»

Lastnik družbenega omrežja Truth Social začenja kotacijo na borzi

Slo-Tech - Podjetje Trump Media and Technology Group, ki ima v lasti družbeno omrežje Truth Social, ki ga je ustanovil nekdanji ameriški predsednik, bo prihodnji teden začelo kotirati na borzi. Tja se bo prebilo po bližnjici, saj so se namesto klasičnega in dolgotrajnega postopka javne ponudbe delnic (IPO) odločili za pripojitev k holdinškemu podjetju Digital World Acquisition Corp., kar so delničarji slednjega potrdili v petek. Novo podjetje bo na borzi kotiralo pod oznako DJT.

Nekdanji ameriški predsednik je lastnik 60 odstotkov podjetja in bo ob začetku kotacije formalno bogatejši za dobre tri milijarde dolarjev. S tem bo Trump v boljšem položaju, da plača 454 milijonov dolarjev odškodnine iz civilnega postopka v New Yorku, in še 83 milijonov dolarjev zaradi januarske sodbe. A denar bo moral zbrati hitro, sporazum o združitvi podjetij pa mu prepoveduje prodajo delnic v prvih šestih mesecih. Ali se bo skušal dogovoriti drugače in prodati delnice, kar bi lahko pošteno znižalo njihov tečaj,...

11 komentarjev

Reportaža WSJ za Facebook še nima hujših kratkoročnih učinkov

The Wall Street Journal - Facebook skuša čim bolj zmanjšati pomen odmevne serije člankov, ki jih je o podjetju sredi meseca objavil Wall Street Journal in ki kažejo, da naj bi se vodilni skozi poročila lastnih strokovnjakov dobro zavedali slabega vpliva, ki ga imajo njihova omrežja na družbo, toda kljub temu niso ukrepali. Toda investitorji zaenkrat Facebooka še niso kaznovali in pravi pomen reportaž se bo verjetno pokazal šele ob novem krogu kongresnih zaslišanj in poskusov regulacije.

13. septembra so pri Wall Street Journalu objavili udaren članek (plačljiv vir, alternativa) o tem, da naj bi Facebook kar okoli 5,8 milijona uporabnikom omrežja podelil privilegiran status, ki jim je omogočal objavljanje vsebin, ki bi jih drugod načeloma cenzurirali. Funkcija z imenom XCheck ("cross-check") naj bi bila posledica dejstva, da se je v mrežo Facebookovih algoritmičnih pregledov ujelo tudi dosti objav tistih, ki bi lahko podjetje prizadeli z "negativnim piarom" - z drugimi besedami, vplivnih oseb, ki jih...

60 komentarjev

Duolingo ob začetu kotacije pridobil 40 odstotkov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija za učenje tujih jezikov Duolingo je imela ta teden svoj borzni debi, na katerem je zgodnjim vlagateljem navrgla lep dobiček. Na Nasdaqu je Duolingo po uspešno izvedeni javni ponudbi delnic (IPO) začel kotirati v sredo in že prvi dan dosegel lepo rast. V primerjavi s ceno v javni ponudbi (102 dolarja) je bila prvi dan rast ob odprtju trgovanja 40-odstotna (141,4), kasneje pa je cena nekoliko padla. V četrtek in petek se je pobrala, tako da je teden delnica zaključila pri 140,25 dolarja.

Duolingo je izbral odličen čas za javno ponudbo delnic, saj je ta hip na voljo ogromno denarja, ki se želi nekam plasirati, po drugi strani pa vlagatelji izkazujejo veliko zanimanje za tako imenovani edtech, saj je epidemija dobršen del izobraževanja preselila v digitalna okolja ali pa vsaj širši javnosti pokazala, da obstajajo tovrstna orodja. Duolingo je aplikacija, ki nudi tečaje 40 jezikov in ima okrog 40 milijonov uporabnikov, od tega največ v ZDA.

V javni ponudbi delni...

4 komentarji

Salesforce prevzema Slack

vir: BBC
BBC - Gre za enega največjih prevzemov zadnjih let in nasploh največjega v Salesforcovi zgodovini, saj bodo za Slack poravnali kupnino v višini 27,7 milijarde ameriških dolarjev. Dosedanji lastniki bodo del prejeli v denarju, manjši delež pa v Salesforcovih delnicah.

Slack je svojo poslovno pot začel leta 2009, sprva so se nameravali posvetiti razvoju iger; mimogrede, soustanovitelj Stewart Butterfield je bil obenem tudi soustanovitelj Flickra. Danes vsesplošno znani Slack pa je pozneje nastal kot geekovska alternativa za poslovno komunikacijo, v prvi vrsti je bil njihov namen nadgraditi okorelo sporazumevanje po elektronski pošti. Pozneje je iz njega nastala zaokrožena productivity suite, z videokonferencami, gostovanjem in deljenjem datotek ter številnimi drugimi funkcijami, zaradi česar je Slack postal resna konkurenca, denimo Microsoftovim Teams. Kljub temu pa jim zadnje čase ni šlo najbolje, zadnja tri četrtletja, kljub povečanju dela na daljavo zaradi pandemije Covid-19, jim...

9 komentarjev

Elon Musk postal drugi najbogatejši človek na svetu. Prvi ostaja Jeff Bezos.

The Verge - Slab teden dni zatem, ko je s tretjega mesta izrinil Marka Zuckerberga, je Elon Musk na lestvici najbogatejših zemljanov presegel še Billa Gatesa na drugem mestu. Kakopak, zahvaljujoč strmi rasti delnic Tesle, ki predstavljajo tri četrtine njegovega premoženja. To je zdaj vredno približno 128 milijard ameriških dolarjev in se je samo v letošnjem letu povečalo za približno sto milijard. Še januarja letos se je Musk nahajal na 35. mestu lestvice najbogatejših.

Da bi se povzpel na sam vrh, pa bo Musk moral premagati še precejšnjo vrzel, premoženje Jeffa Bezosa je namreč ocenjeno na približno 182 milijard dolarjev. A če se bo skokovita rast delnic Tesle še nadaljevala, se mu bo lahko že kmalu precej približal. V njegovi pogodbi je namreč določilo, da dobi bonus, vreden 55,8 milijarde, če bo Tesla do leta 2028 dosegla tržno protivrednost 650 milijard dolarjev.

Ta številka trenutno znaša približno 500 milijard, še v začetku letošnjega leta pa je bila na 100 milijardah. Tesla je medtem...

87 komentarjev

Zaradi izpada strežnikov težave na finski borzi

Bloomberg - V sredo zjutraj je za več ur ustavila trgovanje finska borza, ki jo upravlja Nasdaq, ker so izpadli strežniki, ki skrbijo za izvajanje transakcij. Trgovanje se je nadaljevalo šele okrog 15. ure po lokalnem času, težave pa so imeli tudi v Københavnu, Stockholmu, Talinu, Reykjaviku, Rigi in Vilni. Težave je zakrivil požarni alarm, ki se je neupravičeno sprožil.

Ob sprožitvi namreč alarm poskrbi za manjšo eksplozijo, ki posrka kisik iz sobe in tako prepreči širjenje požara. Ob tem pa je nastal močan pok, ki je imel takšno jakost in frekvenco, da je poškodoval diske v strežnikih. Na kolokaciji v Väsbyju v Stockholmu ima namreč podjetje Digiplex strežniško sobo, v kateri skrbijo za finsko borzo in podporo ostalih severnih borz. Nasdaq, ki...

14 komentarjev

Dropbox gre na borzo

U.S. Securities and Exchange Commission - Že lani se je špekuliralo, da bo šel Dropbox kmalu na borzo in da je ameriški Agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) morda celo že oddal potrebno dokumentacijo, a potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Sedaj pa gre zares, saj je Dropbox v petek SEC-u vendarle oddal papirje za izpeljavo prve javne ponudbe delnic (IPO). Podjetje, ki je trenutno vredno okrog 10 milijard dolarjev, želi zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala. Doslej je Dropbox poganjal kapital zasebnih...

9 komentarjev

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Slo-Tech - Podjetje Snap, ki ga poznamo predvsem po nadvse priljubljeni aplikaciji Snapchat, danes začenja kotirati na newyorški borzi. Javno ponudbo delnic (IPO) so napovedali lani in izvedli včeraj po vrednotenju 24 milijard dolarjev, kar je največji IPO po Alibabi leta 2014. Delnica Snapa je spričo velikega povpraševanja v IPO stala 17 dolarjev, kar je blizu zgornje razpisane meje. Skupno so zbrali 3,4 milijarde dolarjev svežega kapitala, nove delnice pa nimajo glasovalnih pravic.

Snapchat ima 161 milijonov dnevnih uporabnikov, a je ob tem lani ustvaril 515 milijonov dolarjev izgube. Zaradi tega se nekateri sprašujejo, ali bo podjetje v prihodnosti sploh dobičkonosno. Ni namreč jasno, ali bo šlo po stopinjah Twitterja ali pa mogoče Instagrama...

29 komentarjev

Google dobiva novo finančno direktorico

Google - Google bo maja dobil novo finančno direktorico. Patricka Pichetteja, ki se upokojuje, bo nasledila Ruth Porat, ki je opravljala to funkcijo v investicijski banki Morgan Stanley. V banki se je zaposlila leta 1987, od januarja 2010 do predlani pa je bila finančna direktorica, zaradi česar je prislužila tudi vzdevek najvplivnejša ženska na Wall Streetu. Leta 2013 je kandidirala za državnega sekretarja na ameriškem finančnem ministrstvu, a je kandidaturo umaknila zaradi negativne nastrojenosti zoper bankirje z Wall Streeta. V Googlu bo začela delati 26. maja. V Morgan Stanleyju jo bo nasledil vodja oddelka za bančništvo globalnih finančnih institucij.

Poratova ni edini obraz z Wall Streeta, ki se seli v sončno Silicijevo...

14 komentarjev

Pok socialnega balončka

Sprememba vrednosti delnic Facebooka, Zynge, Netflixa in Groupona od 18. maja letos v odstotkih. Indeks S&P je v tem času pridobival.

Slo-Tech - Facebook je začel kotirati 18. maja in pričakovanja so bila velika. Podjetje je imelo več kot 900 milijonov uporabnikov, predhodni posli in dokapitalizacije pa so se sklepali po astronomskih vrednostih, ki so tržno kapitalizacijo podjetja postavljali na 100 milijard dolarjev. Ponudili so 421 milijonov delnic (od tega 180 milijonov sveže emisije) po ceni 38 dolarjev. Zgodilo se je ravno nasprotno od pričakovanj. Sprva jo je zagodla tehnika, delnice so prvi dan še nekako šepale okoli 38 dolarjev, nato pa so bile v prostem padu, kar je povzročilo precej hude krvi in tudi tožb.

Vlagatelji so si belili glavo z vprašanjem, kaj je šlo narobe. Najbolj resničen in hkrati tudi najmanj prijeten odgovor je, da prav nič. Borza je postavila stvari na...

49 komentarjev

Hedge sklad, ki je nalagal glede na Twitter, likvidiran

Financial Times - Decembra 2010 smo pisali o nameravani ustanovitvi hedge sklada, ki naj bi poizkusil premagati borzo s trgovanjem glede na razpoloženje na Twitterju. Podlaga za zamisel je bila raziskava čivkov na Twitterju, ki je bila oktobra tistega leta pokazala, da razpoloženje na borzi lepo korelira z dogajanjem na Twitterju. Z analizo različnih dimenzij počutja v več milijonih čivkov je namreč s 87,6-odstotno gotovostjo mogoče napovedati borzno dogajanje v naslednjih dveh do šestih dneh.

Britansko podjetje Derwent se je odločilo izkoristiti to znanje, zato so aprila leta 2011 začeli pobirati prijave za vstop v hedge sklad Derwent Absolute Return. Ta je trgoval na podlagi vsakodnevne analize več...

15 komentarjev

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Los Angeles Times - Facebookova javna ponudba delnic (IPO) in petkov začetek kotacije postajata vedno bolj tragikomična, saj se niso uresničila pričakovanja investitorjev o visokih poletih in večdesetodstotnih dobičkih. Namesto tega je delnica prve tri trgovalne dni polzela vse do 31 dolarjev, včeraj pa je prvikrat nekoliko pridobila in končala pri 32 dolarjih, kar je še vedno 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Če so sprva investitorji le začudeno gledali in...

9 komentarjev

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

ComputerWorld - Evforija po javni ponudbi delnic Facebooka in njihovem začetku kotacije v petek se je polegla. Cena iz IPO-ja, ki je znašala 38 dolarjev na delnico, se je v petek resda dvignila vse do 42 dolarjev, a je nato upadla praktično na izhodišče. V drugem dnevu trgovanja z delnico so delničarji utrpeli 11-odstotno izgubo, saj je zaključni tečaj znašal 34,03 dolarja, v trgovanju po uradnem zaprtju (after-hours) pa je izgubila še slab odstotek. Promet je bil še vedno zelo velik, saj so z delnicami sklenili za 5,7 milijarde dolarjev poslov.

Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti. Odgovor je zelo enostaven: nič ni šlo narobe. Pri trenutni ceni je Facebook še vedno nesramno drag, saj je...

36 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Facebook bo povečal petkov IPO

ZDNet - Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili...

30 komentarjev

Facebook preverja, ali bi plačali za večjo vidnost vaših objav

TechCrunch - Facebook bo v petek začel kotirati na borzi, s čimer bo romantičnih časov, če so ti zanj kdaj sploh obstajali, nepreklicno konec. Podjetje in njegovo dobičkonosno bo dnevno vrednotil najbolj strog ocenjevalec - trg. Ker bo tržna kapitalizacija podjetja slabih 100 milijard dolarjev, bodo investitorji za svoje vložke zahtevali konkretne donose. In Facebook ta hip ima problem, kako monetizirati svojo ogromno uporabniško bazo in priljubljenost, čeprav so poslovni izkazi še vedno zelo pozitivni. Ena izmed enostavnih rešitev je zaračunavanje nadstandardnih storitev uporabnikom, kar sedaj preizkušajo.

Novo zamisel so prvi opazili novozelandski uporabniki Facebooka, ko so zagledali možnost plačila nekaj dolarjev za večjo vidnost svojih objav. Sprva je vse...

72 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

The Wall Street Journal - Prihodnji teden se ima zgoditi, kar napovedujemo že več kot leto dni. Kot poroča The Wall Street Journal, bo Facebook objavil javno ponudbo za prodajo delnic (IPO). Podrobnosti še niso znane, pričakuje pa se ponudba delnic v višini 10 milijard dolarjev po valutaciji podjetja med 75 in 100 milijardami dolarjev.

Spomnimo, da se je leta 2009 prvikrat resno začela omenjati možnost, da bo Facebook začel kotirati na borzi. Dolgo časa se potem ni zgodilo nič v tej smeri, podjetje je le tu in tam sprejelo kakšen vložek bogatega investitorja za sorazmerno majhen delež v podjetju. Istega leta se je na primer dvoodstotni delež v podjetju prodal za 200 milijonov dolarjev, kar je postavljajo vrednost podjetja na 10 milijard...

30 komentarjev

Facebook bo malo počakal z javno ponudbo delnic

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

Financial Times - Medtem ko je LinkedIn že izvedel javno ponudbo delnic (IPO), se veliko drugih internetnih podjetij v drugem bumu po dot-comu na to pripravlja. Groupon se je zaradi slabega stanja kapitalskih trgov odločil, da bo še malo počakal, medtem ko naj bi Facebook odlagal zaradi drugih razlogov. Njegov IPO smo pričakovali v prvem četrtletju prihodnjega leta, a ga bo Zuckerberg izpeljal najprej šele proti koncu leta.

Razlogi pa niso kapitalske narave, pravijo viri blizu podjetja, ampak interne narave. Zuckerberg želi obdržati zaposlene osredotočene na razvoj novega projekta, kar bi bilo ob bogatem izplačilu po prodaji delnic po kotaciji teže. Mnogo zaposlenih naj bi namreč takoj po začetku...

13 komentarjev

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Guardian - Ozračje je primerno razgreto za velike prevzeme in ponudbe delnic, zato bo prihodnji teden v ZDA uvod v megalomanske javne ponudbe delnic podjetij (IPO), ki se ukvarjajo z drugo generacijo spleta. Prvi bo na vrsti LinkedIn, ki bo tako uresničil želje in prehitel Facebook in bo prvo veliko ameriško podjetje nove generacije z IPO-jem.

LinkedIn bo ponudil 7,8 milijona delnic v cenovnem razponu 32-35 dolarjev in spričo velikega zanimanja investitorjev bo najbrž obveljala zgornja cena. Na ta način bodo zbrali 273 milijonov svežega kapitala. Če se bo ponovila zgodba z Renrenom, ki je prvi dan kotacije pridobil 40 odstotkov, analitiki ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija LinkedIna okrog 3,3 milijarde dolarjev.

LinkedIn ima 100 milijonov uporabnikov...

10 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji