»

Med podjetji S&P 500 direktorje najbolje plačujejo AMD, Intel in Google

Lisa Su. (AMD: CC BY-SA 2.0)

Slo-Tech - Associated Press je objavil seznam najbolje plačanih izvršnih direktorjev ameriških podjetij z indeksa S&P500, ki so ga pripravili skupaj z analitiki iz podjetja Equilar. Pogledali so izvršne direktorje, ki so bili v sedlu vsaj dve zaporedni fiskalni leti in katerih podjetja so oddala ustrezna poročila med januarjem in aprilom letos, skupno torej 329 podjetij. Na prvem mestu je tehnološko podjetje, najbolje plačana pa je ženska, kar je prvikrat doslej.

Mediana zaslužka izvršnih direktorjev za leto 2019 je bila 12,3 milijona dolarjev, torej okrogel milijon na mesec. V ta znesek so zajeti plača, opcije in drugi (tudi posredni) prejemki. Zlasti delniške opcije se dodeljujejo in unovčujejo na daljša časovna obdobja, ne le eno leto, kar vnaša šum med podatke. Kakorkoli, najbolje plačana je bila direktorica AMD-ja Lisa Su, ki je zaslužila 58,5 milijona dolarjev. Od tega je sicer osnovna plača znašala milijon dolarjev, približno 1,2 milijona dolarjev je odbila še dodatkov in bonusov, 53...

15 komentarjev

BlackBerry brez kupca, a z novim direktorjem

The Wall Street Journal - Konec septembra je lastnike in uporabnike BlackBerryja razveselila novica, da bo podjetje za pet milijard dolarjev dobilo novega lastnika. Fairfax Financial Holdings (FFH), že sedaj največji lastnik podjetja, je naj bi bil pripravljen odkupiti podjetje za devet dolarjev po delnici. Kmalu je postalo jasno, da je prevzem daleč od gotovega, saj FFH ni oddal zavezujoče ponudbe, BlackBerry pa čedalje bolj tone v rdečem. Govorilo se je tudi o težavah z zbiranjem denarja, a FFH to zanika. V zadnjem četrtletju so pridelali skoraj milijardo dolarjev čiste izgube. Sedaj je jasno, da prodaje ne bo.

BlackBerry bo dobil milijardo dolarjev težko likvidno injekcijo od FFH in nekaterih drugih...

4 komentarji

Težave in novi ponudniki pri prodaji BlackBerryja

The New York Times - Po BlackBerryjevih katastrofalnih rezultatih v zadnjem četrtletju, ko so pridelali milijardo dolarjev izgube, zaradi česar podjetje odpušča in krči stroške, smo prejšnji mesec pisali o dogovoru o prodaji podjetja. Za pet milijard dolarjev naj bi ga prevzel Fairfax Financial Holdings (FFH), ki je že sedaj največji lastnik podjetja z 10-odstotnim deležem. A prevzem je še daleč od gotovosti, saj BlackBerry lahko najde tudi boljšega kupca, FFH pa se ukvarja s težavo zbiranja teh petih milijonov.

Sedaj pa v boj za podjetje vstopata tudi dva izmed njegovih ustanoviteljev, Mike Lazaridis in Douglas Fregin. Skupaj imata v lasti že osem odstotkov podjetja, sedaj pa ga želita prevzeti v celoti....

5 komentarjev

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

The Wall Street Journal - BlackBerry, o katerem smo izčrpno poročali, da se bori s finančnimi težavami, ki jih rešuje tudi z odpuščanjem, bo dobil novega lastnika. Interni odbor, ki ga je podjetje sestavilo letos za analizo možnosti za prihodnost podjetja, je sklenil dogovor s Fairfax Financial Holdings (FFH) o prodaji podjetja. FFH je že sedaj največji lastnik BlackBerryja, sedaj pa ga bo prevzel v celoti.

FFH ima trenutno v lasti 10 odstotkov podjetja. Za preostanek bodo odšteli 4,7 milijarde dolarjev, kar pomeni devet dolarjev na delnic. Zato ni presenetljivo, da je tečaj delnic pribit malo pod to vrednost. Danes je delnica sicer pridobila odstotek, a se je v petek sesula za 20 odstotkov, ko je BlackBerry...

7 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji

BlackBerry 10 bo zamudil, RIM z ogromno izgubo

The Wall Street Journal - Kanadski proizvajalec telefonov BlackBerry podjetje RIM je objavilo poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2013, ki kažejo na poslabšanje že tako katastrofalnih rezultatov. Analitiki so slabe rezultate pričakovali, a tako visokih izgube in upada prihodkov niso.

V četrtletju, ki se je končalo 2. junija, so RIM-ovi prihodki upadli za tretjino (v primerjavi z enakim obdobjem lani) in dosegli vsega 2,8 milijarde dolarjev. Padec na medčetrtletnem nivoju znaša 43 odstotkov. Prodali so 7,8 milijona telefonov, medtem ko so jih še pred pol leta dvakrat toliko. Nadaljuje se tudi večanje izgube, ki so jo prvikrat po dolgem času zabeležili pred tremi meseci. Sedaj se je...

5 komentarjev

RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

The Wall Street Journal - Davno je že od tega, ko je bila situacija v kanadskem RIM-u rožnata, a sedaj je že diametralno nasprotna. Podjetje z vsakim četrtletjem tone vedno globlje, tržni delež in prihodki upadajo, izguba pa raste. Še pred slabim letom dni so bile zamisli o prodaji ali celo razdelitvi podjetja bogokletne, sedaj pa so tudi ti scenariji vedno verjetnejši. Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli, gre vseeno premisliti o njegovih navedbah, da se pripravlja razdelitev RIM-a na dva dela in odprodaja dela premoženja.

Kot pišejo v časniku, naj bi RIM-u intenzivno preigravali...

37 komentarjev

RIM bo odpustil še vsaj 2000 zaposlenih

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

CNet - Marčevska objava slabih poslovnih rezultatov je vodstvo kanadskega RIMA prisilila k resnemu razmisleku, in očitno bodo spet odpuščali. Kot poroča časopis Globe and Mail, ki se sklicuje na vire znotraj podjetja, naj bi že s 1.6. delovne knjižice vrnili vsaj 2000 zaposlenim. Na tapeti bodo predvsem kadrovniki, pravniki, komercialisti, marketingarji in nižji menedžerji, inženirji pa tokrat očitno ne.

RIM je na podoben način odpuščal že lani poleti, ko so se prav tako znebili nekje 2000 zaposlenih. Junija jih bodo potem imeli le še 14.500, od več kot 20.000 v najboljših časih.

Letos so skoraj...

0 komentarjev

RIM z izgubo in brez fokusa

vir: ZDNet
ZDNet - Kanadski proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno ni izkopal iz težav, ampak prav nasprotno tone vedno globlje. Resnejše težave se vlečejo vse od lanskega oktobra, ko je bilo celotno omrežje storitev za blackberryje nekaj dni nedosegljivo. Pridružujejo se še izjemno slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, zaradi česar je RIM opustil ideje o tablicah, in januarska zamenjava celotnega vodstva. Finančni izkaz za pravkar zaključeno četrtletje kaže, da se kriza poglablja, RIM pa vse stavi na BlackBerry 10.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 3. marca, so se RIM-ovi prihodki znižali za četrtino na 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Medtem ko so imeli leto pred tem skoraj milijardo dolarjev dobička, so v zadnjem četrtletju ustvarili 125 milijonov dolarjev...

33 komentarjev

RIM zamenjal vodstvo

Bloomberg - V kanadskem proizvajalcu blackberryjev so se po ne najboljšem letu odločili, da prevetrijo svojo vodstveno ekipo. Upravni odbor je tako odločil, da zamenjajo izvršna direktorja podjetja Jima Balsillieja and Mika Lazaridisa, ki sta podjetje krmarila dve desetletji. Njuno mesto bo prevzel operativni direktor Thorsten Heins, ki je v podjetju od leta 2008, medtem ko bo direktorica Barbara Stymiest prevzela funkcijo predsednika podjetja. Lazaridis bo postal podpredsednik, Balsillie pa neizvršni član upravnega odbora.

RIM je leta 1984 ustanovil Mike Laziridis, ki je bil edini ali eden izmed izvršni direktorjev vse do danes. Podjetje se je vse od leta 1999, ko so predstavili izjemno popularno mobilnih naprav BlackBerry, vzpenjalo, resnejše...

1 komentar

RIM zavrnil Amazonovo prevzemno ponudbo

The Baltimore Sun - Nobena skrivnost ni, da ima RIM v zadnjih mesecih obilico težav. Obilici slabe publicitete in stroškov zaradi oktobrskega izpada storitev so se pridružili slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, napovedana zamuda operacijskega sistema BlackBerry 10 in druge javne eskapade, zaradi česar RIM-u ni lahko. Sicer za letošnje zadnje četrtletje še napovedujejo dobiček, a bo ta bistveno nižji od pričakovanj. Razumljivo se je tudi tržna kapitalizacija podjetja v zadnjih 12 mesecih znižala za 77 odstotkov na vsega 6,8 milijarde dolarjev. Zato so bila v javnosti vedno glasnejša namigovanja, da bo RIM moral napraviti korenite spremembe - izključena ni bila niti prodaja.

Kot piše Reuters, se je za RIM zanimal Amazon. Ta...

0 komentarjev

RIM polaga vse upe v nov mobilni OS - BBX

RIM vse upe polaga v nov operacijski sistem BBX.

vir: All Touch Tablet
All Touch Tablet - Kanadsko podjetje Research in Motion, znano predvsem kot proizvajalec BlackBerry telefonov in precej slabo prodajane PlayBook tablice, je včeraj zaključilo trodnevno razvijalsko konferenco v San Francsicu. Na otvoritvi so se še enkrat opravičili za izpad mobilnega interneta v začetku prejšnjega tedna, nato pa predstavili nov operacijski sistem za BlackBerry izdelke, od tablic pa do telefonov, imenovan BlackBerry BBX.

BBX je nastal iz sodelovanja s podjetjem QNX real-time operating systems, ki ga je RIM kupil pred dobrim letom in katerega operacijski sistem (ONX) poganja PlayBooke. Z združitvijo ONX-a z BlackBerry OS 6 oz 7 (pri čemer je sedemka na voljo zgolj v peščici poletnih modelov) je zdaj na voljo BBX. Na papirju ima nekaj zanimivih funkcij, začenši z odlično...

13 komentarjev

RIM bo zaradi izpada uporabnikom ponudil brezplačne aplikacije

Heise - Omrežje BlackBerry se je po izpadu na začetku prejšnjega tedna pobralo, sedaj pa mora RIM nazaj na svojo stran pridobiti še uporabnike, ki so jih na cedilu pustili za tri dni v Evropi, Afriki, na Bližnjem vzhodu in Indiji, ter dober dan v obeh Amerikah. Podobno kot se je moral ob svoji eskapadi izprsiti Sony, ki je uporabnikom zaradi izpada storitev PSN in SOE ponudil paket brezplačnih vsebin, kani storiti tudi RIM.

Da bi se opravičili uporabnikom zaradi izpada, bo več kot 70 milijonov strank od srede dalje lahko brezplačno preneslo paket aplikacij, ki sicer stanejo več kot 100 dolarjev. Med njimi najdemo igre SIMS 3, Bejeweled, N.O.V.A., Texas Hold’em Poker in Bubble Bash 2, Photo Editor Ultimate, DriveSafe.ly, iSpeech...

3 komentarji

Dell ne mara več za blackberryje

Dell Venue Pro

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Dell bo v sklopu varčevalnih ukrepov svojim 25.000 uslužbencem zamenjal mobilne telefone. Doslej so uporabljali RIM-ove blackberryje, sedaj pa bodo uporabljali plodove lastnega razvoja - prihajajoči Dell Venue Pro, na katerem bo tekel Windows Phone 7. Ponudili jim bodo tudi Googlov sistem Android. Prehod se bo pričel prihodnji teden,...

19 komentarjev

RIM prevzema QNX

Information Week - Kanadsko podjetje Research in Motion (RIM), ki ga poznamo po pametnih telefonih znamke BlackBerry, je objavilo podpis dogovora o prevzemu podjetja QNX Software Systems. Z nakupom QNX-a želijo zakorakati v avtomobilske vode; natančneje gre za sisteme zabavne platforme za avtomobile. QNX namreč ponuja operacijski sistem Neutron, ki ga najdemo v avtomobilski industriji, telekomunikacijah, medicini in aeronavtiki. RIM bo svoje blackberryje sedaj lahko tesneje povezal z avtomobilskimi navigacijskimi sistemi. RIM-ov izvršni direktor Mike Lazaridis dodaja, da bo poleg navigacije QNX prinesel podporo za kopico še nenajavljenih zmožnosti, ki bodo obogatile njihov portfelj.

Finančne podrobnosti prevzema niso znane. Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo dokončan v prihodnjih dveh mesecih.

0 komentarjev

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev