» »

Facebook razvija brezpilotna letala za dostop do interneta

Facebook razvija brezpilotna letala za dostop do interneta

Mashable - Na svetu je še vedno približno milijarda ljudi, ki nimajo in zaradi odsotnosti infrastrukture ne morejo imeti dostopa do interneta. Facebook raziskuje eno izmed poti za razširitev pokritosti z internetom na vso svetovno prebivalstvo, za kar bodo uporabili brezpilotna letala na sončni pogon, ki bodo letela visoko nad oblaki.

Brezpilotna letala oziroma troti (drones) so čedalje popularnejša. Amazon in Google se ukvarjata s troti, ki bi dostavljali pakete. Google bi s troti druge vrste nudil tudi dostop do interneta, na zalogi pa imajo tudi proizvajalca satelitov, najbolj nenavaden pa je njihov projekt interneta z balonov.

Facebook bi z njimi nudil dostop do interneta, a razen imena in odsotnosti pilota s troti-poštarji nimajo skorajda nič skupnega. Facebookova brezpilotna letala - tehnični direktor Facebook Connectivity Laba Yael Maguire pojasnjuje, da jim termin trot ni všeč - bodo namreč precej večja, in sicer približno tako kot Boeing 747. Bodo pa bistveno lažja, saj bodo letela na višinah 20.000-30.000 metrov, kjer je zraka za vzgon že zelo zelo malo. Tolikšna višina je potrebna, ker se s tem dvignejo nad vreme in jih lahko poganja sončna svetloba.

S temi brezpilotnimi letali želijo v prihodnjih letih zagotoviti dostop do interneta vsem ljudem na svetu. Kot vzorčno državo izpostavljajo Indijo, kjer je še vedno približno 15 odstotkov prebivalstva brez možnosti dostopa do interneta. Skupno se bodo osredotočili na 21 držav iz Afrike, Azije in Latinske Amerike, kjer bodo ta letala uporabna.

O sami tehnologiji so za zdaj še sila skopi. Prvo brezpilotno letalo nameravajo v zrak poslati prihodnje leto, ko bodo nad ZDA izvajali preizkuse. Pri tem jih čaka še precej ovir, saj bo treba izpopolniti baterije, sončne celice, lahke in trpežne materiale itd. Ko bo projekt dokončan, naj bi bila letala namreč sposobna v zraku ostati več let. Facebook pa čaka tudi nekaj pravnih izzivov, saj so poleti na višinah 30 kilometrov zelo slabo regulirani, prav tako pa za brezpilotna letala velja, da jih mora oddaljeno krmiliti en človek. Facebook si želi to razmerje spremeniti, da bi lahko en operater upravljal več letal.

2 komentarja

daark018 ::

bodo namreč precej večja, in sicer približno tako kot Boeing 747

In to naj bi bilo v zraku več let... Nočem si predstavljati kako bo izgledalo, če npr. pride do kakšne večje napake in bo začel leteti proti zemlji. Mislim, da je zelo malo možnosti, da v nekaj letih nebi prišlo do niti ene napake :)

matobeli ::

Pa upajmo da ga ne bo kdo hacknil (dol z neba).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon bi dostavljal pakete kar s troti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10227396 (3628) OK.d
»

Google: v internetu z brezpilotnih letal na sončno energijo ni prihodnosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
94884 (3231) Jst
»

Facebook izdelal prvo brezpilotno letalo za internetno povezljivost

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
228569 (5745) PrihajaNodi
»

Facebook že preizkuša brezpilotne sle interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
187786 (5093) Realist
»

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4818630 (16065) DarkSite

Več podobnih tem