» »

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

The Wall Street Journal - BlackBerry, o katerem smo izčrpno poročali, da se bori s finančnimi težavami, ki jih rešuje tudi z odpuščanjem, bo dobil novega lastnika. Interni odbor, ki ga je podjetje sestavilo letos za analizo možnosti za prihodnost podjetja, je sklenil dogovor s Fairfax Financial Holdings (FFH) o prodaji podjetja. FFH je že sedaj največji lastnik BlackBerryja, sedaj pa ga bo prevzel v celoti.

FFH ima trenutno v lasti 10 odstotkov podjetja. Za preostanek bodo odšteli 4,7 milijarde dolarjev, kar pomeni devet dolarjev na delnic. Zato ni presenetljivo, da je tečaj delnic pribit malo pod to vrednost. Danes je delnica sicer pridobila odstotek, a se je v petek sesula za 20 odstotkov, ko je BlackBerry objavil katastrofalne podatke o pričakovani milijardni izgubi in velikem odpuščanju.

Dogovor pa še ni dokončen, saj gre le za malce bolj uradno pismo o nameri. Do 4. novembra bo FFH natančno pregledal podjetje (due diligence) in zbral ustrezno količino denarja za prevzem. Lahko se torej zgodi, da bodo ocenili, da BlackBerry ni vreden niti toliko, in bo prodaja padla v vodo. Hkrati ima BlackBerry možnost, da najde kupca, ki bo ponudil več (go shop). Če se prodaja ne bo zgodila, bo moral BlackBerry FFH-ju plačati penale v višini 30 centov na delnico oziroma 157 milijonov dolarjev. To je jasen znak, da prodaja nedvomno bo, ne vemo pa še, komu. Omenjajo se kanadski pokojninski skladi, ki naj bi se zanimali za podjetje.

Tako se torej, precej žalostno, končuje še ena velika zgodba. Nekdaj veliki BlackBerry, ki je bil prva izbira za telefone v poslovnem svetu, je podlegel Applu in Samsungu. Pravzaprav si je luknjo izkopal tudi sam, saj so prepozno ugotovili, kaj postaja na trgu vroče. Zanimiva je hitrost skorajšnjega propada. Še leta 2010 je bil BlackBerry pred konkurenco (iOS in Android), tri leta pozneje pa je od podjetja ostala lupina. Z10, Z30 in Q10 so sicer dobri telefoni (česar ne moremo reči za zgrešeno tablico PlayBook), a prišli so prepozno, kot je bil prepozen tudi letošnji operaciski sistem BlackBerry 10.

7 komentarjev

fosil ::

Če primerjam z Nokio, ki je bila prodana za 5,44 mrd je tole velik.
Oziroma je bila Nokia prodana precej pod ceno.

Sicer pa, zakaj bi bila zgodba končana? Samo lastnik se bo zamenjal.
Tako je!

LuiIII ::

Nokia mislim, da ni bila prodana v takšni celoti kot bo verjetno Blackberry.

boolsheat ::

Prodana je bila 1/3 Nokije. Pa seveda, 5.44mrdEUR je kar nekaj več v USD - 7.2mrdUSD, torej skoraj 55% več kot pride celoten BB.

Zgodovina sprememb…

fosil ::

Prodan je bil telefonski del Nokie, ker ima Nokia še druge dejavnosti.
Kaj pa ima še BB poleg telefonov?
In če primerjamo telefonski del Nokie in BB se mi še vedno zdi da ni primerjave.
Tako je!

metalc ::

fosil je izjavil:

Kaj pa ima še BB poleg telefonov?

QNX

opeter ::

Če se prodaja ne bo zgodila, bo moral BlackBerry FFH-ju plačati penale v višini 30 centov na delnico oziroma 157 milijonov dolarjev. To je jasen znak, da prodaja nedvomno bo, ne vemo pa še, komu.


Ali pa stečaj ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

boolsheat ::

Celoten Blackberry vključuje 5000+ patentov, ime Blackberry,... MS je dobil samo 10 let neekskluzivno licenco za patente, imena ni dobil v trajno rabo...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
105379 (4501) TESKAn
»

Težave in novi ponudniki pri prodaji BlackBerryja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
54885 (3393) Lonsarg
»

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
75617 (5048) boolsheat
»

BlackBerry odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
86194 (4382) metalc
»

RIM odpušča zaradi slabih rezultatov

Oddelek: Novice / Ostale najave
245852 (5091) deadbeef

Več podobnih tem