»

Kdaj bo umrl 2G?

EFF - Medtem ko se že uvajajo mobilna omrežja pete generacije (5G), z omrežji četrte generacije (4G) pa so končno pokriti večji deli države, še vedno deluje tudi infrastruktura za dobri stari 2G. Tehnologija ima že zelo dolgo brado, saj je nastala leta 1991, kar prinaša tudi varnostne pomisleke. V 2G so do danes odkrili toliko ranljivosti, izmed katerih vseh sploh ni možno zakrpati, saj so nekatere del dizajna, da bi ga bilo smiselno pokopati. V ZDA, Kanadi, Južni Koreji, na Japonskem so ga že pred petimi leti (in poteka celo izklop 3G), v Sloveniji (in celi Evropi) pa še ne. Novi Android vendarle omogoča, da si vsaj na telefonu onemogočimo uporabo 2G, kamor bi telefon sicer preklopil, če bi bilo drugih omrežij - ali pa bi tako le mislil.

Glavni težavi 2G sta šibko šifriranje med baznimi postajami in telefoni, ki omogoča prisluškovanje (in to celo pasivno!) v realnem času. Druga težava je odsotnost kakršnegakoli zagotavljanja pristnosti, kar komurkoli omogoča lažno predstavljanje za...

76 komentarjev

IMSI lovilci: o subjektivnem dojemanju stvarnosti

Slo-Tech - Septembra smo pisali o policijskem skoparjenju z odgovori na temo njihovih nakupov in uporabe IMSI lovilcev. Tri mesece kasneje je policija po posredovanju Informacijskega pooblaščenca večino podatkov posredovala.

Tako je sedaj na voljo predlog za nabavo naprave iz leta 2004 (s pripadajočo pogodbo - v znesku 351.384 EUR), predlog za nadgradnjo in šolanje iz leta 2006 (s pripadajočo pogodbo - v znesku 135.600 EUR), predlog za nabavo dodatnih lovilcev iz leta 2009 (s pripadajočo pogodbo - v znesku 464.478,24 EUR) in tudi dodatni predlog za nakup opreme iz leta 2010 (s pripadajočo pogodbo - v znesku 399.900 EUR).

Skupaj domnevno 1.351.362,24 EUR, v zadnjem času je dobavitelj podjetje Digitech, ki za MNZ dobavlja še nekatere druge stvari (letos npr. dobavo nadgradnje sistema za prikrito komuniciranje in za 41.977,76 EUR opreme za izvajanje kriminalistične dejavnosti).

Ko se prebijemo čez metode nakupa lovilcev in njihovo časovno sosledje, pa se izkaže, da je slovenska policija...

103 komentarji

IMSI lovilci: policija še vedno zavaja in skopari z resnico

Slo-Tech - V komentarjih na včerajšnjo objavo Kako se kupuje IMSI lovilce se je pojavil zavrnilni odgovor slovenske policije na nekaj vprašanj v zvezi z njihovo uporabo IMSI lovilcev.

Ker gre za zadnje čase precej vročo temo, pri kateri dejansko stanje ni povsem jasno, si poglejmo, kaj je o uporabi lovilcev sploh znanega v javnosti.

Marjan Fank, namestnik šefa slovenske kriminalistične policije in najbrž prvi, ki bi kaj vedel o tem, je še novembra 2012 v intervjuju za Vroči mikrofon Vala 202 izrecno zanikal uporabo lovilcev. Ko bo ustrezna pravna podlaga, ja, pred tem pa zagotovo ne:
[Marjan Jerman, Val 202] Poglejte, slišal sem, da imate na ministrstvu oz. policiji napravo, ki lahko odkrije telefonsko številko, celo uporabljate da jo že, vendar pa zakon - zakonsko še ni opredeljeno, da bi se ta stvar lahko uporabljala?
[Marjan Fank] Zakonsko ni opredeljeno, tudi že večkrat smo seveda pri teh spremembah Zakona o kazenskem postopku to poskušal urediti, ampak na žalost je bilo to vedno...

62 komentarjev

Kako se kupuje IMSI lovilce

Slo-Tech - Medtem, ko se svet še vedno ukvarja z razkritji Snowdna in NSA ter uličnimi bitkami v ameriškem mestu Fergunson, se v zadnjih dneh v ZDA brez pozornosti svetovnih medijev odvija drama okoli nezakonitih posegov policije v zasebnost državljanov. Prebivalci ameriškega mesteca Tacoma, ki je le malo manjše od Ljubljane, so pretekli teden namreč izvedeli, da njihova lokalna policija že od leta 2008 potihoma kupuje in uporablja IMSI lovilce, brez da bi komurkoli - davkoplačevalcem, zakonodajalcu, tožilcu, sodniku, osumljencu, obsojencu,... - za to povedala. Ob tem velja poudariti, da slovenska policija IMSI lovilce uporablja že od leta 2006 - sicer uradno za iskanje pogrešanih oseb - in da je slovensko pravosodje s tako zbranimi podatki uspelo v zapor strpati že veliko ljudi. Najbolj znan primer je zagotovo Balkanski bojevnik, katerega glavni že enkrat ugotovljeno nedolžni protagonist Dragan Tošič bi se moral po pravosodnih počitnicah ponovno usesti na zatožno klop.

Kako to delajo...

44 komentarjev

Tajne preiskovalne metode

Harisovi IMSI lovilci, vsi poimenovani po plenilskih morskih živalih.

Slo-Tech - To pomlad bo v parlamentarno proceduro vložena najbrž najbolj agresivna novela Zakona o kazenskem postopku doslej. Ministrstvo za notranje zadeve - policija namreč želi v ZKP-M vključiti IMSI lovilce in policijske trojance, nedvoumno dovoliti razkrivanje identitete uporabnikov interneta brez sodne odredbe, razmišlja pa se še o iskanju pripornic s prisluškovanjem sorodnikov, sosedov in znancem. O vsem tem bo treba še precej napisati (Anže je že, priporočamo), a za zdaj en kratek intermezzo v Čezlužje, po lekcijo, kako se stvari ne lotiti.

Torej... Več zveznih in državnih policijskih služb v ZDA že kar nekaj let veselo...

33 komentarjev

Bostonski policaji nenavdušeni nad sledenjem... sebi

New York je danes varno mesto; kamere, biometrija, ter policijski pregledi so vam 'na voljo' domala 24/7.

vir: ACLU
ACLU - Stvari so včasih tako zelo relativne. Prvi minister sosednje Madžarske, Viktor Orbán, je v zadnjih dnevih raja maja letos izkoristil svojo dvotretjinsko večino v parlamentu za sprejem posebej kontroverznega zakona, ki bi mu dovolil popolni pritajeni nadzor komunikacij - brez nadzora sodišča - kar nad vsemi javnimi uslužbenci z opravljenim varnostnim preverjanjem (izvzemši seveda top brass, beri sebe in svoje najožje sodelavce). Par tednov kasneje je Snowden povedal svoje, Wikileaks pa objavil poseben zemljevid, ki razkriva, da imata NSA ter CIA poseben oddelek za zbiranje telekomunikacijskih podatkov tudi v domači Budimpešti. Odziv obrat je bil temu primeren. Madžarsko ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje najbolj kritičnih delov Orbánovega orwellovskega...

8 komentarjev

Paralelni konstrukti

Tožilka Gončin je po izreku oprostilne sodbe komentirala: "Očitno pa je Slovenija pač neka oaza spoštovanja človekovih pravic, kjer ti dokazi ne zadostujejo".

vir: 24 ur
Reuters - Se spomnite zadeve Balkanski bojevnik? Dragan Tošić je bil zaradi pomanjkanja dokazov novembra lani oproščen vodenja slovenskega dela t.i. balkanske heroinske naveze. Ključni dokazi v zadevi (telefonski prisluhi) so namreč leteli ven potem, ko se je izkazalo, da so policisti njegovo telefonsko številko (predplačniško seveda) dobili od srbske vojaško-obveščevalne službe BIA, potem pa o tem kar trikrat lagali na klopi za priče (prvič: dobili smo jo v telefonskem imeniku; drugič: našli smo jo na Tošićevi spletni strani; tretjič: našli smo jo nekje na internetu). Sodnik jim je v tretje vendarle rekel "dovolj" in izločil prisluhe ter vse, na njihovi podlagi pridobljene dokaze. Posledično je 13 ljudi zakorakalo na prostost, za tiste 4 nižje operativce (razvoz droge), ki...

142 komentarjev

Kako sta Reddit in Twitter 'odkrila' napačna storilca bostonskega napada

Washington Post - Ameriška policija in zvezni preiskovalni urad sta zelo hitro ne le ugotovila identiteto osumljencev za bombni napad na bostonskem maratonu, temveč ju tudi izsledila. Eden je med begom umrl, drugi pa je bil huje poškodovan, a kaže, da bo preživel. Osumljenca sta brata Džohar (poškodovan) in Tamerlan Carnajev (ubit). A še nekaj ur pred uradno objavo njune identitete, so se sprva spletni, potem pa tudi klasični mediji razpisali o veliki zmagi novodobne tehnologije nad starimi policijskimi enotami. Razglasili so, da sta za napad kriva marca izginuli študent Univerze Brown Sunil Tripathi in Mike Mulugeta. Nekaj ur pozneje so se vsi skupaj posipali s pepelom in opravičevali svojcem. Kaj se je zgodilo? Tole.

Kako se je ime Sunil Tripathi znašlo na Redditu, ni znano....

36 komentarjev

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (3)

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe, znan tudi kot "prvi operativec v državi".

vir: Dnevnik
Slo-Tech - Kot smo pisali novembra lani, si slovenska policija intenzivno prizadeva vzpostaviti lastno prisluškovalno infrastrukturo, ki bi jim omogočala lociranje, sledenje in prisluškovanje telefonskim pogovorom tudi brez sodelovanja operaterjev. Gre za t.i. IMSI catcherje (tudi imsi lovilce), tj. male prenosne lažne bazne postaje mobilne telefonije, ki - odvisno od cene - omogočajo vse od pridobitve seznama in identitete telefonskih priključkov v njeni neposredni bližini, natančnejšega lociranja mobilnega priključka po tehniki lova na lisico, pritajenega prisluškovanja klicev, pa do aktivnih napadov na omrežje s pošiljanjem sporočil in terminiranjem klicev v imenu napadene osebe.

Lovilci torej predstavljajo, glede na zgoraj opisane...

188 komentarjev

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (2)

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe, znan tudi kot "prvi operativec v državi".

vir: Dnevnik
Večer - Objavili smo komentar slovenske policije na našo novembrsko novico o njihovih načrtih za nakup 240.000 evrov vredne telekomunikacijske opreme. Sporočili so, da je bil nakup zavoljo varčevalnih ukrepov odpovedan, ter da četudi bi bil šel skozi, ne bi zajemal opreme po imenu imsi catcher, ampak samo zelo zelo drago napravo za varnostno preverjanje prostorov, ki je precej bolj zmogljiva od navadnega imsi catcherja, saj po besedah predstavnika policije željena naprava podpira tudi posege v komunikacijo in ne samo spremljanja. Glede na nemalo serijo tako preteklih kot svežih izjav in dejstev si poglejmo nekaj podrobnosti.

IMSI catcher je, preprosto povedano, lažna prenosna bazna postaja GSM mobilne telefonije. Kot taka bi se...

34 komentarjev

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje

Slo-Tech - Štirideseti dan po objavi članka Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje smo od Draga Menegalije, predstavnika Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, dobili naslednje pojasnilo:

v povezavi z vašimi navedbami vam pojasnjujemo, da naprava, ki je v razpredelnici pod št. 181 oz. 113 ni Imsi catcher, temveč gre za sistem, ki ga policija potrebuje za izvajanje protiprislušne dejavnosti (izvajanja protiprislušnih pregledov prostorov in ukrepov za protiprislušno zaščito). S takšnim sistemom lahko nadzorujemo, ali se v pregledovanih prostorih nahajajo mobilne naprave, s katerimi je možno prisluškovati in snemati.

Pravne podlage za izvedbo protiprislušnih pregledov:
  • Protiprisluškovalni pregled opredeljuje Zakon o policiji kot del protiterorističnega pregleda, ki ga izvajajo osebe s policijskimi pooblastili, zaradi zagotavljanja splošne varnosti ljudi in premoženja v določenih prostorih, objektih, napravah, na določenih območjih in v prometu zaradi zagotavljanja varnosti...

49 komentarjev

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje

IMSI Catcher.

vir: spectrevision.net
Vlada Republike Slovenije - Kot smo slišali v primeru Balkanski bojevnik, naj bi slovenska policija osumljencu Tošiću in njegovim sodelavcem prisluškovala s pomočjo nadzorne opreme pri naših mobilnih operaterjih, a na podlagi nezakonito pridobljene odredbe preiskovalnega sodnika (lagali so mu). Tovrstne "elastične" interpretacije zakona o kazenskem postopku, storjene seveda v dobronamerni "delovni vnemi", pravzaprav niso nič novega. Že (vsaj) leta 1996, si je slovenska policija pri izvajanju prisluhov zaželela operativne pomoči s strani slovenske varnostno-obveščevalne službe SOVE. Na sodišče so nosili redaktirane prepise, odvetnikom obrambe pa odklanjali dostop do izvirnih posnetkov, rekoč, da je šlo "zaupne...

119 komentarjev

DNK profiliranje po ameriško

Dokazni standardi v slovenskem pravosodju. Številna ključna pooblastila, ki so bila sprva namenjena zgolj pregonu organiziranega in drugega "hudega" kriminala, so danes na voljo zoper vse državljane, na podlagi minimalnih pogojev.

Slo-Tech - V Sloveniji so policijska pooblastila za odvzem in hrambo DNK praktično neomejena, smo pisali prejšnji teden. Tega v prihajajoči noveli Zakona o kazenskem postopku (ZKP-L) oz. novem Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPP) vlada ne misli spreminjati, čeprav Informacijski pooblaščenec, Vrhovno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice menijo, da bi bile spremembe nujne.

Obenem vlada oziroma Ministrstvo za notranje zadeve menita, da potrebujejo kvečjemu še več pooblastil. To zelo radi utemeljujejo s širokimi pooblastili organov pregona v tujini. Takšno stališče so v začetku...

217 komentarjev

Meje zbiranja bioloških sledi

Center za forenzične preiskave na Vodovodni c. v Ljubljani, dom slovenskih forenzikov.

vir: Zurnal24
Slo-Tech - Veliko smo že rekli o obsežnem zbiranju in rabi digitalnih sledi (telefončkarji, internetarji, taki ljudje), zdaj pa še malo o bioloških sledeh, to je teh, ki jih tudi brez telefona v žepu vedno nosimo s sabo.

O tem smo nazadnje pisali julija, v novici o sveži noveli zakona o kazenskem postopku, ZKP-L. Takrat smo ob branju predloga Ministrstva za pravosodje in javno upravo izrazili pomisleke nad več vprašljivimi "administrativnimi poenostavitvami" v škodo osumljenca, predvsem pa negodovali nad kvečjemu površinsko omejitvijo policijskega pooblastila za odvzem brisa ustne sluznice, iz katerega se potem izdela DNK profil (2. in 3. odst. 149. čl. veljavnega ZKP; v povezavi s členi 60 - 64. ZPol). Po trenutno veljavni...

146 komentarjev