»

PayPal z lastnim kriptokovancem

Slo-Tech - PayPal je danes izdal lasten kriptokovanec, ki bo vezan na vrednost ameriškega dolarja. Novi kovanec, ki se imenuje PayPal USD (PYUSD), so ustvarili na platformi Ethereum po specifikaciji ERC-20. Na voljo bo v PayPalu in Venmu, sprva za nekatere uporabnike, sčasoma pa za vse. Začeli bodo, kakopak, v ZDA.

Z novim kovancem bo možno prenašati sredstva med PayPalom in zunanjimi digitalnimi denarnicami, pošiljati denar drugim uporabnikom, plačevati pri nakupu izdelkov in menjati v druge kriptovalute. PayPal želi z novo tehnologijo olajšati raznovrstne transakcije, ki jih njegovi uporabniki izvajajo. Zatrjujejo, da bo novi kovanec popolnoma krit z dolarskimi rezervami, zato se za stabilnost ni bati. Vsak mesec bodo objavljali podrobna poročila o stanju.

Pri vzpostavitvi PYUSD sodeluje podjetje Paxos Trust. V vsakem trenutku ga bo možno zamenjati za dolarje ali pretvoriti v BTC, BCH, ETH ali LTC. Tečaji slednjih seveda nihajo glede na dolar, s tem pa tudi na PYUSD. PayPal je svoj PYUSD napovedoval že dve leti, februarja pa so nekoliko ustavili projekt, da so z regulatorji razčistili podrobnosti. Sedaj je tu.

34 komentarjev

Britanske provizije za kartična plačila se zdijo neutemeljene

Slo-Tech - Ko je Amazon lani novembra zagrozil, da bo onemogočil uporabo plačilnih kartic Visa, ki so bile izdane v Veliki Britaniji, to ni bila le muha internetnega giganta. Visa (in tudi Mastercard) sta izkoristila izstop iz EU in regulacij, zato sta provizije za kartična plačila izjemno povečala. Čeprav sta na koncu našla skupni jezik z Amazonom, kar je bržkone vključevalo posebne pogoje zanj, so visoke provizije za vse ostale trgovce ostale. Te so tako visoke, da britanski regulatorji ugotavljajo, da trg ne deluje.

Ko so Britanci zapustili EU, sta Mastercard in Visa provizije s prejšnjih približno 0,2 odstotka povišala na 0,3-1,5 odstotka. Podjetji sta ravnali usklajeno, hkrati pa nista navedli nobenih prepričljivih argumentov za tako brutalen dvig provizij, torej lastnega zaslužka, razen da je to sedaj pač možno. Zaradi tega so se zganili organi pregona in politika.

Regulator plačilni sistemov (Payment Systems Regulator) je že sprožil preiskavo, v kateri preiskuje morebitne monopolne...

11 komentarjev

Amazon in Visa zakopala bojno sekiro

Bloomberg - Po lanskem zapletu, ko je Amazon strankam v Veliki Britaniji zagrozil, da ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, sta podjetji sedaj sklenili globalni dogovor. Amazon bo sprejemal kartice Visa po celem svetu pri vseh svojih prodajalcih in uporabnikih platforme. Ukinili bodo tudi 0,5-odstotne pribitke, ki so veljali v Singapurju in Avstraliji ob plačilu s karticami te znamke.

Amazon je potrdil, da so dosegli dogovor z globalno veljavnostjo. Visa je dodala, da so z dogovorom zadovoljni. Uradno ni znano, kaj sta se podjetji dogovorili. Gotovo pa so nove provizije nižje od predhodnih. Te so v času britanskega članstva v EU znašale 0,3 odstotka, potem pa jih je Visa dvignila na 1,5 odstotka od plačil. Podobne zneske zaračunava tudi Mastercard. Na Otoku medtem regulator plačilnih sistemov preiskuje, ali je veliko povišanje provizij v skladu z zakonodajo ali pa gre za izkoriščanje monopolnega položaja. Od izida preiskave je odvisno, ali bodo odredili kakšne ukrepe.

Zneski...

4 komentarji

Facebook želi lastno kriptovaluto

The Wall Street Journal - Že večkrat se je govorilo, da si Facebook želi lastno kriptovaluto, sedaj pa postajajo te govorice še glasnejše. Kot poroča The Wall Street Journal, se Facebook dogovarja z več finančnimi družbami (med drugim z Viso in Mastercardom) in z več trgovci, da bi izdal lastno kriptovaluto, ki bi jo uporabniki lahko porabili za kupovanje izdelkov na Facebooku in drugih straneh. Že v preteklosti je Facebook hlepel po kriptovaluti, ki bi jo integriral v svoj sistem za komuniciranje WhatsApp, sedaj pa bi šel naravnost v Facebook.

Podrobnosti seveda še niso znane. Facebook naj bi si prizadeval nabrati milijardo dolarjev kapitala, ki bi ga uporabil kot podlago za kriptovaluto. Ta bi bila tako vezana na dolar (podobno kot tether), s čimer...

23 komentarjev

Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Slo-Tech - Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15...

69 komentarjev

Prenovljen Google Pay

Slo-Tech - Google, kot so napovedali na svoji I/O konferenci, postopoma konsolidira svojo NFC plačilno aplikacijo. Ta se je sprva imenovala Google Wallet, nato Android Pay, zdaj pa jo poznamo kot Google Pay. Te dni je končno dobila še podporo za upravljanje letalskih in drugih kart. Kar recimo Apple Pay pozna že dolgo. Google sicer za zdaj podpira le storitve Ticketmasterja in Eventbrita ter peščice letalskih družb, kar pa naj bi se že kmalu spremenilo.

Druga pomembnejša novost je, da je zdaj z denarnico mogoče tudi nakazovati denar drugim uporabnikom oz. ga od njih zahtevati ali pa si s kom (največ peterico) razdeliti plačilo nekega izdatka. Za kaj takega smo do zdaj morali imeti nameščeno še eno aplikacijo, Google Pay Send. Tudi ta storitev je v...

55 komentarjev

Visa onemogočila kartice izdajatelja WaveCrest, ki je ponujal polnjenje z bitcoini

Slo-Tech - Uporabniki predplačniških plačnih kartic Visa, ki so jih ponujali BitPay, Cryptopay, Bitwala in drugi ter so omogočale polnitev z bitcoini in plačevanje s klasičnimi valutami, so v petek ugotovili, da so njihove kartice le še neuporaben kos plastike. Visa je namreč prekinila pogodbeno sodelovanje s podjetjem WaveCrest iz Gibraltarja, ki je za omenjene ponudnike izdajalo kartice.

Iz Vise sporočajo, da so se za preklic sodelovanja odločili zaradi dalj časa trajajočega nespoštovanja pravil WaveCresta. Ob tem dodajajo, da nimajo nič proti bitcoinu in da bodo kartice ostalih izdajateljev, ki ponujajo isto storitev - polnitev v bitcoinih, koriščenje v tradicionalni valuti - še naprej normalno delovale. Po drugi strani pa so nehale delovati tudi ostale kartice WaveCresta, ki nimajo...

9 komentarjev

Western Union bo plačal pol milijarde dolarjev globe

Slo-Tech - Western Union, ponudnik istoimenske storitve za enostavno pošiljanje denarja kamorkoli na svetu v zameno za zajetno provizijo, se je z ameriško Zvezno komisijo za trgovino poravnal glede plačila 586 milijonov dolarjev globe. Pri poravnavah se podjetja običajno vzdržijo priznanja, da so počela karkoli narobe, a so bile kršitve v primeru Western Uniona prevelike za salomonsko rešitev. Podjetje je priznalo, da namenoma in vede niso vzdrževali ustreznega programa za boj proti pranja denarja in da so s svojim početjem pomagali pri izvedbi prevar. Za primerjavo: v letu 2015 je prek Western Uniona preteklo 150 milijard dolarjev.

Western Union je gotovo znan vsakemu uporabniku interneta, saj velja za enega najmanj varnih in...

25 komentarjev

Namesto PIN-a MasterCard želi selfi in prstni odtis

Financial Times - Precej časa je trajalo, da smo plačilne kartice z magnetnim zapisom nadgradili v takšne s čipom, kjer istovetnost dokazujemo z vnosom številke (PIN), pa še pri tem so onstran Atlantika v ogromnem zaostanku. Na tej strani Luže pa se MasterCard spogleduje z identifikacijo s prepoznavanjem obraza in branjem prstnih odtisov. V Veliki Britaniji in še nekaterih državah (med njimi Italija, Nemčija, ZDA) bodo že poleti poizkusno uvedli tovrstno identifikacijo, saj so pilotni preizkusi na Nizozemskem in v ZDA dali pozitivne rezultate.

Sistem se bo imenoval Selfie Pay in bo uporabnikom omogočal, da namesto vnosa PIN-a pogledajo v pametni telefon za prepoznavo obraza in oddajo prstni odtis, če bodo seveda namestili ustrezno aplikacijo. Najprej bodo morali na MasterCardove strežnike prenesti svojo sliko, ki se bo uporabljala kot...

41 komentarjev

M je Facebookov odgovor na Siri in Cortano

Wired News - Vsak tehnološki velikan, ki da kaj nase, razvija svojo digitalno pomočnico. Microsoft ima Cortano, Apple ima Siri, Google ima Google Now. Zato je pričakovano, da bo svojega asistenta predstavil tudi Facebook. Ker Facebook nima lastnega operacijskega sistema, temveč zgolj aplikacijo, je vsaka njegova funkcionalnost en nivo težje dostopna od v operacijski sistem vgrajenih. Zato mora njegov pomočnik, ki so ga poimenovali M, ponuditi drugačno dodano vrednost. In res jo.

Glavni problem trenutnih digitalnih pomočnikov je nivo umetne inteligence, ki se sicer dviguje, a je še daleč od človeške. Facebook bo zato M kombiniral s človeškim znanjem. V praksi bo to potekalo takole. Komunikacija z M bo potekala prek njegove aplikacije Messenger in bo pisna, medtem ko ostali pomočniki razumejo govorjeno besedo. M bo seveda razumel zapisan naravni jezik in...

17 komentarjev

Microsoft Payments je na poti

Ars Technica - Bolje pozno kot nikoli, zato se tudi Microsoft pridružuje tekmi za vzpostavitev platforme za mobilna plačila. Google Wallet, Apple Pay in Samsung Pay bodo dobili konkurenco v obliki Microsoft Payments, lahko razberemo iz vlog, ki so jih vložili v Redmondu. Uradno sicer niso potrdili ničesar, a je iz uradnih zaznamkov razvidno, da so se v vseh 50 zveznih državah ZDA in ameriških odvisnih ozemljih prijavili za izdajo licence za opravljanje finančnih storitev.

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) bo tako odločal o Microsoftovi zahtevi, da postane MSB (money services business), kar bodo najbrž dovolili. Prva zvezna država, ki je dovoljene že izdala, je Idaho.

Zanimivo je, da čeprav Google Wallet obstaja že štiri...

7 komentarjev

Težave s prevarami pri Apple Pay

Slo-Tech - Ko je Apple lani jeseni najavil storitev za opravljanje mobilnih plačil Apple Pay, so banke in prodajalci kar tekmovali, kdo bo hitreje zadostil vsem pogojem in se uspel vpisati v elitno druščino tistih, ki omogočajo uporabo Apple Paya. Pol let pozneje kaže, da ni vse zlato, kar se sveti, in da Apple ima tudi temno plat. Številne banke neuradno potožijo, da je stopnja goljufij na Apple Pay bistveno previsoka, varnostni standardi pa slabi, poroča The New York Times. Pomisleke naj bi banke imele že ob vpeljavi, a si vélikemu Applu nihče ni upal povedati, da v svetu finančnih transakcij vse vendarle ni tako preprosto, kot bi si v Cupertinu želeli.

Če ste se kdaj vprašali, zakaj vztrajamo pri nič kaj varnem sistemu plačevanja s kreditnimi kartici prek interneta, je...

39 komentarjev

PayPal izdal aplikacijo za Facebook

Yahoo News - PayPal je včeraj predstavil aplikacijo, ki omogoča neposredno uporabo svoje storitve za prenos denarja in plačevanja kar prek Facebooka. Aplikacija se imenuje Send Money in čeprav ni prva integracija PayPala v Facebook, ostaja prva uradna aplikacija, ki omogoča peer-to-peer prenos sredstev neposredno med prijatelji na Facebooku.

PayPal namreč ocenjuje, da kar 80 odstotkov njegovih uporabnikov uporablja tudi Facebook, zato je širitev storitev na področje socialnih omrežij zelo smiselna. Uporabniki so sedaj dobili enostavno možnost denarnega nakazila svojim prijateljem, ki ga lahko izvedejo na dva načina. Bodisi izvedejo samo golo nakazilo bodisi pa mu priložijo tudi e-kartico s sporočilom. V slednjem primeru se...

7 komentarjev

PayPal se podaja tudi izven interneta

PayPal Blog - PayPal želi svoje storitve razširiti tudi na področje procesiranja plačil za klasične trgovine. Sedaj je PayPal nesporni vodilni pri ponujanju plačil za spletne transakcije, zdaj pa želijo to nadgraditi.

V ta namen bodo ponudili orodja, ki bodo trgovcem omogočila uporabo trenutnih kartičnih terminalov za poravnavo plačil prek PayPala. Kupci bodo lahko plačilo izvedli z vnosom telefonske številke in štirimestnega PIN-a, s približanjem telefona terminalu ali s posebnimi PayPalovimi karticami, končni cilj pa je omogočiti plačilo s katerokoli mobilno napravo, ne le s telefonom.

Prva testiranja se bodo pričela še pred koncem leta, v katerih bo sodelovalo 20 trgovcev. Sistem bomo v praksi prvikrat videli delovati 12. oktobra na X.commerce Innovate...

22 komentarjev

PayPal toži Google

Osama Bedier

CNet - PayPal je včeraj vložil tožbo proti podjetju Google, ker naj bi z zaposlitvijo Osame Bedierja, ki je bil pred nastopom službe v Googlu glavni za razvoj platforme za mobilna plačila v Paypalu, pridobili poslovne skrivnosti. Bedier je sedaj v Googlu podpredsednik, zadolžen za razvoj sistema za plačila. Zanimivo je, da je PayPal vložil tožbo isti dan, ko je Google predstavil Wallet.

Bedier je bil med leti 2008 in 2011 v PayPalovi pogajalski skupini, ki je iskala skupni jezik z Googlom, da bi bilo mogoče PayPalove rešitve uporabljati za plačilo aplikacij v Googlovem Android Marketu. Medtem je Bedier šel na...

13 komentarjev

PayPal kosoma pripušča Indijo nazaj

The Register - Pretekli mesec smo poročali, da je Indijo doletel začasen umik PayPala. Razlog za blokiranje vseh osebnih nakazil v Indijo in iz države je bila spremenjena zakonodaja v državi, na podlagi katere je Reserve Bank of India od PayPala zahtevala ureditev novih dokumentov.

Ta teden je PayPal omogočil dvige dobroimetja s PayPalovih računov na lokalne žiro račune, ko gre za poravnavo izvoza izdelkov in storitev. Ob dvigu bo treba navesti posebno Export Code, ki bo informacija, ki jo bodo banke uporabljale za identifikacijo vrste čezmejnih plačil.

Tako imenovana osebna plačila še vedno ostajajo onemogočena. Razlog je obravnava plačil zdomcev v domovino (remittances), za kar PayPal še nima lokalnih dovoljenj. Več o tem.

0 komentarjev

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji