» »

Težave in novi ponudniki pri prodaji BlackBerryja

Težave in novi ponudniki pri prodaji BlackBerryja

The New York Times - Po BlackBerryjevih katastrofalnih rezultatih v zadnjem četrtletju, ko so pridelali milijardo dolarjev izgube, zaradi česar podjetje odpušča in krči stroške, smo prejšnji mesec pisali o dogovoru o prodaji podjetja. Za pet milijard dolarjev naj bi ga prevzel Fairfax Financial Holdings (FFH), ki je že sedaj največji lastnik podjetja z 10-odstotnim deležem. A prevzem je še daleč od gotovosti, saj BlackBerry lahko najde tudi boljšega kupca, FFH pa se ukvarja s težavo zbiranja teh petih milijonov.

Sedaj pa v boj za podjetje vstopata tudi dva izmed njegovih ustanoviteljev, Mike Lazaridis in Douglas Fregin. Skupaj imata v lasti že osem odstotkov podjetja, sedaj pa ga želita prevzeti v celoti. Problem je seveda, kje bosta zbrala dovolj denarja za prevzem, zato iščeta partnerje. Pri pripravi jima pomagata Goldman Sachs in Centerview Partners, za partnerstvo pri prevzemu pa se dogovarjata z Blackstone Group in Carlyle Group, ki se ukvarjata s finančnimi posli.

Pri tem nesrečnem prevzemu so se praktično vsi zavili v molk. FFH po neuradnih podatkih išče soinvestitorje, ki jih ne želi razkriti. Da je ta prevzem še daleč od gotovega, priča tudi cena delnice. Čeprav FFH ponuja devet dolarjev za delnico, se tečaj suče okrog osmih dolarjev. Lazaridis in Fregin sta prav tako sila skopa, medtem ko iz BlackBerryja sporočajo le, da preučujejo tudi ostale strateške alternative.

Če podjetja ne bodo uspeli prodati v enem kosu, ga bodo morali v več kosih. V tem primeru se za zdrave dele podjetja že pripravljajo drugi snubci; neuradno se omenjajo Google, SAP in Cisco.

Lazaridis in Fregin sta skupaj z Jimom Balsilliejem ustanovila Research in Motion, današnji BlackBerry, leta 1985. Lazaridis je postal obraz podjetja, naziv izvršnega direktorja in predsednika pa si je z Balsilliejem delil do januarja lani. Fregin je delal kot namestnik direktorja do leta 2007, ko je zapustil podjetje. Od lanskega leta skupaj z Lazaridisom investirata na področje kvantnega računalništva.

5 komentarjev

ales85 ::

FFH se ukvarja s težavo zbiranja petih milijonov ali milijard?

SmeskoSnezak ::

Milijard.
@ Pusti soncu v srce... @

...:TOMI:... ::

Ah, naj že gre BB v stečaj.
Tomi

71GA ::

Teh telefonskih firm je itak preveč - kakšna mora kdaj tudi umret :) Neke vrste "naravni izbor" :)

Lonsarg ::

Znamka in OS ne rabi umreti, ne vidim razloga zakaj ne bi BB še naprej obstajal, pač z svojim 1,2% deležem. Why not... Je pa res da v tem primeru morajo vseeno prodati velik del firme in veliko stvari outsoursat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lenovo bi kupil BlackBerry

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
116799 (5642) ulemek
»

RIM bo morda ostal brez izdelovalca Blackberryjev

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
119984 (2267) tonylee5566
»

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
75628 (5059) boolsheat
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317255 (15455) Pier

Več podobnih tem