»

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Slo-Tech - Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni...

24 komentarjev

Vdor v japonsko kriptomenjalnico Bitpoint odnesel 28 milijonov evrov

Slo-Tech - Japonska kriptomenjalnica Bitpoint je sporočila, da je bila tarča hekerskega napada, v katerem so napadalci uspeli ukrasti 3,5 milijarde jenov (28 milijonov evrov) kriptovalut, od tega je 2,5 milijarde jenov pripadalo komitentom. Ukradli so pet kriptovalut: bitcoin, bitcoin cash, ripple, ether in litecoin. Vdor je prizadel denarnico za sprotne transakcije oziroma zagotavljanje likvidnosti, ki je bila povezana v internet (hot wallet), medtem ko odklopljeno skladišče (cold wallet) ni bilo prizadeto.

Od zadnjega velikega vdora na Japonskem sicer mineva dobro leto. Pred poldrugim letom so Coinchecku ukradli za pol milijarde dolarjev kriptovalute NEM. Coincheck je sicer tri mesece pozneje dobil novega lastnika, je pa menjalnica preživela. Posledica vdora je bila združitev japonskih...

10 komentarjev

Bitstamp dobil novega lastnika

vir: Reuters
Reuters - Priljubljena menjalnice kriptovalut Bitstamp, ki sta jo leta 2011 ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak, je dobila novega lastnika. Kupila jo je belgijska investicijska družba NXMH, ki je po neuradnih podatkih za Bitstamp odštela 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti posla Kodrič in NXMH ne razkrivata.

Reuters poroča, da je NXMH, ki obvladuje za več kot dve milijardi dolarjev naložb, eno izmed štirih podjetij, ki so izkazala interes za prevzem Bitstampa. Kodrič je dejal, da prodaja ni bila načrtovana, niti niso aktivno iskali kupcev. Zaradi povečanega zanimanja za trg kriptovalut so sredi minulega leta začeli na vrata Bitstampa trkati snubci. Na koncu so se odločili za NXMH, ker bo ta podjetju omogočil nadaljevanje...

35 komentarjev

NiceHash naj bi v petek izplačal prvo tranšo vračil

Slo-Tech - Iz slovenske spletne strani NiceHash, ki je bila decembra tarča hekerskega napada, v katerem je izginilo 4736 bitcoinov, so sporočili, da bodo v petek strankam začeli vračati ukradeno. Po tedanjem tečaju je zmanjkalo 56 milijonov evrov, danes pa so ti bitcoini vredni 38 milijonov evrov. Ko je NiceHash dva tedna kasneje ponovno začel obratovati, so obljubili, da bodo konec januarja razgrnili podrobne informacije o vračilu. Sedaj pojasnjujejo, da bo šlo za obročno vračanje.

V petek lahko vsi stari uporabniki NiceHasha pričakujejo povračilo 10 odstotkov ukradenih bitcoinov. NiceHash poudarja, da bodo izplačevali bitcoine in ne protivrednosti v evrih ali drugih kriptovalutah na dan vdora....

30 komentarjev

Ranljivost v Parity Walletu hekerjem omogočila krajo 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Podjetje Parity je sporočilo, da je v njihovi programski opremi za digitalno denarnico za kriptovalute Parity Wallet 1.5 ranljivost. Označena je z najvišjo stopnjo resnosti, to je kritično, vsem uporabnikom pa svetujejo, da sredstva nemudoma premaknejo drugam. Za nekatere je opozorilo prišlo prepozno, saj so vsaj s treh naslovov odtujili že za 30 milijonov dolarjev valute ethereuma.

To je že druga velika tatvina v svetu digitalnih kriptovalut v kratkem času. Obetavnemu start-upu CoinDash so med prvo ponudbo žetonov (ICO), kar je dandanes popularen način financiranja zagonskih podjetij z digitalnimi valutami, vdrli na spletno stran. Napadalci so spremenili naslov, ki je bil objavljen za investitorje, in vpisali svojega. Nič hudega sluteči investitorji so jim...

35 komentarjev

S pomočjo slovenskega Bitstampa ujeli preiskovalca, ki sta izsiljevala skrbnika Silk Roada

Carl Force in Shaun Bridges

Ars Technica - Preiskava znane nezakonite spletne tržnice Silk Road je razkrila tudi nezakonita ravnanja dveh članov preiskovalne skupine, ki sta na lastno pest izsiljevala skrbnika strani Ross Ulbrichta ter si pridobila več sto tisoč dolarjev koristi. Obsojena sta bila na večletne zaporne kazni, sedaj pa je v javnost prispela celotna zgodba, kako sta se svojega početja lotila (res se splača prebrati celo zgodbo) in kako je tudi slovenska borza Bitstamp odigrala pomembno vlogo pri njunem ujetju.

Najzanimivejše je zagotovo dejstvo, da podkupljiva agenta Shaun Bridges in Carl Force, sicer sodelavca in partnerja pri preiskavi Silk Roada, nista vedela drug za drugega, kaj sta počela. Force je bil pri svojem početju bolj malomaren, zato ni bilo težko povezati skupaj drobcev, ki so...

27 komentarjev

Na splet pricurljale podrobnosti januarskega vdora v Bitstamp

Slo-Tech - Januarja je slovenska bitcoinska borza Bitstamp, ki sodi med najbolj spoštovane v svetu in največje evropske, za šest dni prenehala obratovati. Razlog je bil vdor, saj so napadalci uspeli odtujiti skoraj 19.000 bitcoinov oziroma slabih pet milijonov evrov. Bitstamp je vse izgube pokril iz lastnega žepa, celoten sistem pa povsem od začetka postavil na novi strojni opremi na drugi lokaciji. Na splet je pricurljalo interno poročilo, kaj je šlo narobe.

Ugotovili so, da so napadalci datoteko z denarnico (wallet.dat) ukradli že 29. decembra, dejanska nakazila pa so izvedli 4. januarja. Sam vdor pa je potekal od novembra, ko so s ciljanimi sporočili prek Skypa in elektronske pošte poizkusili...

73 komentarjev

Bitstamp zaradi suma vdora zaustavil trgovanje

Nejc Kodrič in Damijan Merlak, ustanovitelja Bitstampa

Slo-Tech - Ena najbolj znanih borz za trgovanje z bitcoini, Bitstamp, je danes zjutraj zaustavila trgovanje in onemogočila izplačila bitcoinov zaradi utemeljenega suma vdora. Neznanci naj bi včeraj pridobili dostop do ene izmed denarnic, v kateri Bitstamp hrani bitcoinske depozite svojih strank.

Upravljavci strani zagotavljajo, da razpolagajo z zadostnimi rezervami, da bodo pokrili vse pologe svojih komitentov v bitcoinih na javno objavljene naslove denarnice, ki so bili izvedeni danes do 10.00 ure po slovenskem času. Ob 9.25 uri so vse komitente po elektronski pošti pozvali, naj nemudoma prenehajo nakazovati bitcoine v staro denarnico. Prav tako zagotavljajo, da so vsi pri Bitstampu deponirani bitcoini na varnem, ker so bili shranjeni v denarnici, ki ni bila povezana v...

100 komentarjev

Bitcoin: premiki pri Mt.Goxu, novi virusi in Nakamotov demanti

Slo-Tech - Saga s spletno borzo za prodajo bitcoinov Mt.Gox se počasi razpleta. Po dolgem mrku se je na internet vrnila okleščena različica strani, ki uporabnikom omogoča vpogled v zadnje zabeleženo stanje na računu. Tako lahko vsako vidi, koliko bitcoinov bi dobil, če bi Mt.Gox uspeh rešiti vse težave in stoodstotno poplačati upnike.

Na spletni strani sicer opozarjajo, da so zabeležena stanja informativna in še ne morejo predstavljati prijavljenih terjatev v postopku prisilne poravnave. To se bo spremenilo v prihodnjih tednih, ko bo stekel postopek prijave terjatev.

Lopovom pa izvirnosti ne zmanjka in implozija Mt.Goxa predstavlja odlično priložnost za...

11 komentarjev

Borze ponovno omogočile izplačila bitcoinov, implozija na Mt.Goxu

Mt. Gox - Spletne borze za trgovanje z bitcoini so ponovno omogočila izplačila bitcoinov na zunanje račune (torej dvige bitcoinov z borze v varnejše denarnice), ki so jih ustavile pretekli teden zaradi ranljivosti in DDoS-napada, ki jo je pričel izkoriščati. A bitcoin si še ni opomogel.

Tako Bitstamp kot Mt.Gox sta se uporabnikom zahvalila za razumevanja in poudarila, da so težave odpravljene, dvigi pa so normalno mogoči. Nihče v vmesnem času ni izgubil nobenega bitcoina, tako da večje škode ni, razen kolikor je trpelo zaupanje.

Na Bitstampu večjih pretresov ni, saj se tečaj bitcoina še vedno drži okrog 600 dolarjev, kjer je zadnji teden. To je sicer približno 20 odstotkov nižje od njegove vrednosti celoten december in januar (če odmislimo kratkotrajno luknjo 18. decembra). Povsem drugače pa je na Mt.Goxu, kjer se je tečaj sesul pod...

22 komentarjev

Tri tedne po zaprtju Bitfloora stranke še vedno brez denarja

Ars Technica - Bitcoin še vedno skrbi za zanimive novice in hkrati tudi precej pestro razpoloženje vseh, ki so kakorkoli povezani z njim. Po vrtoglavi rasti in spektakularnem poku balona še vedno drži dobršen del vrednosti in niha za več kot 10 odstotkov dnevno, kar je idealno za trgovce, ki lahko na dnevnih nihajih služijo lepe denarje. Cesar počasi začenja razmišljati, kako bi ga obdavčil, in pionirji na tem področju bodo Kanadčani. So pa tudi manj lepe zgodbe, recimo zaprtje računa ene izmed bitcoinskih borz Bitfloor.

Slednja je 17. aprila zaprla svoje duri, saj so ji blokirali transakcijski račun. To ni bila majhna borza, saj je bila za Mt.Goxom, BTC-E in Bitstampom četrta najbolj prometna. To je zbodlo Američane, zato so hitro poskrbeli, da je račun...

4 komentarji

Novice iz sveta Bitcoina

vir: Heise
Heise - V četrtek smo pisali o virtualni valuti bitcoin, ki temelji na kriptografskih načelih, tako da je ni mogoče ponarejati. Valuta je pseudo-anonimna, tako da ni mogoče določiti lastnika posameznih enot, medtem ko so vse transakcije (med številkami računov, h katerim pa načeloma ne poznamo imen) javno znane. Valuta je pretekli teden doživela vrsto pretresov.

Najprej se je razpočil balon, tako da je precenjeni valuti odneslo polovico vrednosti v primerjavi z dolarjem, kar je nekoliko streznilo naraščajoče število špekulantov. Hkrati smo videli prvi primer kraje večje količine digitalnih kovancev,...

50 komentarjev