» »

RIM zavrnil Amazonovo prevzemno ponudbo

RIM zavrnil Amazonovo prevzemno ponudbo

The Baltimore Sun - Nobena skrivnost ni, da ima RIM v zadnjih mesecih obilico težav. Obilici slabe publicitete in stroškov zaradi oktobrskega izpada storitev so se pridružili slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, napovedana zamuda operacijskega sistema BlackBerry 10 in druge javne eskapade, zaradi česar RIM-u ni lahko. Sicer za letošnje zadnje četrtletje še napovedujejo dobiček, a bo ta bistveno nižji od pričakovanj. Razumljivo se je tudi tržna kapitalizacija podjetja v zadnjih 12 mesecih znižala za 77 odstotkov na vsega 6,8 milijarde dolarjev. Zato so bila v javnosti vedno glasnejša namigovanja, da bo RIM moral napraviti korenite spremembe - izključena ni bila niti prodaja.

Kot piše Reuters, se je za RIM zanimal Amazon. Ta navaja, da je Amazon že letos poleti najel investicijsko banko za vodenje poslov v zvezi s predlaganim prevzemom podjetja. Slednji nad to idejo ni bil navdušen, saj naj bi upravni odbor želel težave podjetja urediti interno in brez prodaje, temveč raje s predstavitvijo novih telefonov, boljšo izrabo obstoječih tehnologij (recimo BlackBerry Messaging). Neuradno se govori, da so se za RIM zanimali tudi drugi investitorji, zlasti Micosoft in Nokia, a so jih Kanadčani zavrnili. Stvari bodo v red spravili sami.

Ni pa izključena druga vrsta povezovanja, so zatrdili v RIM-u. Čeprav RIM ne bo prodan ali celo razkosan in prodan po delih, se Amazon in RIM še vedno pogajata o načinih sodelovanja. Trenutno je njuna glavna vez Amazonovih katalog glasbe za uporabnike blackberryjev, porajajo pa se zamisli od tesnejši integraciji Amazonovega Kindla Fire in RIM-ovih storitev (BBM). Prav tako bi lahko RIM licenciral operacijski sistem QNX, ko bo BlackBerry 10 prihodnje leto izšel.

Ali se je RIM odločil pravilno ali ne, bo povedala prihodnost. Morebiti so zapravili največjo priložnost, da bi uredili svoj finančni položaj in si zagotovili večji tržni delež, prav enako možno pa je, da so se ubranili mačehovskega prevzema. Kakorkoli že, Amazon, ki ima trenutno le tablico Kindle, bi s prevzemom RIM-a zakorakal še na področje pametnih telefonov, kjer bi lahko izkoristili sinergijo med ponudbama obeh podjetij. Tako pa bo Amazon primoran pripraviti lasten Kindle Phone, o katerem se tudi že šušlja. Investitorji pa so mnenja, da se je RIM odločil pravilno, saj so njegove delnice takoj po objavi te zgodbe porasle za 10 odstotkov.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RIM bo morda ostal brez izdelovalca Blackberryjev

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
119984 (2267) tonylee5566
»

BlackBerry 10 izšel, nova telefona, RIM ni več RIM (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
5518716 (14225) bluefish
»

BlackBerry 10 prihaja 30. januarja

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
135804 (4608) Mandi
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317259 (15459) Pier

Več podobnih tem