»

Študija: vpliv nasilnih iger na agresijo izjemno šibek

Slo-Tech - Medtem ko smo se na nasilne vsebine na televiziji navadili in smo zadovoljni z opozorilom, da se mlajšim (samostojen) ogled odsvetuje, se glede računalniških iger z nasilno vsebino mnenja več kot dve desetletji po izidu slavnega Dooma še vedno krešejo. Opravili so že mnogo raziskav, enoznačnih zaključkov pa ni. Najnovejša longitudinalna študija kaže, da je med nasilnimi igrami in agresivnim vedenjem povezava, a zelo šibka, tako da je komajda statistično pomembna.

Nekatere raziskave v preteklosti so zaključile, da igranje nasilnih iger na prosocialno vedenje ne vplva. Druge raziskave so celo pokazale, da nasilne videoigre zmanjšujejo kriminal. Na Oxfordu so medtem pokazali, da je generator nasilnega vedenja pravzaprav slaba uporabniška...

25 komentarjev

Študija: igranje nasilnih iger ne vpliva na porast ali upad prosocialnega vedenja

Slo-Tech - Spet so na tnalu računalniške igre, za katere se raziskovalci še vedno ne morejo zediniti, kako pravzaprav vplivajo na družbo. Zadnja raziskava, ki so jo opravili na Univerzi George Mason v Virginiji v ZDA, je iskala vpliv nasilnih iger na prosocialno vedenje. Rezultati so pokazali, da ni mogoče reči, niti da ga zavirajo niti da ga krepijo. To kaže, da vzročna povezava med igranjem iger in vedenjem ni tako močna, kot bi nasprotniki iger radi prikazali.

Študij vpliva iger na vedenje je bilo že cel kup, njihovi rezultati pa so zelo mešani in včasih nasprotujoči. Ugotovili so, da naj bi nasilne videoigre zmanjševale kriminaliteto, da naj bi izboljševale predelavo informacijo itn. Raziskovalci pa so se v pričujočem testu oprli na rezultate študije iz leta 2010, v...

23 komentarjev

Zakoni iz internetnih zmenkov trajnejši od klasičnih

vir: PNAS
PNAS - V reviji PNAS so objavili izsledke zanimive raziskave, ki je proučevala usodo zakonov partnerjev, ki so se spoznali na spletu. Rezultati so zanimivi: v povprečju so taki zakoni trajnejši, ljudje v njih pa zadovoljnejši kakor v zakonih, ki so se začeli na tradicionalen način.

V študiji so zajeli skoraj dvajset tisoč Američanov, ki so se poročili med leti 2005-2012. Avtorji raziskave so kontaktirali skoraj pol milijona ljudi, izmed katerih se jih je odzvalo 200.000. Naposled so izbrali končni vzorec 19.131 ljudi. Še poročeni (takih je bilo 92 odstotkov) so morali izpolniti vprašalnik o svojem zakonu, medtem ko so ločeni (pet odstotkov) odgovarjali o preteklem zakonu.

Ugotovili so, da večina ljudi...

74 komentarjev

Povej mi, kateri brskalnik uporabljaš, pa te zaposlim

The Economist - Ne bi si mislili, da ima izbira brskalnika vpliv zaposljivost v verigi hitre prehrane, a bi se ušteli. Moderne tehnologije ponujajo velike množice podatkov, ki jih delodajalci, oglaševalci, raziskovalci in še kdo drug poizkušajo čim bolj prečesati svojimi algoritmi, da bi iz njih izluščili koristne informacije. Znane so raziskave o splošnih značilnostih populacije, ki jih pridobivajo z analizo sporočil na Twitterju - recimo nedavna raziskava o sreči in potovanjih ali predlanska raziskava bioritma. Wikipedija in forumi ponujajo informacije o uspešnosti oziroma priljubljenosti izdelkov med širokimi množicami. Gre pa tudi v drugo smer, torej na posameznika. Sedaj ugledni časnik The Economist ugotavlja, kako delodajalci pri...

28 komentarjev

V ZDA se pripravlja zakon o raziskavi povezave med nasilnimi igrami in agresijo

Rockefeller želi omejitev prodaje nasilnih iger.

Slo-Tech - Pravzaprav je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo v ZDA po petkovem pokolu na osnovni šoli v Connecticutu prst uperili v nasilne video in računalniške igre. Streljanje je tako pretreslo ameriško javnost, da je celo predsednik Obama začel previdno retoriko, da bo treba nekaj ukreniti v zvezi z razširjenostjo orožja v ZDA. Vsi vemo, kako občutljivi so Američani na drugi amandma, in resno razpravo o njegovi ukinitvi lahko sproži le resnično izredni dogodek. Bistveno manj pa so Američani navezani na igre z nasilno vsebino. V Senatu se je sedaj pojavil zakonski osnutek, ki hoče na tem področju napraviti red.

Demokratski senator Jay Rockefeller iz Zahodne Virginije je v razpravo vložil zakonski osnutek (bill), ki terja natančno analizo učinkov nasilnih iger na otroke. Če bo...

107 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA: za igre velja prvi amandma, dovoljena prodaja mladoletnim

Ars Technica - Ameriško vrhovno sodišče je potrdilo razsodbo sodišča nižje stopnje, da je kalifornijski zakon o omejevanju prodaje videoiger in računalniških iger z nasilno vsebino mladoletnim protiustaven. Kalifornija je namreč leta 2005 sprejela zakon o prepovedi prodaje iger, "za katere bi razumna oseba mogla domnevati, da se obračajo na odklonska ali morbidna zanimanja mladoletnih, da so v nasprotju z moralnimi normami okolice o tem, kaj je za mladoletne primerno, zaradi česar igra nima resne literarne, umetniške, politične ali izobraževalne vrednosti za mladoletne." Katere točno so te igre in kaj je nasilna vsebina, v zakonu ni bilo definirano.

Igre zanje so še vedno lahko kupili starši. Če pa bi prodajalce ujeli, da igre prodajajo otrokom samim, bi jim grozila kazen...

18 komentarjev

Videoigre z nasilno vsebino zmanjšujejo kriminal

BBC - Redno poslušamo znanstveno slabo utemeljene, a ušesu sila dopadljive očitke, da so videoigre in računalniške igre z nasilno vsebino sokrive za porast nasilja in kriminala. Presenetljivo pa stopnja kriminala v ZDA upada, kar pripisujejo več dejavnikom. Nekaj je klasičnih, na primer zmanjšanje odvisnosti od kokaina, povečana patruljna aktivnost policije ali odrast baby boomerjev, drugi so bolj špekulativni, kot sta manjša...

36 komentarjev

Kalifornija želi oglase na registrskih tablicah

Slo-Tech - Nekako smo morali navaditi na ogromne reklamne panoje, ki se bleščijo ob cestah, zato v Kaliforniji menijo, da je čas za naslednji korak pri oglaševanju v prometu. Trenutno namreč razpravljajo o zakonu, ki bi prezadolženi zvezni državi z 19 milijardami dolarjev dolga pomagal splezati na zeleno vejo. Uvesti želijo elektronske registrske tablice, ki bi med vožnjo prikazovale klasičen videz in pravo registrsko označbo, pri daljših postankih od štirih sekund pa večidel reklame, saj bi bila označba vidna le v majhnem kotu. Zainteresirani oglaševalci bi se pogovarjali neposredno z DMV-jem (angl. Department of Motor Vehicles).

Predlagatelj zakonskega osnutka demokratski senator Curren Price pravi, da bi bili v tem primeru prva država na svetu s tovrstno ureditvijo. Ključen podatek v predlogu...

47 komentarjev

Slovenskim otrokom in mladostnikom na spletu primanjkuje pozitivnih vsebin

V Sloveniji bo treba za popolnejšo primerljivost z drugimi državami počakati še na rezultate prihajajoče raziskave.

vir: Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani - V Sloveniji je osveščanju otrok o varni rabi interneta namenjene dovolj pozornosti, premalo pa je na spletu takšnih pozitivnih in varnih vsebin, ki bi otroke in mladostnike dejansko zanimale. To je pokazala raziskava, ki jo za Slovenijo vodi dr. Bojana Lobe iz Centra za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede, vodja projekta EU Kids Online pri nas.

Obsežna raziskava pod okriljem Evropske unije, ki sicer zajema 21 evropskih držav nam prinaša paleto zanimivih informacij. Za vse evropske države je tako značilno, da uporaba interneta pri otrocih in mladostnikih narašča z njihovo starostjo vse do sredine dvajsetih let, kjer doseže vrhunec. Čeprav velja prepričanje, da otroci več uporabljajo internet kot starši, rezultati kažejo, da to zares velja le za otroke in mladostnike od 12-17 let, mlajši od 11 let pa internet uporabljajo manj.
Glede na izsledke lahko online tveganja med otroki in mladostniki v...

26 komentarjev

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

BBC - Vprašanje, v kakšni meri nasilne igre vzpodbujajo nasilje, predvsem pri mladimi, je že nekaj časa snov raziskav sociologov in hvaležna tema za fanatične puriste določene države. Kljub temu jasnega odgovora še ni, smo mu pa verjetno vedno bližje.

Tokrat so tematiko obdelali pri BBC-ju, kjer so se posvetili predvsem vplivu nasilja na fiziologijo, ki uravnava delovanje človeka. Tako lahko podaljšano spremljanje nasilnih vsebin sicer spremeni izločanje stresnih mediatorjev, npr. glukokortikoidov, ki pa dolgoročno nimajo vpliva na dojemanje sveta.

Poleg tega so prišli do sklepa, da med nasilje v igrah in resničnem svetu manjka povezovalni element. To posredno potrujuje tudi dejstvo, da se na Japonskem, kjer je letno okoli 800 umorov, pojavlja bistveno več nasilnih iger kot v Združenih državah. Tam se samo New York "ponaša" z okoli 2500 umori letno. Še klik.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi Michael Moore. Bo statistika dala prav liberalnemu mišljenju?

34 komentarjev