» »

Raziskava zapisov s Twitterja: Na potovanjih smo srečnejši

Raziskava zapisov s Twitterja: Na potovanjih smo srečnejši

BBC - Z razvojem družbenih omrežij (Twitter, Facebook) se ustvarja tudi nova znanstvena disciplina, ki se za zdaj še na pol hudomušno imenuje twitterologija. Razmah uporabe Twitterja je namreč raziskovalcem ponudil sveti gral - ogromne količine kratkih povedi, ki razkrivajo precej osebnih informacij. Presenetljivo je, da so ljudje na Twitterju, dasi je ta v principu javen in niti najmanj anonimen, precej bolj iskreni kakor v anketnih vprašalnikih, četudi so ti anonimni. Ker so sporočila na Twitterju opremljena vsaj še s časovnim žigom, mnogokrat pa tudi z GPS-lokacijo pošiljatelja, je mogoče iz njih izluščiti marsikaj. Recimo to, kdaj smo najsrečnejši.

Pred poldrugim letom smo pisali o prvi tovrstni raziskavi, ko so na Univerzi Cornell analizirali pol milijarde zapisov na Twitterju in ugotovili, da so ljudje najsrečnejši zjutraj, potem pa čez dan njihovo razpoloženje upada. Raziskava je bila tedaj spričo svoje revolucionarne metodologije objavljena kar v Science. Sedaj imamo pred seboj rezultate nove podobne raziskave, ki je z analizo zapisov na Twitterju ugotavljala, kje so ljudje najsrečnejši. Odgovor je zanimiv - čim dlje od doma.

Znanstveniki z Univerze v Vermontu so pogledali, kako je oddaljenost od doma korelirana s srečo. To ni tako trivialno početje, zato so morali izdelati metodologijo, kako ovrednotiti srečo in kako ugotoviti, kje kdo živi. Srečo so merili s hedonometrom, ki je že precej uveljavljen pristop v tovrstnih raziskava. Posamezne besede imajo namreč pozitivni (novo, odlično, kava, kosilo ...), druge pa negativni naboj (ne, ne maram, dolgočasen, preklet ...), kar omogoča izračun indeksa sreče za vsak stavek na Twitterj. Analizirali so štiri milijarde zapisov in izmed teh jih je bil približno odstotek opremljenih z GPS-koordinatami. Sedaj so morali ugotoviti še, kje so ti ljudje doma, kar ni težko. Ljudje se največ zadržujemo in se najpogosteje vračamo domov in v službo, tako da je od tam tudi poslanih največ zapisov na Twitter. Iz teh podatkov so na vzorcu 37 milijonov zapisov opazovali korelacijo med oddaljenostjo od doma in razpoloženjem.

Zanimivo je, da se na kratke razdalje (recimo do nekaj kilometrov, kar je običajno oddaljenost delovnega mesta) razpoloženje z oddaljenostjo slabša. Potem pa se trend obrne in dejansko čim dlje, kot smo od doma, tem srečnejši smo. Zdi se torej, da so raziskovalci odkrili toplo vodo. Najbolj nesrečni smo v službi, zelo dobre volje pa smo na počitnicah. Še več, odkrili so tudi, da so ljudje, ki so večkrat na potovanju, srečnejši. To gre lahko seveda pripisati tudi njihovemu višjemu ekonomskemu položaju.

A to ni vsa zgodba. Raziskava si zasluži pozornost zato, ker dokazuje, da nove tehnologije dajejo nove podatke in omogočajo analize, ki pred tem niso bile mogoče na tak način. In to je glavna povedna vrednost teh izsledkov. Čeprav moramo rezultate tolmačiti z zrnom soli, saj nikakor ni nujno, da so pozitivni zapisi na Twitterju vedno odraz sreče. A v povprečju pa verjetno so. Tudi reprezentativnost vzorca je lahko predmet debate, saj je Twitter priljubljen pri določeni starostni populaciji, medtem ko ga starejši ljudje precej manj uporabljajo.

13 komentarjev

Rias Gremory ::

Data mining ftw.

Torej bodo kmalu pacienti z depresijo hodili na luno? :P
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Glugy ::

No zdej dobesedno dejstvo da si srečnejši na potovanjih že "ptički" čivkajo na veji ...oziroma v čivkalnici. :)

digitalcek ::

Presenetljivo je, da so ljudje na Twitterju, dasi je ta v principu javen in niti najmanj anonimen, precej bolj iskreni kakor v anketnih vprašalnikih, četudi so ti anonimni.

Ljudje so v veliki meri ekshibicionisti. In ker se mnogi tega ne zavedajo in niso sposobni tega kontrolirat in se velikokrat vprašat, ali je nekaj osebnega (misel, mnenje, fotografija) za v javnost.

Kot da sedaj na debelo in 130 na uro kompenziramo dve tisočletji brez spleta, brez možnosti obelodanjanja svojih (ne tako redko zblojenih) misli in pogledov več kot trem ali petim ljudem.

Sicer pa (po meni): čudoviti časi. Vsakdo lahko (na spletu) nekaj sporoča, lobira, utruja, prikazuje, žali druge. Skratka: nekaj čivka.

Blogi so šli v glavnem na smetišče zgodovine, FB bo šel v nekaj letih, čivkanje pa bo seveda doživelo enako usodo. Je pa tweet za večino idealen. Kajti velika večina ljudi ni sposobna formulirati kaj več kot 140 znakov (dva stavka). Dvajset stavkov je za take NEREŠLJIV problem...

In beseda tweet je dejansko zelo zelo prikladna. Kajti na spletu gre pravzaprav za ogromno kmečko dvorišče, kjer miljoni piščancev (pa tudi ostarelih petelinov, da ne bo zamere) čivkajo eden čez drugega...
In le zelo redko eden čivka nekako drugače, čivka zanimivo in na svoj način, da mu ostali prisluhnejo.

In ker govorimo o analizah: ljudje so čedalje bolj zblojeni. In se čedalje bolj čudno obnašajo. Lahko pa o tem povprašate starejše, ker sploh nisem edini, ki to opaža.

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Čeprav moramo rezultate tolmačiti z zrnom soli, saj nikakor ni nujno, da so pozitivni zapisi na Twitterju vedno odraz sreče. A v povprečju pa verjetno so.
A ni bil nekaj casa nazaj tukaj clanek, da ljudje na druzabnih omrezjih vedno pretiravajo in na koncu izpadejo kot manicni depresivnezi?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jst ::

>Lahko pa o tem povprašate starejše

Ja, ja, že nekaj tisočletij imamo pisano besedo, kako mlajše generacije drvijo v prepad... :/
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Glugy ::

Glej propad med mlajšimi generacijami pa starejšimi je vedno bil. Treba je pač spoštovat vrednote eden do drugega. Če so ljudje bolj samosvoji to še ni nič narobe samo po sebi. Problem pa je če so s tem povezane tudi druge težave kot je npr depresija, osamelost, nejevolja do življenja, ali agresivnost, zaničevanje, nespoštovanje drugačnih.

antonija ::

Glej prEpad med mlajšimi generacijami pa starejšimi je vedno bil.
Fixd.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

black ice ::

digitalcek je izjavil:

Kajti na spletu gre pravzaprav za ogromno kmečko dvorišče, kjer miljoni predvsem ostarelih petelinov čivkajo eden čez drugega...

Ja, prav imaš.

svenica ::

digitalcek je izjavil:


In ker govorimo o analizah: ljudje so čedalje bolj zblojeni. In se čedalje bolj čudno obnašajo. Lahko pa o tem povprašate starejše, ker sploh nisem edini, ki to opaža.


Ljudje niso nič bolj zblojeni, starejši ste pač neprilagojeni, čas teče prehitro in večina vas ga ni sposobna dohajat, tako v tehnologiji kot v miselnosti. Znanje je na voljo povsod, mladi so vse bolj ostrih umov, določeni stari prdci pa so (ste?) dejansko postali povsem nerelevantni. Posledično se v tem času počutite ogrožene in se zatekate nazaj k vaši 'varni' in predvsem hudo nazadnjaški miselnosti.
"Every man takes the limits of his own field of vision
for the limits of the world." - A. Schopenhauer

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svenica ()

Tr0n ::

Ne bi ravno rekel "srečnejši", je pa fajn malce zamenjat okolje za krajse obdobje, da uides monotonosti vsakdanjika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

antonija ::

Znanje je na voljo povsod, mladi so vse bolj ostrih umov
Tole je pa podobna neumnost kot "mladina se ne zna obnasat. we are all doomed!!".

Mladi so glupi in zaletavi enako kot so bili vedno. Prevec navduseni so za vsako glupo malenkost, prehitro sprejemajo odlocitve, tako kot so jih vedno. Pa ne vem zakaj bi to bilo narobe, kdaj hudica pa bos neumen in zaletav ce ne takrat ko si mlad?

Starejsi so pa povecini pouceni (!= pametni) in zadrzani, kot so bili vedno. Vsako novo stvar ornk premislijo, delajo analize (v glavi in na papirju) preden prevzamejo kaksen nov princip, tako kot so to vedno poceli. Pa ne vem zakaj bi to bilo narobe, kdaj hudica pa bos racionalen in zadrzan ce ne takrat ko si star?

Hudic vsega so pa extremisti v obeh taborih. Mularija ki je prepricana da so 40a leta prejšnjega stoletja samo material za stripe in da je talanje osebnih podatkov na vse strani res super hobi, potem pa cez nekaj let (kar je zelo kratko obdobje) ugotovi da jim bojo taisti podatki grenili zivljenje se doooolgo casa. Na drugi strani pa stari prdci ki se povohajo ne FBja ali twitterja pa se ze na ves glas derejo "the end is coming!!". Seveda so idioti oboji, najboljsa pot je pa (tako kot vedno) nekje vmes. Amapk dokler bo digiv vpil da sta perestrojka in goli took vrhunec civilizacije in da nicesar vec ne potrebujemo, se bo seveda slisalo na drugi strani mozolje kako se derejo da ima cel svet pravico izvedeti kdaj sedijo na WCju, pa zdraven zahtevajo se pravico da za vse druge izvejo kdaj so na WCju.

Za digica bi pricakoval vsaj da je dovolj brihten da bo prvi odnehal, pa kot kaze se ni dovolj odrasel. Mularija pac ne bo odnehala, ker je... mularija :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BaToCarx ::

To je tudi dobro vedet da obstaja. Za relativno majhen denar, pa niti ne omenjamo ekstremov operacij, lokacij, itd...

Zo no worry TM

Mipe ::

Bullshit. Ljudje niso srečnejši, samo več sporočajo o tem. Ker je navada, da pošljemo razglednice, v katerih pišemo, da se imamo fajn. Tako kot ni več potresov, samo več jih zaznamo in pogosteje obveščamo o njih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Z analizo dogajanja na Wikipediji do napovedi o uspešnosti filmov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
125400 (4367) Phantomeye
»

Hedge sklad, ki je nalagal glede na Twitter, likvidiran

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
157848 (6481) Looooooka
»

Analiza pol milijarde sporočil s Twitterja razkriva dinamiko človeškega počutja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
257851 (6205) WarpedGone

Več podobnih tem