»

Amazon Prime Video dobiva oglase oziroma se draži

Slo-Tech - Amazon je potrdil, kar so napovedali že jeseni. Storitev Amazon Prime Video bo natanko čez mesec dni, torej 29. januarja prihodnje leto, dobila oglase. Spočetka je bilo samoumevno, da so plačljive pretočne storitve na voljo brez oglasov, a naraščajoči stroški so ponudnike prisilili v kreativno iskanje dodatnega zaslužka. Cene bi lahko preprosto povišali, a ker bi naročniki to lahko negativno sprejeli, so podražitev raje zakamuflirali v oglase. Amazon Prime Video dobiva v osnovni verziji oglase, kdor pa bo želel še naprej brez njih, bo moral doplačati tri dolarje ali evre mesečno.

Ob tem velja povedati, da Amazon še zdaleč ni edini, ki ima tovrstne zamisli. HBO Max, Peacock in Paramount+ so v minulih mesecih vsi uvedli najcenejšo naročnino z oglasi, medtem ko je Netflix to storil že lani. Drugi storitve preprosto dražijo, denimo Disney+ in Hulu, ki sta se podražila za tri oziroma štiri dolarje. Tudi Apple TV+ je ubral podobno taktiko podražitev.

Amazon bo torej od 29. januarja de...

25 komentarjev

Amazon bo odklenil zakladnico svojih filmov in serij

Slo-Tech - Malokdo ve, da so legendarni naslovi 12 Angry Men, Rocky ali Stargate od lani v Amazonovi lasti. Marca so za studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) odšteli 8,5 milijarde dolarjev, s tem pa pridobili tudi materialne avtorske pravice nad njihovo celotno zbirko, ki vsebuje več kot 20.000 naslovov filmov in serij. Hkrati ima Amazon tudi čedalje bogatejši lastni program, ki je na voljo ekskluzivno prek Amazon Prime Video. To se kani sedaj korenito spremeniti.

Ustanavlja enoto Amazon MGM Studios Distribution, ki bo skrbela za distribucijo Amazonovih filmov in serij, kar velja tako za izvirne vsebine kakor za nakupljene. To med drugim pomeni, da bodo doslej ekskluzivno Amazonove vsebine na voljo tudi drugim. Amazon je dejal, da pričakujejo veliko povpraševanje in temu primerne prihodke. Chris Ottinger, ki je doslej vodil MGM, sedaj pa Amazonovo enoto, dodaja, da pričakujejo povečanje prihodkov z uvedbo novih načinov prodaje in paketov.

Amazon je sicer v preteklosti že distribuiral posamezne...

12 komentarjev

Mercedes za pospeške zahteva zajetno mesečno naročnino

Slo-Tech - Dokup dodatnih funkcij v avtomobilih, četudi so te tam fizično mogoče, le odkleniti jih je treba, obstaja že desetletja, pospešek pa je dobil v Teslinih modelih. Še korak naprej od enkratnega plačila pa so naročnine, da določene funkcije sploh delujejo. Te ne vključuje več le manj pomembnih bonbončkov, temveč tudi na primer - pospeške. Mercedes je v novih električnih vozilih EQ EQE in EQ EQS zaklenil hitre pospeške (funkcija Acceleration Increase), za vklop pa moramo vzeti zajetno mesečno naročnino.

Za 1200 dolarjev letno dobimo od 20 do 24 odstotkov poskočnejšega konjička z več navora, ki od 0 do 100 kilometrov pospeši 0,9 sekunde hitreje kot brez. Ob nakupu naročnine ni potreben popolnoma noben tehnični ali fizični poseg v avtomobil, temveč se funkcija odklene elektronsko. To seveda pomeni, da ima že vsak avtomobil, ko pride s tekočega traku, ustrezne lastnosti, a so programsko nedostopne.

To ni prva naročnina v avtomobilih. BMW je v preteklosti že skušal zaračunati 80...

200 komentarjev

Microsoft ukinja trgovino e-knjig in kupcem briše vse kupljene knjige

Slo-Tech - Svoj čas je tudi Microsoft prodajal e-knjige v svoji prodajalni Microsoft Store, ki so bile zaščitene z DRM. To je pomenilo, da smo z nakupom e-knjig v resnici kupili le licenco za njihovo branje, v praksi pa se je to sproti preverjalo s povezavo do Microsoftovih strežnikov, vsakokrat ko smo knjige želeli brati. Aprila pa je Microsoft napovedal, da se s tega trga umikajo. Nove knjige so nehali prodajati 2. aprila letos, jutri pa bodo izključili tudi strežnike DRM. To pomeni, da kupljenih knjig ne možno več brati.

To velja tako za kupljene kakor tudi brezplačne knjige, ki smo jih imeli v Microsoftovem Edgeu. Ne glede na ceno, vse bodo odslej nedosegljive. Microsoft bo zato vsem uporabnikom povrnil stroške vseh nakupov. K...

27 komentarjev

Amazon ukinja shrambo z neomejeno kapaciteto

Slo-Tech - Amazon je ugotovil, da neomejene količine prostora za uporabnike niso najboljša ideja, ker peščica uporabnikov to začne izkoriščati. Zato se je odločil, da na svojem Amazon Drivu ukine možnost imeti neomejeno velik račun za 60 dolarjev letno, ki je veljala doslej. Odslej bosta paketa dva: 100 GB za 12 dolarjev letno ali 1 terabajt za 60 dolarjev letno (torej za enako ceno kot prej neomejeno). Komur to ne bo dovolj, bo lahko kapaciteto dokupoval po 60 dolarjev za vsak dodaten terabajt.

Sprememba je ta teden začela veljati za nove uporabnike, ki ne morejo več dobiti starih paketov. Obstoječi uporabniki bodo ohranili trenutne pakete do njihovega izteka. Z drugimi besedami to pomeni, da bodo morali pri obnovitvi naročnine...

54 komentarjev

Amazon kaznovan zaradi zavajanja potrošnikov

Slo-Tech - Nekako smo se že navadili, da prečrtanim cenam na razprodajah ni verjeti; stara cena je verjetno napihnjena, da je prikazan popust bolj impresiven. Podobno se dogaja tudi na internetu, zaradi česar je bil Amazon v Kanadi kaznovan z milijonom dolarjev. Glede na Amazonove dobičke je globa bolj simboličnega pomena, a pomembna je njena sporočilna vrednost, da se vsega pač ne sme.

Kanadski urad za varstvu konkurence je po dveletni preiskavi dosegel dogovor z Amazonom, da zaradi zavajanja potrošnikov plača milijon dolarjev kazni. Problematične so bile primerjalne cene dobaviteljev, ki jih je Amazon prikazoval poleg svojih cen. Seveda so bile primerjalne cene zelo visoke, da je bila Amazonova cena videti kakor odlična kupčija, tudi kadar je šlo za povsem normalno...

25 komentarjev

Amazon Video Prime postal globalen, na voljo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Amazonova storitev Video Prime je od danes resnično globalna, saj je na voljo v dodatnih dvesto državah, med njimi tudi v Sloveniji. Edina opazna vrzel je Kitajska, ki jo je Video Prime obšel (takisto Netflix), sicer pa si ga lahko za zdaj za tri dolarjev ali v EU evre privoščite kjerkoli. Polna cena, ki je dvakrat višja, bo začela veljati čez pol leta, ko se izteče akcijsko obdobje. Na voljo pa je tudi sedemdnevna preizkusna verzija, ki je brezplačna. V državah, kjer je na voljo Amazon Prime (za 10 dolarjev mesečno), je Video Prime v to ponudbo priključen brezplačno.

Amazon je z ogromno geografsko širitvijo ponudbe sledil Netflixu, ki je to storil v začetku tega leta. Poteza kaže tudi na spremembo v Amazonovem dojemanju Video Prime, ki je bil doslej zgolj bonbonček,...

25 komentarjev

Fizični gumbi Amazon Dash so se prijeli

vir: CNet
CNet - Pred letom dni si je Amazon izmislil nov prodajni kanal, in sicer fizične gumbe. Amazon Dash je v velikosti zavojčka žvečilnih gumijev in se nalepi na različna mesta v stanovanju, klik nanj pa naroči kavo, pralni prašek itd. Lani so se nekateri še muzali, a zamisel se je očitno dobro prijela. Te dni je Amazon število različnih gumbov - vsak za svoj izdelek - potrojil, tako da presega število sto.

Za uporabo Dasha je treba še vedno biti član Amazon Prime, osnovna logika pa ostaja nespremenjena. Gumb je predprogramiran na izdelek, ki ga pogosto uporabljamo, in v internet povezan prek Wi-Fi. En, dva ali trije kliki nanj, vsakokrat naročimo le en izdelek, pa še tu imamo 30 minut časa, da naročilo prekličemo. Posamezen gumb stane pet dolarjev, a to je le kavcija, ki jo vrnejo pri prvem naročilu.

O...

122 komentarjev

Amazon zelo pocenil shrambo v oblaku

Amazon - Konkurenca na področju shranjevanja podatkov v oblaku je huda in temu primerne so tudi ugodne cene za potrošnike. Amazon je ta teden vrgel rokavico konkurenci in predstavil dva prenovljena paketa, ki prinašata bistveno znižane cene.

Unlimited Photos Plan je namenjen v glavnem shranjevanju fotografij, ki jih lahko v njihovem oblaku shranimo neomejeno. Dobrodošla prednost je podpora formatu RAW, v katerem fotografije shranjujejo poklicni fotografi pred nadaljnjo obdelavo, saj v tej obliki slike običajno zasedejo precej več prostora kot v JPG. Naročniki Prime ter lastniki naprav Amazon Fire imajo neomejeno možnost shranjevanja slik že sedaj (in tako bo brez dodatnih stroškov tudi ostalo), preostali pa jo bodo lahko naročili za 12 dolarjev letno. Poleg tega v kompletu dobijo še 5 GB...

46 komentarjev

Kindle Unlimited avtorjem porezal prihodke

The New York Times - Kindle je poleti uvedel storitev Kindle Unlimited, ki podobno kot Spotify za glasbo za e-knjige uvaja možnost neomejene izposoje za 10 dolarjev mesečno. Za bralce je storitev ugodna, če letno preberejo več kot petnajst knjig, medtem ko so avtorji, ki knjige izdajajo v samozaložbi, precej manj navdušeni nad novostjo. Njihovi zaslužki so se po zaslugi novosti več kot prepolovili.

Problem je seveda širši, moderna tehnologija oziroma Amazon ga le potencirata. Ustvarjanje del, ki jih je po nastanku mogoče z minimalnimi stroški reproducirati in ki jih lahko uživa neomejena množica ljudi, prinaša hudo konkurenco. Medtem ko lokalnemu polagalcu ploščic ni treba biti najboljši na svetu ali vsaj v državi, da ima dovolj dela in spodobno živi, je...

32 komentarjev

Amazon Echo

vir: Amazon
Amazon - Amazon je predstavil novo elektronsko napravo, ki jo lahko še najbolje opišemo kot samostoječi Siri podoben asistent. Echo je četrt metra visok črn cilinder, ki se vključi v elektriko in mirno čepi nekje v prostoru, kjer posluša ukaze in jih izpolnjuje. Ima sedem mikrofonov in več zvočnikov, tako da sliši ukaze iz celega prostora in se nanje glasovno odziva. Krmiliti jo je mogoče tudi z aplikacijo za Fire OS ali Android ali z osebnega računalnika.

Echo je prek Wi-Fi povezan z internetom in prek Bluetooth s prenosnimi napravami, da lahko predvaja tudi glasbo. Njegove sposobnosti prikazuje Amazonov reklamni videospot, ki je sicer zaigran in...

52 komentarjev

Amazon predstavlja Fire TV Stick

vir: AnandTech
AnandTech - Amazon in Google med seboj tekmujeta praktično na vseh področjih razen na svojih osnovnih, iskanju in oglasih za Google ter nudenju trgovskih uslug za Amazon. Konkurirata tako pri ponudbi digitalnih trgovin za knjige, glasbo, filme in aplikacije, saj Amazon prodaja aplikacije v svoji trgovini tako za običajne naprave z Androidom kot za svoje tablice Kindle in telefon Fire Phone, na katerih teče dodobra preoblečena in za Google neuradna izdaja Androida, FireOS.

Kot rečeno tekmujeta tudi na področju strojne opreme, saj oba ponujata tablice in mobilne telefone ter predvajalnike za televizorje, na katerih ponujata velik nabor digitalnih vsebin iz prej omenjenih trgovin. Google je začel s Chromecastom, malim ključkom, ki se priključi v priključek HDMI in omogoča še deljenje slike z osebnih računalnikov...

9 komentarjev

Amazon Kindle gre čez lužo

Android Central - Sredi poletja je Amazon v ZDA predstavil storitev Kindle Unlimited, ki je po vzoru glasbenih in video ponudnikov za mesečno naročnino desetih dolarjev uvedla neomejeno izposojanje knjig iz Amazonove elektronske knjižnice. Zdaj se ista storitev širi na vzhodno stran Atlantika, začenši z Veliko Britanijo. Tokrat bo za en mesec storitve potrebno plačati 8 funtov, kar je, če preberete že dve oz. tri knjige mesečno, ki bi jih sicer kupili v Amazonovi trgovini, dobra kupčija. Storitev razen cene ostaja praktično enaka, na voljo je že prek 650.000 tipkanih knjig ter nekaj tisoč zvočnih posnetkov, ne manjkajo pa niti najbolj popularni naslovi, kamor spadajo Gospodar prstanov, Igre lakote in druge uspešnice.

Sprememb ni niti na tehničnem področju, knjige, ki spadajo v program izposojanja, nosijo logotip Kindle Unlimited, delujejo na vseh napravah Kindle (njihovih e-bralnikih, tablicah ter seveda tudi na napravah, ki imajo nameščeno aplikacijo, torej Android in iOS telefoni ter tablice,...

6 komentarjev

Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Jeff Bezos si želi nižje cene e-knjig, a ne iz altruizma.

Slo-Tech - Če vprašate, koliko bi morala stati e-knjiga, boste dobili toliko kot odgovorov, kot je sogovornikov. Učbeniški odgovor je seveda toliko, kolikor je trg pripravljen plačati zanje, a zgodba ni tako enostavna, ker imajo igralci različne interese.

Trenutno se e-knjige precej drage, saj dosegajo ceno tudi do 15 dolarjev in več. Postavljanje njihove cene je odvisno od modela, ki ga uporablja prodajalec. Medtem ko Apple pušča založnikom proste roke z agencijskim modelom in se zadovolji z deležem od izkupička, je Amazon naklonjen nakupu na debelo in nadaljnji prodaji po ceni, ki bi jo določil sam.

Amazon sedaj intenzivno lobira za spremembe. Ta teden so javno razkrili nekaj številk, ki temeljijo na dejanskih podatkih o prodaji e-knjig. V sporočilu za javnost...

20 komentarjev

Neomejena izposoja knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon se je odločil, da bo Kindle postal prava knjižnica, saj so uvedli možnost naročnine na Kindle Unlimited, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejeno branje večine e-knjig in poslušanje avdio knjig, ki jih imajo na zalogi. Za zdaj bo omejen na ZDA.

Trenutno je na izbiro okrog 600.000 naslovov e-knjig in več tisoč avdio knjig. Ti številki ne vključujeta vseh knjig, ki jih ima Amazon na svojih strežnikih, ker gre za pravno-finančna vprašanja in ne tehnične zmožnosti. Knjige, ki so na voljo v tem programu, imajo v Amazonovem seznamu logotip Kindle Unlimited. Ob kliku nanj bo postal izbrani naslov dostopen na vseh napravah z odjemalcem za Kindle, ki jih ima uporabnik v lasti - torej na e-bralniku Kindle, napravah z iOS in Android, na...

12 komentarjev

Medtem ko si izposodite e-knjigo, ona bere vas

vir: Forbes
Forbes - Netflix in Spotify sta pri video in glasbenih vsebinah prinesla vsaj tolikšno revolucijo, kot jo je pojav digitalnih nakupov. Nenadoma všečnih vsebin ni bilo treba več kupiti, ampak smo lahko plačali zgolj naročnino (v nekaterih primerih pa niti to). Nobenega razloga ni, da ne bi na enak način tržili tudi e-knjg, saj imajo njihove papirnate sestre to možnost že tisočletja. Zakaj si ne bi iz e-knjižnic izposojali tudi e-knjig?

Poleg tega imajo e-knjige še eno velikansko prednost za avtorje. Medtem ko o bralnih navadah in izkušnji kupcev tiskanih knjig lahko le ugibamo, je mogoče to pri digitalnih knjigah zelo dobro meriti. Kako dolgo se bralec zadrži na posamezni strani, katere odlomke...

4 komentarji

Kindle Prime dobil možnost brezplačne izposoje e-knjig

The Wall Street Journal - Amazon je potihoma brez velikega pompa zagnal storitev Kindle Owner Lending Library (izjava za javnost), ki lastnikom Kindlom ob naročnini na storitev Prime omogoča omejeno brezplačno izposojo e-knjig. Odslej si bo namreč mogoče brezplačno izposoditi poljubno e-knjigo, ki jo bomo lahko imeli doma, kolikor časa bomo želeli. Pri tem je treba razumeti termin poljubno, saj ima storitev trenutno 5000 naslovov, med katerimi pa manjkajo uspešnice šestih največjih založnikov, ker Amazon z njimi še ni uspel skleniti dogovora. Dodatni omejitvi sta zgolj ena hkrati izposojena knjiga (pred izposojo nove jo je treba vrniti) in pa omejitev ene izposoje na mesec. Skupno si je torej moč povsem brezplačno izposoditi do 12 naslovov...

7 komentarjev

Amazon pripravlja izposojo e-knjig

The Wall Street Journal - Če gre verjeti virom The Wall Street Journala, Amazon pripravlja storitev izposoje e-knjig, ki bo sicer sprva omejena na ZDA. Funkcionirala bo podobno kot Netflix, ki omogoča podobno izposojo filmov proti plačilu letne naročnine.

Prve korake je Amazon napravil pred nekaj meseci, ko so začeli Kindle Textbook Rental. V sklopu te storitve si je mogoče izposoditi elektronske učbenike, ki jih je trenutno na voljo več tisoč za izposojo od enega do dvanajstih mesecev. Pričakovana storitev bo njena nadgradnja, saj si bo mogoče izposoditi vse e-knjige.

Predvideni datum začetka delovanja še ni znan, ker imajo založniki pomisleke. Ker se bojijo, da bo...

83 komentarjev

Amazon uvaja izposojo knjig za Kindle iz knjižnice

CNet - Medtem ko je Amazon na začetku leta uvedel posodo e-knjig za Kindle med fizičnimi osebami, ki pa niti slučajno ni bila povsem brez omejitev, je sedaj storitev razširil. Posojati je bilo moči le knjige, za katere je to založnik kupcu dovolil, kupec za čas posode, ki ni smel trajati več kot 14 dni, ni mogel brati knjige, posodil pa jo je lahko enkrat (zaporedoma).

Sedaj so podprli tudi izposojo knjig iz knjižnic. V ZDA je vključenih več kot 11.000 lokalnih knjižnic, ki bodo posojale knjige. Nook in Sonyjev Reader to podpirata že dlje časa, tako da Amazonova odločitev...

13 komentarjev