»

Eutelsat kupuje OneWeb

theguardian.com - Podjetji za satelitsko komunikacijo Eutelsat in OneWeb sta potrdili govorice, da načrtujeta združitev. Tako želita predvsem okrepiti svoj položaj nasproti SpaceXu.

Pred dnevi so na dan prišla šušljanja, da se združujeta dve poglavitni evropski podjetji za ponudbo satelitskih komunikacij. O OneWebu smo že dosti pisali; malo zato, ker gre za enega od novodobnih graditeljev megakonstelacij za dostavo interneta, malo zaradi njegove burne zgodovine - po tem, ko je firma pred tremi leti pričela v vesolje pošiljati prve satelite, je morala zaradi finančnih težav že leto zatem razglasiti stečaj, iz katerega se je rešila z izdatno pomočjo britanske vlade. Pariški Eutelsat pa je na povsem drugi strani spektra: 45 let staro podjetje je eno najbolj poznanih v zgodovini satelitskih komunikacij in tudi tehnično poseduje čisto drugo vrsto satelitov od OneWeba, namreč tiste v geostacionarni orbiti, ki zagotavljajo med drugim televizijski signal. Toda ravno to je eden od razlogov za združitev, saj...

4 komentarji

OneWeb se je povezal s SpaceXom

Spaceflight Now - Ker so Rusi odpovedali sodelovanje s podjetjem za satelitski internet OneWeb, se je to moralo za storitvami izstreljevanja v vesolje ozreti drugam - in partnerja našlo v SpaceXu.

4. marca bi morala iz Bajkonurja poleteti raketa Soyuz s 36 sateliti za dostavo interneta OneWeb, a je vojna v Ukrajini načrte pokvarila. Rusi so od OneWeba kot pogoj za izpeljavo izstrelitve zahtevali več nemogočih ukrepov, med drugim prodajo deleža britanske vlade v podjetju. Ker to za OneWeb ni bilo sprejemljivo, se je raketa vrnila v montažno halo, tam so menda še vedno tudi sateliti, do katerih podjetje trenutno ne more. Rusi prav tako nočejo vrniti kupnine za izstrelitev preostalih 220 satelitov, s katerimi bi bila popolnjena prva konstelacija - ta trenutno vsebuje 428 satelitov od predvidenih 648. Toda po besedah pristojnih zasežene naprave in kupnina niso bistvena težava, saj v tovarni napravijo po dva satelita na dan; večji problem je bilo iskanje nadomestnega partnerja za pošiljanje materiala v...

9 komentarjev

Zaradi izolacije Rusije težave v vesolju

Slo-Tech - Medtem ko zahodni tehnološki velikani obračajo hrbet Rusiji, tudi ta otežuje življenje nekaterih zahodnim podjetjem. OneWeb, ki gradi satelitsko internetno omrežje, uporablja Roskozmosove storitve za njihove izstrelitve in utirjenja, kar je po izbruhu vojne postalo precej bolj zapleteno. Na izstrelišču Bajkonur je raketa sojuz s 36 sateliti OneWeb, ki bi morala poleteti v soboto, a se to morda ne bo zgodilo.

Direktor Roskozmosa Dmitry Rogozin je v intervjuju na Twitterju dejal, da bo Rusija izvedbo izstrelitve zahtevala dodatna zagotovila in zaveze. Terja zagotovila, da sateliti ne bodo služili vojaškim namenom in da britanska vlada lastniško izstopi iz podjetja. OneWeb ne glede na izbiro izstrelišča - Bajkonur v Kazahstanu ali Francoska Gvajana - uporablja ruske rakete Sojuz. Z vsako izstreli 34-36 satelitov do popolnitve kosntelacije, ki bo v prvi fazi vsebovala 648 satelitov (trenutno jih je v orbiti 428). Britanska vlada je v podjetje vstopila leta 2020, ko je za 500 milijonov...

24 komentarjev

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

60 satelitov Starlinka na poti na delo.

vir: Wikipedia
Reuters - Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika,...

39 komentarjev

Britanska vlada iz stečaja obudila OneWeb

Slo-Tech - Britanska vlada in indijsko podjetje Bharti Global sta za milijardo ameriških dolarjev odkupila vsak po 42,2 odstotni delež ponudnika satelitskega interneta OneWeb. Tega so deležniki, kot sta Softbank Group in Airbus, ustanovili leta 2012, da bi podobno kot SpaceXov Starlink oz. Amazonov projekt Kuiper ponujal spletno povezavo na odročnih koncih sveta. Sprva so načrtovali konstelacijo z nekaj več kot 2000 sateliti, številko pa pozneje zmanjšali na 650, a je podjetje letos spomladi, po samo 74 izstreljenih satelitih, končalo v stečaju.

Za konservativno vlado v Londonu je taka intervencionistična poteza precej nenavadna, a je po mnenju analitikov verjetno povezana z daljnosežnejšimi post brexit načrti. OneWebova tehnologija bi državo ohranila med komunikacijskimi velesilami, njihove satelite pa bi bilo namreč moč uporabiti tudi kot platformo lastnega sistema satelitske navigacije. Britanci so namreč so z odcepitvijo od EU izgubili nekaj ključnih storitev Galilea.

Dalje, podjetje...

11 komentarjev

Sateliti za dostop do interneta bodo negativno vplivali na astronomska opazovanja

Slo-Tech - Ameriško združenje astronomov (AAS) in Nacionalni laboratorij za optično-infrardeče astronomske raziskave (NOIRLab) pri Nacionalni znanstveni fundaciji sta izdala poročilo o vplivu satelitov v nizkih orbitah na astronomska opazovanja. V poročilu ugotavljajo, da se vplivu satelitov SpaceX-a, OneWeba in podobnih podjetij, nikakor ne bo možno izogniti, ga je pa z ustreznimi ukrepi mogoče zmanjšati. Da bi omogočili nemoteno opazovanje neba, se bodo morali prilagoditi oboji - tako astronomi kakor upravljavci satelitov.

Ključni načini, kako lahko zmanjšajo vplive, so zmanjšanje števila satelitov (idealno na nič), utirjanje satelitov v orbite pod 600 km, barvanje satelitov na temo (da bodo imeli čim nižji albedo), nadzor orbit tako, da bodo sateliti odbijali čim manj svetlobe nazaj na Zemljo, maskiranje tirnic satelitov na posnetkih, upoštevanje natančnih efemerid satelitov, da bodo opazovanja izkoriščala obdobja, ko satelitov nad njimi ni.

Čeprav je ustanovitelj Space-X Elon Musk še v...

26 komentarjev

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Slo-Tech - Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in...

51 komentarjev

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Seeking Alpha - Amazon je eno izmed podjetij, ki so skočila na vlak satelitskega interneta in se pripravlja na izstrelitev več tisoč majhnih satelitov, ki bodo v tirnicah blizu Zemlje nudili dostop do interneta. Projekt se bo imenoval Kuiper in bo v prvi fazi potreboval 3.236 satelitov, kaže nova vloga Amazona pri FCC. Amazon je FCC uradno zaprosil za dovoljenje za izstrelitev satelitov, ki bi več deset milijonom ljudi po svetu omogočili dostop do interneta.

Poleg FCC želijo podobne konstelacije satelitov za dostop do interneta postaviti še vsaj Facebook, OneWeb, Telesat, Iridum in seveda SpaceX. FCC je doslej že odobril izstrelitve okrog 13.000 satelitov, ki v glavnem pripadajo SpaceX-u. Načeloma bodo vsi ti sateliti krožili v nizkih...

39 komentarjev

Amazon pripravlja omrežje več kot 3000 satelitov za internet

Slo-Tech - Amazon se pridružuje skupini podjetij, ki nameravajo v nizki orbiti postaviti konstelacijo več sto ali tisoč satelitov, s katerimi bi nudili dostop do interneta. SpaceX velikopotezno načrtuje 12.000 satelitov, ostali pa nekoliko manj. Glavni igralci so poleg SpaceX-a še Facebook, OneWeb, Telesat in Iridum, brca pa še kup manjših zagonskih podjetij. Sedaj dobivajo resno konkurenco, saj je Amazonova podružnica Kuiper Systems LLC pri Mednarodni zvezi telekomunikacije (ITU) vložila tri prijave za določitev tirnic (1, 2, 3).

V Amazonu so potrdili, da je Kuiper njihov projekt. Imel bo 784 satelitov na višini 590 kilometrov, 1296 satelitov na 610 kilometrih ter 1156 satelitov na 630 kilometrih. Skupaj bodo pokrivali področje med 56...

15 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev

SpaceX odpušča, da bo vitkejši

Los Angeles Times - SpaceX bo odpustil desetino svojih zaposlenih, so v petek z elektronsko pošto sporočili zaposlenim. Operativna direktorica Gwynne Shotwell je v sporočilu zapisala, da je reorganizacija v vitkejše podjetje nujna, če naj SpaceX še naprej zagotavlja storitve svojim naročnikom ter razvija medplanetarna plovila in satelitski internet. To pomeni, da bo delo izgubilo približno 600 ljudi.

Leto 2019 bo za SpaceX bržkone prelomno, saj bodo po predvidevanjih letos prvikrat v vesolje poslali človeka. Podjetje je po zagotovilih ustanovitelja Elona Muska v dobri finančni kondiciji, a sta vzpostavitev satelitskega interneta in prevoz ljudi na druge planete velika in smela cilja, ki sta v preteklosti že spravila v stečaj podjetja. SpaceX poizkuša oboje in da ga ne bi doletela...

12 komentarjev

Musk naposled ponudil pokuk v svoj prvi tunel

Ars Technica - The Boring Company, družba Elona Muska za vrtanje podzemnih transportnih povezav, je izbrano peščico novinarjev popeljala na testno vožnjo skozi prvi predor.

Poleg grajenja električnih vozil in pošiljanja raket v vesolje Elon Musk tudi koplje pod zemljo, da bi odstranil prometne zamaške na gosto naseljenih urbanih področjih. S firmo The Boring Company želi drastično poceniti vrtanje tunelov, da bi jih pod mestnimi soseskami lahko potegnil čimveč, v več nadstropjih, in tako napravil revolucijo v urbanem transportu. Zdaj smo bili deležni prvega testnega preizkusa vizije, saj se je nekaj izbrancev zapeljalo po prvem testnem predoru, ki je bil zgrajen pod losangeleško sosesko...

130 komentarjev

Leta 2019 zametki satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami

Slo-Tech - Ponudnikov satelitskega interneta je že kar nekaj, a vsi ponujajo internet prek geostacionarnih satelitov. Ti so venomer nad isto točko na Zemlji, kar zelo poenostavi postavitev omrežja, a hkrati pomeni, da ti sateliti krožijo 36.000 kilometrov nad Zemljo. Z upoštevanjem vseh dejavnikov to pomeni, da je tipična zakasnitev pri dostopu do interneta na tak način 600 milisekund in več. To pa je že moteče za nekatere dejavnosti, denimo pogovore v realnem času ali seveda igranje iger. Rešitev je konstelacija več satelitov, ki krožijo precej bliže Zemlji. To načrtujeta podjetji OneWeb in SpaceX.

OneWeb je še korak bliže k temu. Včeraj so namreč dobili dovoljenje ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) za postavitev konstelacije satelitov, ki bodo krožili...

31 komentarjev

Elon Musk bo s 4.425 sateliti dal dostop do spleta vsakemu človeku na Zemlji

futurism - Če berete ta članek pomeni, da ste eden izmed 3,8 milijarde ljudi, ki imajo dostop do spleta. Številka je sicer impresivna, vendar še vedno predstavlja le dobro polovico vseh ljudi na Zemlji. Kako omogočiti dostop do spleta preostalim trem milijardam ljudi poizkuša ugotoviti veliko držav in podjetij, med drugim tudi AT&T in Facebook. In kjer je svetovni problem, tam je tudi Elon Musk. Njegovo podjetje SpaceX je sicer že novembra lani najavilo, da tudi samo načrtuje vzpostavitev omrežja, ki bi uporabnikom omogočalo hiter dostop do spleta. Včeraj pa je podjetje razkrilo, kako misli to storiti. Musk namerava v vesolje poslati 4.425 satelitov. In to le v obdobju med 2019 in 2024. S sateliti želi pokriti bolj ali manj vsa...

18 komentarjev

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Elon Musk

Slo-Tech - Satelitski internet je danes že zadovoljivo hiter, a so zakasnitve za normalno uporabo obupno prevelike; geostacionarni sateliti so pač daleč. Rešitev je uporaba satelitov, ki so v nizkih orbitah, kar pa seveda pomeni, da jih potrebujemo mnogo več. Recimo štiri tisoč. SpaceX je predstavil smel načrt, kako bi v naslednjem desetletju zagotovili hiter dostop do interneta povsod na Zemlji. Podrobnosti so v dokumentaciji, ki so jo prijavili FCC-ju.

Internet bi zagotavljalo 4425 satelitov, ki bi krožili na višini 1150-1330 kilometrov, kar je že dovolj blizu, da zakasnitve ne bodo tako moteče. Medtem ko ima današnji satelitski internet latence okrog 600 milisekund, naj bi sateliti v nizki orbiti omogočali brskanje z...

28 komentarjev

Znani zmagovalci SpaceX-ovega natečaja za hyperloop, začenja se gradnja

Slo-Tech - Minuli konec tedna smo lahko na Texas A&M University videli prihodnost prevoza ljudi, kot si jo predstavlja Elon Musk. Ustanovitelj SpaceX-a ima navadno, da svoje zamisli tudi udejanji, pri čemer je zelo uspešen. Zato je bilo tekmovanje študentskih ekip več kot 1000 študentov najboljših svetovnih univerz v razvoju prototipa za hyperloop prava poslastica. Zmagali so študentje z MIT, sledili pa so nizozemska Univerza v Delftu, Univerza v Wisconsinu, Virgina Tech in kalifornija Univerza Irvine. Podelili so še tudi nekaj posebnih nagrad za posamezne sklope v prototipu.

Projekti pa ne bodo ostali le na papirju, temveč jih bodo tudi dejansko zgradili. SpaceX je pri Aecomu že naročil gradnjo testne proge blizu...

1 komentar

Hyperloop se počasi bliža

Slo-Tech - Pred letom dni smo poročali o novem projektu Elona Muska, s katerim je želel revolucionizirati hitri potniški promet. Med Los Angelesom in San Franciscom želi postaviti cev, po kateri bi ob znižanem tlaku skoraj z zvočno hitrostjo švigale kapsule za prevoz ljudi. Projekt Hyperloop pa se ne bo začel z gradnjo testne proge v Teksasu, kot so sprva predvidevali, temveč z miljo dolgim odsekom kar poleg sedeža podjetja SpaceX v Kaliforniji. Leto dni pozneje je tudi znano, da bo prototip gradilo podjetje Aecom. Projekt je torej še kako živahen!

Aecom je velik igralec, ki zaposluje več kot sto tisoč ljudi po celem svetu in se lahko podpiše pod številne gradbene izzive po svetu, od podzemnih železnic in plinskih terminalov do nakupovalnih centrov in mostov. Zgradili so na...

37 komentarjev

Facebook izdelal prvo brezpilotno letalo za internetno povezljivost

Facebook - Facebook je dokončal izdelavo prvega primerka brezpilotnega letala, s katerimi namerava v prihodnosti z višine 20-30 kilometrov zagotavljati dostop do interneta v krajih brez žične povezljivosti. O projektu so javnost prvikrat izčrpneje informirali lani septembra, sedaj pa so pokazali nekaj fotografij in tehnične specifikacije gotovega primerka. Prve preizkusne lete načrtujejo že letos.

Letalo so poimenovali Aquila in je sestavljeno v Veliki Britaniji. Izdelano je iz ogljikovih vlaken, da je čim lažje in trdnejše. Na višini 20-30 kilometrov je atmosfera le še nekaj odstotkov tiste ob površju, zato je tudi vzgona bistveno manj. Aquila ima dolga krila, ki merijo okrog 35 metrov (podobno kot Boeing 737), obenem pa tehta vsega 450 kilogramov. Krila opravljajo...

22 komentarjev

Airbus bo za OneWeb izdelal 900 satelitov

Reuters - Satelitsko internetno konstelacijo, ki jo bo sestavljajo 700 satelitov, bo za podjetje OneWeb gradil Airbus Defence & Space (del skupine Airbus, v kateri sta še Airbus in Airbus Helicopters), so sporočili iz mladega zagonskega podjetja.

Airbus bo zgradil okrog 900 lahkih satelitov, ki bodo tehtali 150 kilogramov. Od tega jih bodo v orbito do leta 2018 izstrelili 700, preostali pa bodo rezerve za izrabljene, iztrošene ali pokvarjene satelite ter jih bodo izstreljevali po potrebi. V Toulousu bodo še letos proizvedli 10 pilotnih satelitov, potem pa bodo proizvodnjo preselili v ZDA. Skupno je projekt vreden 1,5-2,0 milijardi dolarjev.

Za izstrelitev bo zadolženo podjetje Virgin Galactic, ki razvija poceni načine...

22 komentarjev

Prototip Hyperloopa se bo gradil v Kaliforniji

Ars Technica - Elon Musk je januarja z velikim pompom napovedal revolucijo na področju potniškega prometa, saj želi v prihodnjem desetletju udejanjiti koncept cevnega prevoza, ki je podoben cevni zračni pošti. Tedaj je napovedal gradnjo prototipa v Teksasu, končni izdelek pa naj bi najprej povezal Los Angeles in San Francisco. Kot kaže, bo prvi prototip že kmalu nared, a ne v Teksasu, temveč v Kaliforniji.

Februarja je podjetje Hyperloop Transport Technologies (HTT) sporočilo, da so sklenili dogovor z Muskom glede gradnje osem kilometrov dolgega prototipa v Kaliforniji. HTT je zanimivo podjetje, ker ni povezano z Muskom (razen pogodbeno). Izvršni direktor mladega start-upa je Dirk Ahlborn, ustanovitelj...

26 komentarjev

Musk ustanovil lastno šolo

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo zlasti po projektih PayPal, Tesla Motors in SpaceX, je ustanovil lastno osnovno šolo. Musk probleme običajno reši tako, da stvari naredi oziroma postavi sam, in tako je tudi s šolskim sistemom. Po njegovem mnenju je ameriški šolski sistem preveč okorel in ne uči pomembnih tem, zato je postavil svojo šolo.

Imenuje se Ad Astra in je precej neznana, saj je namenoma ne oglašuje preveč. Nima niti svoje spletne strani ali profila na družabnih omrežij, njen obstoj pa je potrdil v intervjuju v Pekingu. O šoli se je špekuliralo že od septembra, pa tedaj nihče ni bil čisto prepričan, ali gre za novinarsko raco ali res obstaja. Musk je sedaj potrdil, da res obstaja, a da je manjka in še...

104 komentarji

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Bomo šli tudi na Mars?

Slo-Tech - Minuli teden je bil za Elona Muska precej natrpan, saj ni najavil le Hyperloopa, temveč je predstavil tudi svoje zamisli glede satelitskega interneta, s katerim želi obdati Zemljo, kasneje pa poskrbeti tudi za povezavo na Marsu, če ga bomo res kdaj kolonizirali. O tem je nekaj povedal že lani, a njegov SpaceX ni edino podjetje, ki se ukvarja s satelitskim internetom.

Resno konkurenco bo namreč predstavljal njegov stari znanec Greg Wyler, ki je prav tako najavil satelitski internet prihodnosti. Wyler je ustanovitelj podjetja OneWeb, ki želi internet prinesti trem milijardam ljudi, ki še nimajo dostopa do medmrežja (odtod ime projekta O3b). Začel je v podekvatorialni Afriki, kjer njegovi sateliti že ponujajo povezavo do...

48 komentarjev

SpaceX gradi prototip cevnega zračnega potniškega prometa v Teksasu

Slo-Tech - Milijarder Elon Musk, ki stoji za projektu in podjetji PayPal, Tesla Motors, SpaceX ter drugimi, je napovedal gradnjo testne steze Hyperloop v Teksasu, kjer bodo v praksi preizkušali nov hitrega način prevoza ljudi. Musk je Hyperloop prvikrat napovedal pred poldrugim letom, ki je postavil smel cilj - prepeljati ljudi iz Los Angelesa v San Francisco v pol ure. Poglejmo si, kako in kdaj namerava SpaceX premagati razdaljo 600 kilometrov hitreje od potniških letal.

Na teksaškem forumu o prevozu je namreč Musk napovedal gradnjo osem kilometrov dolgega odseka proge, ki bo "najverjetneje v Teksasu". Prva inkarnacija poldrugo leto stare zamisli bo na voljo podjetjem in študentskim raziskovalnim skupinam, ki...

73 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

The Wall Street Journal - Ameriški milijarder in poslovnež Elon Musk, ki ga poznamo kot ustanovitelja SpaceX in soustanovitelja PayPala, Tesla Motors in Zip2, se podaja na novo tehnološko področje. Celemu svetu želi zagotoviti dostop do interneta, za kar bi potreboval 700 satelitov in več kot milijardo dolarjev. Glavni problem bo prvo.

Očitno je v satelitskem internetu prihodnost, saj Musk ni prvi, ki je javno izrazil načrte v tej smeri. Google bi si vstopnico v satelitski internet kar kupil, O3b v podekvatorialni regiji že ponuja internet (izstrelili so štiri satelite, prav toliko jih še sledi), Facebook pa se je odločil, da so boljša kot sateliti kar letala. Kanadski MSCI je satelitski internet po celem svetu leta 2011 obljubljal za prihodnje leto, a v zadnjem času od njega ni bilo...

28 komentarjev

Google gre po satelite

Slo-Tech - Google se je očitno odločil, da bo zavladal nebu, saj se zelo zanimajo za podjetje Skybox Imaging. Skupno ima Google pripravljeno dobro milijardo dolarjev.

Spomnimo, da je Google aprila kupil Titan Aerospace, ki razvija brezpilotna letala na sončni pogon. Sem se bo odlično vključil Skybox Imaging, ki se ukvarja s fotografiranjem površja s satelitov, izdelavo videoposnetkov (do 90 sekund pri 30 fps) in analizo. Podjetje leta 2012 zbralo 70 milijonov dolarjev svežega kapitala po ceni, ki vrednoti celotno podjetja na 500-700 milijonov dolarjev.

Googlova želja po Skyboxu je razumljiva, če pomislimo na njegova cilja. Eden je izboljšava Google Earth, ki trenutno kombinira posnetke iz različnih virov in različnih datumov;...

8 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji