»

NLB-jevi komitenti dobili Apple Pay

Slo-Tech - Z nekaj zvijačnosti so ga sicer lahko uporabljali že doslej, če so kartico dodali v denarnico Curve, a odslej je podpora vendarle uradna. NLB je danes sporočil, da so podprli plačno storitev Apple Pay. Komitenti NLB lahko odslej plačujejo s pametnimi urami Apple Watch in pametnimi telefoni iPhone, če svoje plačilne kartice dodajo v Apple Pay. Funkcionalnost je brezplačna.

Doslej je bila Intesa Sanpaolo edina slovenska banka, ki je podpirala Apple Pay. V Sloveniji sicer poslujejo tudi nekatere tuje banke, katerih kartice je moč dodati v Apple Pay, denimo N26 in Revolut. Prav tako ga je podpirala denarnica mBills. Sedaj je možno v Apple Pay dodati debetne kartice Mastercard ali Visa ter kreditne kartice Mastercard.

Utegne se zgoditi, da bo letos Apple Pay nenadoma dobil cel kup novih bank, če bo EU z direktivo Apple prisilila k odprtju ekosistema na tak način. NLB se je tega vendarle lotil po stari poti. Lani so razveselili uporabnike Androidnih naprav, ko so podprli Google Pay/Wallet, sledil pa je še Apple. Že pred tem je bilo sicer možno plačevanje na Androidu, a z lastno aplikacijo NLB Pay.

NLB-jeve kartice v Apple Pay vnesemo s številko in kodo CVC, nato pa jih potrdimo prek smsa ali e-banke. Plačevanje poteka z...

17 komentarjev

Pomotoma javno dostopna beta iOS 17

Slo-Tech - Apple včeraj ni le predstavil prihajajočega operacijskega sistema iOS 17, temveč ga je nevede (ali pač?) priobčil svetu. Enako se je zgodilo tudi s prihajajočima macOS Sonoma in watchOS 17.

Nova razvoja beta verzija je bila dostopna v zavihku Beta Updates v meniju Settings, četudi uporabnik ni bil naročnik programa, ki to omogoča. To se sicer ne dogaja, ker so prve razvijalske beta verzije (Developer Beta) običajno še zelo hroščate, lahko tudi nevarne. Pričakovati je, da bo javna beta na voljo julija, končna verzija pa septembra ali oktobra. Očiščena, razhroščena, polikana.

12 komentarjev

Na starejše iPade uspeli namestiti Linux

Slo-Tech - Čeprav so bili dizajnirani, da ne bi nikoli poganjali ničesar drugega kakor Applov operacijski sistem, so na starejše iPade s procesorskimi čipi A7 ali A8 (torej iz let 2013 in 2014) uspeli namestiti Linux. Razvijalec Konrad Dybcio in tviteraš z vzdevkom quaack723 sta uspela na iPad Air 2 namestiti in z njega zagnati Linuxovo jedro 5.18. Uporabila sta distribucijo Alpine Linux, ki je namenjena prvenstveno androidnim napravam. To odpira možnosti za namestitev Linuxa na vse starejše Applove naprave, vključno z iPhonom 5S in HomePodom. Vseh funkcij jima še ni uspelo omogočiti, denimo USB ali Bluetootha, je pa to prvi korak.

Podrobnosti še nista razkrila, se pa glede na uporabo ključnika #checkm8 zdi, da sta uporabila to ranljivost. Za zdaj je razvijalcem Linux uspeli pognati na iPad Airu, iPad Airu 2 in starejšem iPad mini. To so starejše naprave, ki niso primerne za poganjanje modernih distribucij za splošno rabo, ker so prešibke. Imajo namreč počasne procesorje in gigabajt ali dva...

9 komentarjev

Moskovska podzemna železnica uvedla plačevanje s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Na moskovski podzemni železnici so zagnali sistem Face Pay, ki omogoča točno to, na kar nakazuje ime. Face Pay je sistem za plačevanje javnega prevoza, ki kot identifikacijo uporablja prepoznavanje obraza. Sistem, ki so ga v petek zagnali na več kot 240 postajah, je po besedah upravljavca prvi tovrstni javni sistem na svetu. V Moskvi so imeli že pred tem enega največjih videonadzornih sistemov na svetu.

Uporaba sistema Face Pay je prostovoljna. Ostali načini plačila ostajajo v veljavi. Kdor pa želi uporabljati Face Pay, mora prek aplikacije Moscow Metro naložiti svojo fotografijo in jo povezati s svojim profilom, ki vsebuje podatke o naročnini na javni prevoz in bančne podatke. Potem je plačevanje preprosto - na vrtljivem križu za vstop na podzemno železnice zgolj pogleda v kamero, pa ga bo sistem prepoznal. Medtem ko upravljavec sistem trdi, da so podatki zavarovani in šifrirani, so skupine za zaščito zasebnosti zaskrbljene, da bo sistem spodkopaval zasebnost in človekove pravice.

28 komentarjev

Urbana prispela tudi na iOS

Slo-Tech - V Ljubljani je mestne storitve (parkirnine, vožnjo z mestnimi avtobusi, vzpenjačo in izposojo koles BicikeLJ) že leta možno plačati tudi z virtualno kartico Urbana, ki jo v obliki aplikacije namestimo na pametni telefon. A doslej je bila uporaba omejena na lastnike androidnih telefonov (verzija vsaj 5.0 za plačevanje avtobusov, sicer 4.4), medtem ko na iOS aplikacije ni bilo. Aplikacija je uporabljala tehnologijo NFC v telefonu. Sedaj je prispela tudi na iOS.

Polnjenje virtualne kartice je možno z VALU Moneto, na posebnih avtomatih (urbanomati) in na prodajnih mestih (kioski, bencinski servisi, nekatere trgovine). Polnjenje s kreditnih kartic neposredno ni možno, gre pa preko ovinka. Če si naložimo aplikacijo Valu, je račun Valu možno polniti s plačilnimi karticami, bančnim nakazilom, Moneto ali v Telekomovih prodajalnah. Potem je možno prenesti dobroimetje iz Valuja na virtualno Urbano.

Največja pomanjkljivost ostaja nepovezanost virtualne kartice Urbana s fizično kartico. Z...

101 komentar

Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitve

Slo-Tech - Na današnji novinarski konferenci je Apple predstavil kopico novih naprav in storitev, le o prihajajočih novih verzijah telefona iPhone ni bilo niti besede. O teh več jeseni, danes pa si poglejmo ostale novosti z novinarske konference, ki se je začela ob 19. po slovenskem času na Applovem sedežu v Steve Jobs Theatru. Predstavili so novo verzijo pametne ure (Apple Watch), nova iPad in iPad Air ter novosti pri storitvah.

Začelo se je s pametno uro. Po začetnem kazanju, kaj vse lahko Apple Watch stori že sedaj, in nekaj hvaljenja, kako so med epidemijo ponekod po svetu zdravniki uporabljali tudi podatke s pametnih ur, smo vendarle prispeli do novosti. Apple Watch Series 6 ima poleg dizajnerskih novosti nov senzor za merjenje količine kisika v krvi (saturacija), medtem ko so ostale izboljšave programske ali pa nadgradnje obstoječe strojne opreme. Ura je na voljo v modri, zlati, grafitni in rdeči barvi in omogoča menjanje paščkov (Solo Loop). Poganja jo procesor A13 Bionic. S telefonom...

18 komentarjev

Apple Pay prispel v Slovenijo

Slo-Tech - Po spomladanskih napovedih se je sedaj tudi zgodilo. V Sloveniji je danes začel delovati Apple Pay, ki ga lahko uporabljajo imetniki kartic MasterCard, ki imajo račun odprt pri N26, Revolut ali Monese. Klasične banke pri nas se še niso opogumile.

Apple Pay so danes dobili tudi v številnih drugih državah, kjer ga doslej še niso imeli: v Bolgariji, na Cipru, Estoniji Grčiji, na Hrvaškem, Latviji, Liechtensteinu, Litvi, Malti, na Portugalskem, Romuniji in na Slovaškem. Banke in spletne banke, ki ga podpirajo, so Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Za Slovence je najbolj aktualna nemška spletna banka N26, ki je novost že objavila na svojem Twitterju. Uporabe banke N26 je brezplačna in v celoti poteka prek interneta,...

169 komentarjev

Apple Pay bo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Slovenija je ena izmed ne tako majhne množice evropskih držav, kjer še ni možno uporabljati Applove storitve za plačevanje Apple Pay. Dostopnost storitve je v posamezni državi odvisna od sodelovanja z lokalnimi bankami in od zakonodaje, zato storitve v Sloveniji še ni. Se bo pa to kmalu spremenilo, saj bomo dobili prvo banko, ki bo podprla Apple Pay. To bo nemška spletna banka N26, ki pa že dolgo normalno in povsem legitimno sprejema slovenske uporabnike, ki jih danes že ni več malo.

N26 je na Twitterju...

110 komentarjev

Novosti iz Appla

Apple - Včeraj je Apple organiziral svoj veliki dogodek, na katerem so predstavili številne novosti. Rdeča nit prireditve je bližajoča transformacija Apple iz podjetja, ki proizvaja izdelke in prodaja storitve, v medijskega velikana. Apple se resno spogleduje z medijsko, finančno in še kakšno industrijo.

Medtem ko ima Netflix svojo storitev, Amazon pa ponuja Prime, bo Apple sedaj začel tržiti Apple TV+. To bo plačljivi portal, kjer bo Apple ponujal lastno produkcijo, denimo televizijske oddaje in filme. Apple TV+ pride jeseni in bo verjetno na voljo kot kanal na siceršnji Apple TV. Na novem kanalu bodo na primer dokumentarna serija o Oprah, serija See o svetu, v katerem so po apokaliptičnem dogodku vsi oslepeli, The Morning Show z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in...

21 komentarjev

Ker so Apple Maps zanič, prihajajo novi

Slo-Tech - Ko je Apple pred šestimi leti izdal zemljevide Apple Maps za iOS, je bil rezultat katastrofalen. Zemljevidi so bili tako pomanjkljivi in polni grotesknih artefaktov, da so povzročili pravcati kadrovski tsunami in seveda javno posmehovanje. Apple je po najboljših močeh krpal težave in izboljševal svoje zemljevide, a ti so obveljali za drugorazredno aplikacijo. Razlogov je več, zlasti na začetku je Apple rad poudarjal, da so dobili slabe zunanje podatke, a sedaj ima Apple vsega skupaj dovolj. V iOS 12 prihajajo povsem prenovljeni Apple Maps, ki bodo spisani od začetka in bodo uporabljali Applove podatke.

Pri TechCrunchu so dobili vstop v zakulisje in se obširno razpisali o novi verziji Apple Maps. Ta bo v prvi beta verziji...

59 komentarjev

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Apple - Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v...

44 komentarjev

Velikost mobilnih aplikacij se je podeseterila

Slo-Tech - V računalništvu že dlje časa ugotavljamo, da požrešnost programov raste približno tako hitro kakor zmogljivost strojne opreme. Programerji so nadvse učinkoviti pri izrabi dodatnih kapacitet, kar se pozna tudi pri aplikacijah za mobilne telefone. Pregled pokaže, da se je velikost najpopularnejših aplikacij za iOS v zadnjih štirih letih podeseterila.

Maja 2013 je 10 najpriljubljenejših aplikacij za iOS skupaj merilo 164 MB, medtem ko je lani njihova velikost dosegla 1,8 GB. Njihova velikost je začela še posebej skokovito naraščati lani, potem ko so razvijalci začeli intenzivneje izkoriščati Applov dvig omejitve velikosti aplikacije na 4 GB februarja 2015. Sicer se nobena od aplikacij tej meji niti ne približa, a je na grafu poleg izida...

53 komentarjev

Cesarjeva nova oblačila ali zakaj se Apple brani glasbenih milijonov Androida

vir: The Verge
The Verge - Skoraj sedem mesecev po nadgradnji Apple Music za iOS 10 so novo različico aplikacije dočakali še Android uporabniki. Različica 2.0 prinaša uporabnikom dostop do besedil skladb , bolj intuitivno navigiranje znotraj aplikacije in reorganizacijo vsebine v štiri sekcije – Library, For You, Browse in Radio.


Apple music za Android (vsaj v javnosti) ni Applova prioriteta, čeprav si uradno želijo konkurirati svojim rivalom, kot sta Spotify in Pandora. Nova verzija Android aplikacije je namreč le kopija iOS različice aplikacije, ki je bila izdana za iOS 10 lansko leto.

Nadgradnja tako prinesla rešitve za enega najbolj sitnih problemov. Dolgotrajno vpisovanjem v aplikacijo . Na določenih napravah je aplikacija od uporabnikov...

6 komentarjev

Izšel Applov iOS 10

Slo-Tech - Apple je po pričakovanjih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS 10, ki je brezplačno na voljo za vse lastnike iPhonov 5, iPod touch 6. generacije, iPad mini 2, iPad 4. generacije ter vseh novejših. Z malo predrznosti smemo zapisati, da z iOS 10 lastniki starejših iPhonov dobijo nov telefon, le da jim bo priključek za slušalke ostal. Novosti namreč ni malo.

O iOS 10 smo se na dolgo in široko razpisali že junija, ko ga je Apple na WWDC uradno napovedal. Gre za eno največjih nadgradenj iOS doslej, zato si še enkrat poglejmo, kaj je tako revolucionarnega. Kot je danes običaj, je revolucionarno predvsem pakiranje, saj iOS prinaša same že videne stvari, ki pa jih doslej v tej kombinaciji in na mobilnih napravah nismo imeli. Digitalna...

99 komentarjev

Apple bo preverjal in tudi brisal stare aplikacije

vir: Apple
Apple - Apple je uvedel največjo spremembo pogojev uporabe App Stora doslej, ki po novem vključuje preverjanje delovanja in posodobljenosti starih aplikacij. Doslej je namreč veljalo, da je v App Store sorazmerno težko priti (čeprav so tudi skozi Applov rigorozen postopek preverjanja kdaj že uspeli vtihotapiti zlonamerno kodo), ko pa je aplikacij enkrat sprejeta, tam tudi ostane. Odslej to ne bo več tako samoumevno.

Applov iOS se posodablja in ustrezno se morajo modernizirati tudi aplikacije, saj nekatere prazgodovinske ne delujejo več pravilno. Apple bo zato sredi...

3 komentarji

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Siri prihaja na Mac OS X

Slo-Tech - Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Applova osebna pomočnica Siri z iOS prispela tudi na Mac OS X, še zlasti po integraciji Microsoftove Cortane v namizno verzijo Windows 10 (in celo v iOS in Android). Že lani je Siri prispela na pametne ure Apple Watch in na Apple TV. Očitno tudi na osebnih računalnikih ne bo več treba čakati prav dolgo, dotlej pa se bo treba zadovoljiti z Dictation.

Apple naj bi Siri vgradil že v naslednjo verzijo svojega namiznega operacijskega sistema, torej v OS X 10.12 (kodno ime Fuji), ki ima iziti jeseni, potem ko so jo več let testirali. Na Mac OS X bomo Siri našli v Menu Bar, kjer bo imela svojo ikono, podobno kot jo ima recimo Spotlight. Klik nanjo bo aktiviral glasovno komunikacijo s Siri, moč pa jo bo poklicati tudi z bližnjico na tipkovnici ali vzklikom Hey Siri. Siri bo znala iskati po spletu, zaganjati aplikacije,...

56 komentarjev

Apple izdal iOS 9.1, glavna novost več smeškotov

Slo-Tech - Apple je dokončal prvo večjo nadgradnjo devete verzije svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, ki je od danes na voljo za naprave iPhone 4S, iPod Touch (5. generacija), iPad 2, iPad Mini in vse njihove novejše verzije (torej vse, kjer teče iOS 8 in posledično tudi iOS 9.0). Vsi so se obregnili ob sličice za prikaz razpoloženja v pogovorih (emoji), še zlasti ob zloglasni sredinec, a to seveda niso edine novosti, so pa najbolj očitne. Drži, iOS 9.1 ima 150 lastnih smeškov ter podporo za vse, ki so vgrajeni v Unicode 7.0 in Unicode 8.0, ne pa tudi Unicode 9.0, ki še ni nared. Njihov izbor pa sega od nevpadljivih (lubenica), politično korektnih (ljudje so sedaj v več barvnih odtenkih od svetle do črne polti), pa vse do provokativnih (iztegnjen sredinec, a politično...

65 komentarjev

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

vir: Reuters
Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preverjati, kakšen je vpliv Applove politike 30-odstotne marže na vse nakupe prek njihove platforme App Store na storitve za streaming glasbe, zdaj ko je tudi Apple predstavil Apple Music. Kot so za Reuters potrdili trije neodvisni viri, gre za prvo stopnjo pregleda, ki se kasneje lahko razvije v uradno preiskavo ali pa ne.

Glavni problem je 30 odstotkov, ki jih Apple...

22 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Izšel iOS 8

Slo-Tech - Po napovedih na Applovem dogodku prejšnji teden so v Cupertinu danes izdali novo verzijo operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 8, ki je po besedah proizvajalca največja sprememba vse od izida App Stora. Na voljo je za mobilne telefone iPhone 4S in novejše, iPade od druge generacije naprej, iPod pete generacije in Apple TV tretje generacije. Posodobitev že lahko brezplačno snamete z...

97 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Interaktivna opozorila

vir: The Verge
The Verge - Predstavitvi OS X Yosemite je sledila predstavitev še enega osveženega operacijskega sistema, iOS 8. Tokrat se grafična podoba ni bistveno spremenila, saj smo bili tega deležni že pred enim letom. Seveda so se pohvalili, da imajo daleč največji delež uporabnikov na najnovejši različici operacijskega sistema, da so njihove naprave podirale lastne prodajne rekorde, da je veliko število novih uporabnikov prebegnilo z Androida, itd.

Nespremenjeni grafični podobi navkljub iOS 8 vseeno prinaša nekaj dobrodošlih novosti. Opozorila so po novem bolj interaktivna, saj omogočajo neposredno upravljanje z njimi - iz katerekoli aplikacije je mogoče na hitro odgovoriti na sporočilo SMS, dodati komentar na Facebooku, všečkati...

39 komentarjev

Izšel Apple iOS 7.1

Apple - Apple je danes izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS. V inačici iOS 7.1, ki je na voljo za vse naprave, ki poganjajo sedmico, torej iPhone 4 in novejši, iPad 2 in novejši ter iPod touch pete generacije, najdemo varnostne popravke, izboljšave za stabilnost in hitrost ter malce posodobljen uporabniški vmesnik. Nadgradnjo lahko uporabniki iOS 7 snamejo s spleta, in sicer prek funkcije Software Updates.

Prva večja nadgradnja lani septembra izdanega iOS 7 nadaljuje v isti smeri od tam, kjer je predhodnik končal. Med glavnimi novostmi najdemo CarPlay (prej znan kot iOS in the Car), ki so ga predstavili na konferenci WWDC lani. CarPlay se poveže z računalnikom v avtomobilu, ki ga podpira, in kar na zaslonu v avtomobilu omogoča uporabo zemljevidov, pomočnice Siri, prostoročnega telefoniranja, poslušanje...

55 komentarjev