» »

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13 odstotkov več kot četrtletje pred tem. Problem je, da je od tega le 2,7 milijona novih modelov, ostalo pa so stari. Tabličnih računalnikov PlayBook so prodali le 100.000, zato bodo nehali razvijati nove modele. Prodali bodo, kar jih imajo na zalogi, potem pa bo te zgodbe počasi konec. Toda skrbi nas lahko, da se končuje celotna zgodba BlackBerry.

Njihov novi operacijski sistem BlackBerry 10, ki so ga predstavili januarja, je imel eno samo nalogo. Podjetje je moral preokreniti in pri potrošnikih zopet vzbuditi zanimanje in zaupanje. Toda zdi se, da to ni najbolj uspelo, kot kažeta nizka prodaja novih modelov ter izguba iz poslovanja.

Izvršni direktor Thorsten Heins se seveda ne strinja in poudarja, da so že lani poslušali enake očitke, da je s podjetjem konec, pa se to ni zgodilo. Takrat so imeli v rokavu aduta BlackBerry 10, sedaj pa tega jokerja nimajo več. Heins pravi, da spremembe terjajo svoj čas in da je tako tudi z BlackBerryjem. Kupci bodo že prišli, zagotavlja. Očitno pa ne tako kmalu, saj BlackBerry napoveduje izgubo tudi v naslednjem četrtletju, potem pa naj bi se stvari izboljšale - če ne prej, pa za božično nakupovalno sezono. Heins ne načrtuje sprememb, kot bi bila recimo prodaja strojnega dela podjetja in osredotočenje na storitve in programsko opremo, ki prinašata dobiček. Videli bomo, kaj bodo napravili v naslednjem četrtletju.

Od petkove objave poslovnih rezultatov pa do danes je delnica izgubila skoraj tretjino vrednosti.

4 komentarji

nekikr ::

Niti malo niso presenetili, to je bilo pričakovano in napovedano. Škoda.

ScumbagSteve ::

Jap. Ko sem prebral "presenetil" sem naredil "yao ming face". Mislim pa da drugi niso kaj drugače reagirali...
Scumbag Štefko

mirancar ::

jaz bi rad nov blackberry qwerty poslovni telefon, samo na njem bi moral pisat Nokia

...:TOMI:... ::

Čudi me, da niso že propadli, glede na to, kako slabe telefone imajo. Kar zamrzne hudič, naj bo novi ali pa stari BB.
Tomi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BlackBerry potrdil androidni telefon še letos

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
117314 (5376) Stari maček
»

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
105386 (4508) TESKAn
»

RIM bo morda ostal brez izdelovalca Blackberryjev

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
119979 (2262) tonylee5566
»

BlackBerry odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
86199 (4387) metalc
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317245 (15445) Pier

Več podobnih tem