» »

Izšel GNOME 3.0

Izšel GNOME 3.0

Ars Technica - Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega namizja GNOME, ki je največja konkurenca KDE v Linuxu. Zadnja velika izdaja je stara že devet let, ko je izšel GNOME 2.0, od tedaj pa so redno izhajale podverzije, nazadnje 2.32 lanskega septembra. Zato ni presenetljivo, da najdemo v trojki vrsto izboljšav, novosti in popravkov.

Takoj na začetku ugledamo prenovljeno uporabniško lupino, ki jo je GNOME poizkušal uvesti že precej časa. Leta 2005 se je pojavil Topaz, to je bilo kodno ime za nov videz, ki pa se ni prijel. Vse do leta 2008 se ni zgodilo nič, nato pa se je kolesje razvoja pričelo počasi vrteti. Začel se je projekt GNOME Shell, ki je kasneje postal del uradnega GNOME 3.0 in vrhunec dosegel v novi grafiki pravkar izdane verzije. Pri tem je treba opozoriti, da zanjo potrebujemo strojno pospešeno grafiko, v nasprotnem primeru bo videz ostal star.

Nova lupina je grajena minimalistično in pregledno, saj ji manjka precej gumbov, okrasov, oken in podobnega, kar je bilo prej na zaslonu. Tak primer sta gumba Minimiraj in Maksimiraj, ki sta izginila iz naslovne vrstice. Tudi v nastavitvah namizja je precej manj navlake, saj so jih cel kup pospravili v eno aplikacijo po vzoru Mac OS X. Poleg tega je precej omejeno nastavljanje namizja, saj ni mogoče spreminjati tem, ohranjevalnika zaslona in pisave. Pričakovati seveda je, da se bodo z nadaljnjimi verzijami GNOME vrnile.

Prenos je že mogoč z domače strani.

28 komentarjev

opeter ::

Torej, dobili smo Alpha verzijo izdelka oz. bodo sedaj delali po vzoru Apple-a, ko bo vsaka nova funkcija predstavljena kot "the most amazing magical thing".

KDE in XFCE, here I come!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Maystr ::

Ma to je isto kot bi ti dal avto sam bi rekli ja sedeža in ogledal se pa ne da nastalj. Pol se pa folk čudi zakaj noben noče uporabljat linuxa. Sam uporabljam Ubuntu (na švohnejšem prenosniku) in najprej preberem da je novi Ubuntu z namizjem unity totalno hroščat zdaj pa še gnome 3. In kaj naj potem gor naložim.

pirlo ::

Maystr je izjavil:

Ma to je isto kot bi ti dal avto sam bi rekli ja sedeža in ogledal se pa ne da nastalj. Pol se pa folk čudi zakaj noben noče uporabljat linuxa. Sam uporabljam Ubuntu (na švohnejšem prenosniku) in najprej preberem da je novi Ubuntu z namizjem unity totalno hroščat zdaj pa še gnome 3. In kaj naj potem gor naložim.

Pustiš staro verzijo, če ti dela ok ;)

dux ::

@Maystr: Meni na netbooku Unity v 11.04 dela opazno hitreje v primerjavi z Unity v 10.10.

Edino win+a je še malo počasen.
Glede hroščatosti. Mislim, da se to nanaša predvsem na gonilnike oz. slabo podporo tam. Na integrirani itelovi grafiki (netbook) se kar se stabilnosti tiče obnese odlično. Uporabljam ga vsak dan in se mi ni sesul že vsaj 2 tedna (kakšen mesec nazaj pa so bile še težave).

Verjamem pa, da ima kakšen lastnik catalysta težave in da se je treba na vmesnik najprej navaditi.
Upanje je v nasih odlocitvah

opeter ::

Tako je. Trenutno se enostavno ne splača zamenjat stari Gnome 2.x s tem novim skopucalom.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kriko1 ::

Si ga bom namestil pa da vidim če se znajdem.

KaRkY ::

kot je rekel opeter KDE here i come:)
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

Lion29 ::

jaz pa ko sem videl posnetek mi je skoraj celjust odpadla...zgleda kul...
to seveda iz oci neodvisnega opazovalca, ki je imel enkrat namescen ubuntu 9 - 1 mesec (za neresno delo) :D
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

PARTyZAN ::

Očitno je pri Gnomu še vedno redna praksa, da funkcije/nastavljivost izginja z vsako novejšo verzijo ;)

RedZo ::

Dosti bolje opravljeno kot pri izdaji KDE 4.

driver_x ::

Kaj jamrate, saj GNOME 2.x ni zardi tega nič slabši. Iz videa je razvidno, da so šli v pravo smer. KDE 4 tudi ni imel že od začetka vsega notri. Vsekakor bom spet vsaj preizkusil Gnome, ki ga ne uporabljam od izida KDE 4.

Quikee ::

Teme in pisave je mogoče nastavljati s pomočjo gnome-tweak orodja (čeprav ne najbolj elegantno). Prav tako gumbe za minimiziranje in maksimiziranje.
Problem s temami je, ker so predstavli nov format za definiranje tem, ki temelji na css in zaradi tega še ni orodja za menjavo.

Meni je gnome shell všeč in ga uporabljam že kak teden. Vmesnik se mi zdi dosti boljši kot klasični Gnome 2 in tudi boljši kot Unity.

Matsti ::

Zgleda da so se dizajnerji močno trudili na tem, da ustvarijo namizje, ki bo le - drugačno.

_Dormage_ ::

Ne dela ravno lepo na ubuntu :(

hamax ::

Je kdo ze kaj testiral to na dveh ekranih? Ker unity zaenkrat sploh ne dela(na prenosniku dela super, na 2x24 je pa grozno), tole mi pa tudi ne deluje najbolj prakticno.
Verjetno bom se nekaj casa na gnome 2 ali pa bom izkoristil to priloznost za izlet na kde :)

win64 ::

Zelo lepo in uporabno namizje, je pa veliko novega za se naučit. Do zdaj sem pa našel samo dva majhna hrošča

r0ker ::

vidim novico "GNOME 3 IS HERE!!" in si mislim "wow smo že leta 2011 in sem prepričan, da je vredno ogleda in preizkusa"..in potem tole: "...saj ni mogoče spreminjati tem, ohranjevalnika zaslona in pisave..." in ostali komentarji tistih, ki so že testirali.......................
OK, bomo pa počakali še 15 let, ker konkurenca ni ravno kaj boljša :rolleyes:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r0ker ()

opeter ::

r0ker, saj imaš alterative: KDE, XFCE, LXDE, stari Gnome 2.x ... pa še cel kup drugih.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Icematxyz ::

GNOME 3 prinaša nove tehnologije pod pokrovom, novo lupino, "fallback mode", razširitve... Vsekakor torej dobro osnovo za prihodnost.

Primer glede razširitev za GNOME Shell:

Well, you'll be glad to know that GNOME Shell supports extensions and a pack has already been released, covering these as well as some other features that you may want in GNOME Shell.


Katere razširitve za GNOME Shell so že na voljo:

Additional Functionality For GNOME Shell (Dock Task-Switcher, Windows Navigator, User Theme, Etc.)


WebUpd8

cholt45 ::

Kdo od vas ki pljuvate ga je dejansko poizkusil?
A se ga splača probat ali raje počakam par mesecev da ga pokrpajo?
Sicer pa je bilo z kde4 enako, nekaj je delalo nekaj sploh ne.

Icematxyz ::

Poleg tega je precej omejeno nastavljanje namizja, saj ni mogoče spreminjati tem, ohranjevalnika zaslona in pisave. Pričakovati seveda je, da se bodo z nadaljnjimi verzijami GNOME vrnile.


Verjetno bo se kaj takšnega uporabljalo za te zadeve. Se pravi za spreminjanje teh nastavitev s pomočjo GUI.

GNOME TT



GNOME TT

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

gzibret ::

Za vse, ki ne veste, o čem teče debata... Debata teče o novi različici odprtokodnega namizja GNOME, kot je to zapisano v 1. stavku novice (se nanaša na brisane poste).
Vse je za neki dobr!

dux ::

@cholt45: Če nisi prepričan, ga lahko preizkusiš na živem CD-ju /USB ključku.
Upanje je v nasih odlocitvah

desperados ::

Hvala bogu, da imam malce švohnejš računalnik, da mam fallback kr po difoltu... no ja zaenkrat ostajamo kr na lxde:) ali pa starem gnome...
Res je, da sem to trojko stestiral le z suse studio verzijo,... se bom pa poglobil v to čez kakih 8 mesecev... ko na dan prikuka nov opensuse. Do takrat upam do kakega napredka pri lxde, podobno kot pri zadnji verziji xfce...

No pustimo jim malce svobode, saj je tudi kde bil od verzije 4 pa do 4.5 skorajda neuporaben sedaj pa se že da marskiaj narediti. Njihov problem je sedaj v tem, da kr naenkrat zgubljajo ogromen delež uporabnikov, mogoče tudi razvijalcev, saj ubuntu uporabniki ne bodo šli iz unity na gnome3.

Bistri007 ::

Veliko, ki jih pozna in uporablja GNOME ne ve, da je to angleška beseda za škrata.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

driver_x ::

Sem še sam preizkusil novi Gnome. Všeč mi je minimalističen dizajn. Drugače pa prinaša čisto spremenjeno filozofijo dela z namizjem, kar je po svoje dobro. V tem gre še korak dlje, kakor je šel KDE z verzijo 4. Tako KDE 3.X, kakor tudi Gnome 2.x sta bila osnovana na precej podobni filozofiji, kot smo jo vajeni iz Windowsov. Nekaterim bo nov pristop všeč, drugim pač ne, ampak izbire imamo zadosti. Mene je na prvi pogled Gnome prepričal do te mere, da ga bom ob naslednji nadgradnji na OpenSuSE 11.4 namestil poleg KDE-ja (ki ga uporabljam od 4.1, prej sem bil na Gnome) in poizkusil kak dan delati z njim, da vidim, kako se obnese v praksi. Na preklapljanje med aplikacijami sem se kar hitro navadil, motilo me je le preklapljanje med namizji, saj sem moral z miško najprej zapeljati v zgornji levi kot in nato na desnem robu izbirati namizja. Nisem se pa toliko poglabljal, da bi ugotovil, če za to obstaja kak preprostejši način. Tudi meni z aplikacijami, ki se razprostre če (skoraj) cel zaslon mogoče ni tako slaba ideja, saj običajno med brskanjem po tem meniju ne gledam v ostala okna. Le ikone bi bile lahko malo manjše (nisem preverjal, če se da to kje nastaviti). Hitrost delovanja je bila tudi zadovolijiva na Q6600 in najcenejši NVidia grafični kartici.

Stipex ::

Preizkusil zadevo. Ne vem ali se naj smejem ali jočem. Korak nazaj v praktično vsem.
Očitno se ne morejo znebiti svoje bolezni odstranjevanja featurjev. Upam da KDE izpili svoje namizje, drugače se (glede na unity in gnome3) desktop linuxu slabo piše.

71GA ::

meni je najboljše namizje CLI .)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 11.10 nared (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18433155 (24184) MrStein
»

Ubuntu 12.04 Beta je nared, Unity za vse (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10629766 (25043) MrStein
»

Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4914326 (10412) Icematxyz
»

Izšel Linux 3.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7725636 (22869) MrStein
»

Izšel GNOME 3.0

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
286673 (4543) 71GA

Več podobnih tem