»

Intel se neuradno zanima za nakup Globalfoundries

Slo-Tech - The Wall Street Journal poroča, da se Intel zelo resno zanima za nakup GlobalFoundries, ki je tretji največji proizvajalec čipov na svetu. Še minulo četrtletje je bila na mizi javna ponudba delnic (IPO), ki bi jo ob ugodnih razmerah lahko izvedli že prihodnje leto, a se to utegne spremeniti. Intel za podjetje ponuja 30 milijard dolarjev. Iz Intela vesti ne komentirajo, je pa direktor Pat Gelsinger že marca dejal, da si prizadevajo postati tudi proizvajalec čipov za druga podjetja, kjer trenutno prednjači tajvanski TSMC.

Globalfoundries je trenutno v lasti investicijske družbe Mubadala Investment, ki jo obvladuje vlada emirata Abu Dabi. V Globalfoundries na vprašanja medijev odgovarjajo, da o morebitnem prevzemu (še) ne vedo nič, torej potekajo pogovori izključno med Intelom in lastniki. Intel je trenutno vreden okrog 225 milijard dolarjev, za letos pa so investicijam v širitev proizvodnih kapacitet namenili 20 milijard dolarjev. To pomeni, da nakup Globalfoundries za okoli 30...

13 komentarjev

Za zdaj konec Intelovega ritma tik-tak

Ars Technica - Intel že od leta 2007 nove družine procesorjev predstavlja v ritmu tik tak; to pomeni, da v prvi generaciji (tik) izvedejo prehod na manjšo litografijo brez večjih arhitekturnih sprememb, v naslednji generaciji pa na litografiji iste velikosti arhitekturo znatno izboljšajo (tak). Zmanjševanje litografije postaja čedalje težje, zato bo vsaj na trenutni litografiji sledila še tretja generacija. Dobili smo tik-tak-tok.

Prvi procesorji v 14 nm so bili iz družine Broadwell, sedaj pa jim bo sledila družina Skylake. Pričakovali so, da bo naslednja družina Cannonlake zgrajena že v 10 nm, a se to še ne bo zgodilo. Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je potrdil, da je prehod s 14 nm na 10 nm...

60 komentarjev

IBM ne bo več proizvajal čipov

IBM - IBM je sporočil, da bodo svoj oddelek za proizvodnjo polprevodniških čipov odstopili Globalfoundries, kar so napovedovali že februarja. IBM bo v naslednjih treh letih nekdanji AMD-jevi livarni Globalfoundries plačal poldrugo milijardo dolarjev. IBM se bo tako lahko v celoti posvetil storitvam v oblaku, storitvam za poslovne uporabnike in analitiki.

S tem se bo IBM rešil dela, ki mu je povzročal izgubo. Lani so izgubili 700 milijonov dolarjev, v prvi polovici letošnjega leta pa dodatnih 400 milijonov dolarjev. V pogodbi z Globalfoundries so zapisali še, da bo ta naslednjih 10 let ekskluzivni dobavitelj nekaterih procesorjev Power za IBM in da bo dobil dostop do IBM-ove...

32 komentarjev

GlobalFoundries investira 10 milijard in prehaja na 14 nm in 20 nm

Fab 8 v zvezni državi New York

Reuters - Globalfoundries, ki je nastal iz AMD-jevega proizvodnega dela, bo širil svoje obrate v ZDA in po svetu, je povedal njegov izvršni direktor. V prihodnjih dveh letih bodo v tovarno v New Yorku vložili 10 milijard dolarjev, poleg tega pa bodo investirali tudi v Nemčiji in Singapurju.

V New Yorku ima GlobalFoundries tako imenovano tovarno 8, ki so jo dogradili leta 2012. Pri proizvodnji že uporabljajo večje, 300 nm-silicijeve rezine, in sicer uporabljajo 28 nm-proizvodni postopek. Kapaciteta tovarne znaša 60.000 rezin mesečno. Trenutna litografija postaja prevelika, zato bo GlobalFoundries z investicijo tovarno moderniziral tako, da bodo proizvajali v 14- in 20 nm-procesu.

Lastnik GlobalFoundries je sicer ATIC, ki ga...

24 komentarjev

Daleč največji TSMC, sledita GlobalFoundries in Samsung vsak s svojimi izzivi

X-Bit Labs - Rezultati, ki so jih zbrali tržni analitiki v IC Insights, kažejo, da je tudi v letu 2012 TSMC ostal daleč največji proizvajalec računalniških čipov na svetu. V primerjavi z letom pred tem so svojo prodajo povečali za 18 odstotkov in realizirali 17,2 milijarde dohodkov. Na celotnem trgu imajo tako 43-odstotni tržni delež. Na drugem mestu še vztraja nekdanja AMD-jeva, sedaj pa arabska livarna GlobalFoundries. Sicer jim je lani uspela 31-odstotna rast prihodkov, s čimer so ti zrasli na 4,5 milijarde dolarjev, a jim za petami sledi Samsung. Ta je predlani skoraj podvojil prihodke, lani pa jih je ponovno podvojil, tako da se je v pičlih dveh letih prebil s petega na tretje mesto. Prodali so za 4,3 milijarde dolarjev čipov. Sledi...

10 komentarjev

TSMC gradi novo tovarno s 450 mm-rezinami

Reuters - Tajvanski gigant za proizvodnjo polprevodniških vezij in čipov TSMC je napovedal, da bodo začeli graditi nov obrat, v katerem bodo čipe proizvajali iz 450 mm-rezin. Na ta način bodo znižali proizvodne stroške in povečali konkurenčnost. Prve primerke pričakujemo v leti 2013-2014, redno masovno proizvodnjo pa čez pet let. Projekt bo stal 8-10 milijard dolarjev.

Proizvodnja vezij in čipov se začne s čiščenjem silicija. V ta namen je treba silicij najprej primerno očistiti, saj za proizvodnjo električnih naprav potrebujemo silicijev monokristal čistoče "devetih devetk" (99,99999 % Si). Pot do tja je dolga in se začne že precej pred oblikovanjem v rezine, o katerih...

2 komentarja

IBM s podjetji investira 4,4 milijarde dolarjev v New York

vir: EETimes
EETimes - Proizvajalci čipov so se pod vodstvom IBM-a odločili, da bodo v prihodnjih petih letih investirali 4,4 milijarde dolarjev v obrate zvezni državi New York. Poleg IBM-a pri projektu sodelujejo še Intel, Samsung, GlobalFoundries in TSMC. New York si je vlaganja izboril v konkurenci z ostalimi lokacijami po svetu kot najkonkurenčnejša, je povedal newyorški guverner Andrew M. Cuomo.

Glavnino sredstev bo prispeval IBM, katerega vložek znaša 3,6 milijarde dolarjev. Namenjen bo vlaganjem v razvoj naslednjih generacij računalniških čipov (22 nm in 14 nm) in nadaljuje že 10 milijard dolarjev vlaganj, ki jih je IBM v New York investiral od leta 2000.

Z vlaganji želijo...

8 komentarjev

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

The New York Times - Kot smo pisali, je Microsoft najavil prevzem Skypa, ki je vmes postal tudi že uradno dejstvo. Svoje morajo sicer povedati še varuhi konkurence, a pričakujemo lahko, da bo prevzem uspel. Kdo bi ob tem zaslužil, kaj to pomeni za Microsoft, kaj za konkurenco so le nekatera izmed vprašanj.

Microsoft je obljubil, da bodo še vedno izdelovali odjemalce za Skype za druge platforme. Potemtakem se ni bati, da bi Skype nenadoma postal zaklenjen na Windows, bodo pa sčasoma podprli še Xbox, Kinect in druge Microsoftove naprave ter uvedli sinhronizacijo z Lyncom, Outlookom in Xbox Livom. Prav tako bo Skype dobil več reklam, saj bo Microsoft izkoristil tudi oglaševalski potencial...

44 komentarjev

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

IBM bo odpustil 5000 ljudi

Yahoo News - Ukrepi proti finančni krizi so različni, kažeta delovanji IBM-a in Intela. Slednji je pretekli mesec napovedal, da bo v svoje obrate v ZDA investiral sedem milijard dolarjev, od česar si obetajo dolgoročne koristi. IBM pa je včeraj napovedal drugačno taktiko boja. V novem krogu odpuščanj bodo na cesto poslali 5000 zaposlenih v ZDA, s čimer želijo še zmanjšati stroške. Skupaj v ZDA IBM zaposluje 115.000 ljudi, po celotnem svetu pa 400.000. Vesti so posebej nepričakovane, ker je IBM v zadnjem četrtletju leta 2008 zabeležil 12-odstotno rast dobička, ki se je povzpel na 4,4 milijarde dolarjev, na letni ravni pa na 12,3 milijarde. Spletni časniki še poročajo, da bo IBM teh 5000 ljudi moral nadomestiti, le da bo to storil z Indijci, ki so seveda mnogo cenejši od Američanov.

14 komentarjev

IBM utegne prevzeti Sun

The Wall Street Journal - Po spletu in tudi v tiskanih medijih krožijo informacije, da naj bi se IBM pripravljal na prevzem Suna. Časnik The Wall Street Journal se sklicuje na navedbe zanesljivih virov, da naj bi se Sun in IBM odločala, ali je spojitev podjetij smiselna. Pravita, da imata obe marsikaj skupnega, med drugim oboji izdelujejo sisteme za velike odjemalce (podjetja), ki niso odvisni od naveze Intel-Microsoft.

Podrobnosti še niso znane, se pa omenja vsota 6,5 milijarde dolarjev v gotovini (The New York Times omenja celo vsoto 7 milijard), ki naj bi jo IBM plačal. Ker je to dvakrat več od tržne kapitalizacije podjetja v zadnjih dneh, je včeraj delnica Suna na newyorški borzi poskočila za 84 odstotkov. Če bo prevzem uspel, bo to največji tovrstni zalogaj za IBM v zgodovini, s čimer bi se utrdil v boju proti hudemu tekmecu HP-ju. Analitiki ocenjujejo, da bi po združitvi nastali konglomerat obvladoval 65 odstotkov strežniškega trga na Unixu in 42 odstotkov celotnega strežniškega trga.

44 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev