» »

Google kupil izdelovalca satelitov Skybox

Google kupil izdelovalca satelitov Skybox

Slo-Tech - Napovedi z začetka meseca so se izkazale za resnične, saj je Google resnično kupil podjetje Skybox, ki se ukvarja s satelitsko fotografijo površja Zemlje, izdelavo videoposnetkov in analizo. Za podjetje bodo odšteli pol milijarde dolarjev, kar je pol manj od pričakovanj.

Skybox je v svojem poslu med najboljšimi, saj so zgradili in v orbito poslali najmanjši satelit za slikanje površja Zemlje z visoko ločljivostjo. Skyboxov SkySat-1, ki so ga izstrelili novembra, zmore snemati 90-sekundne videoposnetke s 30 sličicami na sekundo. Sledilo naj bi mu še 23 bratrancev. Google bo to s pridom izkoristil v svoji storitvi Google Maps, ki bo tako redno dobivala sveže satelitske posnetke.

Skybox pa je več kot le visokoločljivostni posnetki zemeljskega površja. Podjetje ima zelo močan del za procesiranje podatkov in analizo, ki iz posnetkov izvleče vse kose informacije. Iz 60 GB podatkov z vremenskih satelitov je mogoče zgenerirati 6 TB podatkov o podnebju. Skybox premelje približno terabajt podatkov dnevno, pravijo strokovnjaki.

Googlovi načrti so še smelejši, saj naj bi si v bližnji prihodnosti prizadevali za izdelavo lastne flote satelitov, ki bodo prinašali internet na odročnejše dele modrega planeta. Spomnimo, da je Google že eksperimentiral z baloni - nazadnje so to preizkusili v severovzhodni Braziliji minuli teden. Prav tako so aprila kupili podjetje Titan Aerospace, ki gradi brezpilotna letala na sončni pogon.

Nad Googlovim prevzemom so (uradno) navdušeni tudi v podjetju Skybox. Na blogu so zapisali, da si podjetje delita več kot le poštno številko. Obema podjetjema je skupen cilj napraviti informacije čim bolj dostopne in uporabne.

8 komentarjev

shadeX ::

There we go again. Sej pravm, da bo Google kupu čist vse.

Sicer veliki brat hoče met vse pod kontrolo. Čez par let boš lahk gledal live streaming preko satelita na 10m natančno. Good to know.

flbroker ::

Naj kar kupi, ce lahko kdo kaj unapredi potem je to Google. Edini ki si drzne spuscat v neke projekte ki jih ostali ne bi s palico poslatali. Kupuje pa ker ima denar in denar moras obracat.

BlackMaX ::

Skybox ima zanimivo ime :D

Skynet here we come.

:P

M.B. ::

Zgleda nekako Takole.
Poskusne slike s satelita Skybox's SkySat-1 Vir Mapbox.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

LuiIII ::

Samo 1TB na dan? Z enega satelita? Malo se mi zdi. Mi jih pridelamo, ko se snema, tam okoli 2TB na dan oz. 100-120MB/s. No ja, če je samo pankromatska slika (grayscale), srednja ločljivost (2m) in dobra kompresija je to morda res samo 1TB na dan.
Me zanima kako pretočijo tako količino na Zemljo?

cahahopie ::

Google je kupil Skybox - podjetje, ki proizvaja nekaj tako tehnološko zapletenega za komaj 1/2 milijarde $$ medtem, ko je Facebook za Oculus VR odštel 2 milijarde, za "le userbase" Instagram milijardo in IM aplikacijo WhatsUp vrtoglavih 19 milijard. Kam gre ta svet ? Je bolje iti v smer šunda kot pa razvijati nekaj dejansko uporabnega ?
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

hojnikb ::

velik userbase lahko tudi prinese velike denarce, if done right.. pa naj bo stvar še tako neumna kot je whatsApp
#brezpodpisa

M.B. ::

Govor Digital Globe href na konferencei OSM state of the map. Govori pa o procesu zajemanja in podobno če koga zanima. (video)

In pa kako bo izgledal video "google maps".
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google kupil izdelovalca satelitov Skybox

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
84985 (3470) M.B.
»

Google Earth video v živo

Oddelek: Loža
165430 (4550) Bellzmet
»

Google gre po satelite

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
87268 (6003) Blisk
»

Kako Google gradi svoje zemljevide (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9736811 (30018) BaToCarx
»

MSCI leta 2015 načrtuje globalni satelitski dostop do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
175350 (3470) CaqKa

Več podobnih tem