a so ga vmes ponovno omogočili, sedaj pa so spet onesposobili pošiljanje večpredstavnostnih sporočil (videoposnetki, fotografije). To je pred kongresi običajno, ni pa jasno, ali bodo tudi to pot po zaključku kongresa cenzuro vnovič razrahljali. Trenutno ne delujejo niti besedilna sporočila, razen če uporabljamo VPN. Toda ti so prebivalstvu prepovedani, zato je le malo možnosti za legalno uporabo.

Na Kitajskem se medtem ljudje glede WhatsAppa ne razburjajo preveč, ker storitve tako ali tako ne uporabljajo pogosto. Tam kraljuje aplikacija WeChat (Weixin), ki jo partija odobrava, ker ima dostop do vsebine. WhatsApp je po drugi strani trdovratnejši oreh, ker vključuje šifriranje od pošiljatelja do prejemnika, ker preprečuje vohunjenje v tranzitu (razen neposredno na napravi). Skype in Applov FaceTime na Kitajskem za zdaj ostajata dostopna.

8 komentarjev

dexterboy ::

Blokiraš vsebino, skype pa lahko furaš na polno? Kaj to Partija poha?
Ker to bi tudi jazst.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

borut_p ::

skype ne dela ravno kot bi moral. tam dela samo wechat

borisk ::

whatsapp uporabljajo trgovci s kateri sodelujem na kitajskem, za hitro komunikacijo, ponudbe in ostalo gre še vedno preko maila.

pirlo ::

dexterboy je izjavil:

Blokiraš vsebino, skype pa lahko furaš na polno? Kaj to Partija poha?
Ker to bi tudi jazst.

Kjer ni enkripcije, ni problema ;)

zeleni ::

Skype mislim, da ima enkripcijo.

srus ::

Bi rekel, da vzrok blokade ni partijski kongres, ampak se z Izraelci/Facebookom niso mogli zmeniti za back-door do aplikacije in dekriptiranje streamov.

Za razliko od Microsofta in Appla, kjer so jim očitno omogočili popolni nadzor nad aplikacijami in vsebino prometa.

konspirator ::

zeleni je izjavil:

Skype mislim, da ima enkripcijo.

Jo ima, je dobra samo za prvošolčke.
Ni end to end.
http://windowsitpro.com/security/it-tim...
According to files released by Edward Snowden and analyzed by the Guardian, changes to the Skype protocol made under Microsoft's ownership opened up access to voice and video communications (Microsoft has stated that it does not cooperate with attempts at bulk collection but only targeted, court-authorized warrants).

Instead of encrypting communications with keys that only the end users had, communications were encrypted at each end, but then decrypted by Microsoft in the middle of transmission.

The changes meant that, in the Electronic Frontier Foundation's messaging privacy scorecard, Skype ranked among the worst reviewed messaging protocols and earned a special rebuke from the privacy organization.



Telegram, signal v Čajni delata ?
--

Zgodovina sprememb…

borisk ::

kot sem zgoraj opisal, komuniciram s kitajci prek whatsapppa (oziroma sem) ko koristim njihov customer service in sedaj želim prestopit na wechat, ampak se nikakor ne morem registrirat, ne dobim potrditvene kode, prav tako ne klica za potrditev, ima kdo kakšno rešitev?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WhatsApp v boju zoper lažne novice omejuje posredovanje sporočil

Oddelek: Novice / NWO
135047 (3809) 49106
»

Tudi Viber dobil šifriranje pogovorov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7023863 (18620) matijadmin
»

WhatsApp prispel na Windows in OS X

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
53870 (560) poweroff
»

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Oddelek: Novice / Rezultati
127496 (5994) bluefish
»

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Oddelek: Novice / Varnost
98836 (1285) Jst

Več podobnih tem