»

GNU 40 let pozneje

Slo-Tech - Ta teden smo praznovali 40-letnico odprtokodnega GNU (GNU's Not Unix!), ki ga je 27. septembra 1983 začel Richard Stallman. Tedaj je Stallman, ki je delal v laboratoriju za umetno inteligenco na MIT-u, najavil razvoj odprtokodnega operacijskega sistema, ki bo podoben Unixu, zato ga je poimenoval GNU. To je bil prvi operacijski sistem, ki je bil zamišljen posebej z mislijo na uporabniško svobodo. Iz projekta je nastalo veliko gibanje, ki tudi štiri desetletja pozneje ostaja privrženo istim idealom. Operacijski sistem GNU Hurd sicer ni bil nikoli dokončan, a ideja živi zlasti v Linuxovem jedru.

Direktorica FSF (Free Software Foundation) Zoë Kooyman, ki podpira razvoj GNU-ja, je dejala, da se je ideja odprte programske opreme, ki jo nadzorujejo uporabniki in ne obratno, začela prav z GNU. GNU System ni le najpogostejši operacijski sistem, ki ga sestavlja brezplačna programska oprema, temveč filozofija, ki je vodila razvoj odprte kode v vseh teh letih. Stallman je populariziral idejo...

6 komentarjev

Odstopil je Richard Stallman, guru prostega programja

Richard Stallman

vir: Wikipedia
TechCrunch - Richard Stallman, iniciator razvoja GNU leta 1983 in človek, ki je praktično vse svoje javne nastope posvetil razvoju in promociji brezplačne programske opreme, je odstopil kot predsednik in član uprave Free Software Foundation (to je sam ustanovil leta 1985) in s svoje pozicije v laboratoriju CSAIL ( Computer Science and Artificial Intelligence), ki deluje v okviru MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Odstop je posledica številnih javnih pozivov, ki to so...

102 komentarja

Ubuntu na mobitelih kmalu na voljo razvijalcem

Ubuntu na Galaxy Nexusih

vir: TechCrunch
TechCrunch - V začetku januarja so pri Canonicalu objavili, da nameravajo pripraviti mobilno različico svoje Linux distribucije Ubuntu. Prvi mobilni telefoni z Ubuntujem so napovedani za konec letošnjega leta oz. za začetek prihodnjega leta. Ker pa je danes vsaka uspešna mobilna platforma odvisna od aplikacij zanjo (ter ker je svet poln radovednih hekerjev, ki preizkusijo še tako nestabilne različice programske opreme), bo Canonical prve testne različice mobilne distribucije ponudil na voljo nekoliko prej. Natančneje že prihodnji teden, 21. februarja. Namestiti jih bo mogoče na Samsungov Galaxy Nexus (ki je bil uporabljen kot demonstratorska naprava pred enim mesecem) ter nekoliko bolj svež LG-jev Nexus 4.

Testne različice bodo predstavljene v sklopu Mobile World...

10 komentarjev

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Ubuntova nakupovalna leča pošilja vaše iskalne poizvedbe, ter vašo lokacijo, na Amazonove strežnike.

vir: OMG! UBUNTU!
FSF - Pisali smo že o Canonicalovi nesrečni leči v zaganjalniku programov, ki vaše iskalne nize pošilja naprej Amazonu za poizvedbe v njihovi spletni trgovini. Mnogi so se takrat vpičili v to, da Ubuntu o leči uporabnika vnaprej ne vpraša niti ne obvesti (odstranitev je sicer možna z apt-get remove unity-lens-shopping), nedavno pa se je na njih spravil še Richard Stallman (RMS). V blog postu je Ubuntu označil za spyware -- za črno ovco med sicer odlično bero prostega programja, ki da ni pripravljena spoštovati uporabniške svobode, in jo namesto tega zajeda s poceni marketinškimi triki. RMS zato uporabnike GNU/Linuxa prosi, naj Ubunta več ne svetujejo novim/potencialnim uporabnikom, oz. naj jim ga za božjo voljo ne pomagajo namestiti.

59-letni

45 komentarjev

GNOMEbuntu prihaja ta oktober

Zanimiva dvojica :).

Ubuntu - Namizno okolje GNOME, svojčas eno od dveh velikih (skupaj s KDE), je zadnje čase v manjši eksistenčni krizi. V privzeti namestitvi ga že nekaj časa ni v priljubljenih distribucijah Ubuntu oziroma Mint; od nedavnega pa so leteli celo iz Debiana. Seveda ga je še vedno mogoče namestiti ročno, iz programskih skladišč, vendar to terja nekaj dodatnega dela in volje, predvsem pa znižuje število novopridobljenih uporabnikov (ki pač vzamejo tisto, kar jim ponudi distribucija ali prijatelj z GNU/Linux izkušnjami). Ekipa je pred kratkim razmišljala celo o svoji distribuciji, zdaj pa so očitno našli kompromis - posebno različico sistema Ubuntu, imenovano GNOMEbuntu.

Teh različic, oziroma derivatov, je več: Kubuntu (Ubuntu + KDE), Lubuntu (+ LXDE), Xubuntu (+ XFCE4), Edubuntu (za izobraževalne...

15 komentarjev

Debian preklopil z GNOME na XFCE

vir: The H
The H - GNOME že vse od predstavitve novega uporabniškega vmesnika GNOME Shell ni najbolje zapisan pri priljubljenih GNU/Linux distribucijah. Ubuntu jih je skenslal že leto prej, sicer bolj zaradi svoje Unity iniciative, Mint se je spravil delat kar dve predelavi - Cinnamon, ki naredi Shell bolj podoben staremu GNOME 2, ter Mate, ki je na sveže spisan GNOME 2 z "taboljšimi" elementi Shella. Prihajajoča različica Fedore, sicer tradicionalnega zaveznika GNOME, se že spogleduje z Mate. Zdaj so si zgleda premislili še pri Debianu, ki bo za svojo naslednjo stabilno različico, 7.0 Wheezy, po vsej verjetnosti preklopil na Xfce, ter zamenjal GDM za lightdm.

Joey Hess, član Debianove razvojne ekipe, je odločitev utemeljil predvsem s tem, da je XFCE...

109 komentarjev

Newell o odločitvi za podporo Linuxa

Gabe Newell.

vir: VentureBeat
VentureBeat - Valvov šef Gabe Newell (na sliki desno) je na nedavni igričarski konferenci Casual Connect povedal nekoliko več o nedavni odločitvi za aktivno podporo GNU/Linuxa kot platforme za igranje iger. Ključni razlog naj bi bila dvomljiva usoda prihajajočega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8, predvsem pa zaprtje ekosistema za nakup Windows aplikacij in iger, ki si ga Microsoft želi vzpostaviti s svojo aplikacijsko trgovino Windows Store.

Besede, ki jih je pri tem uporabil, so bile precej ostre: Osemko je označil za nič manj kot "katastrofo za vse udeležence na PC trgu" in napovedal "izstop več ključnih dobaviteljev (OEM-ov) z trga". To sicer še ni gotovo, pravi, vendar bi radi bili...

111 komentarjev

Google o Ubuntu

Googlov Thomas Bushnell.

vir: Ubuntu Vibes
Ubuntu Vibes - Letošni Ubuntu developer summit se je zaključil ta petek, ko smo tudi imeli priložnost slišati, kaj o tem GNU/Linux operacijskem sistemu menijo pri Googlu.

Razvijalec Thomas Bushnell, sicer nekdanji vodja projekta za alternativno jedro GNU Hurd, ter package maintainer za Debian, je povedal, da je Ubuntu v Mountain Viewu odlično sprejet. Sicer uporabljajo svojo različico, imenovano Goobuntu, ki je pripravijo iz vsake različice z dolgoročno podporo (po novem 5 let, nov LTS pa pride na vsaki dve leti). Med uporabniki so predvsem razvijalci, pa ne samo oni, tudi številni vodje projektov, prevajalci in drugi kadri brez širšega poznavanja *NIX okolij. Predvsem jih navdušuje, da sistem v privzeti obliki deluje na kar najširšem mnoštvu strojne opreme.

Nad 12.04ko,

3 komentarji

Novosti v prihajajočem Ubuntu 12.04

Luskavec je med 30 in 100 cm velik strunar, ki živi v toplih predelih Afrike in Azije. Odlikuje ga značilni oklep iz lusk, ob nevarnosti pa se lahko zvije v kepo, podobno kot ježi. Aktiven je ponoči, ko vohlja predvsem za termiti. Njihova gnezda odpre z močnimi kremlji na prednjih tacah, nakar jih izvleče z dolgim in lepljivim jezikom. Zob namreč nima.

vir: Google
Phoronix - Naslednjo pomlad izide Ubuntu 12.04 Precise Pangolin ("natančni luskavec"), ki bo kot LTS (long-term support) različica z nami kar pet let, tokrat tudi za desktop okolja. Prinaša številne pomembne in hkrati kontroverzne novosti, zato ji je vredno posvetiti nekaj besed.

Prvič, namestitvena slika operacijskega sistema bo tokrat velika vsaj 750MB, kar več ne bo mogoče stlačiti na CD nosilce. Ubuntu bomo zato nameščali z DVD-jev ali še raje USB ploščic, oziroma kot nadgradnjo s prejšnje različice.

Privzeta različica bo 64-bitna, še vedno pa...

93 komentarjev