»

Olympus ne bo več prodajal fotoaparatov

Slo-Tech - Olympus je 84 let proizvajal fotoaparate. Danes večino prometa ustvarjajo z medicinsko opremo, zato so se odločili, da oddelek za fotoaparate prodajo in s tem končajo neko ero. V izjavi za javnost so zapisali, da kljub trudu ne morejo zagotavljati dobičkonosnosti v zelo hudi konkurenci na trgu digitalnih fotoaparatov. Zadnja tri leta namreč posluje z izgubo. Eden izmed ključnih faktorjev tudi prihod pametnih telefonov, ki je izdatno skrčil trg za ločene digitalne fotoaparate, so dodali. Od leta 2010 do 2018 je prodala padla za 84 odstotkov!

Spomnimo, da je Olympus prvi fotoaparat izdelal leta 1936, potem ko se je pred tem ukvarjal z mikroskopi. Podjetje je sicer lani praznovalo 100-letnico obstoja. Prvi fotoaprat Semi-Olympus I je stal pravo premoženje, več kot enomesečno povprečno plačo na Japonskem, a je naznanil prihod dobe fotoaparatov. Do 70. let je Olympus postal eden izmed vodilnih proizvajalcev fotoaparatov in opreme zanje. Toda v zadnjem desetletju se niso znašli in so na...

152 komentarjev

Prihajajo Kodakovi pametni telefoni

Novi telefoni ne bodo videti tako.

engadget - Kodak je resda žalostno zaključil svojo pot, ki se je raztezala prek treh stoletij, a njegova blagovna znamka živi naprej. Leta 1888 ustanovljeno podjetje bo dalo svoje ime seriji dveh pametnih telefonov, fotoaparata in kamere, ki bodo na prodajne police prispeli prihodnje leto. Prvi primerek bomo videli že januarja na sejmu CES, ki se 6. januarja začne v Las Vegasu.

Pametnega telefona ne bo proizvajal Kodak. Zanj bo to počelo britansko podjetje Bullitt Group, ki je znano kot proizvajalec utrjenih pametnih telefonov za Caterpillar. Lani septembra je Bullitt Group od Kodaka odkupil licenčne pravice za znamko Kodak, s čimer se mu je pomagal izogniti bankrotu. Pri tem je moral Kodak prodati tudi proizvodnjo filmov in skenerjev, že pred tem pa so ukinili...

32 komentarjev

Lexmark ne bo več izdeloval brizgalnih tiskalnikov

Reuters - Poznani ameriški proizvajalec tiskalnikov, skenerjev in opreme zanje Lexmark je napovedal korenito prestrukturiranje, v okviru katerega bodo ukinili proizvodnjo brizgalnih tiskalnikov (ink-jet). Ti že sedaj niso blesteli ne po kakovosti ne po ceni, zato je imel Lexmark obilico težav konkurirati Canonu, Hewlett-Packardu in Epsonu, ki so na tem področju vodilni igralci z več kot 90-odstotnim tržnim deležem. Zato se je Lexmark odločil, da se tega posla ne gre več in je že v začetku leta začel počasi krčiti svoj inventar ter umikati tiskalnike iz prodajaln. Sedaj je prestrukturiranje začelo teči s polno paro, saj druge izbire niti niso imeli. Samo v zadnjem letu so namreč prihodki od prodaje brizgalnikov upadli za dve...

17 komentarjev

Obubožani Kodak izgubil tožbo, črni obeti za prihodnost

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Kodak ima vedno manj možnosti, da se reši in uspešno zaključi postopek prisilne poravnave. Ta se je začela januarja letos, ko je podjetje zaradi zavrnjenih novih posojil po večletnem životarjenju postalo insolventno. Februarja so napovedali, da bodo proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer ukinili in se posvetili prodaji tiskalnikov in analognih fotoaparatov. S tem naj bi privarčevali kakšnih 100 milijonov dolarjev letno, a rešitev naj bi prinesla dražba več kot 1100 patentov v Kodakovi lasti. Sedaj so si izhodiščni položaj z neuspelo tožbo močno poslabšali, saj patentni niso tako neobhodno potrebni, kot je Kodak želel prikazati.

Kodak je bil sicer že izgubil tožbo zoper Appple in RIM iz leta 2010 glede kršitve...

5 komentarjev

Kodak ukinja proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Pretekli mesec smo pisali, da je podjetje Kodak na robu propada. Podjetje je imelo v zadnjih letih vedno več težav, saj so prihodki upadali in v največji meri prihajali le še iz naslova licenčnin. Od leta 2005 so poslovali z izgubo, obratna sredstva pa so si zagotavljali s posojili. Zato so januarja napovedali začetek postopka prisilne poravnave, s katero bodo rešili vsaj del podjetja.

Ta teden so napovedali, da bodo v prestrukturiranju ukinili proizvodnjo digitalnih fotoaparatov, videokamer in digitalnih okvirjev za slike. Odločitev je ironično-simbolična, saj je prav Kodak izumil digitalni fotoaparat in tako zakoličil novo dobo fotografije, ki pa je sami niso dobro razumeli. Prvi črnobeli digitalni fotoaparat z 0,1...

8 komentarjev

Kodak gre v prisilno poravnavo

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The Wall Street Journal - Ena izmed največjih ikon fotoaparatov in fotografij, 131 let staro podjetje Kodak, ki ga poznamo predvsem kot izdelovalca analognih fotoaparatov in filmov zanje, se pripravlja na začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11 po ameriški zakonodaji o insolventnosti, prisilni poravnavi in stečaju). Če se ne bo v prihodnjih tednih zgodil čudež, bo podjetje vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave, piše The Wall Street Journal.

V Kodaku podrobnosti ne komentirajo, a viri blizu podjetja pravijo, da se utegne prisilna poravnava začeti že februarja. Glavnino sredstev za delno poplačilo dolgov bodo zbrali z dražbeno prodajo 1100 patentov, ki jih ima podjetje. Podjetje bo nato moralo pokazati, da imajo strategijo in...

47 komentarjev

Razbit Canonov sistem za zagotavljanje verodostojnosti posnetkov

ODD pravi, da je slika avtentična.

Heise - Dmitry Sklyarov je na konferenci CONFidence 2.0 v Pragi predstavil razbitje Canonove tehnologije za zagotavljanje verodostojnosti digitalnih fotografij Canon Original Decision Data (ODD). Mnogo Canonvih digitalnih fotoaparatov iz višjega cenovnega razreda namreč podpira ODD, s katero je moč dokazati, da slika ni bila popravljena. Sklyarov je uspel izvleči ključ za podpisovanje, kar mu je omogočilo podpisovanje retuširanih slik s Canonovim paketom OSK-E3. Ta je namenjen prikazu sprememb v fotografijah in zagotavljanju integritete dokazov, kot na primer pri prometnih nesrečah in raznih preiskavah. Zaradi odkrite pomanjkljivost je sedaj moč verificirati prav vsako fotografijo, zato je uporabnost celotnega sistema...

9 komentarjev

Nova anketa: ali si v gospodinjstvu lastite vsaj en digitalni fotoaparat?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo želeli izvedeti, koliko vas že ima širokozaslonski monitor. Po rezultatih sodeč, ne prav dosti, oziroma 14 %. Tudi to razmerje bo čez eno leto drugačno.

Kakšno je razmerje stranic vašega monitorja?
4:372%
(737)
5:411%
(118)
16:107%
(77)
16:97%
(76)
drugo2%
(21)
Skupaj glasov: 1029


Tokrat vas sprašujemo, ali si vašem gospodinjstvu lastite vsaj en digitalni fotoaparat, pri čemer mobilni telefoni z vgrajenimi digitalni fotoaparati ne štejejo.

45 komentarjev

Bo Windows Media Photo izrinil JPEG?

News.com - Zapis JPEG je bil do sedaj zelo priljubljen za shranjevanje bitnih slik, še zlasti obsežnejših, kot so npr. digitalne fotografije. Pri Microsoftu pa so ugotovili, da kljub vsemu ni čisto popoln, zato so na WinHECu napovedali uvedbo novega zapisa Windows Media Photo, ki naj bi bil podprt že v Visti, poskrbeli pa bodo tudi za uporabnike Windovs XP. Ta zapis naj bi za fotografijo enake kakovosti porabil okoli polovico manj pomnilniškega prostora od JPEGa, to pa naj bi obenem tudi pohitrilo prenos in tiskanje fotografij ter blagodejno vplivalo na življenjsko dobo baterij v digitalnih fotoaparatih. Novi zapis naj bi bil tudi prijaznejši za obdelavo slik. Tako naj bi bilo lažje obdelovati le del večje slike, ravno tako pri obračanju (npr. pokončno posnetih) fotografij ne bi bilo več potrebno le-teh najprej odkodirati, zavrteti in zakodirati nazaj v prvotni zapis.

Čeprav v izvirni novici o tem ne piše nič, bo zapis najbrž podpiral tudi metapodatke o fotografiji. Ravno tako še ni...

121 komentarjev

Digitalno fotografiranje: danes in jutri

Ars Technica - Digitalni fotoaparat je bil včasih znak prestiža, vendar so tako kot vse druge stvari tudi le-ti postali dostopni širšim množicam. Četudi so se premožnejši včasih lahko bahali s svojim digitalcem, se niso morali ravno pohvaliti s kvaliteto slik. Slike, ki so jih izvrgli digitalni fotoaparati, niso mogle konkurirati slikam analognih fotoaparatov (tistih na film). Do danes se je marsikaj spremenilo. Na Ars Technici so napisali zanimiv članek o tem, kako se je digitalna fotografija spreminjala in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
Kljub temu, da so digitalni fotoaparati močno napredovali, sem še vedno mnenja, da so analogni fotoaparati še vedno tisto pravo. Ali hočete digitalni ali navadni fotoaparat, pa itak najbolje veste sami.

4 komentarji