»

Lenovo s štirikrat nižjim dobičkom zaradi krča na trgu osebnih računalnikov

Slo-Tech - Rekordni upad prodaje računalnikov, ki traja od konca minulega leta, povzroča težave proizvajalcem in sestavljavcem računalnikov. Med najbolj prizadetimi je kitajski velikan Lenovo, največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. V minulem četrtletju, ki se je izteklo 31. marca, so se prihodki skrčili za četrtino na 12,6 milijarde dolarjev. Dobiček je padel za 72 odstotkov na 114 milijonov dolarjev. V celotnem letu (minulo četrtletje je bilo zadnje fiskalno četrtletje) je promet upadel za 14 odstotkov, dobiček pa za 23 odstotkov na 2,14 milijarde.

Prihodki so najbolj upadli v kategoriji osebni računalniki in pametne naprave, kjer je padec kar tretjinski. To je odziv na dogajanje po koncu pandemije, med katero je povpraševanje eksplodiralo. Proizvajalci so se tedaj trudili zagotoviti dovolj računalnikov, zaloge pa so bile takoj razprodane. Lenovo je imelo zgodovinske zaloge, ki so v dobavnih verigah obsegala zgolj tretjino normalnih količin. V letu 2021 je prodaja računalnikov...

3 komentarji

Samsung z velikim padcem dobička

Slo-Tech - Najpomembnejše korejsko podjetje je objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki vlagateljev niso mogli razveseliti. Čeprav so kljub gospodarskemu ohlajanju prihodki upadli le za osem odstotkov na 70,5 bilijonov vonov (52,5 milijarde evrov), so razmere dobiček močno sklestile. S 4,3 bilijonov vonov dobička (3,2 milijarde evrov) so beležili 69-odstotni padec in se vrnili na ravni iz leta 2014. Samsung slabše rezultate pripisuje močnemu poslabšanju razmer v gospodarstvu v zadnjem kvartalu.

Samsungovi rezultati, dasiravno slabi, niso presenečenje. Nanje so opozarjali tako analitiki kakor tudi Samsung v objavah v preteklih tednih. Pojasnili so, da se krči povpraševanje po računalnikih in telefonih, še posebej se to pozna tudi pri nižjem povpraševanju po pomnilniških čipih. Samsung pričakuje, da se bodo zahtevne razmere še nadaljevale, izboljšanje pa sledi v drugi polovici leta. Tudi v aktualnem četrtletju zato pričakujejo še nadaljnje znižanje dobička.

31 komentarjev

Hudo poslabšanje prodaje telefonov

Slo-Tech - Podobno kot prodaja računalnikov je tudi prodaja telefonov v minulem četrtletju utrpela močan udarec. V zadnjem četrtletju so prodali 300 milijonov pametnih telefonov, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. V celotnem letu 2022 je bilo prodanih 1,21 milijarde telefonov oziroma 11,3 odstotka manj kot leta 2021. To predstavlja največji četrtletni padec v zgodovini, hkrati pa so lani prodali najmanj telefonov po letu 2013.

Na lestvici največjih proizvajalec sprememb v razvrstitvi ni. Največ telefonov še vedno proda Apple, ki je imel v zadnjem vartalu 24,1-odstotni tržni delež, kar je celo odstotno točko več kot leto pred tem. Nekoliko je svoj delež okrepil tudi Samsung, ki je prodal 58 milijonov telefonov (19,4-odstotni tržni delež), sledijo pa Xiaomi (11 odstotkov), OPPO (8,4 odstotka) in vivo (7,6 odstotka). Vsi preostali proizvajalci obvladujejo manj kot 30 odstotkov trga, kar je manj kot leta 2021 - konsolidacija se torej še vedno dogaja.

Logična posledica...

137 komentarjev

Povpraševanje po računalnikih se naposled umirja

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga se noro stanje na trgu računalniških čipov in domala vse elektronske opreme vendarle umirja. Močan dvig povpraševanja na eni strani, ki ga je povzročila pandemija in mrzlično iskanje računalniške opreme za delo od doma, ter padec proizvodnje na drugi strani zaradi pretrganih dobavnih poti, se bosta iznihala.

Iz prodajalca pomnilniških čipov Micron Technology so minuli teden sporočili, da opažajo znake upočasnjevanja povpraševanja po računalnikih in da imajo nekatere stranke že več, kot lahko ta hip prodajo. Zaloge se računalnikov se povečujejo, prodaja peša, podobno pa se kani zgoditi tudi s pametnimi telefoni. Dan pozneje je investicijska banka Morgan Stanley znižala obete za delnice več proizvajalcev čipov zaradi negotove prihodnosti.

Poglejmo številke. Prodaja računalnikov je v drugem letošnjem četrtletju narasla za 13 odstotkov, kar je manj od pričakovanj analitikov in bistveno manj od 55-odstotne rasti četrtletje pred tem. To je seveda še vedno rast,...

15 komentarjev

Ameriške sankcije upočasnile Huaweijevo rast

Slo-Tech - Z zanimanjem smo pričakovali Huaweijev poslovni izid za minulo leto, v katerem so jim sankcije domala blokirale uporabo ameriške strojne in programske opreme, zaradi česar smo dobili androidne telefone brez Googlovih aplikacij. Kljub dodatnim težavam, ki jih je povzročila pandemija, je Huawei lani beležil rast prodaje in dobička.

Prihodki so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 3,8 odstotka, kar je seveda manj od predlanske 19-odstotne rasti. Huawei je lani ustvaril 136 milijard dolarjev prihodkov in 9,9 milijarde evrov čistega dobička. To predstavlja triodstotno rast dobička. Marža iz poslovanja se je znižala za eno odstotno točko na 8,1 odstotka.

Upadla je prodaja na Zahod, zlasti v Evropo. Dve tretjini vseh prihodkov ustvarijo na Kitajskem, na območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) pa le še 20 odstotkov. Huawei nikoli ni imel velikega deleža v Severni in Južni Ameriki, kjer ustvari le še štiri odstotke prihodkov. Prodaja pametnih telefonov trpi še posebej, saj...

28 komentarjev

Pametni telefoni v letu 2019: Samsung, Huawei, Apple

Slo-Tech - Podatki o prodaji pametnih telefonov v minulem letu kažejo, da na samem vrhu ni sprememb, tik pod vrhom pa je Huawei na drugem mestu prehitel Apple. Samsungov tržni delež se je povečal za slabo odstotno točko na 21,8 odstotka. Huawei je prodajo povečal za skoraj petino in s 17,6 odstotki trdno drži drugo mesto, medtem ko je Apple izgubil odstotno točko in s 14,5-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu. Četrto in peto mesto zasedata Xiaomi in Oppo. Velikih pet skupaj obvladuje skoraj tri četrtine trga.

Vseeno pa to ne pomeni, da je težav za Huawei konec. Lanski rezultati še vključujejo v celoti posledic spora z ZDA, ki je izbruhnil sredi leta. Huawei P30 Pro, ki je lani predstavljal Huaweijevega zastavonošo, je izšel tik pred zaostritvijo odnosov z ZDA in prepovedjo uvoza. Naslednji Huawei Mate 30 Pro pa se že prodaja brez Googlovih aplikacij.

To se pozna na rezultatih, kar so napovedovali že sredi leta. Zadnje lansko četrtletje za Huawei je bilo po dveh letih prvo...

19 komentarjev

LG se pri proizvodnji telefonov želi vrniti k dobičkonosnosti

Slo-Tech - Pred dnevi smo pisali, kako je HTC zgrmel s prestola v črno luknjo, ko sploh ni jasno, ali se bo nekoč pomemben proizvajalec pametnih telefonov sploh še pobral. Podoben problem ima LG Electronics, ki je minuli mesec dobil novega izvršnega direktorja, ki že za leto 2021 napoveduje obrat trenda. S pametnimi telefoni naj bi LG že leta 2021 ustvarjal dobiček, trdi Kwon Bong-seok.

Nazadnje je ta oddelek z minimalnim dobičkom posloval pred tremi leti in pol, medtem ko opaznejšega dobička ni že od leta 2014. In to čeprav LG trenutno prodaja 19 različnih modelov pametnih telefonov. Leta 2014 pa jih je 44. Zadnja leta se LG vsakokrat pritožuje nad slabo prodajo svojih zastavonoš, nato pa vsako leto izda novega, ki mu je zelo podoben. LG G6, G7 in G8 kupcev niso prepričali.

Celoten LG Electronics sicer ustvarja dobiček. V minulem četrtletju ga je bilo za okoli 100 milijard vonov (77 milijonov evrov), kar je trikrat manj od pričakovanj analitikov. Da bi privarčevali, so že lani preselili...

58 komentarjev

Samsungov dobiček se je prepolovil

Samsung - Samsung je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo poslovne rezultate minulega četrtletja. Korejski velikan v zadnjih treh mesecih ni navdušil, saj se je dobiček prepolovil na vsega 6,6 bilijona vonov (5,0 milijard evrov), kar je najmanj po letu 2016 in aferi Galaxy Note 7. Prihodki od prodaje so padli za štiri odstotke na 56,1 biljona vonov (42,5 milijarde evrov). Samsung za slabe rezultate krivi slabe razmere na trgu polprevodnikov, saj levji del njegove proizvodnje odpade na čipe. Prihodki od prodaje pomnilniških čipov so se skrčili za skoraj 30 odstotkov. Samsung predvideva, da si bo povpraševanje po NAND-u in DRAM-u opomoglo v drugi polovici leta. Medtem je oddelek za mobilne telefone beležil 8-odstotno rast prihodkov, a še vedno 42 odstotkov znižanje dobička. Prodaja cenejših Galaxyja A50 in A70 se krepi, a dražji...

77 komentarjev

Huawei postal drugi največji ponudnik telefonov

Slo-Tech - Sodeč po poročilu podjetja Counterpoint Research je Huawei v drugem letošnjem četrtletju prodal več telefonov kot Apple. S tem se je zgodil mali zgodovinski premik, saj sta zadnjih sedem let na vrhu lestvice kraljevala Apple in Samsung. Slednji ostaja na vrhu in ima trenutno 20 % tržni delež.

Poznavalci ocenjujejo, da je v ozadju kitajskega vzpona vnovično prebujanje potrošnje na Kitajskem, Huaweiu pa je začel rasti tudi prodajni delež v Evropi. Ni pa mu uspelo priti na ameriški trg, potem, ko je tamkajšnja vlada ocenila, da njihovi izdelki predstavljajo varnostno grožnjo. Drugi razlogi so še na strani pestre ponudbe Huaweia v vseh cenovnih segmentih, od vrhunskih, premium naprav, do solidnih poceni telefonov, denimo tistih, ki se prodajajo pod budget znamko...

16 komentarjev

Apple ne more osvojiti Indije

Applova trgovina v New Delhiju

Slo-Tech - Indija je z 1,3 milijardami prebivalcev druga najštevilčnejša država in tretji največji trg pametnih telefonov. Zato ni presenetljivo, da si vsi proizvajalci prizadevajo za čim večji delež na tem trgu, ki pa ga pesti nizka kupna moč in visoke carine, ki ceno dvignejo še za 15 do 20 odstotkov. Apple, ki si je od Indije veliko obetal, se že dlje časa spopada s slabimi rezultati v tej državi.

V celem lanskem letu so v Indiji prodali zgolj 3,2 milijona svojih telefonov, v prvi polovici tega leta pa manj kot milijon. Medtem ko Applova prodaja upada, Indijci čedalje raje posegajo po cenejših Xiaomijevih ali Samsungovih izdelkih. Apple poizkuša s prodajo nekoliko starejših modelov, ki so zato cenejši, a rezultati niso...

46 komentarjev

Samsung bi lahko še letos s prestola čipov zrinil Intel

Ars Technica - Kraljevina Intela na trgu čipov glede na prihodke od prodaje bi se po napovedih analitikov lahko končala že letos. 24-letnemu primatu podjetja grozi južnokorejski velikan Samsung, ki se je specializiral za izdelavo strojne opreme za mobilne naprave.

Rezultat letošnjega prihodkovnega boja velikanov bo zelo tesen, saj analitiki napovedujejo, da bosta obe podjetji s prodajo čipov ustvarili med 60 in 70 milijardami dolarjev prihodkov. Točka preloma za Samsung naj bi se zgodila v letošnjem drugem poslovnem četrtletju, ko naj bi po napovedih analitikov prodal za 14,6 milijarde dolarjev čipov oziroma za 200 milijonov več kot Intel.

Razlogov za vzpon Samsunga, ki je v javnosti znan predvsem po svojih tablicah, televizijah, prenosnikih in pametnih telefonih, je veliko. Najpomembnejši je zagotovo enormna rast mobilnih naprav v zadnjih letih. In tukaj kraljuje...

6 komentarjev

Veliki korupcijski pretresi v Samsungu in celotni Južni Koreji

Bloomberg - V Južni Koreji se je v velik korupcijski škandal, v katerega je vpletena tudi predsednica, ki je uradno obtožena korupcije in za katero so poslanci začeli postopek razrešitve, ki ga mora potrditi še ustavno sodišče, zapletel tudi Samsung. Južnokorejska policija je minuli teden 22 ur zasliševala Samsungovega izvršnega direktorja Lee Jae-yonga, ki je bil pridržan, sedaj pa tožilstvo zahteva tudi pripor. O tem bo v sredo odločalo sodišče.

Leeja obtožujejo, da je plačeval podkupnine neprofitnim organizacijam, ki so povezane z južnokorejsko predsednico in njeno prijateljico Choi Soon-sil, sicer hčerjo voditelja šamanističnega kulta, obe obtoženi korupcije. V zameno je od korejskega pokojninskega sklada dobil zeleno luč za združitev podjetij Cheil Industries in Samsung C&T....

15 komentarjev

Galaxy Note7 ni pohrustal vsega dobička

Slo-Tech - Samsung je po pričakovanjih razočaral s poslovnimi rezultati za minulo četrtletje, v katerem se je večino časa ukvarjal z vnetljivimi Galaxyji Note7, ki jih je na koncu nehal proizvajati. V zadnjih treh mesecih je oddelek s pametnimi telefoni ustvaril 22,5 bilijarde vonov (17,8 milijarde evrov) prihodkov, kar je 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je skoraj popolnoma stopil, saj je upadel za 95 odstotkov na 100 milijard vonov (80 milijonov evrov).

Zanimivo je, da se ostali Samsungovi telefoni prodajajo enako dobro, tako da na primer Galaxy S7 in S7 Edge nista občutila fiaska z Note7. Vseeno pa v podjetju priznavajo, da bo ključni izziv v naslednjih mesecih ponovno osvojiti razočarane uporabnike Note7, ki so v nezanemarljivih številkah odšli h konkurenci v...

14 komentarjev

Samsung ponovno ujel veter v jadra

Slo-Tech - Hitro se razpoloženje kupcev menja in če smo še lani brali, kako Samsungov dobiček in tržni delež padata, zaradi česar so morali celo odpuščati, je letos spet vse kakor leta 2014. Izjemno uspešnemu prvemu četrtletju je sledil še uspešnejši drugi kvartal.

Samsung je v preteklih treh mesecih ustvaril 8,1 bilijona vonov dobička (sedem milijard dolarjev), kar je 17 odstotka več kot v enakem obdobju lani in le nekaj odstotek manj od prvega četrtletja leta 2014 (tedaj 8,5 bilijona vonov). Rasli so tudi prihodki, ki so se povzpeli na 50 bilijonov vonov (43 milijard dolarjev), kar je več kot lani in v prvem letošnjem četrtletju. Rast dobička in prometa je posledica izjemno dobre prodaje novega telefona Samsung Galaxy S7 in...

16 komentarjev

Galaxy S6 pride naslednji mesec z ukrivljenim zaslonom

Bloomberg - Nov Samsungov pametni telefon iz serije Galaxy bo izšel prihodnji mesec, in to v dveh verzijah. Po poročanju Bloomberga, ki je običajno precej dobro in pravilno obveščen, bo ena verzija S6 imela zaslon, ki se bo raztezal čez tri stranice. Torej, zaslon bo s sprednje strani napet še čez levi in desni rob. Drugi model bo imel klasičen 5,1-palčni zaslon.

Uradna predstavitev obeh modelov bo prihodnji mesec na sejmu Mobile World Congress v Španiji. Vemo tudi to, da bosta imela nov procesor, ki bo bržkone osemjedrni (ne Qualcomm Snapdragon 810), ter kovinsko ohišje, kaj več pa ni znanega. To ne bo prvi Samsungov telefon, ki ima neraven zaslon. Lani so izdali Galaxy Note Edge, ki ima zaslon napet čez en rob. Korak dlje bodo storili, ker so v to pravzaprav prisiljeni.

Apple namreč s svojimi...

19 komentarjev

Samsungov dobiček in tržni delež padla

vir: Samsung
Samsung - Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64...

51 komentarjev

Velik padec dobička v Samsungu

Samsung - Korejski Samsung, Applov veliki rival in poosebljenje Androida, je v tretjem letošnjem četrtletju zaradi slabše prodaje pametnih telefonov in povečane konkurence utrpel enega največjih padcev dobička v zadnjih letih. V skladu z napovedmi se je dobiček skrčil za polovico.

Prihodki niso ekstremno upadli in so s 45 bilijoni vonov (36 milijard evrov) za 20 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Opazneje pa se je znižal dobiček, ki je upadel za 49 odstotkov na 4,2 bilijona vonov (3,2 milijarde evrov). Glavni problem je prodaja mobilnih naprav, ki ustvari približno polovico Samsungovih prihodkov in se krči.

V zadnjih treh mesecih je Samsung prodal 78-81 milijonov pametnih telefonov,...

85 komentarjev

Prodaja tablic narasla, Android in Samsung pridobila, Apple izgubil

Slo-Tech - Na trgu pametnih telefonov je zmagovalec že precej časa Android, če gledamo samo na tržni delež (pustimo vnemar dejstvo, da so iphoni dražji od povprečnih androidnih telefonov, medtem ko je bilo razmerje moči pri tabličnih računalnikih manj jasno. Analitki v podjetju Gartner ugotavljajo, da v zadnjem letu na tem področju Android storil velik napredek in z veliko prednostjo prevzel vodstvo.

Lani so prodali 195 milijonov tabličnih računalnikov, kar je 68 odstotkov več kot leta 2012. Minulo leto je bilo torej leto, v katerem se je zgodil velik preboj tega razreda naprav, ki so si utrle pot med uporabnike. Ker Apple prodaja dražje modele, Android pa najdemo tudi na najcenejših tablicah, ni...

85 komentarjev

Po 14 letih Nokia sestopila s prestola

International Business Times - Nokia je bila nekoč sinonim za mobilne telefone. Kdor je dal kaj nase, je imel Nokiin telefon. Njihov tržni delež je v najboljših časih presegal 50 odstotkov in dolga leta se je Nokia zdela nedotakljiva. Zadnje raziskave trga pa so pokazale, da je Nokia po 14 letih izgubila vodstvo na trgu. Prehitel jo je Samsung.

Na področju pametnih telefonov je Nokio že zdavnaj povozila konkurenca. V skupnem seštevku je Nokia lani s 30-odstotnim tržnim deležem vseeno še zasedala prvo mesto. Letos se je njej delež skrčil na 24 odstotkov, tako da jo je prehitel Samsung, ki se je razširil s 24 na 29 odstotkov. Drugi ostaja Apple, ki je svoj delež povečal za polovico (s sedem na 10 odstotkov). Vsi ostali naberejo ravno desetino.

Glavni razlog za Nokiin slab rezultat so pametni telefoni, kjer nimajo pametnega odgovora na androide...

46 komentarjev

Samsung se bo preusmeril na OLED, LCD-ji zgodovina

Samsungova največja tovarna za proizvodnjo LCD-jev južno od Seula

vir: Bloomberg
Bloomberg - Južnokorejski elektronski gigant Samsung je danes potrdil predvidevanja iz prejšnjega tedna, da se umikajo iz proizvodnje LCD-jev. Ker je ta del proizvodnje že lani konstantno prideloval izgubo in ker obeti za prihodnja leta niso nič boljši, so se odločili oddvojiti proizvodnjo v novoustanovljeno podjetje Samsung Display, ki bo z boljšo odzivnostjo na spremembe na trgu poizkusilo iz proizvodnje LCD-jev izvleči dobiček.

Prvi bum proizvodnje in prodaje LCD-jev se je iztekel, ko je večina uporabnikov zanje zamenjala stare monitorje s katodno cevjo, drugi bum pa se je končal pred kratkim, ko se je končalo množično zamenjevanje starih televizorjev z LCD-ji. Zaradi tega se v prihodnosti pričakuje slabša prodaja LCD-jev, in...

38 komentarjev

Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Bloomberg - Podatki o prodaji pametnih telefonov v tretjem letošnjem četrtletju, ki so jih izračunali tržni analitiki pri Strategy Analytics, kažejo, da je Samsung prehitel Apple. Ta je v zadnjih treh mesecih po lastnih podatkih končnim uporabnikom prodal 17,1 milijona enot, s čimer so obvladovali 14,6-odstotni tržni delež, medtem ko je po ocenah analitikov Samsung operaterjem in prodajalcem v prodajo dostavil 27,8 milijona enot oziroma 23,8 odstotkov vseh prodanih na trgu. Toda padec je za Apple bolj udarec njegovemu napuhu kot resnejša težava, saj so tik pred koncem četrtletja napovedali izid novega iphona. Marsikdo je zato počakal na izid iPhona 4S in nakup nekoliko odložil. Pa še podatka nista povsem neposredno primerljiva, saj Apple poroča o prodaji...

27 komentarjev