»

HSMC insolventen

Načrt, ki se ni posrečil.

Slo-Tech - Kitajsko podjetje Hongxin Semiconductor Manufacturing Company (HSMC), ki je veljalo za enega tamkajšnjih konkurentov tajvanskega TSMC-ja, je tik pred propadom. Kot pišeta South China Morning Post in EE Times, je podjetje plačilno nesposobno. Že bivši izvršni direktor Chiang Shang-yi je dejal, da ga je presenetilo, da je investitorjem zmanjkalo denarja, a da je konec in da se vrača v Kalifornijo. Pred tem je že delal kot direktor razvoja v TSMC-ju, leta 2019 pa je prevzel HSMC, kar je bila prava mora, je še dejal.

HSMC je imel grandiozne načrte. Še lani so govorili o 20 milijard dolarjev vrednem obratu, prihodnje leto pa bi morali začeti razvijati proizvodnjo v 7-nm tehnologiji. S tem bi prehiteli SMIC in Hua Hong, ki sta na Kitajskem trenutno največji livarni za čipe. A ko je zmanjkalo denarja, je bilo tudi plesa konec. Podjetje je sedaj pod upravo lokalnih oblasti v Hubeju, Chiang pa je podjetje zapustil junija, ko je postalo jasno, da tako ne bo več šlo.

Ali bodo oblasti HSMC...

16 komentarjev

Samsung za Apple že začel proizvajati A9

Slo-Tech - Medtem ko sta iPhone 6 in iPhone 6 Plus s procesorskim čipom A8 še vedno velik hit, je Samsung že začel proizvajati njegovega naslednika A9; za zdaj gre za preizkusne primerke.

Proizvodni proces se še vedno manjša, pa čeprav se približujemo skrajnim fizikalnim mejam miniaturizacije. A7 je bil zgrajen v 28 nm, A8 v 20 nm, medtem ko bo A9 v 14 nm FinFET. Gre torej za primitivne, a vendarle prve korake v svet 3D-čipov. Samsung ima trenutno dve tovarni, v katerih lahko proizvaja v tem postopku: v Austinu v ZDA in v Giheungu v Južni Koreji. Čipe A9 za zdaj izdelujejo le v Austinu, kar je bila bojda Applova zahteva, saj bodo imeli tako čipi naziv Made in USA. V tovarno so vložili skoraj štiri milijarde dolarjev, da so jo pripravili na novo tehnologijo.

Zgodovina se...

14 komentarjev

TSMC naj bi tri leta izdeloval čipe za Apple

DigiTimes - Apple in tajvanski TSMC sta podpisala pogodbo, da bo TSMC naslednja tri leta izdeloval čipe za Applove naprave, s čimer Apple zmanjšuje svojo odvisnost od Samsunga, s katerim imata sladkokisel odnos. DigiTimes, ki je prvi objavil novico o TSMC-jevi pogodbi z Applom, je sicer v preteklosti že objavil neuradne podatke, ki so se izkazali za zgrešene - pa tudi sicer so bile glede Applovih proizvodnih partnerjev že številne dezinformacije, a to pot isto poročajo tudi velike novinarske hiše. Uradne potrditve sicer še ni iz nobenega podjetja.

TSMC bo s svojimi podizvajalci (Global UniChip) začel preizkusno proizvodnjo procesorjev A8 že prihodnji mesec. Do decembra naj bi proizvodnja dosegla ravni, ki so primerne za masovno prodajo. Čipi bodo sprva grajeni v 20 nm proizvodnem procesu, prihodnje leto pa bodo prešli na 16 in 10 nm tehnologijo. Proizvodne kapacitete bodo do leta 2014...

1 komentar

Apple potrebuje novega ponudnika flash pomnilnika

Apple je v lanskem 4. četrtletju pokupil skoraj četrtino vse proizvodnje NAND pomnilnika.

vir: CNN
EETimes - EE Times postulira o še eni težavi, ki jo bo moral Apple rešiti po trganju svojega poslovnega odnosa s Samsungom: najti nov vir NAND Flash pomnilnika za svoje mobilne naprave. Na trgu naj bi po lanskih presežkih namreč vladalo pomanjkanje, obenem pa je največji proizvajalec prav Samsung.

Sodeč po podatkih analitske hiše IHS iSuppli je tako Samsung lani dobavil 38 % vsega Flasha, sledijo pa mu Toshiba (28 %), Micron (14 %, več kot pol tega na rovaš lanskega prevzema obubožane Elpide), SK...

40 komentarjev

TSMC se pripravlja na proizvodnjo procesorjev za Apple

Slashgear - Apple in Samsung imata čuden grenko-sladki odnos, ki na eni strani sestoji iz obsežnega sodelovanja, ko Samsung za Apple proizvaja vrsto strojne opreme (procesorje, LCD-panele itd.), ter na drugi strani iz nešteto patentnih tožb. Apple je že večkrat dal vedeti, da iščejo alternative oziroma da želijo zmanjšati svojo odvisnost od Samsunga, čeprav korenitejših sprememb doslej še ni bilo.

Zadnja v vrsti novic je TSMC-jeva najava, da bodo začeli proizvajati prve primerke Applovega čipa A6X, ki ga najdemo v najnovejših ipadih. Omenjeni čip v 32 nm-tehnologiji trenutno proizvaja Samsung, TSMC pa bo isti čip proizvajal v 28 nm. S tem bo čip manj potraten, Apple pa naj bi ga predstavil v iPadu 5 in iPadu mini 2. Pričakujemo ju že sredi tega leta.

Apple se je okoli...

24 komentarjev

Samsung ne bo več proizvajal LCD-panelov za Apple

Korea Times - Čeprav sta Apple in Samsung konkurenta na trgu pametnih telefonov in tabličnih računalnikov ter zapletena v množico postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, sta imeli podjetji doslej tudi plodno sodelovanje. Samsung je namreč eden Applovih največjih dobaviteljev, saj dobavlja LCD-panele za uporabo v jabolčnih napravah. Nič več.

Korea Times namreč poroča, da bo Samsung z letom 2013 odpovedal pogodbo, ki jo ima z Applom. Glavni vzrok za odpoved so težave v verigi dobaviteljev in finance, saj Samsung Applu ne more več dobavljati LCD-panelov tako poceni, kot Apple to pričakuje. Z drugimi besedami, Samsung s prodajo Applu zasluži premalo, da bi se mu to splačalo. Koliko je odločitev finančna koliko...

40 komentarjev

ITC: Apple ne krši Samsungovih patentov

Reuters - Apple je dosegel še eno zmago proti konkurentu Samsungu, saj je ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) v petek v preliminarni odločitvi razsodila (PDF), da Applovi izdelki (iPod touch, iPhone, iPad) ne kršijo Samsungovih patentov. Postopek je sredi lanskega avgusta sprožil Samsung, ki je želel doseči prepoved prodaje omenjenih izdelkov v ZDA zaradi domnevnih kršitev patentov, ki se nanašajo na tehnologijo 3G. Končno odločitev sicer pričakujemo januarja prihodnje leto, a preliminarne odločitve ITC na področju patentne zakonodaje so se doslej še vedno ujemale s končnimi.

Samsung sicer vsaj v izjavah ne kaže pretirane zaskrbljenosti. Poudarili so, da je treba počakati na končno odločitev...

39 komentarjev

Korejsko sodišče Apple in Samsung poslalo v kot

BBC - Seulsko sodišče je v primeru Apple proti Samsungu, v katerem sta obe podjetji drug drugega obtoževali kršitev patentov v izdelkih, sprejelo salomonsko rešitev. Kriva sta oba, saj sta oba kršila vsaj en patent v lasti konkurenta, zato morata oba plačati globo. Hkrati je prepovedalo uvoz (za Apple) in prodajo (za oba) nekaterih popularnih izdelkov v Južni Koreji.

Sodišče v južnokorejski prestolnici je razsodilo, da je Apple kršil dva Samsungova patenta, ki se nanašata na brezžično povezovanje. Zaradi tega mora Apple Samsungu plačati 40 milijonov vonov (28.000 evrov), prav tako pa ga je doletela prepoved prodaje starejših izdelkov iPhone 3GS, iPhone 4, iPad in iPad2. Prepoved za iPhone 4S ne velja.

Nič kaj zglednejše pa ni bilo Samsungovo ravnanje. Sodišče je...

8 komentarjev

To pot Apple toži - univerza

vir: Reuters
Reuters - Pogosto pišemo, da Apple ali kakšen drugi tehnološki gigant zaradi domnevnih kršitev patentov toži drugega giganta ali kakšno manjše podjetje. Redkeje poročamo o tožbah manjših podjetij zoper gigante, saj si ta težko privoščijo ogromne sodne stroške. Še redkeje pa tožbo zoper Apple vloži kakšna univerza. Na Tajvanu je tamkajšnja univerza ocenila, da Applova asistentka za prepoznavo govora Siri krši njihove patente, zato so vložili tožbo na ameriškem sodišču.

Nacionalna univerza Čeng Kung iz Tajnana na Tajvanu je na sodišču v Teksasu vložila tožbo zoper Apple. V njej podjetju očitajo kršitev dveh patentov - enega iz leta 2007 in drugega iz leta 2010 - ki se nanašata na prepoznavo govora. Univerza trdi, da Applova...

28 komentarjev

Se Apple povezuje s TSMC-jem?

Sistemski čip A5 - dvojedrni ARM, izdelan pri Samsungu

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Apple je do sedaj izdelal že dva lastna procesorja, osnovana na arhitekturi ARM. Prvi je bil Apple A4, enojedrnik z delovno frekvenco centralnega procesorja 1 GHz, ki ga najdemo v iPhone 4 in v prvem iPadu, medtem ko se naslednik, Apple A5, nahaja v drugi generaciji iPada. Tudi ta deluje pri frekvenci 1 GHz, a je za razliko od A4 dvojedrnik ter ima obenem vgrajen izboljšan grafični čip. Oba sistema-na-čipu izdeluje Samsung, ki za Applove naprave izdeluje tudi nekatere druge komponente, npr. bliskovni in delovni pomnilnik ter zaslone LCD. A z novo generacijo, s sistemskim čipom Apple A6 (ime seveda še ni potrjeno), Samsung morda ne bo več Applov izdelovalni partner.

Proizvodnja prvih testnih primerkov čipov A6 naj bi se že začela pri...

28 komentarjev