»

Gigabyte oddaljeno šari po vaši matični plošči

Slo-Tech - V Gigabytovih matičnih ploščah so odkrili kar preveč samoiniciativen firmware, ki se sam povezuje v internet in nalaga novo kodo, čeprav uporabnik tega sploh ne ve. Eclypsium poroča, da ima takšno funkcionalnost vsaj 271 modelov matičnih plošč. A glavni problem je globlji - Gigabyte je funkcijo implementiral na ranljiv način.

Nelagodno je, če se programska oprema posodablja od sebe, ne da bi uporabnika o tem obvestila ali ga morebiti celo vprašala za soglasje. Strojna oprema je že zdavnaj postala tako pametna, da ima znatne kose programske kode. UEFI v matičnih ploščah, ki domuje v firmwaru, se zlahka posodablja. In to je storil tudi Gigabyte, ki je v svoje plošče dodal funkcionalnost, ki naj bi skrbela, da so vedno opremljene z najnovejšo programsko opremo. Tako se ob vsakem zagonu firmware na strežnikih pozanima, ali obstaja novejša verzija, da bi jo prenesel in namestil.

To je problematično, a večji problem je izpeljava. Gigabytov program ne preverja, da je nova koda resnično...

20 komentarjev

AMD-jevi gonilniki pomotoma navijajo procesor

Slo-Tech - AMD je potrdil, da je v njegovih gonilnik za grafične čipe Radeon Adrenalin hrošč, ki povzroči avtomatično navijanje AMD-jevih procesorjev (CPU). O težavi zadnjih nekaj dni poročajo različni uporabniki, ki so na spletu objavljali zgodbe o tem, kako so njihovi procesorji skrivnostno povišali takt. Naposled so kot krivca določili gonilnike za grafične kartice, kar je povzročilo nemalo privzdignjenih obrvi. A diagnoza je bila pravilna.

Že septembra je AMD omogočil preprosto navijanje centralnega procesorja, kar je integriral kar v gonilnike za grafični čip. Procesorji Ryzen serije 5000 so bili sposobni navijanja, integracija v gonilnike za grafične čipe pa je pomenila, da uporabnikom za preprosto navijanje ni bilo treba prenesti orodja Ryzen Master. Morebitno navijanje je bilo tako ali tako dovolj zmerno, da ne bi smelo povzročiti težav s stabilnostjo sistema. A ker gonilniki samodejno spremenijo nastavitve v BIOS-u, lahko navijejo procesor tudi brez vednosti uporabnika.

Hrošč se...

4 komentarji

ASRock prvi s ploščo za nov standard napajalnikov ATX12VO

Slo-Tech - Hitreje kot smo pričakovali, smo dočakali prvo matično ploščo za končne uporabnike, ko podpira novi napajalniški standard ATX12VO. O njem smo pisali pred poldrugim mesecem, glavna razlika pa je v poenostavitvi napajalnikov in prenosu dela manj pogosto uporabljenih nalog (npr. zagotavljanje drugih linij razen 12 V) na matično ploščo. Dizajn napajalnika je s tem enostavnejši in cenejši, hkrati pa priključuje le še z 10-kontaktnim priključkom in ne več 24-kontaktnim.

Čeprav smo napovedovali, da bodo novi standard najprej uporabljali sestavljeni sistemi, je tu že matična plošča ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR. Uradno je to prva, ki podpira standard 12VO. In res, na njej ni več ogromnega 24-kontaktnega priključka ATX, temveč se napaja le z 12 V, dodatno pa PCIe potrebuje še svoj 12-V priključek. 12-V EPS priključek z 8 kontakti je ostal nedotaknjen. V praksi je ta rešitev uporabna tudi za zelo kompaktna ohišja, kjer je debel 24-žilni kabel preokoren.

Plošča ima tako vezje, ki...

88 komentarjev

Broadwell navsezadnje tudi za namizne računalnike

Intelovi načrti do konca leta 2014

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - Intelu so v javnost pobegnili popolnoma sveži načrti za prihodnje izdelke, ki razkrivajo nekaj načrtovanih potez v povezavi z namiznimi procesorji. Še v nekaj dni stari novici, da ima Intel težave s 14 nm proizvodnim procesom, osnovo Broadwella, smo govorili, da to pomanjšanje arhitekture Haswell najverjetneje ne bo na voljo za namizne računalnike. Povedali smo, da bodo kupci bolj ali manj velikih namiznih škatel deležni le osvežene platforme Haswell z nekoliko navitimi oz. varčnejšimi procesorji, ki jih že poznamo, a to očitno ne bo povsem res. Broadwell kot kaže poleg prenosnikov prihaja še na namizja.

Načrt prihajajočih izdelkov oz. roadmap nam pove, da bo letos poleti predstavljen Haswell skupaj z veznimi čipovji serije 8 za domače uporabnike aktualen približno eno leto, čemur...

45 komentarjev

AnandTechova primerjava procesorjev za igre

Grafične kartice, ki so sodelovale v testu

vir: AnandTech
AnandTech - Pri AnandTechu so po primerjavi različnih frekvenc in zakasnitev pomnilnika in njihovega efekta na procesorjih Haswell zdaj še nekoliko razširili test in priporočila, ko gre za izbiro procesorja za igranje iger. Dotični test je drugi del izmed treh, kjer se je prvi osredotočal zgolj na Intelove sveže procesorje Haswell (objavljen je bil že pozno spomladi), tokrat so nabor razširili z novejšimi in starejšimi Intelovimi procesorji iz vseh cenovnih rangov, medtem ko se bodo v tretjem delu posvetili še AMD-jevim platformam.

Na testu so tokrat primerjali procesorje s podnožij LGA-1150, LGA-1155, LGA-2011, LGA-1366 in celo LGA-775. Na vsaki izmed platform so uporabili več kot eno matično ploščo, da so preverili učinek...

38 komentarjev

Intelov Haswell je prispel

Ars Technica - Po napetem pričakovanju je Intel končno predstavil in pokazal prve pocesorje iz nove družine Haswell, ki prinaša precej svežine na procesorski trg. Haswell je naslednja generacija po Ivy Bridgeu in v skladu z Intelovo strategijo razvoja Tick-Tock predstavlja Tock. To pomeni, da sta Sandy Bridge in Haswell prinesla bistvene spremembe, medtem ko je bil Ivy Bridge vmesna verzija (Tick). Podobno bo tudi Broadwell, ki bo nasledil Haswell v prihodnosti.

O procesorjih, ki bodo na voljo v družini Haswell, smo že obširno pisali. Na tem mestu povejmo le, da je Intel včeraj predstavil zgolj procesorje iz zgornjega dela razpredelnice. To pomeni, da so za namizne računalnike na voljo i7-4770T, i7-4770S, i7-4770, i7-4770K, i7-4770R in i7-4765T, ki...

184 komentarjev

Intel potrdil USB-hrošča v Haswellu

Slo-Tech - Intel je potrdil, kar se je na glas govorilo že nekaj mesecev - vezni nabor Haswell ima hrošča pri upravljanju z USB-jem. Po izhodu iz stanja pripravljenosti se namreč lahko zgodi, da nekatere naprave, ki se povezujejo po najnovejšem standardu USB 3.0 (SuperSpeed), logično izginejo. Intel pravi, da gre zgolj za nekatere USB-ključke. To v skrajnem primeru pomeni, da je te naprave treba izklopiti in vnovič priključiti, nevarnosti za izgubo podatkov pa naj ne bi bilo.

Intel je vseeno napovedal revizijo stepping za vezni nabor (s C1 na C2), v kateri bo hrošč oziroma erratum v Intelovem izrazoslovju odpravljen. Prizadeti so vezni nabori Q87, Q85, H87, Z87, B85 (namizni), C222, C224, C226 (strežniški) ter QM87, HM87, HM86 (za prenosnike). Haswell s popravljenim hroščem izide 15....

44 komentarjev

Začetki prodaje Haswella bodo počasni

Procesorji so popolnoma v redu, težava je v veznih čipovjih

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Predvidoma v juniju bo Intel predstavil nove procesorje za prenosne in namizne računalnike. Nova arhitektura s kodnim imenom Haswell bo s seboj prinesla nova podnožja ter nova vezna čipovja. Prav v prvi izdaji slednjih se skriva težava, saj imajo manjše težave s priključki USB 3. Kot smo že poročali, v primeru zbujanja sistema iz globokega spanja pride do težav pri branju datotek s pogonov, priključenih prek vodila USB 3.0. Posledično se zvočni in videoposnetki ne predvajajo, dokumenti PDF in predstavitve ne prikazujejo, itd. Težavo se na hitro odpravi s ponovnim odpiranjem datoteke oz. ponovnim zagonom aplikacije.

Ker ta rešitev dolgoročno ni praktična, Intel seveda že odpravlja težavo. Za to bo potrebna nova revizija veznega čipovja, kar...

90 komentarjev

Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Xtreme Systems - Čeprav bodo prvi sistemi z Intelovimi novimi procesorji Haswell na voljo šele poleti, so na CeBIT-u mnogi proizvajalci matičnih plošč že predstavili svoje izdelke, namenjene za namizne računalnike. Kot je že običaj za zadnjih nekaj generacij Intel za Haswell pripravlja novo vezno čipovje, za razliko od Ivy Bridge pa, kot vemo že nekaj časa, Haswell prav tako prinaša še novo podnožje, LGA-1150. Predstavljene matične plošče so zgrajene okrog čipovij iz serije 8, Z87 za vse, ki imajo željo navijati svoj procesor, ter H87, ki pokrije večino zahtev domačih uporabnikov, razen navijanja. Na voljo bodo seveda tudi druga čipovja, npr. poslovni rabi namenjeno B85.

Svoje izdelke so na stojnicah predstavili vsaj AsRock, Asus, Biostar, Gigabyte,...

44 komentarjev

Izšel Red Hat Enterprise Linux 6

Heise - Izšla je nova verzija distribucije Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki je namenjena poslovnih uporabnikom. Peta inkarnacija je bila stara že več kot tri leta (z rednimi posodobitvami in novimi podverzijami), zato je bil že čas za šesto, ki prinaša cel kup novosti. RHEL 6 s 64-bitnim jedrom Linux 2.6.32 zmore uporabiti do 4096 jeder (posamezen gostujoči sistem pri virtualizaciji sicer le 64) in 64 TB pomnilnika ter je bolje prilagojen modernim večjedrnim in večprocesorskim sistemom. Virtualizacija je po novem izključno v domeni KVM, medtem ko je petica podpirala še Xen.

Po registraciji lahko sistem brezplačno poganjate in posodabljate 30 dni, nato pa se odločite za plačljiv model ali pa...

4 komentarji

Nativna Opera za Symbian

Information Week - Norveški Opera Software je včeraj izdal novo verzijo Opera Mini 5.1, ki v primerjavi s predhodnimi inačicami prinaša pomembno novost. Dočim so bile prejšnje napisane v Javi, je nova napisana v nativni kodi za Symbian, tako da bo tekla na Nokiah S60 in drugih telefonih s Symbianom hitreje.

Doslej je bila na voljo le Opera Mobile, sedaj pa se meja med Opero Mobile in Mini briše. V novi verziji najdemo tudi cel kup novosti, tudi takšne, ki v javanski niso bile možne. Med drugim: podporo za več naprav, bistveno hitrejši zagon, izboljšano nalaganje in premikanje po straneh, popolno podporo za vse načine vnosa...

16 komentarjev

Abit odhaja v večna lovišča

Tweak Town - Nekdaj mogočni in spoštovani proizvajalec matičnih plošč Abit bo postal še ena zareza na letošnji palici obnemoglih. Njegov lastnik Universal Scientific Industrial (USI) se je namreč odločil, da bodo v procesu prestrukturiranja in zmanjševanja stroškov prihodnji mesec Abit zaprli. Abit je bilo v svojih časih cenjeno podjetje, še posebej pri srcu pa je bil navijalcem. Izumili so cel kup novosti, med drugim so prvi podprli 133 MHz vodilo na Intelovem čipovju BX (tega se bodo spominjali starejši bralci), mlajši pa vedo, da so prvi izdelali matično ploščo brez mostičkov, kar je olajšalo navijanje.

V zadnjih letih se je situacija obrnila na slabše. Leta 2004 je tajvanska borza njihove delnice iz prve kotacije umaknila na prosti trg zaradi sumljivega računovodsta, saj so odkrili, da so večino uvoza in izvoza vršili prek sedmih nabiralniških podjetij s sedežem na istem naslovu. Zamenjali so upravo, menedžerje so obtožili finančnih malverzacij, podjetje so začeli zapuščati sposobni kadri...

69 komentarjev

Big Buck Bunny

Slo-Tech - Dve leti po prvem odprtem filmu Elephants dream je včeraj doživel spletno premiero že drugi po vrsti. Ekipa sedmih zanesenjakov pod vodstvom očeta Blenderja, Tona Roosendaala, je v pol leta hkrati razvijala tudi novo različico Blenderja. Verzija 2.46 nam tako prinaša kup novosti. Film je na voljo v različnih formatih, seveda pa so na razpolago tudi vse izvorne datoteke iz produkcije: .blend datoteke, teksture, modeli itd.

Big Buck Bunny

Hkrati pa se počasi končuje tudi podoben projekt, vendar ne filma ampak prve odprte igre - Apricot open game.

12 komentarjev

Izšel GNOME 2.20

GNOME 2.20

Slashdot - Nova različica prinaša kup novosti in izboljšav, med drugim tudi nov power management, Evince (GNOME-ov pregledovalnik dokumentov), Totem (video predvajalnik) in Tomboy. Nekaj sprememb je doletelo tudi vizualna podoba menija nastvitev.

Izdaja nove različice sovpada z deseto obletnico obstoja. V tem obdobju se je projekt neverjetno razvil in postal globalni fenomen. Privzet je v mnogih popularnih distribucijah, med drugim tudi v Ubuntu in Fedora, s tem pa je zelo razširjen med Linux uporabniki, katerih število nenehno raste.

Nova različica bo vključena v Ubuntu 7.10, katerega izid je predviden za naslednji mesec.



Dolpoteg za nestrpne in izvorna novica.

17 komentarjev